Nordic Forum It smells a bit of snow and ice and big hairy vikings chasing lusty maidens around after lots of mjød and loud partying. Forum languages are Svenska, Dansk, Norsk & English.

Norwegian

Old 4th Apr 2010, 21:10
  #1 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Location: scandinavia
Posts: 3
Norwegian

Noen som vet hva man kan forvente seg på et intervju hos Norwegian?
Tech ? written ? etc
CLBR is offline  
Old 5th Apr 2010, 10:24
  #2 (permalink)  
 
Join Date: Dec 2005
Location: WTF? Which city is this?!
Posts: 39
Devil

What?!? Intervju? Bruker Kjos'ern penger på sånt tull?
Har du blitt "tatt ut" til intervju, er det bare å slenge 200 laken på bordet så får du jobb

Blue06 is offline  
Old 5th Apr 2010, 12:50
  #3 (permalink)  
 
Join Date: Jan 2010
Location: Norway
Posts: 63
HAHAHAH. BLUE din løk!

Det er ikke sånn jeg kjenner meg igjen nei. Intervjuet var veldig trivelig. Litt spml om tidligere erfaring. Det fokuseres på personlighet for å fortsette å ha et trivelig miljø. "Enkelte" passer rett og slett ikke inn ;-)

Lykke til
Init-Refpage is offline  
Old 5th Apr 2010, 17:28
  #4 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Location: scandinavia
Posts: 3
Takk for det
CLBR is offline  
Old 5th Apr 2010, 18:08
  #5 (permalink)  
 
Join Date: Dec 2005
Location: WTF? Which city is this?!
Posts: 39
Devil Shake your moneymaker!!

Det er ikke sånn jeg kjenner meg igjen nei. Intervjuet var veldig trivelig. Litt spml om tidligere erfaring. Det fokuseres på personlighet for å fortsette å ha et trivelig miljø. "Enkelte" passer rett og slett ikke inn ;-)
Det er jo akkurat det samme som jeg sa jo, bare med litt penere innpakking
Har du først blitt plukket ut skal det litt til å ikke gå videre, til neste steg som er: yeah, you've got it Einstein! Show me the money, suckers!!

De baserer seg i hovedsak på referanser(og seff relevant erfaring) og har gjort seg opp et bilde av deg før du i det hele tatt møter opp.
På intervjuet får man "luket bort" de som ikke er trivelige nok

Så dagens lille leksjon blir: er du en trivelig kar og har 200k for mye på konto, begynn å jobbe i NAX!!

Er ikke rart Kjos'ern gliser dagen lang siden han har klart kunststykket å få de ansatte til å betale for å få jobb. Rett og slett utrolig

Blue06 is offline  
Old 5th Apr 2010, 19:29
  #6 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Det som er et kunststykke er at det ikke er ulovlig for et flyselskap å kreve at man står for egen kursing før man får kontrakt. Men så lenge det er lovlig så er det desverre ikke noe å få gjort med problemet enn å prøve å forklare for de som vil kjøpe seg en typerating, om hvorfor dette ikke er god praksis.

Men, som vanlig, er vi på en avsporing på tråden. Generelt, og ikke minst diplomatisk, sagt så stemmer det at de respektive selskapene har sine profiler de ønsker av sine ansatte. Derfor opptaksprøver og intervjuer, og noen ganger sim-check. Referanser er alltid fine å ha, spesielt de som er fra samme avdeling en selv ønsker å jobbe i.
Guttn is offline  
Old 6th Apr 2010, 09:59
  #7 (permalink)  
 
Join Date: Jan 2010
Location: Norway
Posts: 63
Jeg ser virkelig ikke problemet med å kjøpe seg TR?!

Hvor er forskjellen på å kjøpe TR og det å kjøpe seg instruktør utsjekk?? Ok riktig nok er TR dyrere, men for svarte, det er jo nøyaktig samme sak!

-Man kjøper TR for å øke mulighetene for jobb i et flyselskap! I noen selskap er det påkrevd med TR for å få jobb.

-Man kjøper Instruktør utsjekk for å øke mulightene til jobb på ei flyskole. mange flyskoler krever at man allerede HAR instruktør rettighet FØR ansettelse.

HVOR ER FORSKJELLEN?!?!?!?!

Ta meg som eksempel.

Jeg gjorde min utdannelse i norge gjennom flyklubb, som ATPL privatist ved siden av vanlig jobb og til slutt tok jeg flyprogrammet ved NAC. Jeg samla timer med å fly fallskjerm hoppere, foto og pirattaxi. Jeg jobbet som ei bikkje for å klare å samle nok timer til å få min første jobb. Etter 2 år var jeg så fantastisk heldig å komme inn i West Air so FO på ATP. etter halvannet år ble jeg overflødig å mistet jobben min. I følge den "rette" holdningen deres så skulle jeg bare sitte på gjærdet sammen med tusenvis av andre piloter med "rett" holdning å vente på at jobben skulle falle i fanget mitt??? Jeg fikk en sønn i november som har godt av at pappa har en jobb så han kan bli forsørget. Ikke fanker`n om jeg sitter med min høye moral å ser på at godt betalte jobber blir gitt til alle andre når alt jeg trenger å gjøre får å ha en mulighet er å bygge litt videre på min egenfinansierte utdannlse.
Sluttsummen på min utdannelse kom på rundt 550.000,- + TR på 180.000,- dvs: 730.000,- Det er flere av mine tidligere kolleger og flyklubb folk som har fortalt meg at deres utdannelse kostet dem alt fra 700.000,- til 950.000,- dette inkluderer Instruktør utsjekk, reise og bo utgifter i USA..
Hvordan kan det ha seg at det er Ok å bruke totalt sett MER på en utdannelse så lenge pengene er gått med til Instruktør utsjekk, USA billetter, levekostnader, Visum, Cabriolet, Øl og spareribs så lenge det IKKE er "kastet bort" på en TR?!?!

(La meg få understreke at jeg over hodet ikke mener å disse folk med utdannelse fra USA eller instruktører. Det er kun ment som et eksempel.)


Nå er jeg skit lei av å lese om bittre arbeidsledige piloter som er IMOT å kjøpe seg TR. Det har ingenting med "show me the money" å gjøre, det har med å "stå på for å få deg en jobb"!!

Blue skies

Nå skal jeg ut å fly.
Init-Refpage is offline  
Old 6th Apr 2010, 10:39
  #8 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Flyskoler har vel ikke all verdens økonomi slik at de kan sponse elever med FI sertifikat. En annen ting er at en FI jobb er, for de aller fleste, regnet som et steg i karrieren, og ikke et blivende sted. Man kan ikke si det samme om en airline jobb, selv om det er noen som bruker argumentet om kjøp av TR og linetraining inntil 500t i samme åndedrag som det er å bygge erfaring som FI. Ja, totaltiden teller, og en time er jo en time i boka. Man kan også vurdere verdien av de respektives timer. Mange mener at å være instruktør i USA ikke er mye verdt. Jeg mener bestemt at de da tar feil, for er man et ganske normalt menneske (som de feste av oss er) så lærer man mens man lever, og man lærer utrolig masse av å lære bort av sin egen kunnskap til en annen. På den andre siden har man de som er rett fra flyskolen som søker minste motstands vei til høyresetet i et flyselskap. Dette har TRTOer hånd i hånd med mange flyselskap skodd seg godt på. Så slenger man på tilbud om linetraining og 6 måneders kontrakter for å få den rette erfaringen for å bli attraktiv på jobbmarkedet. Hva man egenetlig da sier er at de har null planer om å fortsette å ha deg etter at kontrakten er utløpt, for da står det en ny mann som er villig til å betale for nettopp samme moroa. Til slutt får man en skokk med arbeidsledige piloter med ca 1000 timer total og 500 på en type, som igjen skal konkurrere mot hverandre på det samme markedet som før. En ond sirkel. Som arbeidstaker aksepterer man da stadig mer i form av arbeidslengder, samtidig tar man til takke med mindre lønn og goder for å utføre den samme jobben. Det er derfor det ikke er greit at flyselskaper har det som skrevet, eller uskrevet, krav om at det kreves en gyldig typerating for å få seg jobb. FI vs TR sett fra et økonomisk perspektiv er det samme. Man betaler for en ny rettighet. Men det er den eneste saken som er den samme.
Guttn is offline  
Old 6th Apr 2010, 10:57
  #9 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2003
Location: Europe
Age: 47
Posts: 227
Uansett hva man mener blir dette en meningsløs diskusjon, fordi det er mer normalt enn unormalt å kjøpe seg TR. Sjansen for at det skal snu er også minimal fordi det finnes så mange som vil oppfylle sin jobbdrøm, og fordi markedet er såpass begrenset som det er sett i forhold til antall ledige piloter.

Og hvor mange vil med hånden på hjertet si at de heller vil gå uten jobb, enn f.eks. å kjøpe seg TR for å få jobb i DY (eller andre selskaper), dersom det er det det står på? Selvfølgelig, har man flere jobber å velge mellom hvor man kan slippe unna en TR-utgift, så er ikke valget så vanskelig hvis man ikke vil betale for TR. Men for de aller fleste er ikke det et valg i dagens marked. Det dreier seg mer om å kjøpe TR for å få jobb, eller ingenting, og da vil man uansett ha en utgift for å holde sertifikatene vedlike. Jeg skjønner Initi-Refpage sine valg godt, selv om det ikke passer inn i den perfekte og ideelle verden. Men det er jo ikke der man er i dag, eller kommer til å være i fremtiden. Dessverre.
BestGlide is offline  
Old 6th Apr 2010, 11:03
  #10 (permalink)  
 
Join Date: Jan 2010
Location: Norway
Posts: 63
Guttn, Mener du at jeg har valgt minste motstands vei???

Jeg har jobba rævva av meg for å komme dit jeg er i dag!

Kan du med hånda på hjertet si at du i min situasjon hadde latt vær å kjøpe TR ?? Get real man! Om Strande hadde sagt at du kunne få jobb i WF om du kjøpte Dasj rating, så vedder jeg min siste bukseknapp på at du hadde betalt det som skulle til fortere enn du hadde kunnet stave "sosial dumping"!
Det er forresten fullstendig usaklig å dra frem diskusjonen om å kjøpe seg TR og 500 timer linetraining. Det er noe helt annet enn å få jobb i DY og kjøpe TR!

Med litt godvilje og en del kverulerings lyst, så klarer man nok å trekke paraleller til hva det måtte være for å få frem sitt poeng. Men hva er vitsen med det?

Bottom line er at jeg har gått gradene jobbet hardt for å nå dit jeg er i dag. Og "I`ll be damed" om jeg skal bli dømt av noen her inne!
Init-Refpage is offline  
Old 6th Apr 2010, 13:15
  #11 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2003
Location: Europe
Age: 47
Posts: 227
Enhver idiot med fornuften i behold hadde holdt seg borte fra pilotyrket. Vi er rævkjørt hele gjengen uansett hvordan man ser det
BestGlide is offline  
Old 6th Apr 2010, 15:14
  #12 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2008
Location: Norway
Age: 36
Posts: 35
I mine øyne er det stor forskjell på det å kjøpe seg TR + line training eller å kjøpe seg TR uten en kontrakt for hånden, fremfor å inngå bonding med et flyselskap eller kjøpe TR med kontrakt underskrevet.
Hovedgrunnen er at de førstnevnte eksemplene er ren gambling, mens de sistnevnte er en kalkulert økonomisk investering.

Men én fellesnevner er det, og det er at man ødelegger bransjen ved å gå med på å betale for trening selskapet egentlig burde vært pliktet til å betale. Men dette vil ikke endres ved en enkelt persons fornektelse, og kan kun forandres ved øking av etterspørsel etter piloter til det punktet at individer "tør" å stille krav uten frykt for å "miste sjansen".
BoeingOnFinal is offline  
Old 7th Apr 2010, 04:27
  #13 (permalink)  
 
Join Date: May 2000
Location: Norway
Posts: 158
Dette blir egentlig for dumt.

Markedet styrer, og om noen ser verdi i å kjøpe seg rating bør de selvfølgelig gjøre det. Om ikke selve NAS Flygerforening ser noe grunn til å stoppe det, så kan man ikke forvente at nyutdannede flygere med stjerner i øyene for alt som lukter jet-fuel skal gjøre det.

Sannheter er -selv om ikke alle liker det- at de som kjøpte seg en 737-rating etter grønt lys fra Kjos gjorde en meget klok investering mot en karriere som yrkesflyger i Norge. De fleste sitter nå i venstresetet på medium jet etter relativt kort tid i selskapet, og med det i loggboken vil de aldri bli arbeidsledig uansett hvordan det går med NAS og Kjos.

Alt var selvfølgelig så mye bedre før, men verden har endret seg og det virker som om de eneste med hodet fortsatt i sanden sitter i vernede stillinger i vernede bedrifter som enda ikke har møtt reel konkurranse etter at markedene ble deregulert. De lever fortsatt i 1990.

I fremtiden vil ansiennitetsprinsippet forsvinne, og dermed vil en typerating bli en nødvendighet.

Bestglide sa det best...

Enhver idiot med fornuften i behold hadde holdt seg borte fra pilotyrket
Cloud surfer is offline  
Old 7th Apr 2010, 14:38
  #14 (permalink)  
 
Join Date: Jun 2001
Posts: 25
Jeg har fløyet en stund og har hele tiden ment at det oss piloter selv som driver og undergraver vårt eget yrke. Dårlige betingelser, pay-for-training, ubetalte styrmannsjobber selvfinansierte ID kort og uniformer har vi utelukkende oss selv å takke for. Vi er som en gjeng guttunger (og noen jenter) som gjør hva som helst for å fly et fly. Dette er økonomene forbannet klar over, og vet å utnytte - de vet vi går med på nær sagt hva som helst.

Om jeg hadde vært fersk i dag, vet jeg sant å si ikke hva jeg hadde fått meg til å gjøre for å få meg en jobb, så jeg skal ikke være altfor kjepphøy, selv om jeg mener det er tull og undergravende for egne framtid. Imidlertid mener jeg at jeg har holdt min sti ren hva angår forfallet i vår stand og muligheter for dem som kom bak meg i rekkene. Trenden med å kjøpe type ratinger begynte vel i USA da mange begynte å kjøpe seg flight engineer ratinger for å skaffe seg en snarvei via baksetet til en jet jobb.

Å utdanne seg til pilot koster fort 1 mill med alle kostnader inkludert. Er man i tillegg så "uheldig" å møte den store kjærligheten på flyskolen, har man en kombinert gjeld på nesten 2 mill - før det skal handles type ratinger. Med den begrensede tilgjengeligheten av jobber hos de tradisjonelle "store" som jo forsatt har et snev av lønn og betingelser, så ender man gjerne opp i en lavtlønnet dritt jobb i begynnelsen med betingelser a la Viking med fridagene i vakre Bagdad eller hos Air Baltic med en gretten språkfattig skipper som tror CRM et pornoblad (listen er lang). Varer forholdet skal man så etablerere seg i boligmarkedet. Med stadig synkende betingelser er man ettehvert heldig om man nærmer seg gjeldfri før pensjonen kommer (om man har vært så heldig å bli noe annet enn minstepensjonist - da er det rett på kattemat.....).

Det er synd det har blitt slik. Hvem andre i samfunnet betaler for jobbtreningen sin - det er ikke mange. Men til syvende og sist er det vår feil. Jeg kan ikke annet enn ta hatten av meg for LH pilotene som viser litt ryggrad i en bransje full av strebere......... Hver gang jeg hører Ryanair på radioen, kan jeg ikke annet enn å undre på hvem som gidder betale for uniformen sin, det er for meg helt ufattelig! Hva med myntinnkast på VHFen? Vi hade helt sikkert akseptert det også - lommen full av tiere.

Kanskje jeg bare har vært heldig disse mer enn tyve årene? Glad er jeg uansett for at jeg har fått med meg en spennende karriere og "slitt" (det var gøy også) meg fram til min første jet jobb..........

Hilsen frustrert pilot.
freightdog is offline  
Old 7th Apr 2010, 19:08
  #15 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Bestglide - vi er alle fckd Med hånda på hjertet kan jeg ikke anbefale noen å påbegynne utdannelse til trafikkflyger slik situasjonen har utviklet seg. Det finnes noen lyspunkter; piloter i de større, tradisjonele selskapene går til streik for å beholde sine betingelser, som er under stadig større press pga lowcost selskapene. Det er ganske ille når man streiker for å prøve å beholde de gode man har. Man burde begynne å tenke seg om.

Init - Jeg vet veldig godt at du har jobba knalhardt for å få deg erfaring og timer gjennom flere år. Vi satt jo på kafe i hjembyen din rett før jul og snakket om dette. Så jeg vet veldig godt hva din situasjon er, og skjønner at grensen var nådd for hvor langt man skal srekke seg med tanke på prinsipper. Men til info, så nei, jeg hadde ikke kjøpt meg en Dash rating for å få jobb i WF. Jeg er såpass prinsippfast, eller sta, at jeg ikke gjør slik. Kommer fra flygerfamilie også, så jeg mener selv å ha litt innsyn opp igjennom årene på hva man burde og ikke burde gjøre, og hva som er uskrevne regeler (som å kjøpe kontrollant en kald en etter at alle papirene er underskrevet osv).

Det jeg vil fram til er at det er en uting at det har blitt regelen, og ikke unntaket, at det kreves en TR for å få seg jobb. Det er til å spy av. Skal man få bukt med problemet så må det en lovendring til, men det kommer nok aldri til å skje. Får bare hpe at ting jevner seg litt mer ut framover.
Guttn is offline  
Old 8th Apr 2010, 06:37
  #16 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2003
Location: Europe
Age: 47
Posts: 227
At disse låner 200.000 for å få en startlønn i DY nærmere 500.000 og starte sin profesjonelle karriere har jeg ikke et eneste problem med å forstå...
At man må gjøre en slik vurdering i det hele tatt, sier det meste om hvor ødelagt bransjen har blitt. Jeg forstår de som ikke har andre jobbmuligheter og som dermed betaler de 200k det koster for "å få jobben", men det er ikke sånn det burde være og der tror jeg alle i bunn og grunn er enige selv om man flyr for DY, Ryanair osv osv

Ungene mine skal bli opplært til å holde seg mye lenger unna luftfartsbransjen enn fremmede menn som lukter alkohol!
BestGlide is offline  
Old 8th Apr 2010, 06:46
  #17 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Quagmire, det kan jeg med hånden på hjertet si at jeg hadde gjort ja. Jeg er nemlig såpass prinsippfast at jeg ikke bøyer av for enhver anledning mot tilsynelatende gull og grønne skoger. Kall meg gjerne en av de sste av den gamle skolen, der man går gradene og får med seg erfaringene underveis. Jeg har forresten selv takket nei til DY, og dette var før jeg fikk nåværende jobb. Det var da jeg fløy 208 til litt over luselønn. Jeg takket også nei til jobb på 747 hos AAI da de også ville ha meg til å kjøpe en rating, selv om de tilbød ansettelseskontrakt før jeg skulle evt begynne på ratingen. LT har dessverre aldri bedt meg på intervju, men de er ett av selskapene jeg da (innen jeg ble ansatt) kunne tenkt meg å fly for. Vingespenn eller type motor har nada å si for hvor jeg personlig ønsker å fly. Det som er mye mer viktig er hvordan arbeidsforholdene er, hva som er kravene til ansettelse, og hvilke betingelser som man går til. Dette er noe man burde undersøke når man søker jobb, og selvfølgelig gjør man seg noen erfaringer underveis. Og som man sier på Toten; den som venter på noe godt kan aldri vente lenge nok!

Vi er nok helt enige. Det er et regelverk som må på plass. Jeg vet det jobbes med dette hos IFALPA, men det er mange store hindringer og fallgruver som må forseres. Det er usikkert om det kommer noe positivt ut av det, men man må iallefall prøve, for det er selskapenes utnyttelse av dagens overflod av ledige piloter som har gjort kjøp av TR til regelen for å få seg jobb. Interessant er det og, som du nevner, hva som er på gang i FAA-land. Fra nyttår kommer det til å bli lovfestet et minimum antall flytimer for ansettelse i passasjertrafikk (tror det blir 800 timer, selv om øsnket er 1500 - noe som også er på gang). Timene skal også ha en viss "verdi", dvs natt, ising, IFR, kontrollert luftrom etc etc, og kanskje noe 2 motors tid. Det blir større fokus på trening, dvs en TR som tidligere tok 5-6 uker tar nå 3 uker. Følger dette med stor interesse.
Guttn is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright © 2021 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.