PPRuNe Forums - View Single Post - Norwegian
Thread: Norwegian
View Single Post
Old 7th Apr 2010, 14:38
  #14 (permalink)  
freightdog
 
Join Date: Jun 2001
Posts: 25
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jeg har fløyet en stund og har hele tiden ment at det oss piloter selv som driver og undergraver vårt eget yrke. Dårlige betingelser, pay-for-training, ubetalte styrmannsjobber selvfinansierte ID kort og uniformer har vi utelukkende oss selv å takke for. Vi er som en gjeng guttunger (og noen jenter) som gjør hva som helst for å fly et fly. Dette er økonomene forbannet klar over, og vet å utnytte - de vet vi går med på nær sagt hva som helst.

Om jeg hadde vært fersk i dag, vet jeg sant å si ikke hva jeg hadde fått meg til å gjøre for å få meg en jobb, så jeg skal ikke være altfor kjepphøy, selv om jeg mener det er tull og undergravende for egne framtid. Imidlertid mener jeg at jeg har holdt min sti ren hva angår forfallet i vår stand og muligheter for dem som kom bak meg i rekkene. Trenden med å kjøpe type ratinger begynte vel i USA da mange begynte å kjøpe seg flight engineer ratinger for å skaffe seg en snarvei via baksetet til en jet jobb.

Å utdanne seg til pilot koster fort 1 mill med alle kostnader inkludert. Er man i tillegg så "uheldig" å møte den store kjærligheten på flyskolen, har man en kombinert gjeld på nesten 2 mill - før det skal handles type ratinger. Med den begrensede tilgjengeligheten av jobber hos de tradisjonelle "store" som jo forsatt har et snev av lønn og betingelser, så ender man gjerne opp i en lavtlønnet dritt jobb i begynnelsen med betingelser a la Viking med fridagene i vakre Bagdad eller hos Air Baltic med en gretten språkfattig skipper som tror CRM et pornoblad (listen er lang). Varer forholdet skal man så etablerere seg i boligmarkedet. Med stadig synkende betingelser er man ettehvert heldig om man nærmer seg gjeldfri før pensjonen kommer (om man har vært så heldig å bli noe annet enn minstepensjonist - da er det rett på kattemat.....).

Det er synd det har blitt slik. Hvem andre i samfunnet betaler for jobbtreningen sin - det er ikke mange. Men til syvende og sist er det vår feil. Jeg kan ikke annet enn ta hatten av meg for LH pilotene som viser litt ryggrad i en bransje full av strebere......... Hver gang jeg hører Ryanair på radioen, kan jeg ikke annet enn å undre på hvem som gidder betale for uniformen sin, det er for meg helt ufattelig! Hva med myntinnkast på VHFen? Vi hade helt sikkert akseptert det også - lommen full av tiere.

Kanskje jeg bare har vært heldig disse mer enn tyve årene? Glad er jeg uansett for at jeg har fått med meg en spennende karriere og "slitt" (det var gøy også) meg fram til min første jet jobb..........

Hilsen frustrert pilot.
freightdog is offline