Go Back  PPRuNe Forums > PPRuNe Worldwide > Nordic Forum
Reload this Page >

Luftfartsskolen

Wikiposts
Search
Nordic Forum It smells a bit of snow and ice and big hairy vikings chasing lusty maidens around after lots of mjød and loud partying. Forum languages are Svenska, Dansk, Norsk & English.

Luftfartsskolen

Thread Tools
 
Search this Thread
 
Old 24th Dec 2007, 09:56
  #1 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Gjøvik
Posts: 7
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Luftfartsskolen

Noen som har negative/positive erfaringer med utdannelse via luftfartsskolen sitt USA program?
Finnes det noe reelt alternativ?....har hørt om noe som heter World Flyers Inc men vet ikke så mye om det
TTornado is offline  
Old 25th Dec 2007, 18:42
  #2 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2003
Location: Europe
Age: 49
Posts: 227
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Ja, du har NEAR som et annet reelt alternativ: http://www.near-as.no
Jeg gikk der og er fornøyd. Kom raskt og greit gjennom. Bare husk at uansett hvilke flyskole du velger blir du aldri 100% fornøyd.
BestGlide is offline  
Old 26th Dec 2007, 11:50
  #3 (permalink)  
 
Join Date: Jun 2006
Location: Europe
Posts: 716
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jeg holder på med NEAR nå, ferdig med 2 år i USA, og selv om ikke alt er perfekt, tror jeg likevel jeg gjorde det rette valget. Akkurat nå går det i den såkalte "fase 5" som er teori og flyving her hjemme på berget...
bfisk is offline  
Old 26th Dec 2007, 12:16
  #4 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Gjøvik
Posts: 7
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Hvor mange timer klarte dere å samle på 2år via NEAR sitt program?
TTornado is offline  
Old 26th Dec 2007, 14:02
  #5 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2003
Location: Europe
Age: 49
Posts: 227
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Passerte 1000 timer etter 1 år og 3 måneder (7 måneder på NAIA, 6 måneder som instruktør), så da reiste jeg hjem. Hadde riktignok 150 timer fra Norge før jeg reiste til USA, men som instruktør på en eller annen effektiv flyskole i USA kan du regne med å fly 70-100 timer i måneden. Da går det fort.
BestGlide is offline  
Old 26th Dec 2007, 14:55
  #6 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Gjøvik
Posts: 7
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Utfra info på sidene til NEAR så kan det virke som de er litt dyrere enn luftfartsskolen, men teori og praksis kan vel fort være langt fra hverandre....
Er det noe status forskjeller hvilken skole man kommer fra blant flyselskapene når man senere søker jobb?
I første omgang virker det mer fristende å gå på skole i Florida
TTornado is offline  
Old 26th Dec 2007, 15:11
  #7 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2007
Location: Norway
Posts: 69
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Nei de er ingen statusforskjeller mellom skolene hos flyselskapene. Når du ringer selskapene så er det første de spør om hvor mange timer du har. Hvilken skole du har gått på virker de ikke så interesert i.
toffy is offline  
Old 26th Dec 2007, 20:44
  #8 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2006
Location: Daytona Beach, FL
Posts: 31
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jeg kan jo ta å snakke litt som en som for tiden går på PEA da.
Er fornøyd med mitt valg, selv om jeg gjerne skulle sett at skolen var i en litt "kulere" by, men uansett..
En annen ting er de såkalte "groundshools", som de trekker ca 850 USD for, men som en ikke har noe spesielt utbytte fra.

Men som en skole er den veldig grei. Selvfølgelig et par personer i kontorene der, som kanskje burde ha vært andre steder, men ikke noe stort problem uansett.

Hva ang. timer du greier å jobbe deg opp, så skal du være veldig obs på at dette varierer veldig fra person til person.
Selv om BestGlide greide å skaffe seg en 1000 timer på 6mnd, så er det ikke sagt at du orker det samme, eller i det hele tatt får de samme forholdene for å gjøre det samme.

Men nå skal det også sies at en kan alltids oppsøke andre skoler, utenom LFS og NEAR, men da må en jo finne alternative måter å få europeisk ATPL.
(Er vel en skole i Naples, FL som tilbyr det..?) Og du må bare passe på at det er skoler som tilbyr J1 visum (om du har tenkt å jobbe som instruktør, e.l.)
Var en nabo av meg som undersøkte veldig mange skoler rundt om i USA, men han valgte tilslutt å dra til PEA, grunnet de nye DA42 som kommer (en eller annen dag )

Uansett blir det en veldig individuell greie.. Jeg liker meg godt hos PEA, men grunnet litt forskjellig, så tviler jeg på at jeg kommer til å holde meg der begge årene.

Jeg tror forresten jeg ville rådet deg til å finne ut hvordan det er med instruktører osv i nærområdet ditt, og kanskje tatt PPL i Norge.. Gjør det mange ganger enklere når du kommer bort, og en sparer visum tid, noe som kan være veldig greit å ha, om en støter på uforutsette problemer...
Sindree is offline  
Old 2nd Jan 2008, 09:36
  #9 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2003
Location: Europe
Age: 49
Posts: 227
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Det viktigste å være klar over når man velger flyskole, er kanskje det at man ikke kommer en til en skole slik vi nordmenn/skandinaviere definerer "skole". For en flyskole er egentlig bare en bedrift som skal leve av deg som kunde/elev. Dermed må du se på skolens ansatte som selgere som forsøker å selge deg et produkt - så vær kritisk! Kommer skolen med et glansbilde av utdannelsen, høres prisen veldig lav ut i forhold til glansbildet osv osv, så er det mest sannsynlig for godt til å være sant. Still alle kritiske spørsmål til skolen på mail og sørg for at de også svarer pr. mail slik at du har ting skriftlig dersom det skulle være nødvendig senere. Det hjalp meg ved en anledning, noe som medførte en liten kompensasjon etter at jeg ble satt på bakken i ca 1 måned uten flyging. Igjen, det er du som kjøper et produkt, og får du ikke levert produktet du ble forespeilet så er det selgeren som har et problem - ikke du

Uansett vil noen elever være fornøyde mens andre er misfornøyde, selv om de har opplevd akkurat de samme positive og negative sidene ved skolen. En flyskole er dessverre ikke en strømlinjeformet organisasjon hvor ting går på skinner, en oppfattelse mange har før de starter utdannelsen. Så vær forberedt på at det er du som må stille krav til skolen, du må selv mase og stå på for å komme deg gjennom skolen på den tiden du har blitt forespeilet, du må selv sørge for at flyprogrammet følges slik det er oppført (ikke alle instruktører er like oppegående, og instruktører er jo ofte bare timejegere som vil få nok timer til å få seg en skikkelig jobb), du må selv se etter løsninger på problemer som du egentlig ikke burde bry deg med etc.

Men den dagen du står der med sertifikatene i hånda etter å ha fullført konverteringen her hjemme, så har du glemt problemene og ser mest tilbake på alle de morsomme tidene fra utdannelsen. Heldigvis er det flest av dem
BestGlide is offline  
Old 5th Jan 2008, 03:38
  #10 (permalink)  
 
Join Date: Jan 2008
Location: Norway
Posts: 65
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Det jeg trenger nå er en ordentlig oversikt over kostnadene hos PEA, men det virker som det er vanskelig å få tak i

Vet at det ikke er mulig å vite akkuratt hvor mange flytimer man kommer til å trenge, men er det ingen som laget seg et budsjett med konservative tall slik at de ihvertfall kunne holde orden på hvordan de lå ann finansielt?

Det eneste jeg har fått ut av tideligere elever er hva de tror de brukte totalt (som ligger fra 600- til 700 tusen). Nå kan jeg ikke snakke for andre her, men det virker litt hasardiøst å da bare håpe på at det kommer til å være nok.

Hvordan blir de forskjellige sertifikatene gjennomført? Ligner det på NAK sitt system med Blokk A, B, C, etc? Hvor det er satt av X antall timer til de forskjellige manøverene/prosedyrene, men man må bestå visse progresjonskrav etterhvert som man går videre og tilslutt har man eksamen med en FAA sensor?

Jeg håper det er en vennlig sjel der ute som kan dele sin visdom og erfaring fra PEA angående det finansielle for jeg kommer ingen vei før jeg har fått orden på dette
Icenor is offline  
Old 5th Jan 2008, 17:10
  #11 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2006
Location: scandinavia
Posts: 33
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Vi flyr seneca og analoge Cessna naa, men dere maa nok belage dere paa Diamond Twin Stars og glass cockpit cessnas etter hvert paa mange av kursene, og det kommer til aa skru opp prisen en god del, og er ikke verdt det i mine oeyne.
I så fall lopper skolen deg for penger. DA42 er MYE billigere i drift enn en Seneca! Klart den er dyr i innkjøp, men i drift koster den ganske nøyaktig det samme som en godt brukt PA28. (stemmer i alle fall for skandinavia.)

ps: Husk at Lånekassen støtter offentlig godkjente flyskoler i norden...


-snuble-
snuble is offline  
Old 6th Jan 2008, 09:25
  #12 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Bare nysgjerrig her.... Hva slags erfaring har dere når dere kommer hjem igjen? Multi og IFR timer osv? Og hvordan synes dere jobbmarkedet ser ut for dere?
Guttn is offline  
Old 7th Jan 2008, 11:41
  #13 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2006
Location: Daytona Beach, FL
Posts: 31
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Må si du har kommet med mye bra, Photon, men det siste der blir litt feil.
En blir forespeilet rundt 1000 timer, og så sant alt går som det skal, og en ikke tar seg så mye tid til annet, samt greier å ikke bli utbrent, så skal det gå fint.
Men vet om flere som har returnert med alt fra 300-600-900 timer som CFI.
Tallene varierer VELDIG fra person til person, så en må nok være litt nøktern om hvor mange timer en kommer til å ende opp med..

Men absolutt, det er ikke umulig å greie å runde 1000..
Men også noe som jeg har blitt mer obs på etter jeg kommer ned, er at det er mange andre skoler som har mye bedre vilkår enn det PEA vil gi til sine CFI.
Snakket med en svenske som jobbet i Miami, og han fikk betalt leilighet samt bilforsikring, pluss 1000 dollar i mnd (eller uka, litt usikker..), og til tross for det mange på PEA tror, så fikk han også godt med multi timer..

Men alt blir en vurdering sak.. Er også et par nå som drar hjem med bare CPL, og satser på å bygge opp timer på en annen måte..

Personlig er jeg usikker på om jeg skal kjøpe timer eller bli instruktør, og meningen min endrer seg fra uke til uke..

Og ang dette med instrument tid, så er det vel stort sett ikke så mange timer man får jobbet seg opp med det heller som CFI sånn jeg har skjønt det..
Nettopp det, pluss den suverene tiden i multi (samt ikke så alt for stor prisforskjell) er noe som har gjort kjøp av timer mer attraktivt.
Sindree is offline  
Old 7th Jan 2008, 14:29
  #14 (permalink)  
FJS
 
Join Date: Dec 2004
Location: Norway
Posts: 42
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Når det gelder antall timer en sitter igjen med etter endt USA opphold (når J1 visumet går ut) så er det selvsagt forskjellig fra person til person. Men når det er sagt så har mange skoler store problemer å holde på instruktørene for tiden. En får jobb med veldig lav totaltid i USA for tiden så instruktørene blir ikke lenge i jobbene.

Det er derfor "lett" å finne seg en flyskole der en får fly mye. Når jeg instruerte så fløy jeg ca 80 timer i uka. Det var plenty for meg. Ville ha litt liv på sida også. Hadde forøvrig flere kompiser som fløy 120+ timer og returnerte med 1500 timer og FAA ATP.

Det er derfor ingen problem å flytte tilbake til Norge med 1000+ timer dersom en jobber for det. Er også litt underlig å høre om folk som flytter hjem rett etter dei er ferdig med CPL (dersom dei da ikke har en jobb linet opp). Er veldig dyrt å samle timer i Norge og det kan ta veeeldig lang tid siden det er få instruktører som flyr heltid.

Og når sant skal sies, det er forsåvidt et pilots marked nå med mye jobber, men en nyutdanna pilot med CPL og 190 timer står ikke øverst på lista hos flyselskapa, og det er alltid mer piloter som leter etter jobb, enn det er jobber, selv i gode tider.
FJS is offline  
Old 7th Jan 2008, 19:39
  #15 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Gjøvik
Posts: 7
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Hvor mye kan man regne å spare på å ikke ta instruktør delen da?
Når du sier kjøpe deg flytimer hvor mange beregner du med å kjøpe og hvor mye vil det koste?
Ser at f.eks Ari Ben Aviator selger 100timer multi for $11.000+tax....
TTornado is offline  
Old 7th Jan 2008, 20:43
  #16 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2005
Location: behind you
Age: 44
Posts: 38
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Litt off topic men,

Det er derfor "lett" å finne seg en flyskole der en får fly mye. Når jeg instruerte så fløy jeg ca 80 timer i uka. Det var plenty for meg. Ville ha litt liv på sida også. Hadde forøvrig flere kompiser som fløy 120+ timer og returnerte med 1500 timer og FAA ATP.
Hadde jeg sittet å skulle ansette piloter hadde jeg fått seriøse problemer med å ansette en person som har logget faktisk flygetid på 12t+ om dagen, 7 dager i uka over lengre tid. Det er ikke akkurat veldig postivt med tanke på grensesetting og airmanship som forøvrig er et begrep som bare blir viktigere og viktigere innefor denne bransjen.

Men...dette er da MIN mening
paradropper is offline  
Old 7th Jan 2008, 21:37
  #17 (permalink)  
FJS
 
Join Date: Dec 2004
Location: Norway
Posts: 42
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Beklager folkens. Leste nettopp gjennom min forrige post.

Jeg fløy ca 80 timer i måneden (ikke uka). Beklager feilen. Hadde nok ikke vært så mye tid igjen til other things med 80 i uka

Er forøvrig en grense på max 8 timer instruering per dag ifølge FARene (dersom jeg husker rett). Min erfaring er att denne regelen ble fulgt.

Med 24 måneders visum og 6 måneder på utdanningen så er det plenty med tid til å samle timer.

Etter 14 måneder som instruktør hadde jeg 1200 timer totaltid (900 multi) ved Ari Ben Aviator. Jeg tok det som nevnt ganske "rolig" i forhold til flere andre.
FJS is offline  
Old 8th Jan 2008, 00:29
  #18 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2006
Location: Daytona Beach, FL
Posts: 31
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Hvor mye kan man regne å spare på å ikke ta instruktør delen da?
Når du sier kjøpe deg flytimer hvor mange beregner du med å kjøpe og hvor mye vil det koste?
Ser at f.eks Ari Ben Aviator selger 100timer multi for $11.000+tax....
En sparer ikke noe på å kjøpe timer, men man får annen erfaring.
Man har selvfølgelig mye bedre mulighet til å få opp total tiden ved å være instruktør, men har enda ikke hørt om noen fra vår skole som har fått mer enn rundt 300 timer multi på J-1 (...photon?..)

Om jeg skulle velge å gå for å kjøpe timer, så har jeg tenkt å ta 500 timer for en 16-17 000 USD (fra det jeg har hørt av andre som har gjort det...), med mulighet for å kjøpe opptil 300 timer til for 2-3000 USD..
Alt dette blir jo "hear-say", og har ikke fått sjekket så mye inn i priser enda..
Forøvrig ligger vel prisen for CFI, CFII og MEI på en 10 000 USD..

Og når sant skal sies, det er forsåvidt et pilots marked nå med mye jobber, men en nyutdanna pilot med CPL og 190 timer står ikke øverst på lista hos flyselskapa, og det er alltid mer piloter som leter etter jobb, enn det er jobber, selv i gode tider.
Skal nå sies at alle nordmennene ved LFS/PEA returnerer hjem og får konvertering samt ATPL.. Usikker på hvor mange av de low-timerne jeg kjenner til som har tenkt å holde seg i Norge, men vet ihvertfall om en som setter snuta sørover.. Vat vel snakk om Kenya.
Sindree is offline  
Old 8th Jan 2008, 10:48
  #19 (permalink)  
 
Join Date: Jun 2006
Location: Europe
Posts: 716
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Angående multi kom jeg hjem med ca 310 timer (av ca 1870 totalt) fra NAIA. Tror dette var rimellig mye, men hørte akkurat en anna fra NAIA kom hjem med 350, og det blir nok andre som kommer hjem med mer, også. Kjøpte 30 timer multi til å begynne med (for $100/timen, nice deal med skolen jeg jobbet på), for å rekke JAR-autorisasjonskravet med 30h PIC på MEP. Så i de 30 timene tok jeg MEI og fløy litt IFR XC under hooden selv. Det er det eneste som er dumt med å gå CFMEII veien, det blir ikke så mye flyving selv.
bfisk is offline  
Old 8th Jan 2008, 12:37
  #20 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Multi-timer er ikke så viktig idag som det var i 90-åra. Selv om det ikke er en ulempe. Det som verdsettes mer, iallefall slik jeg har oppfattet det, er operativ flyging, multicrew og ifr. Totaltid for den første jobben er også viktig, men ikke alfa og omega. Får man seg CFI jobb på en skole/FBO som i tillegg flyr part 135 så er det ikke så dumt. Dette er kanskje litt vanskeligere nå enn før pga visumregeler osv, men det burde absolutt la seg gjøre.

Photon85, jeg vet ikke helt hvem som utnytter hvem når man jobber som CFI, men jeg tror begge parter egentlig utnytter elevene til å tjene penger og flytimer. Vent til du kommer hjem så ser du hvordan man kan virkelig bli utnyttet hos enkelte operatører. All erfaring teller til slutt, både bra og dårlig, og det hjelper deg til å ta beslutninger senere i karrieren.
Guttn is offline  


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.