Go Back  PPRuNe Forums > PPRuNe Worldwide > Nordic Forum
Reload this Page >

Pressemelding fra SAS 17.4.2002

Wikiposts
Search
Nordic Forum It smells a bit of snow and ice and big hairy vikings chasing lusty maidens around after lots of mjød and loud partying. Forum languages are Svenska, Dansk, Norsk & English.

Pressemelding fra SAS 17.4.2002

Thread Tools
 
Search this Thread
 
Old 25th Apr 2002, 18:19
  #21 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2002
Location: classified
Posts: 7
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Talking

Jamen jarlerc,

du må da endelig ikke tro, at piloter i andre selskaber ikke har ondt af jer i SAS/SC. Det er da frygteligt at tænke på, at nogle af branchens, ifølge dig, mest kvalifiserede piloter(grundet den høje løn i SAS/SC) skal til at køre taxi og det der er værre igen. Det er da frygteligt!!!

Som flere antyder, er det nu, at koncernen SAS skal tilpasse sine udgifter efter intægterne, hvis man har intentioner om at overleve på lang sigt. Dette bliver diverse fagforeninger i SAS/SC også nødsaget til at acceptere, like it or not! De glade 80'ere er en saga blot.

Jeg erindrer ligepludselig historien om konen med æggene - men igen, det er et andet eventyr.
atc107 is offline  
Old 26th Apr 2002, 08:35
  #22 (permalink)  
 
Join Date: Feb 2002
Location: Oslo
Posts: 17
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Har blitt hevdet av flere at det er SAS-pilotenes lønninger som er for høye. Tydeligvis er man ikke klar over hva piloter i andre major airlines tjener. SAS ligger lønnsmessig under de fleste andre sammenlignbare selskap; og da tenker jeg ikke på BU, WF, Botnia, Skyways osv. - disse er ikke major airlines!

Det er ikke pilotlønningene i SAS som er problemet; snarere vår enorme administrasjon, manglende evne til å schedulere oss effektivt, vår i særklasse dyre kabin, osv. osv.
lene12 is offline  
Old 26th Apr 2002, 08:58
  #23 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2002
Location: Europe
Posts: 12
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Lene12, jeg tror også at administrasjon er et større problem for SAS enn pilotlønn. Når pilotlønner kommer frem i dette forumet så er det nok fordi det er et PILOTFORUM.

I fremtiden tror jeg SAS' største problem vil være at trafikk i Europa i stadig større grad overtas av lavkostselskaper, og at SAS er liten på langruter.
Dorkmeister is offline  
Old 26th Apr 2002, 09:36
  #24 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2001
Location: EUR
Age: 70
Posts: 141
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Lindegaard har vel uttalt at lønn ikke er problemet, men fleksibiliteten i bruk av personell.
AngleAndAttack is offline  
Old 26th Apr 2002, 10:28
  #25 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2002
Location: Norway
Posts: 27
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
SAS legger ned "ulønnsomme ruter"

I nyhetene, og i Inside uttaler ledelsen i SAS at vi legger ned ulønnsomme ruter... Ja, men ikke bare. Logikken svikter når ruter som er lønnsomme, og alltid har vært med godt belegg OGSÅ legges ned!! Som foreksempel NRK-CPH ( Norkjøping-Køben).

Feederrutene til CPH med commuter legges ned i stor stil. Og gjett hva som skjer ?? Om ikke lenge så kommer SAS ledelsen til å gi disse rutene over til noen av våre "søsken" i SAS Gruppen. Slik skjedde jo med CPH-Barcelona ( nå Spanair).... M.a.o. så outsourcer SAS sin virksomhet, og blir mer og mer et holdingselskap for lavprisselskap...

Som oppsagt pilot i SAS Commuter Norlink slutter 31.mai) så synes jeg denne utviklingen er skremmende. Da jeg begynte i SAS for 15 mnd siden, så var det voldsomme ekspansjonsplaner...Mydland sa han trengte 200 piloter hvert år de neste 5 årene... Og hva skjer når det i fremtiden blir rom for ekspansjon ?? Hvem i SAS Gruppen skal få den ?? Intensjonsavtale for ekspansjon må på plass snarest...

Jeg venter i spenning.....
Ove R. Tallig is offline  
Old 26th Apr 2002, 12:29
  #26 (permalink)  
 
Join Date: May 1999
Posts: 17
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Atc107: det er da en helt utrolig indsigt du har i SAS og hvordan vores forhold er, Hvor mange år har du været i SAS?? Jeg synes du skal ringe til Jørgen Lindegård og meddele ham din viden, så er problemerne løst!!! Men du ved åbenbart ikke hvad du taler om!!! I SAS er det ikke lønnen som er problemet, men vores produktivitet!!!! Hvordan står det til i DIT selskab?? Jeg menes at have læst et sted du er i Maersk(rigtigt?), hvordan gik det sidste år?? Hvad tjente maersk? Hvad med Cimber? British Airways? KLM? Der er meget få selskaber som tjener penge. Vi er begge enige om der er problemer i SAS, men de er ved at blive løst af ledelsen, og ikke af dig. Hvis du skal skyde med skarpt så gør det om ting du ved noget om.
cfm
cfm56-3 is offline  
Old 26th Apr 2002, 13:22
  #27 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2002
Location: Central Europe
Posts: 107
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
cfm56-3,

Endelig har den Skandinaviske "foreningsdebatten" på pprune fått frem en som vet hvor skoen trykker (?). Nemlig cfm56-3. Nå lener vi tilskuerne oss tilbake i stolen og venter på at cfm56-3 skal komme med oppskriften på økt produktivitet. For du har vel en løsning på problemet, eller hur.......?
ArcticCircle is offline  
Old 26th Apr 2002, 18:59
  #28 (permalink)  
 
Join Date: May 1999
Posts: 17
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Arcticcircle:
Jeg har ikke påstået jeg ved hvad opskriften er , men videre giver blot hvad vores forening(0g SAS) har sagt. Lønnen er IKKE problemet, problemet er at vi er for lidt effektive. En fyr som atc107 har kommet med flere smarte bemærkninger om snart fyrede kollegaer i SAS commuter. og det pisser mig af!!! Desuden, hvorfor er det ALTID folk , som ikke er i SAS som har løsningerne på SAS' problemer???
mvh cfm
cfm56-3 is offline  
Old 26th Apr 2002, 20:09
  #29 (permalink)  
 
Join Date: Jun 2000
Location: Europe
Posts: 37
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Cool

CFM, mener du, at når nu foreningen siger at lønnen ikke er problemet, så må der være noget om sagen??!!
Lad nu være med at være så nærtagende og tyndhudet med andre folks bemærkninger. SAS ER et omkostningstungt selskab. Period. Løsningen til dette må SAS selv finde. De kunne jo spørge alle de kloge piloter her på siden, der f.eks. kender mere til lønsomheden af visse ruter end ledelsen gør! (ikk' osse Ove R Tallig?)
Aerosmith is offline  
Old 26th Apr 2002, 22:52
  #30 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2002
Location: Norway
Posts: 15
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Atc 107 og Aerosmith!


Pr. produserte flytime er SC konkuransedyktig i forhold til sine konkurenter QI og WF.
Jeg ser bort i fra Skyways fordi de er etter min mening i en særstilling hva pilot lønninger angår. Problemet oppstår når SAS legger sine overhead cost på toppen. At SAS velger å
outsource i stedetfor å slanke organisasjonen mener jeg er merkelig. SAS/SC står stadig for en mindre andel av produksjonen innenfor SAS-group, og da blir overhead cost relativt sett høyere.

At pilotene i SAS/SC går rundt og tror de er gud’s gave til luftfarten tror ikke stemmer.
(Jeg gjør småfeil nesten hver gang jeg er på arbeid) Vi er nok mer opptatt av å trygge arbeidsplassene, ha en OK lønn, samt å ha en fritid som balanserer arbeidstiden.

Jeg synes det er for jæ..... at mange av mine kollegaer nå bli henvist til arbeidsledighet når jeg vet at disse arbeidsplassene blir overført til WF, JZ og QI.

Vær klar over èn ting: Det er en liten gruppe personer som sitter i hverandres styrer. (SAS/SC, WF, BU, QI, og JZ + Air Botnia.) Disse personene samarbeider om å presse pilotforeningene i sine respektive selskaper. Så - istedetfor å slenge sarkasmer til hverandre, kan vi jo heller komme med forslag til hvordan vi kan møte denne trussel.

Jeg tror nok at mange kollegaer vil finne ut at det finnes mange andre intressante yrker dersom man etter hvert skulle ende opp på arbeidsbetingelser som f.eks Skyways. Det vil i allefall jeg.
Jeg håper pilotforeningene klarer å stoppe det.



P.S Det vi være interessant å vite hvor dere jobber hen?
too low flaps is offline  
Old 26th Apr 2002, 23:06
  #31 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2002
Location: classified
Posts: 7
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jamen CFM da. Du har netop fremvist et glimrende eksempel på den SAS paranoia jeg tidligere har beskrevet i et indlæg her på sitet. Hverken du eller jeg kan gøre en tøddel fra eller til, om SAS vælger den ene eller den anden løsning, men derfor er det vel tilladt at have en mening om tingene eller hvad?

Jeg kan jo ikke gøre for, at du som ung mand, og temmelig ny i SAS , er en af dem som sidder med måsen begravet i vandskorpen, og ikke jeg. Måske vi begge skulle ønske os, at vi var i Maersk(du har jo iøvrigt været der tidligere). Så slap du bare lidt af, og vis dig som en mand, i stedet for det der børnefnidder! Det er ikke en SAS pilot værdigt....!

Du kan jo ikke se bort fra, at løn og produktivitet hænger uhjælpeligt sammen. Jeg ved godt, at det altid har været svært for mange at indse dette - ikke mindst i SAS! Vi er jo piloter, og derfor ønsker vi naturligvis at lave så lidt som muligt, for så meget løn som muligt. Men det er nu på tide, at vi tager de naive skyklapper væk, og ser realiteterne i øjnene. Vi lever i en ny verden CFM....!

Iøvrigt har jeg da tiltro til at Lindegaard og Co. nok skal rage kastanjerne ud af ilden igen, men hvor stor forbrændingen bliver er jo lidt svært af sige nu, hvor konkurrencen endnu ikke er begyndt for alvor.

Dorkmeister nævner iøvrigt i sit seneste indlæg noget meget centralt.

too low flaps, du mener det vel ikke alvorligt, når du påstår at SC producerer sine flyvetimer billigere end f.eks. Cimber gør det.

Last edited by atc107; 26th Apr 2002 at 23:13.
atc107 is offline  
Old 27th Apr 2002, 07:41
  #32 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2001
Location: Gulf playing Golf
Posts: 1,141
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Alle har en mening om SAS. Det synes jeg er fint og sundt. At nogle er fejlinformeret og slynger påstande ud i affekt, er vel normalt, når vi nu er på et rygteforum.

Hvilke ruter der er lønsomme og hvilke der ikke er, er ikke for mig at sige.

Een ting vi alle ser, et at firmaer som Sabena og Swissair ikke er her mere. Det er firmaer som vi har stået skulder til skulder med i mange år. Konkurrenter...ja, men med sammen baggrund. Tidligere statsejede selskaber. Nu står SAS tilbage alene, og der sætter helt sikkert tankerne igang hos både ansat og ledelse.

Vi undere os jo allesammen hvor logikken er i at fyre piloter og beholde den tunge administration. Færrer til at tjene til resten. Deri ligger problemet set med mine øjne. Lavprisselskaberne er trimmet og kampklar. Trimmet fordi de aldrig har været tunge klodser som SAS, Sabene og SwissAir.

Er det muligt at trimme SAS til en kampklar enhed? Vil medarbejderne det? .... Det er i mine øjne ikke piloterne der skal ud. Men når man ser nøgternt på det, så bliver det nok svært at overbevise LFF (luffartsfunktionærforeningen) at deres medarbejder skal fyres. Eller prøv at gå ned på kaffestuen hos lasterne og fyr dem....så får man sku nok H.A. på besøg derhjemme

For læmand ser det ud til at SAS tager en anden vej. Hellere eje andele i andre selskaber og sælge sin knowhow. Så slipper man for et stort produktionsapparat. I princippet en rigtig god løsning hvis man tilfældigtvis ikke er pilot eller CA'er......

Historisk set har andre scandinaviske selskaber ikke ansat SAS pilot i nedgangstider. Enten fordi de selv er nede eller fordi der ganske ret konkluderer at piloterne vil hjem til SAS når opsvinget kommer.

Så kære venner og kolleger det er nu i skal tage jeres private beslutning. Blive og kæmpe for overlevelse eller rejser til fjerne himmelstrøg.
Beslutningen er dine egne og kan ikke kritiseres.

Good luck
Payscale is offline  
Old 27th Apr 2002, 12:22
  #33 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2002
Location: Norway
Posts: 15
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Atc 107, Jeg sa konkuransedyktig....


Ellers virker det som om mange her konkurerer om å ha de dårligste arbeidsbetingelsene......Husk at pengene produseres
på linjene, og ikke bak en skrivebordsskuff.

Ha en fin dag!!
too low flaps is offline  
Old 27th Apr 2002, 22:56
  #34 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2002
Location: classified
Posts: 7
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
tlf - fair enough!

Jeg har dog stadig svært ved at forestille mig at SC skulle være konkurrencedygtig overfor andre Skandinaviske commuter selskaber. Det eneste passagerer forstår ved konkurrenceddygtighed i øjeblikket, er at prisen skal være lav. Det er LCC som fører slaget for nuværende.

Hvis man ser på SC med QI som du selv har foreslået, har jeg svært ved at se hvordan SC kan være konkurrencedygtig på prisen. SC har groft overfladisk sammenlignet med QI, væsentligt højere lønninger til cockpit og kabine. Man flyver mindre end QI piloter, pensionen er højere. Udgifter til afskrivninger på fly er meget højere end QI, og ikke mindst er udgifter til groundpersonnel væsentligt højere hos SC end hos QI. Man kan jo ikke bare udelade overhead udgifterne du! Det samme gør sig sikkert gældende hvis man sammenligner de meget firkantede opgørelser med andre selskaber som Skyways, og Widerøe.

Derfor er det i mine øjne ikke så sært, at man fra SAS ledelsens side har valgt, at skære helt ind til benet, og udflage noget trafik til de på papiret billige operatører, som man i forvejen har ejendele af. Det er naturligvis meget kedeligt for nogle, men lykkeligt for andre. Den enes død, er den andens ......!

Samtidig vil jeg gerne medgive til dem som mener, at administrationsomkostningerne i en stor koncern som SAS, er meget store. Man kan jo nok ikke komme udenom, at der på flere niveauer, sidder skrankepaver som ikke tjener deres daglige løn hjem. Dette er, og har altid været et problem i store koncerner, ikke kun indefor luftfarten, men så sandelig i alt almindelighed. Og derfor kunne man med rette også påstå, at det er helt forkert, at fyre piloter som tilhører produktionsapparatet, til fordel for administrationsapparatet, hvis det var sandt - men det er jo ikke helt. Ganske vist nedlægges der pilot arbejdspladser i SAS/SC, men disse skal nok blive genbesat i andre LCC. Der er med andre ord, ikke tale om at reducere produktionsapparatet, men blot en omstrukturering.

Payscale, du har uendeligt meget ret i mange af dine ord. Du har om nogle skudt papegøjen, og i mine øjne forstået alvorligheden af situationen, og samtidig været fremsynet og fornuftig. Held og lykke nede i Golfen.

Der skal naturligvis også lyde et held og lykke til andre i branchen som sidder på en tynd gren. Lad os håbe, at vi alle kan fortsætte med at lave det vi holder af, om ikke i SAS/SC, så i det mindste et andet sted for en stund.
atc107 is offline  
Old 28th Apr 2002, 07:17
  #35 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2001
Location: Gulf playing Golf
Posts: 1,141
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Tak skal du ha ATC.
Der er en stadig strøm af scandinaviske piloter der starter hernede. Siden jeg kom for 4 mdr siden er der ca 8-10 andre der er startet. Der er palds til mange mange flere.
Payscale is offline  
Old 28th Apr 2002, 19:03
  #36 (permalink)  
 
Join Date: Aug 1998
Location: Europe
Posts: 156
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
atc107,

med fare for at prikke til din ballon vil jeg gøre opmærksom på at Jørgen Lindegaard himself i JP har udtalt at lønningerne ikke er problemet. Det er vores produktivitet/effektivitet som ikke er god nok. Så må vi jo bare arbejde mere og løfte i flok. Yderligere har vi en enorm administration(et levn fra gamle dage) som er utrolig dyr, dette gælder også i flight ops hvor antallet af administrative piloter bliver reduceret.

Dine indlæg har en snert af "det har de godt af i SAS". Og, indrømmet, det er svært at holde med den største!!

Samtidigt er det underligt at alle altid har en mening om SAS og hvorledes tingene skal ordnes. Samme diskussion hører vi aldrig om Cimber eller Maersk. Hvad er for eksempel DM's rolle i dansk luftfart? Hvordan skal de komme igennem den her krise og hvordan skal firmaet se ud bagefter? Skal det være et charterselskab eller et lowcost?

Mvh

Ramrise
Ramrise is offline  
Old 28th Apr 2002, 21:53
  #37 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2002
Location: Norway
Posts: 15
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Cool

Jeg stemmer for at DM heretter kun skal operere som et charter selskap......
too low flaps is offline  
Old 1st May 2002, 15:00
  #38 (permalink)  
 
Join Date: May 2000
Location: Scandinavia
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Arrow

Situationen på skandinavisk flygmarknad är under stor förändring. Jag har hört rykten som gör gällande att planer finns på att skapa 1 produktionsbolag av: Wiederoe, Cimber, Skyways, Air Botnia och "resterna" av SC. Är det överhuvudtaget möjligt? Någon annan som hört rykten kring detta?
Autopilot1 is offline  
Old 1st May 2002, 16:20
  #39 (permalink)  
SpaceRanger
 
Join Date: May 1999
Location: Samsonite
Posts: 213
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
AP1,

Det lyder ikke meget sandsynligt. Hvis det var sandt skulle så AOC være i et land eller i flere ?

Det lyder vel mere sandsynligt med en harmonisering/samkøring af operationerne, men hvor de enkelte firmaer i store træk forbliver som de er.

Mon dog ...
TheDrop is offline  
Old 1st May 2002, 21:05
  #40 (permalink)  
 
Join Date: Jan 1999
Location: Gatters.......
Posts: 2,014
Received 32 Likes on 13 Posts
Lightbulb

Jeg er så træt af at høre flyvende og oftest Piloter omtale den store tunge udgiftskrævende, ineffektive og håbløse administration. Hvor mange ved egentlig noget konkret om det ??? Meget få skulle jeg påstå....
Hvad dækker det i det hele taget ?? Og hvorfor skulle disse mennesker i et firma som SAS fx. være mindre dygtige end deres flyvende kolleger??
Kunne vi ikke tage og enten pege fingeren indad eller pege på noget ud af vi ved noget om konkret, og ikke et-eller-andet vi har hørt i crew rummet.
Som flyvende er vi ekstremt isolerede, kære venner - hvis ikke I har opdaget det. Vi møder op på kontoret et stykke tid før afgang, går ud i vores rør - er i vores rør hele dagen, og går via kontoret hjem. Ret beset giver det ikke den store berøringsflade med vores respektive firma, og dermed heller ikke nogen indsigt.

Mvh. OY
OSCAR YANKEE is offline  


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.