Go Back  PPRuNe Forums > PPRuNe Worldwide > Nordic Forum
Reload this Page >

Pressemelding fra SAS 17.4.2002

Wikiposts
Search
Nordic Forum It smells a bit of snow and ice and big hairy vikings chasing lusty maidens around after lots of mjød and loud partying. Forum languages are Svenska, Dansk, Norsk & English.

Pressemelding fra SAS 17.4.2002

Thread Tools
 
Search this Thread
 
Old 17th Apr 2002, 12:32
  #1 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2001
Location: EUR
Age: 70
Posts: 141
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Pressemelding fra SAS 17.4.2002

SAS koncernen effektiviserar sina trafiksystem och skapar bas för långsiktig lönsamhet och tillväxt

Nya trafiksystem med enklare och effektivare produktion i SAS-koncernens flygbolag ska lägga grunden för en lönsam expansion och leda till en kraftig resultatförbättring. I samband med tidtabellsskiftet i oktober 2002 väljer SAS Airline att gå ur vissa marknadsområden som SAS Airline inte har förutsättningar att betjäna på ett lönsamt sätt.

Största trafikförändringen på decennier
SAS koncernen genomför stora omläggningar i trafik- och produktionsprogrammen såväl i SAS Airline som i de övriga av koncernens flygbolag, Braathens, Air Botnia, Spanair och Wideröe. Omläggningen bidrar till ett bättre utnyttjande av flygplan och en enklare produktionsfilosofi ska ge bättre punktlighet och ett mer robust linjenät. Detta ökar kvaliteten på SAS tjänster till nytta för kunderna.
- Erbjudandet till kunderna på strategiskt viktiga affärsdestinationer förstärks och ett mer effektivt produktionsupplägg skapar förutsättningar för en kraftig ökning av koncernens lönsamhet, säger Jörgen Lindegaard.

Omfattande resultatförbättring
Förändringen av trafiksystemen är ett steg i processen att uppnå det resultatförbättringsmål på mer än 4 miljarder svenska kronor på årsbasis i tillägg till de åtgärdsprogram som tidigare aviserats. Omläggningen kommer att medföra att Air Botnia, Braathens och Wideröe kommer att överta en del av den produktion som SAS Airline idag står för. Vissa linjer i SAS Airlines regi läggs ned av lönsamhetsskäl.

SAS Airline
SAS Airline inleder sitt nya program för resultatförbättringar med det nya kunderbjudandet, Scandinavian Direct, som introduceras på den skandinaviska marknaden den 1 juni.
- SAS Airline drivs för närvarande med betydande förlust. Resultatförbättringen av de planerade åtgärderna inom ramen för trafiksystemet motsvarar ungefär hälften av det totala målet på 3-4 miljarder och ska ta SAS Airline ur en förlustsituation, säger Marie Ehrling, chef för SAS Airline.

Effektivare användning av flygplan
SAS Airlines nya trafiksystem har byggts upp från grunden och verksamheten ska nu i högre grad anpassas till efterfrågan och kundunderlag. Produktionen förenklas, det vill säga att flyga fram och tillbaka från de tre basflygplatserna, t ex mellan Stockholm-London. På så sätt isoleras tänkbara problem och störningar på det övriga linjenätet minimeras.

Med planerade åtgärder frigörs cirka 20 flygplan vilket innebär att SAS Airlines flygplans-utnyttjande förbättras med cirka fem procent. Det medges i första hand genom att trafikdygnet i Köpenhamn och Stockholm påbörjas tidigare än i dag samt att markuppehållen på destinationer utanför hemmabaserna minimeras.

Antalet markuppehåll på regionala flygplatser reduceras också, vilket leder till att SAS Airline får fler flygplan på sina hemmabaser under natten. Det ger en bättre kvalitet under den för trafikdygnet så viktiga morgonen.
-Vi räknar också med en kvalitetshöjning när det gäller punktlighet och regularitet, berättar Marie Ehrling.

Trafikomläggningen innebär att SAS Airline slutar trafikera 13 destinationer. Sex av dessa kommer att trafikeras av andra flygbolag inom SAS-koncernen medan sju stycken läggs ned. - Vi har valt att presentera planerna redan nu för att göra det möjligt för andra flygbolag att börja trafikera de berörda orterna redan i höst. Vår förhoppning är att de personer som blir övertaliga kan erbjudas arbeten om andra operatörer väljer att uppta flygtrafik till de berörda orterna, säger Marie Ehrling.

- SAS ledning kommer nu att inleda diskussioner med medarbetare och fackliga föreningar om hur dessa produktionsresurser ska kunna återinsättas på ett lönsamt sätt, säger Marie Ehrling.

SAS Airline slutar successivt att trafikera följande destinationer från den 27 oktober 2002:
Köpenhamn-Västerås, Jönköping, Norrköping, Wroclaw (Polen)
Stockholm- Kristianstad, Skellefteå
Köpenhamn-Søndre Strømfjord på Grönland, från och med den 2 april 2003.

SAS Airline slutar också trafikera Stockholm-Åbo och Stockholm-Tammerfors där SAS-ägda Air Botnia istället börjar trafikera linjerna.

I Nordnorge slutar SAS Airline att flyga på Norlink-nätet. Detta sker successivt med start i oktober 2002 då SAS-ägda Wideröe övertar linjerna. Det slutliga linjenätet beror på marknadsutvecklingen:
I Norlink-nätet ingår i dag:
Tromsø-Alta/Lakselv/Kirkenes
Evenes-Tromsø/Bodø/Trondheim
Lakselv-Kirkenes
Braathens övertar SAS Airlines Oslo-Tromsø-Kirkenes-linje.

Nya avgångar
Vinterns trafikprogram innebär också nya tidiga morgonavgångar från Köpenhamn till London, Amsterdam och Paris. Vidare utökas antalet flygningar mellan Köpenhamn och Frankfurt, Helsingfors, Wien samt Stockholm och Helsingfors.

För ytterligare information, vg kontakta:
Marie Ehrling, chef för SAS Airline, tel +46 (0)8 797 21 56 eller +46 (0)709 97 21 56
Gunnar Reitan, CFO, SAS koncernen, +46 (0)8 797 28 44 eller +46 (0)709 97 28 44

Pressmöte
Den 17 april kl 15.00 finns det möjlighet att ställa frågor med anledning av det nya trafiksystemet.
Plats: Strindbergssalen på Berns Salonger, Berzelii Park, Stockholm.

SAS CORPORATE COMMUNICATIONS
AngleAndAttack is offline  
Old 17th Apr 2002, 13:11
  #2 (permalink)  
 
Join Date: May 2000
Location: Sweden
Posts: 63
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Cool

20 aircraft, how many will be redundant?
Laminar is offline  
Old 17th Apr 2002, 14:07
  #3 (permalink)  

SkyGod
 
Join Date: Aug 2000
Location: Palm Coast, Florida, USA
Age: 67
Posts: 1,542
Likes: 0
Received 10 Likes on 1 Post
Det var vel dette SAS flygere fryktet for?

Now what??
TowerDog is offline  
Old 17th Apr 2002, 17:20
  #4 (permalink)  
Vmu
 
Join Date: Oct 2000
Location: Scandinavia
Posts: 43
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Angry

Ja det er virkelig takken.

115 piloter er nesten en tredjedel av selskapet.

Vi er tilbake til det Helge Vatne skrev i sin årsrapport til NSF: "de eneste pilotene som etter SAS' planer blir overtallige på grunn av oppkjøpet av BU er SAS piloter".
Vmu is offline  
Old 18th Apr 2002, 11:26
  #5 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2000
Posts: 16
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Det blir vel litt feil å peke på BU. Med de endringene SAS offentliggjode i går, er det vel Widerøe som ekspanderer i Norge, og ikke BU, når Norlink avvikles.

Jeg hører rykter om at SAS ønsker hele SAS Commuter nedlagt, men det høres jo litt drøyt ut og er selvsagt ikke bekreftet. Har dog en viss forståelse for tanken, ettersom SAS Commuter trolig har et høyere kostnadsnivå enn andre selskaper SAS er medeier i.
stab trim is offline  
Old 18th Apr 2002, 20:24
  #6 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2001
Location: Norway
Posts: 29
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Kostnadsnivå i SC

Tror ikke SC har ett høyere kostnadsnivå enn f,eks BU... og vi vet att pr produsert time er vi 20% billigere enn WF; dette basert på benchmarkingstudier gjort de siste årene.
Men WF som har ett stort rutenett i Nord Norge kan jo ta ut marginalproduksjon og fly noe av det SC idag opererer med 3 fly.
Med kun 3 fly på en isolert TOS base blir selvsagt WF produksjonen billigere. Hvis man isteden hadde byttet ut F-5o med Q460 en 58 seter og fløyet noe av de lengre rutene som er gitt bort til våre venner i BU hadde det hele sett anderledes ut. Spesielt hvis vi også hadde fløyet TRD-OSL og på den måten fått sammenheng i vårt rutenett. Men nei det lå ikke i kortene, ledelsen i konsernet velger å gå til krig mot egene ansatte og takken til dem som lojalt har fulgt oppfordringen om å flytte til TOS står idag på bar bakke, og ser at det selskapet de hjalp med å konkurere ut overtar deres flygninger. Så jeg er sikker på at dersom våre kollegaer i BU og WF forsøker å ta på seg de TOS baserte SC pilotenes mokasiner, så vil dere forstå den frustrasjon som alle i TOS føler. Ikke bare de som mister jobbene. men også alle de som får valget og bryte opp familiens hjem og flytte nærmere CPH eller STO, elller begynne å pendle.
Jeg tror personlig att når ledelsen får se det bråket som blir etter blårussens herjinger kommer til å angre. Men det er jo tidlig ennå, vi får håpe at pilotkorpset i SC klarer å ta vare på de første 20-30 oppsagte ved frivillige arbeidstidsreaksjoner. Så får vi håpe att det innen starten av sommerprogrammet 03 blir funnet mer produksjon til SC. Vi piloter som arbeider i SAS og SC vet iallefall at ledelsen ikke tar 5 øre for å lyve oss opp i ansiktet. I tråd med følgende utsagn. Vi kjøper ikke andre selskaper for å konkurere med SAS pilotene. Det ble sagt i løpet av de siste 12 måneder, og nå ser vi sannheten.
jarlerc is offline  
Old 18th Apr 2002, 21:42
  #7 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2002
Location: classified
Posts: 7
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Re: Kostnadsnivå i SC

I tråd med følgende utsagn. Vi kjøper ikke andre selskaper for å konkurere med SAS pilotene. Det ble sagt i løpet av de siste 12 måneder, og nå ser vi sannheten
Nu er det jo principielt forkert at træde på folk som ligger ned. Det er heller ikke meningen med dette indlæg, men nu begynder man at kunne se resultatet af de frie markedskræfter.

Der står formentlig ikke i SAS's formålsparagraf, at man har til hensigt, at leve af at ansætte og aflønne piloter, men snarere noget i stil med, at man ønsker at tjene penge ved at sælge flybiletter til passagerer. Og da ledelsen i SAS vel ikke føler de kommer nogle vejne med aftaler mellem diverse fagforeninger, har man vel valgt, at udflage de tyndeste ruter, og derved score kassen gennem sine andre partnere.

Det mest iøjnefaldende ved denne alvorlige situation for hæderkronede SAS, er vel at konkurrencen fra diverse LCC slet ikke er begyndt endnu.
atc107 is offline  
Old 21st Apr 2002, 01:34
  #8 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2002
Location: Europe
Posts: 12
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Tradisjonellt så har holdningen, slik jeg har sett det fra utsiden, vært: vi i Selveste SAS skal tjene XX prosent mer enn de som har nest høyest lønn i Skandinavia.

Nå bør vel heller kravet være at alle som flyr ruter hvor det er mulig å reise med SAS billetter skal tjene det samme. Ellers vil det gå ut over jobber i SAS.

SAS ledelsen gir jo blanke i hvem som flyr.

Eller?
Dorkmeister is offline  
Old 22nd Apr 2002, 13:13
  #9 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2001
Location: Norway
Posts: 29
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Man skal ikke sparke folk som ligger nede, nei vel. Det er jo hyggelig at vi får vite reglene like før det sparkes løs. Men det er jo klart vi lever jo i Skandinavia og her tilhører man ikke de med best lønn ustraffet, jante er vel ikke helt død eller???
Rent bortsett fra det, har ikke vi i SAS på noen måte skjelet til de andre Skandinaviske pilotenes lønninger, vi har vel heller forsøkt å se på hva våre kolleger i tilsvarende selskaper i andre land tjener når vi stiller våre lønnskrav. Men det har også vært selskapets politikk å være lønnsledene i Skandinavia for derigjennom sikre at man hele tiden kunne rekrutere de man anså for best kvalifisert.
Det står ingenting i SAS vedtekter om at foretningsideen er å ha flest mulig piloter ansatt, men som ansatte må det da være tillatt å kjempe for våre tradisjonelle jobber. At økonomene i SAS ønsker å få Amerikanske tilstander får så være, men vi vil da forsøke å forsvare oss med de midler våre Amerikanske kollegaer bruker, nemlig innføring av scope clauses. Det vil si avtalefestede regler for hvordan SAS Gruppen kan bruke de selskaper de kjøper. Europeisk luftfart er på mange måter veldig anderledes enn den Amerikanske som så mange skjeler til, mest fordi hver gang en skakkkjørt Nasjonal Carrier går over ende, blir en ny som har like lite livets rett stablet på beina, ref Swissair/Sabena. det samme ville aldri ha hendt i Amerika, der har jo hederskronte megaselskaper som PAN AM avgått ved døden, navnet har riktignok blitt brukt igjen men ikke størrelsen. Akkurat nå er det å redde flest mulig jobber i SAS, inntil tiltaksprogrammet igjen genererer vekst hos oss som opptar oss mest. Så fra alle dere andre som på en eller annen måte nyter skadefro at noen av oss har kommet i klemma. Lykke til i konkuransen med oss i SAS vi er ikke helt døde ennu.

jarlerc is offline  
Old 22nd Apr 2002, 14:41
  #10 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2002
Location: Europe
Posts: 12
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
jarlerc, jeg ønsker ikke at noen mister jobben, og vil ikke at noen skal gå ned i lønn.

Men kan du svare meg på dette, er det i SAS pilotenes interresse at andre piloter som gruppen disponerer er billigere arbeidskraft?
Dorkmeister is offline  
Old 22nd Apr 2002, 20:40
  #11 (permalink)  
 
Join Date: Jun 2001
Location: Over The Hills And Far Away
Posts: 676
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
hvorfor er det at folk ansat i SAS altid skal henvise til 'Janteloven'?.

Der er vel ingen middelmådig forfatter som den stakkels Hr. Sandemose, hvis værk er blevet misbrugt som 'En flygning..'

En udemærket analyse af brugen er 'Janteloven' konkluderer :

"Men ethvert barn kender efterhånden Janteloven og bruger den flittigt til at analysere situationer, hvor de føler sig trådt på. I dagspressen henvises der ofte til loven i samme analytiske øjemed. At henvise til Janteloven er ofte brugt som fuldgyldigt argument i en debat eller som analytisk instrument i polemikker og konfliktsituationer, og den som først henviser til den, skal ligesom have vundet kampen. Den anses at være vanskelig at argumentere imod - det er vist sandt. Så selv som analyse-instrument bruges den til at sætte andre på plads med."
Techman is offline  
Old 22nd Apr 2002, 22:31
  #12 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2001
Location: Norway
Posts: 29
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Nei Dorkmeister, det er ikke i SAS pilotenes interesse at pilotene i andre selskaper i SAS gruppen arbeider på dårlige vilkår. Det kan være en liten forskjell, men nettopp lavere lønn og mere arbeid er jo det som er ett faktum for oss i SAS Commuter, derfor har man også sørget for å begrense SC i størrelse på fly og selskap. Problemet vårt nå er å få en tilsvarende begrensning på størrelse og ekspansjon i de selskaper SAS Gruppen kjøper opp.
Ellers er det mitt ønske at alle piloter skal få være så priviligert at de flyr i selskaper med god lønn og arbeidsforhold.
jarlerc is offline  
Old 23rd Apr 2002, 15:59
  #13 (permalink)  
 
Join Date: Apr 1999
Location: denmark/BLL/KRP
Posts: 40
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Ideen for SAS-group er vel at tjene flest muligt penge til selskabets ejere.

Det gøres ved at skabe så høje indtægter som muligt ved samtidig at have de rette udgifter - herunder løn og andre personale goder.

I nogle tilfælde vil et selsakb i SAS-group løse opgaven bedst eksempelvis SAS-airline i andre vil et andet løse opgaven bedst - eksempelvis et mere perifært medlem som Air Greenland! for nu at nævne to yderpunkter.

Det vil sige at de ansatte i de enkelte selskaber må gøre sig så konkurrence dygtige som muligt for at beholde kontrakten på en given flyvning. Dvs løn og andre omkostningsbærende forhold på den ene side og serviceniveau/ produktivitet / effektivitet / value for money på den anden.

Det er vel ikke SAS-groups opgave at skabe beskæftigelsesprojekter for en statisk gruppe ansatte.
apioca is offline  
Old 24th Apr 2002, 20:23
  #14 (permalink)  
SpaceRanger
 
Join Date: May 1999
Location: Samsonite
Posts: 213
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
SAS har altid været kendt for at have en stærk fagforening, og det er da godt på mange måder. Men det kunne godt se ud som om fagforeningen i nogle tilfælde har kørt det lidt for meget over gevind. Fordeling af landsmænd i kabinen på den enkelte flyvning, fordeling på kortdistance/langdistance og andre regler der gør planlægning mere besværlig, usmidig og omkostningsfuld. Det er da godt at have en beskyttelse mod overgreb fra arbejdsgiverens side, men hvad blev der af retten til at lede og fordele arbejdet ? Så længe monopol og statsstøtte har sørget for god økonomi har det været OK at kræve og kræve uden skelen til økonomi, SAS er kommet op over en kritisk masse der gør at den hidtil har kunnet kvæle konkurrenter (ihvertfald de fleste), men efterhånden må SAS konkurrere også på udgiftssiden - herunder lønninger. Markedsøkonomi eller monopol, Braathens, Color Air og flere andre har lidt, er det markedsøkonomi at SAS nu skærer ned ?

Senest i nyhederne oplyses det at alle ansatte på stationerne i Skandinavien skal fyres, og genansættes i et andet nyt firma ?

Jeg er ikke skadefro overfor SAS eller ansatte i SAS, jeg er selv blevet arbejdsløs for nylig (ikke første gang) og kender følelsen, men SAS må kunne konkurrere uafhængigt af bonuspointsystem, soliditet og monopollignende markedsdominans.

Der er andre passagerer i verden en forretningsfolk der får betalt billetten. Med dominansen på det Skandinaviske market bør der være et udbud af transport også til almindelige mennesker som selv skal betale deres billet.
TheDrop is offline  
Old 24th Apr 2002, 20:41
  #15 (permalink)  

SkyGod
 
Join Date: Aug 2000
Location: Palm Coast, Florida, USA
Age: 67
Posts: 1,542
Likes: 0
Received 10 Likes on 1 Post
"De ansatte på stasjonene i Scandinavia skal fyres og gjenasettes i et annet firma"??

Dette lukter av Lorenzo taktikker.
Det samme gjorde Frank Lorenzo med både flygere og andre.
Det ble jo storbråk og alle forsøk på å skjære utgifter til benet ble ikke belønnet med mere fortjeneste siden moralen i selskapet gakk rett til bunns.

Anbefalt lesing for flygere og andre i SAS konsernet er "Fly the Line".

Good luck.
TowerDog is offline  
Old 24th Apr 2002, 21:51
  #16 (permalink)  
SpaceRanger
 
Join Date: May 1999
Location: Samsonite
Posts: 213
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
OK, nu trækker man i land i medierne:

( http://www.dr.dk/cgi-bin/fttv1.exe/147 )


DR 1 S147 ons 24 apr 20:19:56

FORVIRRING
OM FYRINGER

Mellem 750 og 800 medarbejdere i det
norske luftfartsselskab Braathens
risikerer at miste jobbet som følge
af rationaliseringer, efter at SAS
købte det økonomisk trængte norske
selskab sidste år.

Onsdag kom det frem, at alt jordperson-
nel i både SAS og Braathens i hele
Skandinavien skulle fyres. Men det er
ikke tilfældet, oplyses det.

SAS er meget lidt meddelsom i sagen.
SAS' norske informationschef oplyser
dog, at de tal, der har cirkuleret i
skandinaviske medier, handler om norske
medarbejdere i Braathens. Men ingen
fyringer er besluttet endnu, siger han.
TheDrop is offline  
Old 25th Apr 2002, 09:49
  #17 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2001
Location: Norway
Posts: 29
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Fyringer på bakken i BU

Ifølge de viktigste norske aviser vil det bli fyret ca 1000 medarbeidere i hovedsaklig BU, ca 850 årsværk.
Dette på grunn av at SAS ledelsen har godtatt argumentasjonen til den Norske fagforenings boss Asbjørn Vikestad. Han har argumentert for at BU var et "failing firm" og at de BU ansatte uten oppkjøpet fra SAS ville ha vært arbeidsledige uansett. Hvis dette medfører riktighet så reiser det noen interessante spørsmål for de av våre pilotkolleger som er oppsagt i SAS/SC.
Jeg må si jeg gleder meg til å se og høre de argumentene som blir fremført til forsvar for at BU piloter flyr trafikk som oppsagte SC piloter har produsert i 12 år. Her er jeg mildt sagt lite imponert over helhetstenkningen til SAS ledelsen
jarlerc is offline  
Old 25th Apr 2002, 11:51
  #18 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2001
Location: EUR
Age: 70
Posts: 141
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jeg trodde det var Widerøe som tar over Norlinks flyginger.
Hvilke ruter sikter du til?
AngleAndAttack is offline  
Old 25th Apr 2002, 12:07
  #19 (permalink)  
Vmu
 
Join Date: Oct 2000
Location: Scandinavia
Posts: 43
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Arrow

SC Norlink sin beste rute var TOS-BOO-TRD. Den flyr BU alene nå. WF skal fly de litt tynnere rutene, sies det.
Vmu is offline  
Old 25th Apr 2002, 12:39
  #20 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2001
Location: Norway
Posts: 361
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
...Og TOS-TRD direkte. I tillegg var BDU-BOO forbindelsen en "feeder" til BOO-OSL, og også en viktig rute, som nå betjenes av BRA med direkteruten BDU-OSL.

Nick.
Nick Figaretto is offline  


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.