Go Back  PPRuNe Forums > PPRuNe Worldwide > Nordic Forum
Reload this Page >

Ny SAS-strejk?

Wikiposts
Search
Nordic Forum It smells a bit of snow and ice and big hairy vikings chasing lusty maidens around after lots of mjød and loud partying. Forum languages are Svenska, Dansk, Norsk & English.

Ny SAS-strejk?

Thread Tools
 
Search this Thread
 
Old 4th Apr 2008, 11:23
  #41 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2001
Location: Norway
Posts: 77
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Hotel Charlie:

Våkn opp!

Hvis du stikker fingern i jorda og tar bort skylappene dine så vil du se at SAS selv med den nye lønnsskalaen, pensjonsinnbetalinger på 2-300000 årlig, og antall F-dager har den beste og dyreste pilotavtalen minst i hele europa, og sannsynligvis i hele verden!

Og hvis det er slik at du kommer fra BU så har du forbedret dine ytelser med 25-30% fra din tidligere avtale, og skal ligge rimelig lavt i f.t. å klage over vilkårene!
SK-pilot is offline  
Old 4th Apr 2008, 12:13
  #42 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2001
Location: Scandinavia
Posts: 174
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
SK-pilot: Tror du bør stikke fingeren dypt i jorda selv. At SAS har den beste/dyreste pilotavtalen i Europa/verden er det mest latterlige jeg har hørt.

At HC har forbedret sine vilkår med en viss prosent fratar ham ikke retten fra å kritisere de 7 lønnstrinnene vi fikk i bunn i K04. Men det poenget som vi misser her, er at det aldri kommer til å bli ansatt noen piloter på den nye lønnskalaen. Den er rett og slett ikke konkurransedyktig i et ekspanderende marked.
PropsAreForBoats is offline  
Old 4th Apr 2008, 12:41
  #43 (permalink)  
 
Join Date: Dec 2004
Location: Moss
Posts: 144
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
SKP

Du har tydligvis ikke "been around much!" Hørt om Fedex og UPS??

I stedet for å stikke fingeren i jorda, stikker du fingeren opp i lufta og tror du finner faktainformasjon. Warning: Fingeren din er ikke å stole på!!

Det første du finner ut når du stikker fingeren i jorda, er at du ikke er verdensmester! Det andre er at pulsen går ned. Prøv!

Empati
empati is offline  
Old 4th Apr 2008, 13:51
  #44 (permalink)  
 
Join Date: May 2001
Location: Norway
Posts: 286
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
SK-pilot

-are you for real man?

Å skryte av at du har den dyreste avtalen i verden er i beste fall stupid...

Og hvis det er slik at du kommer fra BU så har du forbedret dine ytelser med 25-30%
Det er ihvertfall løgn og fanteri, men det er mulig det var et vennligsinnet forsøk på å være morsom

Lykke til
Hotel Charlie is offline  
Old 4th Apr 2008, 14:13
  #45 (permalink)  
 
Join Date: May 2001
Location: Norway
Posts: 286
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
SK-pilot,

for å få eventuelle misforståelser ut av verden (tror kanskje de andre her inne skjønte det) så er det B-skalaen jeg mener man overhodet ikke kan være stolt av! Men det er klart når man er vant til å kun være opptatt av seg selv så gjør det ikke noe å pisse neste generasjon opp etter ryggen eller hva? Ligner litt på våre gode 60+ venner
Hotel Charlie is offline  
Old 4th Apr 2008, 14:33
  #46 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2001
Location: Norway
Posts: 77
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Til dere tre siste: Jeg har selv sett benchmarking mellom de fleste større flyselskap, godkjent av de enkeltes flygerforeninger, som klart viser at SAS er helt i toppen på vilkår. Generelt så ligger SAS en del under de større europeiske på lønn, men over på antall fridager, og langt over når det gjelder pensjonsinnbetalinger. Mange av de større selskapene har 0 i innbetalinger på pensjon, hvor SAS kostnader er 2-300.000 pr pilot, og flere ligger på 10-11 F-dager med helt ned i 2 uker VA, mens SAS ligger på 13 F, samt 6 uker VA. Det er godt mulig det er selskap i verden som ikke er representert i de felles forumene i IFALPA, og derfor setter jeg også et spørsmålstegn om at det kan være andre i verden som har bedre vilkår, men som ikke er med i de undersøkelser jeg har sett. Men sammenligninger inkluderer bl.a. KLM, LH, AF, BA, Singapore, South African, JAL, United, Continental, Delta, etc etc, så spydighetene må dere gjerne putte en viss plass!

Den nye lønnsskalaen i SAS gjør absolutt ingen forskjell på den øvre delen av skalaen - den eneste forskjellen er at det tar lenger tid å komme dit. For en ny ab-initio pilot så er han imidlertid på topplønn mange år før han er pensjonist. SAS kommer imidlertid til å få problem med å få erfarne folk med en viss alder, og jeg er derfor overbevist om at det når (hvis...) rekrutteringen kommer i gang vil bli innført regler om at piloter plasseres inn i forhold til sin erfaring en eller annen plass mellom ltr 3 og 7. Foreningene har vel vært motstander av dette ut fra et "lk lønn for likt arbeid" syn, men det prinsippet er dødt for lenge siden, så at nyansatte blir betalt for erfaring er noe jeg er overbevist om vil komme før eller siden.

Og det er et faktum at BU piloter gikk direkte 12-15% opp i lønn når de gikk inn på SAS lønnsskala, og at pensjonsinnbetalingene utgjorde knapt 10% økning av kostnadene. Legg de to skalaene foran deg så ser du det - det er ikke verre. Og for øvrig; Jeg har aldri sagt at HC ikke kan kritisere 10 ltr eller noe som helst på grunn av at han gikk opp i lønn! Be my guest - han kan kritisere alt hva han vil så mye som han vil, men den friheten har faktisk jeg også. Derfor kritiserer jeg hans utsagn som jeg mener er helt feil!

At noen har andre synspunkt enn meg er helt greit, men å bare motta dritt når jeg skriver fakta gidder jeg ikke. Dere får leve i deres egen drømmeverden - takk for meg på disse sidene!
SK-pilot is offline  
Old 4th Apr 2008, 16:26
  #47 (permalink)  
 
Join Date: May 2001
Location: Norway
Posts: 286
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
SK-pilot,

Du må gjerne bli snurt men du må regne med mothugg når du er litt lemfeldig med fakta. Jeg gikk faktisk ned i lønn etter sammenslåingen. Godt nok ikke mer enn noen hundrelapper men dog...
Å forsvare en B-skala er ikke særlig troverdig heller. Vi har allerede et A- og et B-lag og skulle vi ansette folk vil vi dessverre få et F-lag også!
Hotel Charlie is offline  
Old 4th Apr 2008, 17:42
  #48 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2003
Location: Europe
Age: 49
Posts: 227
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Er det nå man skal si: Jeg er glad jeg ikke jobber i SAS?

*dukke*
BestGlide is offline  
Old 5th Apr 2008, 06:50
  #49 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2008
Location: Norway
Posts: 6
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Lemfeldig med fakta?

Jeg gikk faktisk ned i lønn etter sammenslåingen. Godt nok ikke mer enn noen hundrelapper men dog...
Dét er i alle fall blank løgn. Hverken du eller noen andre Brathenspiloter har gått noe ned i lønn i det hele tatt. Ikke én eneste krone.

For det første: SAS' lønnskala ligger langt over det Braathens' lønnskala noen gang gjorde. Med unntak av på noen enkelte årstrinn de første årene. Mens BU-lønnskala hadde en relativt jevn stigning hele veien, har SAS' lønnskala en del hopp og sprett på veien, blant annet ved fire, ti og femten år som styrmann.

Om akkurat du har vært en av dem som lå på det ene eller de to lønnstrinnene på skalaen som lå over SAS' lønnskala på det tidspunktet du ble ansatt, så gikk du allikevel ikke ned i lønn. Den ble fryst på samme kronebeløp som du hadde i Braathens, ihht avtale.

Og ut over dette hadde Braathenspilotene et fast tillegg på lønnen i stedet for dagdiett. Dette tillegget ble slått sammen med grunnlønnen når man beregnet hvem som havnet over eller under lønnskalaen i SAS. De som havnet over SAS-lønnskalaen når man inkluderte dagdiettstillegget, fikk fryst sin lønn på dette beløpet inntil SAS lønnskala tok de igjen.

Men man mottok full diett i tillegg, som alle andre. Diett på dietten, sliksom... For øvrig diettsatser som i alle fall ikek lå under Braathensdietten.

I tillegg har du nå kommet inn på en lønnskala som gjør at du i dag og de seneste årene har ligget langt over det du hadde i Braathens. Og slik er det opp til øverste lønnstrinn.

Man kan ha meninger om mangt, men å si at en eneste Braathenspilot har gått ned i lønn etter integrasjonen i SAS - om så bare én krone - er ikke annet enn totalt bull****.

Med to streker under svaret.
KillerSuricate is offline  
Old 5th Apr 2008, 08:34
  #50 (permalink)  

SkyGod
 
Join Date: Aug 2000
Location: Palm Coast, Florida, USA
Age: 67
Posts: 1,543
Likes: 0
Received 12 Likes on 3 Posts
Hmm, dette minner om bryllupet mellom AA og TWA.
Der er man enda ikke enige og blodet flyter til og med i dag 7 aar etter at forlovelsen ble meldt i April 2001: 2 Great airlines, 1 Great future.

Jeg var selv med paa den festen og er enda i daarlig humoer....

Naja, har ikke mye annet aa si, tenkte bare jeg kulle stikke innom og hilse paa, har venner og kjente paa begge sider av gjerdet..
TowerDog is offline  
Old 5th Apr 2008, 09:06
  #51 (permalink)  
 
Join Date: May 2001
Location: Norway
Posts: 286
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
KillerSuricate,

Er det med to streker under også eller?

Grunden til at jeg begynte å svare på denne tråden var at noen hevdet at vår avtale var det beste og burde være normsettende i bransjen. Avtalen er ikke dårlig for oss som allerede er her, men med en B-skala bør den overhodet ikke være normsettende! Da er det neste generasjon som betaler.

Forøvrig synes jeg det er særdeles lite smart å skryte av at vi kanskje er verdens dyreste (hvilket jeg forøvrig ikke tror og håper er riktig) samtidig som vi vet at vi ihvertfall har verdens dyreste cabin og antagligvis dyreste bakke operasjon!

It´s scary

Rant on!

Last edited by Hotel Charlie; 5th Apr 2008 at 21:26.
Hotel Charlie is offline  
Old 5th Apr 2008, 15:15
  #52 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
At man setter standarden for de som allerede er ansatte i større selskaper er det vel liten tvil om. Men om den samme standarden settes for de framtidige kollegene er en annen historie. Hvis SAS skal være konkurransedyktige vis a vis nyansettelse av piloter må de virkelig se hva både NAS og WF har å tilby. Alternativet er da enda mere F-dagsturer, og til sist kanselleringer pga crewmangel. Sistnevnte er ikke særlig profesjonelt eller langsiktig tenking fra ledelsens side spør du meg.

Bestglide, samme her
Guttn is offline  
Old 5th Apr 2008, 18:30
  #53 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2005
Location: norway
Posts: 30
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Min lønn ble frosset i 1,5 år når jeg gikk fra BU til SK, så mattematikken til mine nå SK-kollegaer er heller dårlig.... Pensjonen har jeg ikke regnet på, men den ble flyttet fra 58 år til 60 år....
Wiskey is offline  
Old 6th Apr 2008, 00:34
  #54 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2008
Location: Norway
Posts: 61
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Angry

Nå ble jeg (dessverre!!) aldri ansatt i hverken SAS eller BU (huset var fullt - de hadde for mange, ikke for få... , men når jeg søkte så fikk jeg avtalene fra begge selskap via kompiser som arbeider der. Jeg la de to lønnsskalaene inn i excel, og uansett hva enkeltpersoner må mene ut fra sitt lønnstrinn; Gjennomsnittelig for hele lønnsskalaen så lå SAS 15,4% over BU - THAT IS A FACT! Når en i tillegg tar med diett-faktoren (som jeg har hørt om før, men først lest om i innlegget over), samt den enorme pensjonsforskjellen som var mellom SAS og BU (hvis dere tror det ikke var forskjell så spør SAS, flygerforbundet, eller for den del Asker og Bærum herredsrett!), så var forskjellen mellom de tidligere SAS og BU vilkår så ekstrem at en måtte være fullstendig senil, gal og det som verre var om en valgte BU vilkår..

Og; That IS a fact! Synd at dere i lynsje gjengen greide å rotte dere sammen og presse ut SK-pilot som vel var den eneste som kom med litt konkret info fra SAS til oss som gjerne vil inn der når dørene kanskje åpnes i det neste året...! Dessverre så er vel inntrykket her på PPrune at SAS piloter er seg selv nærmest, og ikke gidder å engasjere seg utenfor sine egne fora, men her hadde vi den første på mange måneder så vidt jeg har observert.... And now he is out.....

Og joda til dere i Norwegian og Widerøe; Jeg har lest vilkårene deres også, men hvis dere gidder å lese hele avtalen deres, og sammenligne den med avtalen i SAS, så tror jeg nok dere også vil søke dere andre steder...
Hanguren is offline  
Old 6th Apr 2008, 05:34
  #55 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2001
Location: Norway
Posts: 361
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Min lønn ble frosset i 1,5 år når jeg gikk fra BU til SK, så mattematikken til mine nå SK-kollegaer er heller dårlig.... Pensjonen har jeg ikke regnet på, men den ble flyttet fra 58 år til 60 år....
Det er på grunn av at dagdiettillegget deres ble bakt inn i lønna, det, kjekken... Derfor havnet du over lønnskalaen i SAS. Og da var det vel greit med litt diett på toppen av det igjen, tenker jeg?

Spør din egen forening om hvordan dette foregikk, så skal du høre en morsom historie om triksing og fiksing av en annen verden.

Så det er nok ikke noe feil med Surikatens matematikk. Bare din logikk.
Nick Figaretto is offline  
Old 6th Apr 2008, 08:34
  #56 (permalink)  
 
Join Date: May 2001
Location: Norway
Posts: 286
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Hanguren,

Det der "fact" som du satte in i regnearket var nok uten minus 7 år tenker jeg

Nick Figaretto,

Poenget med at jeg fortsetter tråden er ene og alene at det virker som dere forsvarer B-skalaen? Den er nok til at jeg for min del å synes det er en dårlig avtale! Mine vilkår er bra de, men med den skalaen man nå må begynne på er nok livslønna minst like god mange andre steder. Vi må nok bare innrømme det: SAS er ikke størst best og vakrest lenger
Hotel Charlie is offline  
Old 6th Apr 2008, 11:23
  #57 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2005
Location: norway
Posts: 30
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Hanguren;

Viste du bl.a. at SK skalaen starter med P,1,2,3,4 osv, og BU skalaen startet med 1,2,3,4 osv. Dersom du da sammenligner nr for nr blir det mao. feil.... Dersom du i tillegg ikke tar med at SK gikk ned ca 10% før sammenslåingen med BU, så nærmer du deg svaret. Dette og flere andre detaljer gjør det vanskelig å sammenligne de to avtalene. Jeg bare ser at grunnlønnen uten diett, ble frosset i den nevnte perioden. Dette er egenerfaring. (topplønnen i SK er bedre, så livslønnen vil nå gå i pluss med visse forbehold...)

Til Info.

W
Wiskey is offline  
Old 6th Apr 2008, 17:25
  #58 (permalink)  
 
Join Date: Oct 2007
Location: Oslo
Posts: 103
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Devil

Når det gjelder WIF og NAX piloters avtaler kan jeg også en del om disse. Imidlertid er det vel slik at for mange dreier det seg om hvorvidt man ser for seg en fremtid i SAS som gammel,sur og gretten styrmann eller om man synes det er greit å være skipper på DH8 eller 73 hos naboen før man er 30.
Dovregubben is offline  
Old 6th Apr 2008, 18:12
  #59 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Tror ikke det noen gang har vært skippere på DhC8 i WF under 30. 2 grunner som jeg kommer på; man blir ansatt fra ca midt i 20-årene til ca midt i 30-årene, og skipperutsjekk er nesten slavisk etter ansiennitet. Ta i betraktning at nesten ingen slutter så sier det seg selv at det tar en stund før man er sjef ombord. NAS vet jeg ikke, men har hørt at de har et par skippere på 28-29 år.
Gammel styrmann i SAS kommer det til å bli slutt på når alle de gamle kapteinene går av med pensjon om ikke mange år. Dermed har man er meget erfaren gjeng styrmenn som er rede for å få 4 striper.

Men alt er jo smak og behag etter hva som passer den enkelte pilot best. Noen er svært opptatt av penger, mens andre foretrekker litt mindre penger men mere fritid. Base er også viktig i en del sammenhenger.
Guttn is offline  
Old 6th Apr 2008, 19:19
  #60 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2008
Location: Norway
Posts: 61
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Hotel Charlie; du fikk vel neppe -7 år, selv om du vel egentlig burde fått det hvis målet var at livslønnen skulle være nøytral etter sammenslåingen...? Alternativet var jo mildt sagt ikke så veldig lyst, med et BU som vel i praksis var teknisk konkurs på overtakelsestidspunktet.....?

Whiskey; Både P vs 1 og de "10% ned i lønn" er tatt med. Og de 10%ene skriver jeg i hermetegn fordi det slett ikke var 10% ned i lønn de gikk. Men det så jo veldig fint ut for ledelsen å presentere det slik da, for å få med seg andre grupper i selskapet.... Det virker som dere glemmer at SAS var deep **** når de ble innført, og alternativet til innsparing fra alle grupper var vel en rask og styrt avvikling av hele selskapet...

Nå er jeg ikke så veldig glad i de minus trinnene jeg heller, men det gjenstå nå å se om de noensinne blir brukt, eller om de evt brukes kun på ab-initio. Meg bekjent så har de ikke blitt brukt på en eneste pilot, så jeg greier ikke helt å hisse meg opp over dem...
Hanguren is offline  


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.