Go Back  PPRuNe Forums > PPRuNe Worldwide > Nordic Forum
Reload this Page >

Bonding fra HELL!

Wikiposts
Search
Nordic Forum It smells a bit of snow and ice and big hairy vikings chasing lusty maidens around after lots of mjød and loud partying. Forum languages are Svenska, Dansk, Norsk & English.

Bonding fra HELL!

Thread Tools
 
Search this Thread
 
Old 18th Nov 2007, 15:56
  #1 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2006
Location: Stand 3
Posts: 59
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Bonding fra HELL!

Hei!.
Sitter nå med ei regning som jeg ikke vet om jeg må betale, så jeg tenkte jeg skulle høre litt rundt, før jeg eventuelt betaler...

For å ta en lang historie kort, så fikk jeg tilbud om å fly for et selskap i 6mnd, og med eventuell forlengelse av kontrakten.

Bondigavtalen var på 1.5 år på en jobb på 6 mnd. Nå er det 6mnd over og de kunne ikke tilby meg mer jobb, og likevel vil de ha sine penger tilbake?. Er dette mulig?

Med denne regningen var det vedlagt et dokument der det står at jeg fratreder fra selskapet, men jeg har da aldri sagt opp?!?!.... Jeg trodde jeg var permitert...

Hva bør jeg gjøre her?!?, lite lyst å betale de pengene, når jeg har blitt behandlet så dårlig av selskapet...

Er fler rare detaljer i den bondingkontrakten, jeg vurderer å legge ut heile kontrakten, å la verden se hvor dårlig noen arbeidsgivere kan være....


Hjelp mottast med stor takk!!!
ILSTOMIN is offline  
Old 18th Nov 2007, 17:19
  #2 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: Grrrr
Age: 17
Posts: 674
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jeg ville på ingen måde betale den regning! Nu ved jeg ikke, hvor i verden du har underskrevet den kontrakt, men den kan umulig være lovlig i et vestligt, civiliseret land. Se at få fat i en advokat og lad ham foretage al kommunikation med det selskab. Usmageligt.
ReallyAnnoyed is offline  
Old 18th Nov 2007, 19:04
  #3 (permalink)  
 
Join Date: Jan 2006
Location: Europe
Posts: 55
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
What does the contract about the bonding if the company is letting you go?
If the contract only says that you have to pay up in case YOU go, then don't pay anything. If the contract says that you have to pay in case they let you go, I can't imagine it to be a legal contract.
Do not pay. You are in a good seat since you haven't payed yet. THEY will have to bring YOU to court. And if they realize that they are not going to win a legal battle, they will let you go. If this company is within the EU or any other country complying with the EU labourlaws (is Norway so?) they will most likely not win this. If you really have to go to court, make sure you get a good lawyer that knows his business.

My piece of advice.
linmar is offline  
Old 19th Nov 2007, 07:47
  #4 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Er dette et norsk selskap? Og er du medlem av NF? Hvis ikke så burde du melde deg inn så du har noen krefter på din side.

Lykke til! Og ikke gi deg på dette
Guttn is offline  
Old 19th Nov 2007, 08:12
  #5 (permalink)  
 
Join Date: Dec 2005
Location: norway
Posts: 27
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Og hva heter selskapet?
bararo is offline  
Old 19th Nov 2007, 10:03
  #6 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2002
Location: Norway
Posts: 43
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Kan det være at kontrakten sier freelance kontrakt med bonding i ett år og seks måneder og at på grunn av en viss annen kontrakt så var dine tjenester ønsket full tid de første 6 månedene? Og at du nå er på freelance igjen men har fått en ny jobb så det passer ikke lenger? Vet ikke jeg bare spør. Var dette nord eller sør i landet?
AFTA is offline  
Old 19th Nov 2007, 10:11
  #7 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2004
Location: Stansted
Posts: 112
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
You got to fly a pretty shiney jet.. so of course its worth it!!!

MAybe a good warning to all the other peeps who sell their soul and grannys kidney to fly a jet without reading the actual contracts.

I agree, read the contract again, if the contract only says that you have to pay up in case YOU go, then don't pay anything. If the contract says that you have to pay in case they let you go it can only be for reasons of "gross misconduct"..

Otherwise tell them to sit on it and swivel..
LRdriver II is offline  
Old 19th Nov 2007, 12:21
  #8 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2003
Location: Europe
Age: 49
Posts: 227
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Det høres ut som bondingavtale fra et visst selskap som har base på Evenes....been there, done that!

Hvis selskapet ikke kan tilby deg mer jobb, og likevel vil ha tilbakebetalt bondingbeløpet, samtidig som din bondingavtale ikke sier noe om at det er slik det fungerer - så er selskapet på tynn is. Hva sier avtalen? Er den uklar eller sier den i klare ordlag hva som gjelder?

Hvor stort er beløpet de krever fra deg? Er det verdt å kjøre advokat på det, og dermed bruke enda mer penger, energi og frustrasjon? Har du fått deg en god jobb i et annet selskap, så er det kanskje greit å cashe ut om beløpet ikke er for stort, og i stedet se fremover.....dessverre, for slike selskaper bør ikke få et eneste rødt øre!

Håper du var medlem i NF da du inngikk avtalen. Dersom du ikke var det så er de heller ikke interessert i å hjelpe deg nå. Det blir det samme som om du skulle inngå forsikring etter at skaden har skjedd.

Uansett: La all kommunikasjon med selskapet foregå pr. brev! Ikke bruk mail, ikke bruk telefon. Trener saken, la det gå flere brev frem og tilbake, diskuter på en saklig måte, si deg uenig, og la det gå tid. Ikke noe selskap kan kreve inn et beløp som er omtvistet, og de har heller ikke anledning til å sende et beløp til inkasso som er omtvistet. Da må selskapet først gå veien om forliksrådet.

Om du ikke finner en vei utenom, få til en ordning med nedbetaling over flere måneder, etc etc. Forsøk alle måter å komme deg ut av det

Lykke til!
BestGlide is offline  
Old 20th Nov 2007, 15:48
  #9 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2006
Location: Stand 3
Posts: 59
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Tusen takk bestglide!
Jeg skal følge dine tips, og du gjettet godt at dette firma et på evenes!
Fått et par usaklige brev fra de, ingen giro, bare et kontonr og 15 dager betalingsfrist...
ILSTOMIN is offline  
Old 20th Nov 2007, 22:19
  #10 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2003
Location: 59°45'36N 10°27'59E
Posts: 1,032
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
"God" å høre at de folka på Evenes er like seriøse som altid......
M609 is offline  
Old 21st Nov 2007, 14:28
  #11 (permalink)  
 
Join Date: May 2000
Location: Norway
Posts: 158
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
K airline....

Der er nok av piloter både i WF og LT som har hatt lignende "problemer" med denne suppegjengen tidligere. Skaff advokat og kjør sak. Send p-mail om du trenger noen navn med lignende erfaringer.

Kjenner ingen med fortid i det selskapet som har noe godt å si om ledelsen. Det hele er galskap uten system godkjent av myndighetene.
Cloud surfer is offline  
Old 21st Nov 2007, 17:58
  #12 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2005
Location: Europe
Posts: 292
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
I've heard similar stories about this socalled company. They are in dire stress. Noone stays more than a year. And they have huge debts. Are they based in Harstadt? I believe they're called KatoAir.
RYR-738-JOCKEY is offline  
Old 21st Nov 2007, 19:03
  #13 (permalink)  

Aviator
 
Join Date: May 2001
Location: Norveg
Posts: 483
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Hehe. Like fornøyelig hver gang å høre historiene fra det selskapet der. Kankje det beste beviset på at det norske Luftfartstilsynet ikke fungerer. I det hele tatt. Du skal nok ikke bekymre deg for den regninga gitt!
Det beste du kan gjøre er å ringe advokat. Hvis de har bondet deg, må de jo betale deg i 1.5 år også? Uavhengig om du flyr eller ikke? Den gjengen der oppe burde vært buret inne og fratatt all fremtidig rett til å bevege seg i nærheten av luftfartsvirksomhet. Uansett kan jeg ikke tenke meg at dette er lovlig. Jeg flyr av og til med en skipper som utdanner seg innen arbeidsrett. Kan videreformidle spørsmål hvis du PM-er meg!
Synes ex-ansatte fra Disaster Airlines, avdeling ENEV/C-208/Do228 burde satt sammen ei bok og gitt ut. Ville blitt en kjempesuksess under juletreet!
Crossunder is offline  
Old 21st Nov 2007, 21:12
  #14 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2007
Location: Norway
Posts: 21
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Den boken har vært diskutert flere ganger, og jeg er sikker på at det ville blitt en bestselger.
Summa-sumarum, ikke gi deg, og kjør på. Det blir mange harde ord, men dette er noe du ikke kan tape. Den største feilen som har skjedd er at pilotene ikke fortsatte samarbeidet som var på gang med NF. Det er i de små selskapene der pilotgruppen er svak og ting ikke er i orden i selskapet at man virkelig trenger den støtten man får fra NF.
Jeg fatter virkelig ikke når den gjengen skal lære at de ikke kan gjøre som de vil uten at det får følger.
Hold oss oppdatert.
Zenith1blu is offline  
Old 21st Nov 2007, 21:28
  #15 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2002
Location: Norway
Posts: 43
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Før noen kan gi råd om hvordan man skal forholde seg til en skriftlig og undertegnet avtale mellom to parter så burde man vel vite hva de to partene faktisk har underskrevet på at de er enige om. Å råde noen til å bryte en kontrakt som for alt vi vet er juridisk holdbar er muligens ikke å hjelpe fyren.Tror nok det er mange som i desperasjon har gått med på mye rart for å få de første få timene(Transwing cargo anyone). Der mener jeg å ha hørt noen som bestridte avtalen da den var grovt urimelig.
AFTA is offline  
Old 21st Nov 2007, 21:52
  #16 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2003
Location: Europe
Age: 49
Posts: 227
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jeg hadde boding med det nevnte selskap, men jeg var forberedt å betale bondingen fordi jeg så på det som en billig inngangsbillett til selskapet jeg ønsket å jobbe for (i forhold til å betale en full rating på større fly og sjanse på å få meg jobb). Kom meg ut etter 1 måned og betalte nesten full bonding. Veldig kjedelig når man tenker på at selskapet bare vil fortsette å utnytte time- og erfaringskåte lowtimers (horebransje!), og jeg visste at jeg skrev under på en bondingavtale som gikk i min disfavør. Fikk den etter litt diskusjon noe (lite) redusert, og nedbetalte litt over tid.

Forhørte meg med advokat, og fikk beskjed om at jeg selvfølgelig kunne gå videre med saken, men at den mest sannsynlig ville ende opp i Forliksrådet. Utfallet kunne bli at jeg fikk noe reduksjon i bondingen, men fordi jeg har skrevet under på en gjensidig avtale, så måtte jeg belage meg på å også dekke egne saksomkostninger og advokatutgifter. I verste fall også for motparten. Så hvor mye har man egentlig å spare på å et bondingbeløp som maks er på ca 40.000 NOK etter å ha jobbet der i 6 måneder?

Man føler seg selvfølgelig utnyttet av å måtte betaling bonding til et selskap som ikke tar vare på sine ansatte og som ser på pilotene som en stor byrde (men som de likevel lever av). Men se heller litt på det totale bildet. Har du fått deg jobb i et annet selskap hvor du får ratingen din gratis og en anstendig lønn - er det da verdt bryet med å gå videre med saken?

Snakket forresten også med NF ang. bonding på generelt grunnlag. De sa stort sett det samme som advokaten jeg snakket med. Og ble også fortalt at det i sin tid var en rettsak ang. bodning mellom Braathens og noen piloter som sluttet. Pilotene tapte.

Det var en annen side av saken
BestGlide is offline  
Old 22nd Nov 2007, 05:01
  #17 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2007
Location: Norway
Posts: 21
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jeg er helt enig i det som Afta sier, og vil bare presisere hva jeg mener. Men når man vet hvordan dette selskapet opptrer, er det absolutt på sin plass å anbefale folk at de studerer sine avtaler og får hjelp med å finne ut av lovligheten av disse. Dessuten så var det vel selskapet som terminerte kontrakten, ikke trådstarter.
Tidligere brukte nevnte selskap også midlertidige kontrakter. Da inngikk man ikke bonding i det hele tatt før man kom over i fast stilling. At et selskap har rett til å kreve penger ifbm bonding når de selv sier opp en ansatt høres i beste fall helt urimelig ut. Husk også på at selv om man har underskrevet en kontrakt er ikke kontrakten gyldig dersom kontrakten ikke oppfyller norsk lov. Ingen gar rett til å heve seg over, eller tilsidesettte norks lov ved kontraktsinngåelse. Selv om partene er enige.
Det er ikke første gangen selskapet har gjort en feilvurdering i såfall, minner om til eksempel at de bare for et par år siden tapte en arbeidsrettsak.
Undersøk lovligheten av kontrakten, og kjør på så hardt du kan. DET er mitt råd. Men opptre fair, så du ikke biter deg selv i halen.
Zenith1blu is offline  
Old 22nd Nov 2007, 15:51
  #18 (permalink)  

Aviator
 
Join Date: May 2001
Location: Norveg
Posts: 483
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Du bør ta kontakt med NF og Løkholm. NF har egeninteresse av å hjelpe deg slik at ale selskap i Norge til slutt tilbyr rettferdige villkår og stiller på amme nivå mht konkurransekraft etc.
Crossunder is offline  
Old 24th Nov 2007, 17:27
  #19 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2004
Location: sweden
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Grrr Bonding

I recomend you not to pay, bring them court. You were offered a 6 months job with possible extension. That said, if they sac you, they are responsible for their investment in You. This is just outrageous, they have no right to do so. See if you can join a labour organization, they are probably reluctant to engage in a situation prior to joining, but you never know. This so wrong they might be interested in making a statment. Goog luck and keep us posted.
svante is offline  
Old 16th Dec 2007, 18:36
  #20 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2007
Location: Norway
Posts: 21
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jeg har lyst til å høre hvordan dette går?
Noe nytt i saken?
Zenith1blu is offline  


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.