Go Back  PPRuNe Forums > PPRuNe Worldwide > Nordic Forum
Reload this Page >

Tre fly har «bommet» på Flesland (Runde 2)

Wikiposts
Search
Nordic Forum It smells a bit of snow and ice and big hairy vikings chasing lusty maidens around after lots of mjød and loud partying. Forum languages are Svenska, Dansk, Norsk & English.

Tre fly har «bommet» på Flesland (Runde 2)

Thread Tools
 
Search this Thread
 
Old 1st Nov 2002, 16:50
  #1 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2002
Location: Norway
Posts: 81
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Tre fly har «bommet» på Flesland (Runde 2)

Gutter,

Det var ett daarlig spoek, og ikke en "attack" paa SAS, saa beklager.

Jeg leste i BT denne artikkelen i dag morges:

http://www.bt.no/lokalt/bergen/article113041

Fra en som Flyr Helikopter, og er vant til aa lande i trange omraader i daarlig vaer, kommer dette som ett sjokk til meg, og lurte paa deres synspunkter.

Selv om en flyr Helikopter eller passasjer fly, det kan ikke vaere saa mye forskell naar man maa innen IFR regelene...kan det?

F.eks Hvis man ikke ser taarnet paa en platform paa 500 m, i taake saa maa vi proeve en annen approach, og hvis ikke vi kan se taarnet fremdeles, saa er det til en alternat platform. vanligvis har vi nok avgas (i regnskapet, med gross vekt fra liftoff) til 3 runder paa taarnet foer vi maa snu. Ca.10 min. Men, vi sjekker vaeret enroute, og hvis det er en bank over platformen, foer vi kommer dit, saa er det baade co-joe og Capt som bestemmer om de skal til en alternat platform foerst og vente til banken har flyttet seg.



Haaper
Labarynth Seal is offline  
Old 1st Nov 2002, 19:55
  #2 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2001
Location: Norway
Posts: 361
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Det var en hyggelig oppklaring, LS!

Jeg syntes den artikkelen virket litt merkelig, og skulle gjerne likt å høre litt mer fra noen som har opplevd tilsvarende på Flesland. Det må jo være et tilfelle hvor skråsikten fra cockpit ned mot approachlys og rullebanelys er OK ved minima, horisontalsikten ca 1m over bakken er OK (sett fra LTTs biler), men hvor det ligger er tynt men tett tåkeskikt rett over banen, slik at horisontalsikten blir nærmest lik null idet man ligger i flare'en.

Jeg har selv vært med på noe tilsvarende på BDU, men da på vinteren i iskrystall-"patches" akkurat i landingssektoren, som var umulig å oppdage før vi var inne i det. Utrolig guffent når alt blir hvitt ett sekund før touchdown, og det er mer eller mindre for sent å avbryte landingen.
Nick Figaretto is offline  
Old 1st Nov 2002, 21:03
  #3 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2002
Location: GodsKitchen
Posts: 60
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Hey guys check this out Labrynths Home Page


Labrynth Seal Grow Up and if you cant contribute anything ^normal^ then Go Away


cphflyer is offline  
Old 1st Nov 2002, 21:45
  #4 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2002
Location: Norway
Posts: 81
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Landinger ved BGO

cphflyer - geez, you crack me up, Keep taking the JAR medication.....

Nick - Ja, jeg er nok enig med deg, men det som jeg lurte paa, var noe som ble sagt i artikkelen, var att dem bruker biler paa banen som ref? Har jeg tatt feil der eller, men det er jo livs farlig. Jeg kan nok tenke meg service bilene, som sitter stille.

Det er noe lignene opp i skyene, naar man har en 100% "white out", og det har nok vaert en del Helikoptere som har truffet fjell veggen fordi, av null referanse punkter. Autopilot'en maa nok vaere en trofast kamerat i slike omstendigheter.

Lander dere ikke med auto-en paa eller?

Det ville nok vaere greit aa hoere fra de som lander ved BGO.

LS
Labarynth Seal is offline  
Old 2nd Nov 2002, 01:18
  #5 (permalink)  
 
Join Date: Oct 2001
Location: Norway, Stavanger
Age: 44
Posts: 44
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Det som står skrevet om biler på banen og telling av lamper er jo nokså banalt da.

Metoden har klart svake sider fordi man ved hjelp av biler kun får målt sikten når flytrafikken er innstilt. Av sikkerhetshensyn kan man nemlig ikke ha fly og biler på rullebanen samtidig.
Altså, man trenger jo på ingen måte å "innstille" trafikken for å telle lamper/foreta en RVR-måling. En slik måling er unnagjort på relativt kort tid, er neppe snakk om noe mer enn et minutt eller to. Det passer mao bra innimellom avganger/landinger. Men jeg må jo si meg enig i at det er en viss "risiko" å ha en bil på banen for å telle lamper, samtidig som et fly lander.

Men denne måten å beregne RVR på, er på ingen måte unik for Flesland. Såvidt jeg vet så er det kun Gardermoen (i Norge) som har utstyr for automatisk måling av RVR. Sola arvet vel noe tilsvarende utstyr fra Fornebu. Men utstyret har aldri fungert tilfredsstillende på Sola, kanskje fordi noen glemte å fjerne vaselinen som ble påsmurt når det samme utstyret gjorde en jobb på Hurumlandet? Men det er en annen historie, en meget interessant historie faktisk...
LN-ATC is offline  
Old 2nd Nov 2002, 08:44
  #6 (permalink)  
 
Join Date: May 2001
Location: Norway
Posts: 286
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
L S

Så vidt jeg kan huske er det ikke lov å gjøre autoland, i hvert fall ikke til bane 17 på Flesland.
Hotel Charlie is offline  
Old 2nd Nov 2002, 09:51
  #7 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2001
Location: Norway
Posts: 361
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Cphflyer: Svaret ditt til LS passet kanskje godt til hans første post, som han nå har beklaget vinklingen på. "Runde 2" er da en temmelig "normal conribution", ikk'?

LS: Biler står ikke på rullebanen som referanse (om jeg forstod deg rett...) De bare kjører ut for å telle banekantlysene. (Og kjører vekk etterpå, går jeg sterkt ut ifra.)

RVR (Runway Visual Range) er den avstanden man kan se et høyintensitets rullebanelys (senterlinje eller banekantlys) på i tåke. På "store flyplasser" deles rullebanen inn i tre sektorer, og egne transmissiometere brukes til å måle siktbarheten. Da får man oppgitt tre siktverdier i den retningen man lander. (ex: RVR800/500/450)

Dette kan erstattes med observasjoner, slik man gjør på "mindre" flyplasser. Man står ved rullebaneenden, og ved å telle hvor mange lys man kan se, vil man få RVR, når man vet avstanden mellom lysene, som normalt er 60 meter for banekantlys. (4 lys = 240m RVR). Når RVR er målt ved observasjon, blir kun én siktverdi oppgitt. (ex: RVR240)

Lander dere ikke med auto-en paa eller?
Nei, det er kun ved CAT III landinger man må bruke autoland. I Norge er det kun OSL som har CAT III.

Ved værforhold rundt minima (CAT I) , er det normalt å ha autopiloten engasjert til man er på DH, hvoretter man skrur den av når man får banen i sikte, og utfører en manuell landing. Man kan selvfølgelig lande med autopilot på CAT II eller CAT I også (eller i CAVOK for den saks skyld), om flyet og innflygningen er godkjent for dette, men det er ikke noe man trenger å gjøre i SAS.

Men i Singapore AIrlines, derimot, engasjerer man Autopilot i 50' etter avgang og har den koblet inn til man skal takse av rullebanen etter landing. Uansett vær...

Bruker man autoland på plattformer i Nordsjøen?
Nick Figaretto is offline  
Old 2nd Nov 2002, 11:15
  #8 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2002
Location: Norway
Posts: 81
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Tre fly.....

Jeg er nok overasket att bare OSL er en CAT III flyplass, kun fordi, jeg er klar over vor mye taake osv som kommer inn over Norsjoen, rett oppaa BGO.

Biler står ikke på rullebanen som referanse (om jeg forstod deg rett...) De bare kjører ut for å telle banekantlysene. (Og kjører vekk etterpå, går jeg sterkt ut ifra
Det er jeg glad aa hoere

Jeg ville ha tenkt, som rute trafikk att selskaper som SAS og BA osv ville ha insistert att fly plassene har en CAT III, saan att de kan faa passasjerene sine ditt, uten noe problem. (eller har dette aa gjoere med LN-ATC sin historie om RVR ustyr....?).
Kansje en oekonomisk synspunkt, og vel, en stor sikkerthets punkt. Har jeg mistet poenget her, med att visse flyplasser kan bare akseptere visse fly?

Men i Singapore AIrlines, derimot, engasjerer man Autopilot i 50' etter avgang og har den koblet inn til man skal takse av rullebanen etter landing. Uansett vær...
er ikke det samme for en MD80/90 da.....hmmmmm, og hvorfor ikke. Unskyld meg her hvis jeg virker litt dum

Bruker man autoland på plattformer i Nordsjøen?
Det som skjer vanligvis, er att maskinen som skal ditt, f.eks en AS322 Superpuma, eller S61 Sikorsky Sea King, maa ta en rullende take off, fordi den er vel opp i gross vekt. Saa snart den har gaat forbi V1 saa er det opp til cruising altitude, og autopilot paa. Den har selve ruten til platformen(e). Vi da sitter og sjekker radar for vaer bevegelser og faar oppdatert METAR 10 min foer vi kommer til sisst avtreknings punkt til en alternat platform. og 10min foer selve platformen.

Hvis det ser ok ut, dvs, ikke mindre en 500m vis saa proever vi ut til platformen. ( Ikke alle platformer har den laser RVR maskinen som guider maskinen oppaa helipadden) Naar vi kan se taarnet, saa kommer auto'en av og vi beveger oss mot taarnet. Altid med taarnet i sikte. Det gjoer ikke noe om det er litt taake, fordi den blir blaast vekk av rotorwash, saa kan du se dekket, og da lande. Men er en to mann operasjon, og begge maa vaere enige. Det er ikke som i ett fly der en kan gjoere alt.

Det er ikke ofte det skjer, men skal du gjore en full IFR landing, med den laser guider'n saa er det piloten som flyr, og co'en har motor control. Virkelig spennede greier.....bytte ny under bukser hver 3 timer gjennomsnittlig.

Skal du proeve det i en mindre maskin, saa er det sianara mon ami, hvis ikke du har manger timer av IFR under beltet
Labarynth Seal is offline  
Old 2nd Nov 2002, 11:23
  #9 (permalink)  
Moderator
 
Join Date: Feb 1998
Location: Europe
Posts: 3,051
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Mine Herrer, på samme måte som Nick Figaretto, var jeg hyggelig overrasket over Labarynth's "andre forsøket" på denne threaden.
"Så fint at det går an å takle slike ting på en voksen måte" tenkte jeg.

Ikke mindre overraskende var mailen fra Labarynth som lå og ventet på meg.
"naersynt idot, idiot skalle og Jævla Dust" var noen av godbitene han brukte.

Beskyldninger i mailen var så pass graverende at jeg kan nesten ikke konkludere noe annet en at hele saken var skrevet mens Labarynth var godt påvirket av alkohol. Men mailen var skrevet en halv time før han startet denne threaden her, så ikke vet jeg...............

Labarynth, du har gitt meg mer enn nok grunner til å viske ut brukernavnet ditt. Men det er noe som jeg sterkt misliker å gjøre.
Hvis det er noen grunn hvorfor jeg ikke skulle gjøre det, da håper jeg å høre fra deg snarest.


--------------------

flapsforty
ModBod
flapsforty is offline  
Old 2nd Nov 2002, 11:46
  #10 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2002
Location: Norway
Posts: 81
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
dreamin dragon

Flaps,

Du hadde rett, jeg var litt paavirket av alkohol, og sier foran allesammen, unskyld. Det var ikke meningen, til aa si saane dumme ting, spisielt til en Moderator.

Men husk ogsaa en ting, det gjoer ikke noe hva jeg sier eller andre folk sier, det er kun du som har "the power" til aa hviske meg vekk, saa hvis ikke du aksepterer min unskyldning, saa er det ingenting jeg kan gjoere.

(les din PM)

mvh

LS
Labarynth Seal is offline  
Old 2nd Nov 2002, 12:24
  #11 (permalink)  
Moderator
 
Join Date: Feb 1998
Location: Europe
Posts: 3,051
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Labarynth, igjen er det et stor sprik mellom tonen du tar her på det åpne forum og den du tar i private mailen.
Men la oss glemme det Laba, livet er for kort til sånt tull.
Du får en sjanse til.
Apology accepted.


One more thing though. Moderators on PPRuNe do the work in their spare time and without any financial benefit. We all have busy jobs and families.
We moderate as a service to our fellow ppruners, because without both Users and Moderators there would be no PPRuNe for any of us to enjoy. I do not begrudge the time I spend on reading each and every post on the forums I moderate. I do dislike being accused of all sorts of sinister things and being called nasty names via e-mail.
To have a successful forum all of us need to contribute.There is no one who forces any of us to be here. If we do decide to write here, certain rules apply. Freedom of speech, but only within the limits set by the owners of the site. The limits you agreed on when you signed up for PPRuNe in fact.
Siden sjefene ikke leser skandinavisk har vi litt mere frihet her enn på andre forums, med den er heller ikke ubegrenset.



God Helg!
f40
flapsforty is offline  
Old 2nd Nov 2002, 13:27
  #12 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2002
Location: Norway
Posts: 81
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
tre fly....

Flaps,

Tusen takk for siste sjans, jeg skal nok benytte den. jeg er helt enig med kommentarene dine.

Jeg skal nok vaere litt mer forsiktig i fremtiden.

To have a successful forum all of us need to contribute.There is no one who forces any of us to be here. If we do decide to write here, certain rules apply. Freedom of speech, but only within the limits set by the owners of the site.
Jeg haaper att vi kan komme tilbake til original tema og forstette diskusjonen.

Ha en riktig god helg ogsaa

LS
Labarynth Seal is offline  
Old 2nd Nov 2002, 13:59
  #13 (permalink)  
 
Join Date: Feb 2001
Location: Oslo, Norway
Posts: 86
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Sniff. Sniffsniff. Sniff

I smell a spotter?

Enten det, eller så kommer jeg ikke til å bevege meg i nærheten av et helikopter i resten av min levetid.
Scando is offline  
Old 2nd Nov 2002, 14:17
  #14 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2002
Location: GodsKitchen
Posts: 60
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Hey LS, you have to be careful with drinking and posting at the same time You will learn that drink/ideas get fogged up as you grow older But you got loads of time


Anyway Real Pilots:

Hvornaar vil du komme til min lejede husbaad i koebenhavn, og drikke dig skide fuldo

Det er lang tid siden , Jeg har haft et godt party paa min baad, men jeg har haft alt for meget arbejde.

cphflyer is offline  
Old 2nd Nov 2002, 14:28
  #15 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2002
Location: Norway
Posts: 81
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Spotter

Scando - yes, i stand at airports with a grey overcoat, dark glasses and a clip board (Stick to planes mate, safer than helo's)

cph - skaal

jeg gir meg mens jeg var paa topp

LS out.
Labarynth Seal is offline  
Old 3rd Nov 2002, 05:46
  #16 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2001
Location: 3'rd rock from the sun
Posts: 101
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
RTO

Get on with your life, start accepting that people are different.

This is getting old.
Justforkix is offline  
Old 3rd Nov 2002, 15:01
  #17 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2002
Location: Norway
Posts: 81
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Vekk meg opp naar dere er ferdig med bitchingen...

zzz.....zzzzz......zzzzz......

Hmmmmmm...............
Labarynth Seal is offline  
Old 3rd Nov 2002, 17:39
  #18 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2001
Location: Norway
Posts: 361
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
RTO er tilbake!!! -Med stadig like gode innlegg i debatten.

Skal vi noen sinne klare å få til en tråd som ikke ender opp med VM i SAS-Bashing?
Nick Figaretto is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.