PPRuNe Forums - View Single Post - Tre fly har «bommet» på Flesland (Runde 2)
Old 2nd Nov 2002, 09:51
  #7 (permalink)  
Nick Figaretto
 
Join Date: Apr 2001
Location: Norway
Posts: 361
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Cphflyer: Svaret ditt til LS passet kanskje godt til hans første post, som han nå har beklaget vinklingen på. "Runde 2" er da en temmelig "normal conribution", ikk'?

LS: Biler står ikke på rullebanen som referanse (om jeg forstod deg rett...) De bare kjører ut for å telle banekantlysene. (Og kjører vekk etterpå, går jeg sterkt ut ifra.)

RVR (Runway Visual Range) er den avstanden man kan se et høyintensitets rullebanelys (senterlinje eller banekantlys) på i tåke. På "store flyplasser" deles rullebanen inn i tre sektorer, og egne transmissiometere brukes til å måle siktbarheten. Da får man oppgitt tre siktverdier i den retningen man lander. (ex: RVR800/500/450)

Dette kan erstattes med observasjoner, slik man gjør på "mindre" flyplasser. Man står ved rullebaneenden, og ved å telle hvor mange lys man kan se, vil man få RVR, når man vet avstanden mellom lysene, som normalt er 60 meter for banekantlys. (4 lys = 240m RVR). Når RVR er målt ved observasjon, blir kun én siktverdi oppgitt. (ex: RVR240)

Lander dere ikke med auto-en paa eller?
Nei, det er kun ved CAT III landinger man må bruke autoland. I Norge er det kun OSL som har CAT III.

Ved værforhold rundt minima (CAT I) , er det normalt å ha autopiloten engasjert til man er på DH, hvoretter man skrur den av når man får banen i sikte, og utfører en manuell landing. Man kan selvfølgelig lande med autopilot på CAT II eller CAT I også (eller i CAVOK for den saks skyld), om flyet og innflygningen er godkjent for dette, men det er ikke noe man trenger å gjøre i SAS.

Men i Singapore AIrlines, derimot, engasjerer man Autopilot i 50' etter avgang og har den koblet inn til man skal takse av rullebanen etter landing. Uansett vær...

Bruker man autoland på plattformer i Nordsjøen?
Nick Figaretto is offline