Go Back  PPRuNe Forums > PPRuNe Worldwide > Nordic Forum
Reload this Page >

Historiens største flyordre i Europa: Norwegian kjøper 222 nye fly

Nordic Forum It smells a bit of snow and ice and big hairy vikings chasing lusty maidens around after lots of mjød and loud partying. Forum languages are Svenska, Dansk, Norsk & English.

Historiens største flyordre i Europa: Norwegian kjøper 222 nye fly

Old 25th Jan 2012, 05:58
  #1 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Location: norway
Posts: 62
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Historiens største flyordre i Europa: Norwegian kjøper 222 nye fly

Norwegian har signert avtale både med Airbus og Boeing om kjøp av totalt 222 nye fly. Norwegian kjøper 122 fly fra Boeing, hvorav 100 er det nye Boeing 737 MAX8. Norwegian blir lanseringskunde i Europa for den nye flytypen. Norwegian har også inngått avtale med Airbus om kjøp av 100 Airbus A320neo. Kjøpsordrene har en samlet listeprisverdi på 127 milliarder kroner og er Fastlands-Norges desidert største enkeltinvestering. Norwegian har også sikret kjøpsrettigheter til ytterligere 150 fly fra de to flyprodusentene.

http://media.norwegian.com/no/Presse...er/?iId=726503

Luftfart1 is offline  
Old 25th Jan 2012, 07:01
  #2 (permalink)  
 
Join Date: May 2008
Location: Norway
Posts: 29
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Hvis du er pilot, hva er positivt med det? Vikarjobber der betalingen ikke kan nå bunnen i europa fort nok?
Kystflygar is offline  
Old 25th Jan 2012, 07:44
  #3 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Location: norway
Posts: 62
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Vikar og kontrakts ansatte i luftfarten bør forbys, sånn at det er sagt med en gang. Problemet er at det er lov i EU systemet. Nå er det ikke bare NAS som driver slik, men det er forkastelig. SAS benytter vikarer fra ARN og har hatt ansatte på resurspool kontrakter i en årrekke. I prinsippet det samme. Greit at dette er kabin men derfra til cockpit er ikke veien lang.

Lønn og villkår som pilotene hadde tidligere er en saga blott. Det kommer aldri tilbake! Men, måten LCC driver på er stort sett uakseptablet, det er jeg helt enig i......
Luftfart1 is offline  
Old 25th Jan 2012, 09:58
  #4 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2007
Location: Tropopause
Posts: 225
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Hope to hear more on this soon
CY333 is offline  
Old 25th Jan 2012, 10:32
  #5 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2007
Location: Norway
Posts: 69
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Når det er sagt, så er resurspool kontraktene til SAS noe av det bedre man kan få som vikar da.
toffy is offline  
Old 25th Jan 2012, 11:58
  #6 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Location: norway
Posts: 62
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Joda, men prinsippet er det samme. Holder folk på kontrakter på under 30% slik at en slipper sosiale utgifter og så flyr de mye mer iløpet av et år. Men, de fleste blir jo ansatt før eller senere fra resurspoolen først. Ikke glem kinesiske flyvertinner....

Problemet er fremdeles at det er lovlig i EU systemet, og det er her det må gjøres noe med innflytelsen kjeltringer som O'Leary & co har. Ikke glem Willie Walsh. Anyway, de som jobber på utebaser som feks Spania, kan ikke forlange norsk lønn. Det er utopi å tro det, men de kan og skal ha bransjelønn og eventuelle andre "goder" som sine kollegaer i "morsselskapet". Tenker da på f.eks 5/4, lønn under sykdom og alt annet vi tar for gitt. Sysnes ikke SAS folket skal hyle så høyt da de har akseptert a og b lag i eget selskap. I tillegg lager de fremdeles krøll for ex BU ansatte til tross for at Høyesterett har bestemt nke annet..... Luftfarten er en pill råtten bransje!
Luftfart1 is offline  
Old 25th Jan 2012, 12:23
  #7 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Noen spørsmål dukker automatisk opp her...
Stor bestilling, javel, men hvor skal alle disse flyene brukes?
Hvem skal fly dem? (Tipper at det kommer til å se lyst ut for Parc og Arpi framover, dog kanskje ikke for de som er på kontraktene deres)
Hvordan har de tenkt å finansiere denne moroa?
Hvordan stiller de på den gamle, norske arbeidsavtalen seg til dette? (Tenker mest på styrmenn som en eller annen gang får tilbud om kapteinsutsjekk)

Må si at dette kom litt overraskende på, og at de gaper høyt. Blir spennende å se hvordan dette kommer til å utvikle seg.
Guttn is offline  
Old 25th Jan 2012, 12:26
  #8 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2011
Location: Wherever the wind takes me...
Posts: 90
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Nå er jeg newbie i bransjen, men jeg husker for3-4 år siden. Planla å bli fixed-wing pilot og dro til Luftfarsskolen i Oslo på informasjonsmøte. Da kom det en kar fra Norwegian og pratet om det enorme fremtidige behovet for piloter i Norge. I stedet får vi sosial dumping.

Kjos skal ha mye creds for det han har oppnådd, men det er ikke bare roser og fioler.
DauphinDude is offline  
Old 25th Jan 2012, 13:21
  #9 (permalink)  
 
Join Date: Jun 2010
Location: Stairways to heaven
Posts: 347
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
seems it's gonna be a rough ride ahead for Scandi Air
jackx123 is offline  
Old 25th Jan 2012, 14:57
  #10 (permalink)  

SkyGod
 
Join Date: Aug 2000
Location: Palm Coast, Florida, USA
Age: 66
Posts: 1,534
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Et amerikansk selskap slo også til med tidenes største flyordre i fjor og slo seg konkurs noen måneder etterpå..

American Airlines orders 460 airplanes from Boeing, Airbus - Jul. 20, 2011

American Airlines files for bankruptcy: AA jettisons some excess baggage | The Economist

Det kan gå fort både opp og ned i flybransjen, hvem husker vel ikke Pan-Am og gulltiden fra 60 og 70 tallet? Nå er de forlengst i bøtta og slike som Southwest, RyanAir og Norwegian er på vei oppover mot toppen.

Lykke til for Norwegian, man kan bare respektere en slik kjempeordre og en slik opptimisme.
TowerDog is offline  
Old 25th Jan 2012, 23:08
  #11 (permalink)  
 
Join Date: Jun 2010
Location: Jeddah
Age: 56
Posts: 30
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Fastland?

Kjøpsordrene har en samlet listeprisverdi på 127 milliarder kroner og er Fastlands-Norges desidert største enkeltinvestering.

Hvor mye denne investeringen har å gjøre med fastlandsnorge kan jo diskuteres.
Jager43 is offline  
Old 27th Jan 2012, 12:13
  #12 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2006
Location: Norway
Posts: 7
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Parat

Parat
apco is offline  
Old 27th Jan 2012, 15:05
  #13 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Location: norway
Posts: 62
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Det nye Norwegian.

Norwegian ekspanderer fra drøye 60 fly og 2500 ansatte i 2012 til over 200 fly og 8000 ansatte i 2022. Spørsmålet er hvor disse 8000 skal være ansatt. Parat frykter at all fremtidig rekruttering vil skje gjennom innleie og ikke ved fast ansettelse i selskapet.

Av: Hans-Erik Skjæggerud og Christen Horn Johannessen


Parat er den største arbeidstakerorganisasjonen i norsk luftfart og har mer enn 1600 medlemmer i Norwegian. Vi vil gjerne få gratulere Norwegian med spennende flykjøp-planer, samtidig som vi er bekymret i forhold til hvordan de nyansatte i fremtiden skal rekrutteres.


Norwegians ekspansjonsplaner medfører i utgangspunktet mulige nye arbeidsplasser både for norske og utenlandske arbeidstakere. Men Bjørn Kjos har ved flere anledninger gjort det klart at ingen nye ansettelser vil bli gjort i Norge, den døren er stengt. Dette med referanse til kommentar i Aftenbladet 25. januar i år og i artikkel i DN 5. mai i fjor, der Bjørn Kjos siteres av TDN Finans på at han ikke kommer til å ansette flere i Norge. Norwegians satsning i Finland viser at all ekspansjon skal baseres på innleid arbeidskraft. Det er derfor grunn til å tro at samtlige fremtidige piloter og kabinansatte i Norwegians fly vil være innleide.


Parat-organiserte i Norwegian har med sin profesjonalitet og yrkesstolthet levert solide bidrag til at Norwegian i dag er i posisjon til å kunne spenne buen så hardt som det nå legges opp til. Det er grunn til å merke seg at Norwegian som selskap har hatt suksess med en modell hvor respekt for det norske forhandlingssystemet og respekten for organisasjonene har ligget i bunn. Det betyr ikke at det ikke har vært tøffe tak mellom arbeidsgiver Norwegian og Parat-organiserte. Men respekten for arbeidslivets spilleregler har vært til stede. Slik sett har Norwegian allerede fra begynnelsen av radikalt skilt seg fra selskaper som for eksempel Ryanair.


Med Norwegians varslede struktur- og kulturendring har Ryanair fått en seriøs utfordrer i forhold til å tilby bransjens svakeste vilkår. De ansatte i Norwegian og Parat er innforstått med at norske lønninger og vilkår må være konkurransedyktige, og at norsk nivå ikke kan eksporteres til resten av Europa. Men med den endringen det nå legges opp til setter Norwegian seg i førersetet der de avvikler fast ansettelse som et klart utgangspunkt. Selskapet øker presset mot forsvarlig arbeidsbelastning og svekker nødvendige sosiale rettigheter. Norwegian har hittil vist at dette ikke er nødvendig for å drive lønnsomt. Det vil det heller ikke være i fremtiden. Lojale og stolte ansatte er en nødvendig suksessfaktor som nå ser ut til å glemmes.


Verken Norge eller Europa trenger et nytt Ryanair. Tvert imot trenger vi et – ja, gjerne flere – flyselskap som får frem det beste av kvalitetene i den nordiske arbeidslivsmodellen, med fokus på trygghet for arbeidsplassene, respekt for organisasjonene og respekt for spillereglene. Norwegian kan fortsatt følge denne modellen, og de ansatte ønsker å fortsette på laget og bidra til fremtidig vekst. Men ønsker Norwegian fortsatt å ha de ansatte med på laget?

Se NRK Dagsnytt innslag med Hans-Erik Skjæggerud HER:
http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/822725/
Luftfart1 is offline  
Old 27th Jan 2012, 17:32
  #14 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Her er det en gylden mulighet til å begynne å tvinge fram en endring i dagens groteske situasjon for flygere og kabinbesetning. Blir ansettelsesforholdene anstendige og reflekterer hva en ansatt burde ha (ikke burde måtte kjempe for) så har man tatt et stort steg i riktig retning. DY har etterhvert blitt like store som SAS, og er på god vei til å bli like store, om ikke større enn, SAS-konsernet. Klarer nåde ansatte å stå sammen om å heve vilkårene, eller i det minste få på plass en minimumstandard, så kan dette være en brekkstang for mange flere europeiske piloter Feiler man i dette så kan det se ut som at man nærmer seg irsk modell med stormskritt Så her er det bare for resten av flygerne i Skandinavia å stå sammen og støtte DY pilotene slik at alle sammen kan etterhvert få en bedre hverdag (ikke minst de som kommer etter oss med rykende ferske sertifikater)
Guttn is offline  
Old 28th Jan 2012, 12:32
  #15 (permalink)  
 
Join Date: Jun 2002
Location: In a suitcase.
Age: 41
Posts: 169
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jeg tror ikke, at de Norwegian ansatte har "the balls" til at stå sammen og gå imod ringere forhold for kabinen og cockpitet. Det er jo lykkedes firmaet i Helsinki og nu med den nye base i Malaga. Jeg synes det er flot, at de der har gode forhold i Norwegian bare sidder og ser passivt til imens deres eget selskab laver social dumping.
SAS-A321 is offline  
Old 28th Jan 2012, 16:56
  #16 (permalink)  
 
Join Date: Feb 2008
Location: Europe
Posts: 154
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Tro meg. Det er ingen, INGEN som sitter på arbeidstaker siden i Norwegian å ser passivt på dette. Det jobbes særdeles intensivt på forenings nivå med dette i skrivende stund.
Utifra det jeg leser i media er det god grunn til å tro at det jobbes intensivt både fra pilotforeningens side, hos NF og Parat. Problemet (til folk på pprune, ikke nødvendigvis saken) er nok synligheten til førstnevnte (selv om jeg ser enkelte saker hvor NPF og Parat nevnes som samarbeidende), spesielt da man ikke er tilsluttet hverken av dem (såvidt jeg vet? - correct me if I'm wrong).

Det er klart det kan motvirke sin hensikt for NPF å gå kraftig ut i media mot egen arbeidsgiver når Parat og NF delvis overlapper representasjonen til ansatte i selskapet - men hadde man til eksempel vært tilsluttet NF kunne man markere seg enda tydligere på vegne av de NAS-ansatte. I tillegg kunne man dra nytte av og støtte seg ytterligere på ECA og IFALPA. Man når kun nasjonalt med Parat – ikke internasjonalt – og dette er et problem fordi de internasjonale spillereglene ikke reflekterer norsk arbeidsrett.

Det grunnleggende problemet er splittelse. Selskapenes "splitt og hersk"-strategi er og blir det fremste problemet for ansatte i luftfarten. Når de ansatte selv bidrar til dette ved å organisere seg i flere organisasjoner uten formelle tilknytninger, blir oppgaven å stå imot presset desto vanskeligere.

Kjos gjør selvfølgelig det han må for å posisjonere seg i forhold til de aktørene han nå planlegger å utfordre – for at det skal endre seg må spillereglene endre seg – den jevne forbruker vil fortsatt ha billetter til 1 krone, uansett om de i cockpit er utmattet etter 15-timers pay-to-fly-arbeidsdager og ekstrajobber for ikke å måtte gå på suppekjøkken. Jeg sier ikke at det vil være fremtiden til NAS eller andre selskaper, men det er kun regelverket som forhindrer det.
aloha1985 is offline  
Old 29th Jan 2012, 10:01
  #17 (permalink)  
 
Join Date: Oct 2001
Location: Europe
Posts: 38
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Er det noen som vet fordelingen nasjonalt sett blant de pilotene som har Helsingfors-base?
Ifg. Kjos´svar de få gangene han blir spurt, får han det jo til å høres ut som det bare er estlendinger som jobber på den estiske kontrakten, og at de har fantastiske vilkår - til å være i Estland....
Har en mistanke om at sannheten er at disse jobbene innehas av skandinaver, briter etc. som pendler til Helsingfors - hva er fakta her...?
pharmair is offline  
Old 29th Jan 2012, 15:16
  #18 (permalink)  
 
Join Date: Dec 2001
Location: Mostly FL360-380, M0.78
Posts: 247
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Svar: Skandinavere
Jetavia is offline  
Old 30th Jan 2012, 08:07
  #19 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2011
Location: NORWAY
Age: 60
Posts: 29
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Anyone here with information about the salary and deal for the HEL-based "Norwegian" pilots? Mr Kjos told media that only Estonian pilots are working there. Is that correct? I thought also some scandinavians and perhaps other were there too...
Who is the employer, Norwegian or Arpi recruiting company? My guess is that the salary will be given tax-free (brutto), since there is obviously a question about which country to pay too...?
Also interested in the PARC-deal for the Malaga-pilots.
Tally-ho1 is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell or Share My Personal Information

Copyright © 2023 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.