PPRuNe Forums - View Single Post - Historiens største flyordre i Europa: Norwegian kjøper 222 nye fly
Old 27th Jan 2012, 15:05
  #13 (permalink)  
Luftfart1
 
Join Date: Sep 2010
Location: norway
Posts: 62
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Det nye Norwegian.

Norwegian ekspanderer fra drøye 60 fly og 2500 ansatte i 2012 til over 200 fly og 8000 ansatte i 2022. Spørsmålet er hvor disse 8000 skal være ansatt. Parat frykter at all fremtidig rekruttering vil skje gjennom innleie og ikke ved fast ansettelse i selskapet.

Av: Hans-Erik Skjæggerud og Christen Horn Johannessen


Parat er den største arbeidstakerorganisasjonen i norsk luftfart og har mer enn 1600 medlemmer i Norwegian. Vi vil gjerne få gratulere Norwegian med spennende flykjøp-planer, samtidig som vi er bekymret i forhold til hvordan de nyansatte i fremtiden skal rekrutteres.


Norwegians ekspansjonsplaner medfører i utgangspunktet mulige nye arbeidsplasser både for norske og utenlandske arbeidstakere. Men Bjørn Kjos har ved flere anledninger gjort det klart at ingen nye ansettelser vil bli gjort i Norge, den døren er stengt. Dette med referanse til kommentar i Aftenbladet 25. januar i år og i artikkel i DN 5. mai i fjor, der Bjørn Kjos siteres av TDN Finans på at han ikke kommer til å ansette flere i Norge. Norwegians satsning i Finland viser at all ekspansjon skal baseres på innleid arbeidskraft. Det er derfor grunn til å tro at samtlige fremtidige piloter og kabinansatte i Norwegians fly vil være innleide.


Parat-organiserte i Norwegian har med sin profesjonalitet og yrkesstolthet levert solide bidrag til at Norwegian i dag er i posisjon til å kunne spenne buen så hardt som det nå legges opp til. Det er grunn til å merke seg at Norwegian som selskap har hatt suksess med en modell hvor respekt for det norske forhandlingssystemet og respekten for organisasjonene har ligget i bunn. Det betyr ikke at det ikke har vært tøffe tak mellom arbeidsgiver Norwegian og Parat-organiserte. Men respekten for arbeidslivets spilleregler har vært til stede. Slik sett har Norwegian allerede fra begynnelsen av radikalt skilt seg fra selskaper som for eksempel Ryanair.


Med Norwegians varslede struktur- og kulturendring har Ryanair fått en seriøs utfordrer i forhold til å tilby bransjens svakeste vilkår. De ansatte i Norwegian og Parat er innforstått med at norske lønninger og vilkår må være konkurransedyktige, og at norsk nivå ikke kan eksporteres til resten av Europa. Men med den endringen det nå legges opp til setter Norwegian seg i førersetet der de avvikler fast ansettelse som et klart utgangspunkt. Selskapet øker presset mot forsvarlig arbeidsbelastning og svekker nødvendige sosiale rettigheter. Norwegian har hittil vist at dette ikke er nødvendig for å drive lønnsomt. Det vil det heller ikke være i fremtiden. Lojale og stolte ansatte er en nødvendig suksessfaktor som nå ser ut til å glemmes.


Verken Norge eller Europa trenger et nytt Ryanair. Tvert imot trenger vi et – ja, gjerne flere – flyselskap som får frem det beste av kvalitetene i den nordiske arbeidslivsmodellen, med fokus på trygghet for arbeidsplassene, respekt for organisasjonene og respekt for spillereglene. Norwegian kan fortsatt følge denne modellen, og de ansatte ønsker å fortsette på laget og bidra til fremtidig vekst. Men ønsker Norwegian fortsatt å ha de ansatte med på laget?

Se NRK Dagsnytt innslag med Hans-Erik Skjæggerud HER:
http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/822725/
Luftfart1 is offline