Nordic Forum It smells a bit of snow and ice and big hairy vikings chasing lusty maidens around after lots of mjød and loud partying. Forum languages are Svenska, Dansk, Norsk & English.

HJELP.

Old 23rd Apr 2008, 18:43
  #1 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2002
Location: Norway
Posts: 15
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
HJELP.

Var i kontakt med Luftfartstilsynet her om dagen, for å få godkjenning for typerating. Jeg har nasjonalt (ICAO) CPL, med sleeping ATPL.
Når jeg pratet med mannen der oppe, presterer han å si at regelverket er endret, og jeg må ha gyldig JAR ATPL teori for å få tatt rating. Dette gjelder også selv om flyet er under 5700 kg, og kan flyes single pilot. På spørmål bekrefter vedkommende at jeg kan ta en rating på f.eks King Air 200 å fly denne privat, men jeg kan ikke fly den kommersielt som styrmann....
Ifølge vedkommende, så er dette regler som trådte ikraft 01.01.07.
Nå har jeg skummet gjennom BSL C og JAR OPS1 opp og i mente, og kan ikke finne noe som indikerer dette.
Han påsto at det i fjor var to personer som hadde fått tatt rating uten den prøven de krever for at jeg skal kunne komme meg videre, og det var gjort på bakgrunn av at de ikke visste hvordan de skulle tolke reglene.
Nå skal det sies at de påstår denne prøven på 40 spørsmål skal være praktisk anlagt, men hva hjelper det for meg som ikke har noen operativ erfaring enda og flyr lite? Dette vil jo være ensbetydende med at jeg må gjennom terioen en gang til. Noe som igjen betyr at det ikke blir noe styrmannsjobb på meg i år heller..

Jeg antar at dette er for å tvinge alle over på JAR sert, og kan ikke forstå at det kan gjøres sånn uten videre.

Er det noen som har en god ide om hva jeg skal gjøre?
Westflyer is offline  
Old 23rd Apr 2008, 20:06
  #2 (permalink)  
 
Join Date: Jan 2008
Location: Tellus
Posts: 93
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Dette må være sammenblanding av regler og tolkningen av disse.
Det "nye Luftfartstilsynet i nord" består av "nye" personer som ikke alle burde hatt jobben de har. Norske myndigheter raserer de fleste etablerte etablisementene(som de fleste var i Oslo). Men over til saken.
Skulle dette medføre riktighet, så er det mange av oss(joda det er faktisk mange med sertifikater utstedt før 2001) med ICAO cpl+CD-teori som ikke kan få noen TR uten å gjøre følgende:
-4 fag + HPL, altså fem fag fra JAR pensumet
- Skilltest på twin/IR.......billig?!!!
Da får du JAR sert ! Heldig, spessielt viss du skal fly for et norsk selskap.
Det hele kostet jo ikke mindre enn kansje 50 store.

Jeg antar(jeg tror, vet ikke)... når f.eks Lufttransport krever Norske, Svenske eller JAA, må det bety at TR er mulig uten det som du har blitt informert om. Men dette er min logikk, ikke nødvendigvis myndighetenes.

Generelt er det vanskelig å få kvalifiserte svar derfra(lt) etter de flyttet.
Man sitter gjerne igjen med flere spørsmål enn svar, etter en tlf opp til bodø.
Ringer du en gang til, får du mulig et annet svar...???
falconetti is offline  
Old 23rd Apr 2008, 20:59
  #3 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2002
Location: Norway
Posts: 15
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Må nevne at jeg i tillegg til D teori også tok MYB for å ha full ATPL.

Vil ta kontakt med tilsynet i morgen for å få henvisning til hjemmel...
Westflyer is offline  
Old 23rd Apr 2008, 21:25
  #4 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2005
Location: Offset in the fjords
Posts: 17
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
"Nye Luftfartstilsynet i nord..."

Falconetti,

patetisk å slenge ut dritt om ikke-navngitte personer i tilsynet. Det har alltid vært klager på "tilsynet", helt tilbake til da Vidkun var sjef. Og klager på alle andre offentlige instanser. Og private virksomheter i alle bransjer. Og på deg og meg også. Selv med 200 falconetti-kloninger i tilsynet ville det ha vært klager, selv om du helt sikkert er perfekt Enkelte har en egen evne til å sitte igjen med flere spørsmål enn svar uansett hvem de spør. Dersom man sitter med en haug uløste gåter om det norske luftfartssystemet burde man kanskje lese seg opp litt på R&R's istedenfor å hive seg på telefonen og plage underbetalte statsansatte med dumme spørsmål, mener nå jeg.
Fokkersnagger is offline  
Old 23rd Apr 2008, 21:31
  #5 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2002
Location: Norway
Posts: 15
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Fokkersnagger;

Hva var dumt i denne tråden da?

Det er faktisk snakk om underkjennelse av dokumenter de selv har utstedt....
Westflyer is offline  
Old 23rd Apr 2008, 21:45
  #6 (permalink)  
 
Join Date: Jan 2008
Location: Tellus
Posts: 93
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Fokkersnagger.

Patetisk er et utrykk som til kjedsomlighet brukes i amerikanske filmer. Ikke særlig mye brukt ellers, i norsk tale eller skrift.
Det er selvfølgelig lov å kritisere forhold som ikke er holdbare. Spesssielt fordi det er myndighetene !!
Du kan også mene hva du vil, uten at vi andre nødvendigvis vil holde det mot deg.
Da var denne tråden avsluttet fra min side.
falconetti is offline  
Old 23rd Apr 2008, 21:57
  #7 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2005
Location: Offset in the fjords
Posts: 17
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Westflyer,

ingenting dumt med tråden din. Syntes bare at faluknotti sa litt slemme og dumme ting, og at han egentlig kan gå og vaske munnen sin.

Ring tilsynet first thing 2morrow. Sikkert en aktuell problemstilling for deg og andre. Jeg ringer aldri tilsynet, kunne nok ha fått mange opplysende svar dersom jeg stilte dem noen spørsmål om dette og hint, men jeg har altså valgt å leve i uvitenhet på noen områder i livet, da disse spørsmålene stort sett er av ikke-eksistensiell art.
Fokkersnagger is offline  
Old 23rd Apr 2008, 22:12
  #8 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2005
Location: Offset in the fjords
Posts: 17
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Falkonetti.

Enig med du. Googlet ordet "patetisk" og fikk kun 321,000 treff på norske sider, antagelig ikke mye brukt i norsk tale heller. Du har selvfølgelig helt rett. Nyttig info. Kjekt å vite. Visste du forresten at ordet "Spesssielt" kun kommer opp med 23 treff? (Du kan jo selv prøve og se hvor mange treff du får på "kjedsomlighet" vs "kjedsommelighet") Takk for at du ikke holder noe mot meg. Jeg lover å ikke holde av deg heller.
Fokkersnagger is offline  
Old 24th Apr 2008, 02:25
  #9 (permalink)  

SkyGod
 
Join Date: Aug 2000
Location: Palm Coast, Florida, USA
Age: 67
Posts: 1,540
Likes: 0
Received 10 Likes on 1 Post
Boys. boys....

Don't go there.

Tilsynet har bestandig vært hodepinne og byråkratene har aldrig vært på samme side av BSLF. (BestemmelserSivilLuftFjært)
De som havner i verket har kanskje ikke vært verdens beste flygere, eller de har fortrukket en karriere i staten foran et skrivebord enn i annensete på en Twotter eller Dask. Lett å bli expert når man er gud på sertifikatutskriving.

The old TowerDog have been there, done that, getting Norwegian tickets based on foreign flags way back when in 1979, 1980 and 1981.

Headace back then too: No multiple choice on the commerial ticket written test then (B-sert) Write them answers out.

It so turned out to be good training for 12 years later when
the Dog ended up in Japan and sat for the JCAB board, writing answers on the Japanes law exam and radio exam, and all that. Some of them examiners have never been in an airplane their entire life, but they sure as hell knew how to flunk the poor hard-working candidate if ya said or wrote the wrong thing...
TowerDog is offline  
Old 24th Apr 2008, 10:31
  #10 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2005
Location: Offset in the fjords
Posts: 17
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
TD,

kan godt hende at tilsynet er fullstendig overfylt med etpar hundre ubrukelige flygere, kanskje du har rett i det, I would't know og i grunnen bryr det meg midt bak. Systemet ser ut til å funke rimelig greit i store trekk. At noen har enkelthistorier fra en svunnen tid er bare naturlig. Det vil alltid være noen som syter over at tilsynsmyndigheter som skattevesenet, biltilsynet, riksrevisjonen og alle de andre som passer på oss er udugelige døgendikter.

Westflyer, fikk du svar fra det høye nord?
Fokkersnagger is offline  
Old 24th Apr 2008, 18:48
  #11 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Stort sett går alt på skinner når alt går på skinner og man ikke begynner å stille spørsmål eller søker om dispensasjon for ett eller annet. Ventetiden er ofte lang, grusomt lang, for hva det nå enn måtte være, og det er vel kanskje første lekse å lære i luftfart; tålmodighet. Å stikke kjepper i landingshjulene til folk vet jeg ikke om de bevisst gjør (velger å tro at de er profesjonelle) men det hjelper lite når de må følge bestemmelser fra høyere herrer, mange som aldri har vært flyoperative, som virkelig får hjernecellene til å vri seg i sinne og fortvilelse.
Guttn is offline  
Old 25th Apr 2008, 00:47
  #12 (permalink)  
 
Join Date: May 2000
Location: Norway
Posts: 158
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Hei....

Denne problemstillingen rundt multi-pilot / single-pilot types og multi-pilot / single pilot operations som du nå har snublet over i kjelleren i Bodø er desverre en gråsone som Luftfarttilsynet, i mangel på klare retningslinjer fra EASA/JAA, har hatt problemer med å håndtere konsekvent over lengre tid. Teksten i FCL var aldri skrevet for å ta hånd om slike problemstillinger, all den tid den var skrevet for kommersiell luftfart med en A319 elller B737 for trafikkering mellom LHR og CDG. Brussel og andre JAA-land kunne ikke bry seg mindre om slike problemstillinger... de er rett og slett ikke sexy. Så norge må løse flokene på best mulig måte gjennom AIC'er og tolkningdirektiv.

Situasjonen er spesielt vanskelig for selskaper som Lufttransport og Benair / Sundt-air etc, som opererer, nettopp som du sier, fly som er sertifisert for en-pilot men opereres som fler-pilot i kommersiell luftfart.

Luftfartstilsynet har, etter det jeg kjenner til, valgt (frem til neste problemstilling dukker opp ihvertfall) å la operasjonen styre tolkningen av FCL'en. Dermed vil følgende paragraf gjelde for dem (dvs. deg) som skal operere foreksempelvis en B-200 i fler-pilots operasjoner:

JAR–FCL 1.240 Type and class ratings –
Requirements

(a) General
(1) An applicant for a type rating for a multi-pilot type of aeroplane shall comply with the requirements for type ratings set out in JAR–FCL 1.250, 1.261 and 1.262;


Leser du da bestemmelsene i 1.250/ 1.261 samt 1.261 der du fort hvordan de har hjemmel for å kreve JAA ATPL teori....

Denne tolkningen av teksten får samtidig store konsekvenser for ting som MCC , gjenomføring av OPC/PC, single-pilot ferry flights, intruktørrettigheter, etc etc. Løs ett problem.. og du skaper 10 andre. Noen av problemstillingene og deretter løsningene blir på kanten av det absurde.

De som idag tar en "norsk" B-200 rating i ett fler-pilots konsept kan kun fly en king-air med 2 piloter ombord. Skal du fly single-pilot, må du fly opp på nytt. Og deretter utføre OPC/PC hver 6-måned i denne rollen også! Dvs. 4 simulatorpass i året...2 for fler-pilot og 2 for single.

P.S. Jada, du kan gjerne argumentere at ordlyden fra FCL-teksten over, "multi-pilot type of aeroplane", referer ganske så klart KUN til fly sertifisert med to flygere, uavhengig av operasjonen. Men det forbli da din tolkning, Tilsynet er ikke enig med deg, og det er desverre de som er...:

"...et uavhengig forvaltningsorgan underlagt Samferdselsdepartementet med myndighetsansvar innen norsk sivil luftfart. "

Vil du bli enda mer forvirret, kan du kikke på følgende:

http://www.luftfartstilsynet.no/rege...rticle1216.ece
http://www.luftfartstilsynet.no/rege...rticle1502.ece
http://www.luftfartstilsynet.no/rege...rticle3008.ece
Cloud surfer is offline  
Old 25th Apr 2008, 07:34
  #13 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2007
Location: Norway
Posts: 21
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Flyr du opp som styrmann på f.eks. B200 får du "multipilot only" påstemplet.
Dette gjør du ikke etter en kapteins-oppflyging, der det ikke er noen begrensninger.
Jeg vet ikke, men det kan virke som om det ikke kan legges denne type begrensninger på et single pilot plane.
Zenith1blu is offline  
Old 25th Apr 2008, 07:35
  #14 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Dette sier jo rett ut at kommersielle operasjoner med GA fly (laget som single-pilot fly fra fabrikant og sertifisert deretter) er uønsket. Alle disse regelene er jo skreddersydd for 737/320 selskaper.

Og det er utrolig frustrerende når man må tolke regelverket i stedet for å ha en bestemmelse svart på hvitt. Enda verre når det blir opp til den enkelte saksbehandler i tilsynet å vurdere situasjonen så godt han/hun kan. Så, for søkeren, har man enten flaks med tildeling av saksbehandler eller ikke.
Guttn is offline  
Old 25th Apr 2008, 10:03
  #15 (permalink)  
 
Join Date: May 2000
Location: Norway
Posts: 158
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Flyr du opp som styrmann på f.eks. B200 får du "multipilot only" påstemplet.
Dette gjør du ikke etter en kapteins-oppflyging, der det ikke er noen begrensninger.
Dette er feil. Begrensningen du referer sier at du ikke har lov til å operere single-pilot som styrmann.... noe som nesten sier seg selv.

Flyr du opp med norsk kontrollant på norsk registrert flymaskin som kaptein med en styrmann i høyresetet under skill-testen, kan du kun fly maskinen med en kvalifisert styrmann ombord. Drar du ut dagen etter å ratter rundt mens du samtidig kjører sjekklister, QRH, gear, flaps, radio og bleed-valves får du problemer både i forhold til Luftfartstilsynet og din forsikringsagent.....

Ønsker du ingen begrensninger, må du gjøre en ny oppflyging - som kaptein - single pilot. Og følge denne opp med PC'er og OPC'er akkurat som din multi-pilot rating.


Guttn;
Og det er utrolig frustrerende når man må tolke regelverket i stedet for å ha en bestemmelse svart på hvitt. Enda verre når det blir opp til den enkelte saksbehandler i tilsynet å vurdere situasjonen så godt han/hun kan. Så, for søkeren, har man enten flaks med tildeling av saksbehandler eller ikke
Jeg antar at det er akkurat dette Tilsynet prøver å gjøre noe med ved å standardisere tolkningene ... selv om det gir noen få absurde konklusjoner.
Cloud surfer is offline  
Old 25th Apr 2008, 10:22
  #16 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2007
Location: Norway
Posts: 21
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Tja, hva man kan gjøre og ikke kan gjøre sier jeg ingenting om og kommer heller ikke til å si noe om.
Men fakta er at man får ingen begrensning påstemplet som man gjør når man flyr opp som styrmann.
Zenith1blu is offline  
Old 25th Apr 2008, 11:09
  #17 (permalink)  
 
Join Date: May 2000
Location: Norway
Posts: 158
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Fair enough...

... hadde selv den begrensningen i min B200 rating, så det er vanskelig å være uenig i akkurat det.

Det står for såvidt ikke noe om det i min Boeing rating..... ikke skipperens heller.
Cloud surfer is offline  
Old 25th Apr 2008, 11:39
  #18 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2007
Location: Norway
Posts: 21
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Noe som er en selvfølge i og med at man ikke kan fly en Boeing singel pilot...
Zenith1blu is offline  
Old 25th Apr 2008, 11:53
  #19 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2003
Location: Europe
Age: 49
Posts: 227
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Som styrmann på C208 får man også "Multi pilot only" og når man sjekker kaptein forsvinner den begrensninger. Men fordi Benair/Katoair ikke får lov til å operere sine C208 uten at det er 2 piloter ombord, så hjelper det jo lite hva det står i sertifikatet
BestGlide is offline  
Old 25th Apr 2008, 12:29
  #20 (permalink)  

SkyGod
 
Join Date: Aug 2000
Location: Palm Coast, Florida, USA
Age: 67
Posts: 1,540
Likes: 0
Received 10 Likes on 1 Post
kan godt hende at tilsynet er fullstendig overfylt med etpar hundre ubrukelige flygere, kanskje du har rett i det,
Det var vel litt sterkt sagt og slett ikke mine ord.

At noen har enkelthistorier fra en svunnen tid er bare naturlig.
Ser ut til at enkelthistoriene fortsetter til idag, derfor denne tråden.

Det vil alltid være noen som syter over at tilsynsmyndigheter som skattevesenet, biltilsynet, riksrevisjonen og alle de andre som passer på oss er udugelige døgendikter.
Hmm, er det så galt nu for tiden?
Jeg visste jo at det er mange anale myndigheter, men visste ikke at de var udugelige døgnediktere hele gjengen.

Tar du opp forsvaret forde du jobber i verket Mr. Fokkersnagger, eller forde du har hatt bare positive erfaringer fra den kanten...?

(Det var ikke ment som en spydighet, men som et ærlig spørsmål)
TowerDog is offline  

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.