PPRuNe Forums - View Single Post - HJELP.
Thread: HJELP.
View Single Post
Old 25th Apr 2008, 00:47
  #12 (permalink)  
Cloud surfer
 
Join Date: May 2000
Location: Norway
Posts: 158
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Hei....

Denne problemstillingen rundt multi-pilot / single-pilot types og multi-pilot / single pilot operations som du nå har snublet over i kjelleren i Bodø er desverre en gråsone som Luftfarttilsynet, i mangel på klare retningslinjer fra EASA/JAA, har hatt problemer med å håndtere konsekvent over lengre tid. Teksten i FCL var aldri skrevet for å ta hånd om slike problemstillinger, all den tid den var skrevet for kommersiell luftfart med en A319 elller B737 for trafikkering mellom LHR og CDG. Brussel og andre JAA-land kunne ikke bry seg mindre om slike problemstillinger... de er rett og slett ikke sexy. Så norge må løse flokene på best mulig måte gjennom AIC'er og tolkningdirektiv.

Situasjonen er spesielt vanskelig for selskaper som Lufttransport og Benair / Sundt-air etc, som opererer, nettopp som du sier, fly som er sertifisert for en-pilot men opereres som fler-pilot i kommersiell luftfart.

Luftfartstilsynet har, etter det jeg kjenner til, valgt (frem til neste problemstilling dukker opp ihvertfall) å la operasjonen styre tolkningen av FCL'en. Dermed vil følgende paragraf gjelde for dem (dvs. deg) som skal operere foreksempelvis en B-200 i fler-pilots operasjoner:

JAR–FCL 1.240 Type and class ratings –
Requirements

(a) General
(1) An applicant for a type rating for a multi-pilot type of aeroplane shall comply with the requirements for type ratings set out in JAR–FCL 1.250, 1.261 and 1.262;


Leser du da bestemmelsene i 1.250/ 1.261 samt 1.261 der du fort hvordan de har hjemmel for å kreve JAA ATPL teori....

Denne tolkningen av teksten får samtidig store konsekvenser for ting som MCC , gjenomføring av OPC/PC, single-pilot ferry flights, intruktørrettigheter, etc etc. Løs ett problem.. og du skaper 10 andre. Noen av problemstillingene og deretter løsningene blir på kanten av det absurde.

De som idag tar en "norsk" B-200 rating i ett fler-pilots konsept kan kun fly en king-air med 2 piloter ombord. Skal du fly single-pilot, må du fly opp på nytt. Og deretter utføre OPC/PC hver 6-måned i denne rollen også! Dvs. 4 simulatorpass i året...2 for fler-pilot og 2 for single.

P.S. Jada, du kan gjerne argumentere at ordlyden fra FCL-teksten over, "multi-pilot type of aeroplane", referer ganske så klart KUN til fly sertifisert med to flygere, uavhengig av operasjonen. Men det forbli da din tolkning, Tilsynet er ikke enig med deg, og det er desverre de som er...:

"...et uavhengig forvaltningsorgan underlagt Samferdselsdepartementet med myndighetsansvar innen norsk sivil luftfart. "

Vil du bli enda mer forvirret, kan du kikke på følgende:

http://www.luftfartstilsynet.no/rege...rticle1216.ece
http://www.luftfartstilsynet.no/rege...rticle1502.ece
http://www.luftfartstilsynet.no/rege...rticle3008.ece
Cloud surfer is offline