Go Back  PPRuNe Forums > PPRuNe Worldwide > Nordic Forum
Reload this Page >

Norska statsanställda flyger ej SAS

Wikiposts
Search
Nordic Forum It smells a bit of snow and ice and big hairy vikings chasing lusty maidens around after lots of mjød and loud partying. Forum languages are Svenska, Dansk, Norsk & English.

Norska statsanställda flyger ej SAS

Thread Tools
 
Search this Thread
 
Old 28th Jun 2002, 07:59
  #1 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2001
Location: Sweden
Posts: 47
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Norska statsanställda flyger ej SAS

Läste idag att den norska staten som är storägare i SAS väljer att flyga med dess konkurrenter i stället för med "sitt" bolag. Bakgrunden är tydligen att SAS har för höga priser.

Jag blir lite fundersam när en ägare ventilerar sitt missnöje med ett bolag man är delägare i genom att anlita dess konkurrenter. Är inte detta ett rätt besynnerligt agerande eller är det bara jag som är av den uppfattningen? Är det inte lika bra att de säljer sin del av bolaget?

// Preflight
preflight is offline  
Old 28th Jun 2002, 09:37
  #2 (permalink)  
tractor puller
 
Join Date: Jun 2002
Location: scandihoovieland
Posts: 262
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Låter ju helt klart lite mystiskt, man tycker ju att priset inte borde bekymmra den norska staten, de är ju stormrika.....
Bengt Engel is offline  
Old 28th Jun 2002, 10:00
  #3 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2001
Location: Sweden
Posts: 47
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Ja, helt klart. Det är lite konstigt att de agerar på detta sättet trots att de vet att SAS har haft problem på senare tid. Att lägga detta till alla andra smällar som bolaget tagit på senare tid käns inte helt klockrent.

// preflight
preflight is offline  
Old 28th Jun 2002, 11:17
  #4 (permalink)  
 
Join Date: Sep 1998
Location: EU
Posts: 93
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Vore det inte ännu konstigare om man gav SAS kontraktet trots att de lagt ett sämre bud, bara för att man är delägare i bolaget.

I vanliga fall klagar ju alla på att det inte konkurreras på lika villkor!
Skunkworks is offline  
Old 28th Jun 2002, 11:34
  #5 (permalink)  
 
Join Date: Dec 2001
Location: 5 south
Posts: 161
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Helt enig skunkworks.
Zico is offline  
Old 28th Jun 2002, 12:28
  #6 (permalink)  
tractor puller
 
Join Date: Jun 2002
Location: scandihoovieland
Posts: 262
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
om det har varit budgivning hamnar man ju en annan sits. men bara om de andra budgivarna är baserade i Norge. Om de inte är det så förlorar ju staten enorma summor i skatter och arbetsgivaravgifter, som de skulle fått om det åkt med SAS.

Ligger de andra bolagen i norge så får de ju tillbaka pengarna de aktuella bolagen betalar i skatter.

det blev lite rörigt, men ni fattar nog....

Är det ngn som vet vem som i så fall är ny huvudtransportör?
Bengt Engel is offline  
Old 28th Jun 2002, 14:03
  #7 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2001
Location: Scandinavia
Posts: 174
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Norwegian Air Shuttle. Vedtaket må vel sees i sammenheng med regjeringens krumspring for å legge forholdene til rette for en konkurrent til SAS i Norge. Staten velger NAS på ruter mellom Oslo og Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø, til tross for at denne operasjonen ikke er startet opp ennå. Men det er bare å konstatere at pris ser ut til å være altoverskyggende i dagens luftfartsmarked. Norske fylker og kommuner er også inne i forhandlinger med NAS om reiseavtaler, beslutning faller i august. Ønsker NAS lykke til, og begynner å lure litt på hvem skal fly med SAS...
PropsAreForBoats is offline  
Old 28th Jun 2002, 16:11
  #8 (permalink)  
 
Join Date: May 2000
Location: Norway
Posts: 158
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
NAS erstatter jo bare den posisjonen Braathens hadde før de ble kjøpt av SAS. Hvorfor kunne de ikke få denne avtalen når de trengte den, om staten er så opptatt av konkuranse? Da hadde SAS sluppet å bruke milliarded på oppkjøpet, alle hadde unngått en helvetes personelpolitikk-katastrofe, og SAS kunne muligens klare å overleve de neste 2 årene. Snakk om å gi med den ene hånded og ta med den andre.
Cloud surfer is offline  
Old 28th Jun 2002, 16:14
  #9 (permalink)  
 
Join Date: Nov 1999
Location: N55"32'0 E13"21'0
Posts: 221
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Question

Helt enig med Cloud Surfer! Utan totalt monopol på Norge var ju köpet av BU meningslöst. Kan SAS fortfarande droppa BU eller är det helt ekonomiskt/politiskt omöjligt?
KADS is offline  
Old 28th Jun 2002, 16:20
  #10 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2002
Location: Central Europe
Posts: 107
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
PropsAreForBoats,

Om pris er det altoverskyggende i dagens luftfartsmarked, så skal det bli interessant å se hvem som blir tildelt de statssubsidierte ruteområdene i Norge for perioden 2003 - 2006. Anbudene er allerede åpnet og tildeling skal, dersom alt går som det skal, skje den 19. august. I forige omgang gjorde jo Coast Air et riktig merkbart innhugg i Widerøe`s rutestruktur. Og det var på pris de overtok Vestlandet. Faktisk tror jeg Staten innser at det ikke er nødvendig å være "stor og tung i toppen" for å gjøre en fornuftig og kundevennlig jogg. En slank og fornuftig organisasjon kan gjøre det vel så bra - tydeligvis. Og det kommer jo de reisende til gode. Og det er jo derfor man har flyselskaper; for at de reisende skal kunne reise

Last edited by ArcticCircle; 28th Jun 2002 at 16:24.
ArcticCircle is offline  
Old 28th Jun 2002, 18:24
  #11 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2001
Location: Scandinavia
Posts: 174
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jeg synes ikke det er riktig å si at NAS erstatter BUs tidligere posisjon på norsk innenriks. NAS kommer til å tilby et helt annet produkt enn det BU gjorde, mtp rutenett, antall avganger, pris, connections osv. BU hadde et produkt som var svært sammenlignbart med SAS, og prisene var ganske like. NAS vil inn å erobre pax på de tyngste rutene; SVG, BGO, TRD og TOS. Disse rutene er vel stammen av inntjeningen på norsk innenriks, og det blir svært spennende å se hva som skjer med rutetilbudet i resten av Norge når SAS nå sannsynligvis vil tape store markedsandeler på de nevnte rutene.

En slik avtale med staten hadde neppe vært nok til å redde BU. Og å begynne å prate om å omgjøre kjøpet og "droppe BU" nå, er helt meningsløst. Det er mange av oss som gjerne skulle ha sett at SAS hadde brukt penger på andre ting enn å kjøpe BU, men det er "water under the bridge" og lite hensiktsmessig å debattere. Konsernledelsen i SAS har gjort sine valg, og må ta konsekvensene, både i form av nye konkurrenter og søksmål fra sine ansatte. Kabinen i SAS Commuter TOS er vel først ute med dette, så vidt jeg vet...
PropsAreForBoats is offline  
Old 28th Jun 2002, 20:32
  #12 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2002
Location: Norge
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Vi får nå først og fremst se om det kommer noen fly på vingene, og deretter så vil tide vise om de statsansatte gidder å vente på flyplassene halve dagen for å reise med NAS, handle sin egen bagasje ved flybytte osv.
SAStulling? is offline  
Old 28th Jun 2002, 21:36
  #13 (permalink)  
 
Join Date: May 2002
Location: Europe
Posts: 17
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Når den norske staten ber om tilbud på et meget stort antall flyreiser, og SAS er nesten 100% dyrere enn andre alternativ, så vil det være ulovlig statsstøtte å velge det dyreste alternativet. Helt riktig beslutning av staten. At man eier 14% av SAS har ingen ting med saken å gjøre.
LEFT BLANK is offline  
Old 29th Jun 2002, 08:15
  #14 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2001
Location: Norway
Posts: 29
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Politikk

VI FÅR SE DA !

NAS kommer inn på Norsk innenriks som det første lavprisselskap, i år har 1000000 pax mindre reist innenriks, antagelig PGA pris. Disse menneskene brukte fly da priskrigen SAS/BU var på sitt aller værste. Endel av disse vil nå begynne å fly igjen. Det er jo bra. Men er det noen som tror at SAS vil legge seg ned og dø bare for at noen starter konkuranse i Norge med 6 avdanka 737-300. Det er en smal sak for SAS og sette ned prisen på 20 seter i kabinen til 500 kr. Det store suksesfulle BU, gikk under i konkuransen, Color air samme vei.
En Amerikaner jeg kjenner sa det slik:
If you want to be a millionare in Aviation, start as a MULTI Millionere
jarlerc is offline  
Old 29th Jun 2002, 12:21
  #15 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2001
Location: Norway
Posts: 361
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jeg vet ikke... Konkurransetilsynet har jo sagt klart ifra at "predatory market pricing" (dumping av priser til under ulønnsomt nivå for å få konkurrent til å gå konkurs) fra SAS sin side ikke vil bli akseptert. Problemet for KT er selvfølgelig å oppdage og bevise at det foregår. Men der tror jeg pressen vil gjøre sitt.

Uansett: Det vi står foran er et billigere men også langt dårligere flytilbud i Norge enn det norske folk har vært vant til. NAS kommer for eksempel til å fly 3 t/r om morgenen og 3 t/r om kvleden til Trondheim. På dagtid vil det ikke gå noen avganger fordi det er for få passasjerer.

En "ryddig" måte for SAS å konkurrere på ville være å følge opp ved å legge ned alle ulønnsomme avganger. Jeg ville likt å se hvor lang tid det ville tatt før alle kommunepolitikere i distriktene hadde begynt å hyle.
Nick Figaretto is offline  
Old 29th Jun 2002, 12:42
  #16 (permalink)  
 
Join Date: May 2002
Location: Europe
Posts: 17
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
"En "ryddig" måte for SAS å konkurrere på ville være å følge opp ved å legge ned alle ulønnsomme avganger."

Det lar seg vel ikke kombinere med SAS' planer om vekst. Problemet er jo at ruter som isolert sett er ulønnsomme mater passasjerer til lønnsomme ruter som blir ulønnsomme hvis andre legges ned.... osv...Det kan bli lite flyging igjen. Jeg kan ikke tenke meg noen europeisk major som ikke driver ulønnsomme ruter.
LEFT BLANK is offline  
Old 30th Jun 2002, 14:29
  #17 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2001
Location: Europe
Posts: 54
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Lightbulb Preflight:

Synes ikke at det er så merkelig av den norske staten. Har sans for Victor Norman. Greit nok at den norske staten vasser i penger, men man trenger jo ikke å hive millionene ut av vinduet av den grunn.

Hadde forresten blitt litt håpløst om staten skulle tatt hensyn til alle selskaper den har eierinteresser i, den norske staten har jo investert endel gryn (les: SEKS HUNDRE TUSEN MILLIONER NOK, equals 700-800 milliarder sek ) i blant annet flyselskaper, exempelvis CATHAY PACIFIC, SINGAPORE AIRLINES, JAPAN AIR LINES, ALL NIPPON AIRWAYS, QANTAS AIRWAYS, UNITED PARCEL SERVICE, SOUTHWEST AIRLINES, DELTA AIR LINES, BOEING COMPANY, AUSTRIAN AIRLINES, LUFTHANSA AG, BRITISH AIRWAYS, BAE SYSTEMS, TNT POST GROUP, ALITALIA LINEE, RYANAIR, FINNAIR m.fl., men har selvfølgelig ikke intensjonsavtale om flyreiser med alle disse.

Hadde vært fett hvis Sterling (norskeid) og fex Malmö Aviation (også norskeid) hadde tatt opp konkurransen med SAS i Danmark og Sverige, men det er vel kanskje en umulighet. Fred Olsen og Braganza liker sikkert ideén...

Wake up, after 50 years, the monopoly has ended! Finally.

Last edited by Fwd Wonder Cerebrum; 30th Jun 2002 at 14:57.
Fwd Wonder Cerebrum is offline  
Old 30th Jun 2002, 15:07
  #18 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2001
Location: Europe
Posts: 54
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Thumbs up PS:

Det er ikke bare Preflight som er sur på den Norske Staten, han har jo SAS med seg: sjekk nettavisen

cool.
Fwd Wonder Cerebrum is offline  
Old 1st Jul 2002, 06:25
  #19 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2001
Location: Sweden
Posts: 47
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Trevligt att man inte är ensam...


preflight is offline  
Old 2nd Jul 2002, 21:16
  #20 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2002
Location: Copenhagen
Posts: 1
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Det gør danske statsansatte heller ikke

Hej

Danske statsansatte er pålagt at benytte Virgin Express når de flyver til Brussel. Kun i særlige tilfælde kan SAS anvendes.

PT er det usikkert om denne aftale fortsætter efter DAT har overtaget al Virgin flyvning på Kastrup.

Men det er altså ikke kun den norske stat....og det svenske luftfartsverk har en lignende aftale med Virgin. Så alle SAS' ejerlande vælger altså en billigere løsning.


Tankevækkende ikke sandt ?

Copenhagen Control
Copenhagen Control is offline  


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.