Go Back  PPRuNe Forums > PPRuNe Worldwide > Nordic Forum
Reload this Page >

Hvor i all verden.......

Nordic Forum It smells a bit of snow and ice and big hairy vikings chasing lusty maidens around after lots of mjød and loud partying. Forum languages are Svenska, Dansk, Norsk & English.

Hvor i all verden.......

Old 1st Apr 2002, 07:20
  #1 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2002
Location: Central Europe
Posts: 107
Hvor i all verden.......

"För i tida", ja, da jobbet vi alle sammen i Norge og Skandinavia. Ihvertfall föltes det slik. Så plutselig en gang på slutten av 1980-tallet, eller var det begynnelsen av 90-årene, skjedde det noe med luftfarten i Skandinavia og mange av oss måtte, eller valgte og flytte utenlands. Personlig var omstillingen til "utlending" helt grei. Norge er blitt gamlelandet og dit du drar en gang i året for å forsikre deg om at alt er som før. Og det er det jo. Og kanskje nettopp derfor har man valgt å bli boende et sted hvor alt er ihvertfall litt bedre. Eller er det bare noe man forteller seg selv for å rettferdiggjøre utflyttingen(?)

Hvor jeg vil med denne posten? Vet ikke egentlig, men det hadde vært interessant å høre hvor, hvorfor, for hvem og for hvor lang tid mange av oss er der vi er i dag. Det er noe med mekanismen i luftfarten som pirrer interessen.
ArcticCircle is offline  
Old 1st Apr 2002, 14:50
  #2 (permalink)  

SkyGod
 
Join Date: Aug 2000
Location: Ft. Lauderdale, Florida, USA
Age: 65
Posts: 1,512
HVorfor bo i utlandet?

Tja, mange grunner kanskje. Ikke minst en viss utferdstrang og også at man var luta lei av å måkke snø og betale skatt.
(Kjørte drosje i Norge og betalte 41% inntektsskatt.)

Var også håpløst med flygerjobber i Norge for 20 år siden.
Skjønt de som holdt seg i Norge fikk jo jobb etter hvert.
Sjølv søkte jeg til 34 flyselskaper i Norge på den tiden.
Det var så mange som hadde konsjesjoner da.
Fikk bare neagative svar. Hadde noe erfaring med 1200 timer og Norsk B, 2 motors og Instruktørlapp.

Parkerte drosjeblien for godt og kjøpte enveisbillett til Alaska og fløy bush der oppe isteden for å trygle om jobber hjemme og kjøre hjem fylliker på natta.

Trives jo med å besøke gamlelandet av og til, famillie,venner og god mat etc.

Hører av og til klaging fra folk som ikke flyttet ut: Alt blir bare dyrere og dyrere. En kompis som er kaptein i SAS har ikke råd til å kjøpe den bilen han liker, Jeep Grand Cherokee. Koster visst over en million i Norge. Her borte kjøpte jeg en for 1/3 av det.
Man blir vel lei av avgiftspolitikken i Norge. Også at penger sløses bort på innvandrere og "asylsøkere" in en slags misforstått hjelpsomhet.

Nåja, nok om det, alle land har vel sine problemer.

Har man først bosatt seg under palmetrærne er det vanskelig å forstille seg noe annet, og jeg skjønner ikke hvorfor noen vil bo i Norge..
TowerDog is offline  
Old 1st Apr 2002, 15:45
  #3 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chicago
Posts: 47
Tja,

det var vel forskjellige grunner til at jeg flyttet fra Norge. Planen var aa konvertere FAA lisensene mine til norske CAA/JAA etter at mitt visa var over og flytte hjem for aa lete etter jobb i Norge. Men saa moette jeg en flott dame, som naa er min kone, og jeg har vaert bosett i 2.5-3 aar.
Towerdog har jo mange gode grunner for aa flytte ut fra Norge, og de bidro nok ogsaa i mitt valg. Jeg reiser jo hjem av og til, og er ganske fornoeyd. Jobb-markedet her i USA er, i mine oeyne, mye bedre enn i Norge. Validering fra FAA til JAA lisenser er jo ikke akkurat det enkleste man kan gjoere for tiden heller. Jeg kunne jo godt tenkt meg aa ha familien min naermere, men man kan jo ikke faa i baade pose og sekk.
regional guy is offline  
Old 1st Apr 2002, 16:00
  #4 (permalink)  

SkyGod
 
Join Date: Aug 2000
Location: Ft. Lauderdale, Florida, USA
Age: 65
Posts: 1,512
Hallo Regional guy:

Hvem flyr du for i Chicago?

Jeg jobber for AA. (Flyselskapet, ikke drikkeklubben )
F/O på B-757/B-767.

Jobbet for Tower Air før det gakk på dunken.

Jeg er av og til i ORD på lay-over.
Skal vi ta oss en pils neste gang jeg er på de trakter...?

E-mail er [email protected]
TowerDog is offline  
Old 1st Apr 2002, 16:14
  #5 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chicago
Posts: 47
Hallo og God Morgen Tower dog:

Pils hoeres bra ut! Jeg skal sende deg en email.
regional guy is offline  
Old 1st Apr 2002, 19:48
  #6 (permalink)  
 
Join Date: Jun 2001
Posts: 25
Jeg forstår alle dere som har valgt å bli i USA. Det går knapt en dag uten at jeg tenker på muligheten til å dra tilbake til USA. I motsetning til veldig mange andre norske piloter jeg har truffet i utlandet, så var det for mitt vedkommende aldri i mine planer å dra hjem. Jeg skulle bli i USA og deltok derfor aldri i diskusjoner om SAS' tappetester og konverterings metoder. Jeg visste ikke hva som var kravene til verken konvertering eller de ulike selskapene.

Vel - her er jeg..........hjemme i Norge og frekventerer Værnes, Trømsø eller Sola i arbeidstiden, og lurer på om jeg noensinne vil finne meg 100% til rette her hjemme (misforstå meg ikke - jobben og firmaet jeg flyr for er "first class" og noe av det bedre jeg har vært borti). For min del var det bare tilfeldigheter som gjorde at jeg mer eller mindre over natten endte opp her da jeg ble permittert i en annen jobb. Det var i ordets rette forstand det å være et sted til rett tid. Jeg trengte en jobb og fikk en her på dagen.

Det er ikke flygingen som plager meg i Norge, men alle de andre tingene. Det er nokså fustrerende å komme hjem med masse inntrykk samlet over tid i resten av verden, å se hvorledes vi roter det til for oss her på berget. Mest fustrerende er at svært få forstår meg når jeg tar til orde - folk flest har ikke erfaring, og en utenlandsfarer kommer ofte til kort i diskusjoner.

Jeg vet at mange nordmenn som flyr i USA ikke valgte det i utgangspunktet, men at drømmen den gangen kanskje var en karriere i SAS eller BU og derfor aldri har fått svar på om de ville hatt det bedre her hjemme i dag. Det kommer an på, men personlig tror jeg man passerer en grense når det har gått en del år i utlandet, og at deretter vil tilpassningsproblemene melde seg etter ankomst i Norge. For dem som dro hjem etter "instruksjon" og gjorde karriere her har det nok vært enklere. En av det store forskjellene på USA og Norge er at det finnes uendelig mange fler jobber i USA, men også uendelig mange scum-bag outfits som bortsett fra time bygging ikke tjener til mye. Nå, etter noen år her hjemme, med den trygghet (det kan diskuteres til hvilken pris, men den kan faktisk være verdt det) det medfører, er jeg av den oppfatning at det kun er 10-15 attraktive jobber i USA. Med det mener jeg selskaper med lang tradisjon for fagforeningsdrift. Forskjellen mellom himmel og helvete i USA er liten, og når man ender i en familiesituasjon så er det best å være på solsiden i USA - med god margin...........mener nå jeg da.

Dette var bare mine tanker om USA vs. Norge i vår bransje. Forsatt god påske alle sammen.

Hilsen en som søker seg til USA
freightdog is offline  
Old 2nd Apr 2002, 00:16
  #7 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chicago
Posts: 47
Freightdog:

Vel, det er jo baade fordeler og ulemper med aa jobbe utenfor Norge. Jeg kunne godt tenkt meg aa jobbe i Norge, hvis det ikke var for, i mine oeyne, altfor mye arbeid aa gaa gjennom for aa validere lisensene. En stor fordel jeg kan se med aa bo hjemme i Norge er jo det aa vaere naer familie og venner. Men alt kommer til en viss pris, og jeg synes at det nye JAA systemet er veldig urimelig... Jeg tror ogsaa at hvis man blir i Norge for lenge blir man veldig navle-beskuende....
regional guy is offline  
Old 2nd Apr 2002, 02:59
  #8 (permalink)  

SkyGod
 
Join Date: Aug 2000
Location: Ft. Lauderdale, Florida, USA
Age: 65
Posts: 1,512
Freightdog:

Du har mye rett i det du sier der og det er mye av mine tanker også.

Man blir rastløs i Norge etter noen år utaskjærs.

Har tenkt på hvordan livet ville ha blitt hvis bare en faktor var litt anderledes for mange år siden.

Jeg kunne nok ha blitt meget fornøyd med Widerøe, Braathens eller SAS.
Ikke tvil om det.

Man havnet isteden i USA og ble skipper på jumbo etter noen år.
Bodde på seilbåt i det karribiske hav noen år.
Fløy DC-3 på sandstrender i Alaska med mange tonn død laks ombord.

Fikk mange sterke opplevelser som man kanskje ikke hadde fått i Norge. (Kanskje bortsett fra en karriere med Widerøe.. )

Nå bra og rolig liv her i stort selskap i USA.
Jobbet bare 2 og en halv dag i Mars.
Fikk betalt 70 timer @ $96.50 per time.
For å være hjemme og pusle med båten på dagene og drikke pils på kveldene.

Skjønner at SAS gutter flyr 80 timer i måneden....?
Det får man da igjen for å ta tappetesten og betale skatten..?

Nåja, godt ord igjen.

Artig å utveksle tanker om både for og fremtid.

Vær forsiktig: Fly lavt og sakte...
TowerDog is offline  
Old 2nd Apr 2002, 06:07
  #9 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2002
Location: Central Europe
Posts: 107
Tower Dog, regional guy og freightdog,

trivelig at dere "plukket opp hansken". Siden jeg startet det hele; I motsetning til dere hadde jeg 10-11 fine år i gamlelandet med Skyvan, F27 og 737 i et selskap med en personalpolitikk og samhørighet blant de ansatte som jeg ikke har sett i andre selskaper senere. Det var kortbaner i Nord-Norge og grusbane i Kautokeino med Skyvan, Røde Kors oppdrag i Pakistan og Afghanistan med F27 og opp og ned til Bardufoss for Forsvaret samt Middelhavet med 737. Men det var også norsk skatt og norsk prispolitikk.

Men så plutselig en dag kom tilbudet om jobb i utlandet. Fast jobb som cargopilot i et av Europas store på området. Pendlet fra gamlelandet og syntes alt var bare helt topp..............Inntil, etter noen år, nattflyving på kryss og tverrs av Europa gjorde at posene under øynene ble store som shoppingposene hos Rema1000. Og i motsetning til i Norge hvor man hadde følelsen av å jobbe i en vernet bedrift, så var det maksimum timeutnyttelse og minimum hvile. For en som var vant med flygerforening, kollektivavtale og spisepauser ble møtet med Europa, møtet med en helt annen arbeidskultur og arbeidsmoral. En noe annen verden, men en verden som nok sakte, men sikkert kryper nordover med årene.

Og så har det vært flere år som "contract pilot" på 737. Har jobbet både gjennom Crew Leasing Agencies og direkte med et par selskaper. Personlig, så har disse årene vært utrolig utfordrende og lærerik. 8 forskjellige selskaper betyr 8 forskjellige baser, 8 forskjellige SOPs en haug med nye og trivelige (og mindre trivelige) kolleger og destinasjoner. Usikkert å jobbe på tidsbestemte kontrakter? Tja, hvor sikkert er det i dag å jobbe på fast kontrakt?

Jeg tør nesten å påstå at jeg har lært Europeisk luftfart å kjenne på en måte jeg aldri ville ha fått anledning til dersom jeg hadde blitt i Norge. Og nå, 13 år etter at man signerte ut av Folkeregisteret i Norge, så har man satt seg fast midt i Europa hvor de positive sidene overskygger de negative. Så her blir man til tross for at det er lenge mellom hver gang man hører og ser storhavet slå inn over fjærasteinene. Og midnattsola, ja, den ser man den ene gangen i året man tar turen til landet hvor en kopp kaffe koster omkring 60 kroner på en kafe.

Men patriot det er man, og det norske flagget henger på flaggstanga her midt i Europa.
ArcticCircle is offline  
Old 3rd Apr 2002, 17:03
  #10 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2002
Location: Europe
Posts: 12
Jeg jobber i utlandet og bor i Norge, og vil gjerne fortsette med det. Problemet kan jo være å finne en ny jobb med lange nok friperioder. Ser ikke for meg at jeg vil jobbe i Norge noen gang.

For meg spiller det liten rolle om jeg kjøper bil til en mill. eller beholder den gamle til 100 000. Sikkert derfor jeg er fornøyd.
Dorkmeister is offline  
Old 3rd Apr 2002, 20:02
  #11 (permalink)  
 
Join Date: Feb 2000
Location: Ft Lauderdale FL USA
Posts: 46
Arctic Circle, er du fra Tromso?
Har vaert i USA siden 1979, og trives godt med bra jobb, familie etc.
Som flere sier, jo lengre du er ute , jo vanskeligere aa flytte tilbake til gamlelandet. Men alltid hyggelig med en visitt
tilbake (saerlig om sommeren) Bare synd at pilsen er saa dyr!!

Tower Dog, gi meg en call til uka,saa motes vi paa D.H.
Bamse01 is offline  
Old 4th Apr 2002, 06:31
  #12 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2002
Location: EU
Posts: 6
Jeg har også været i fløjet i USA og savner det. Har et godt job i Scandinvien.

Var i Bergen på stop. Købte en Burger og en øl....250 kr...... en stor fadøl
kostede mig 77 kr !!!!!!

Så savner man det store udland.
Max150 is offline  
Old 4th Apr 2002, 09:10
  #13 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2002
Location: Central Europe
Posts: 107
Bamse01,

Da TowerDog spurte om det samme sa jeg fölgende: 70°39`48"N 23°48`E (i de arctiske regioner).

Max150,

Jeg skal ikke påstå at burger og øl prisene i Norge er årsaken til at mange har valgt å jobbe i et annet land, men en Bitburger (det er navnet på et øl merke her hvor jeg bor, og ikke en burger) smaker så absolutt bedre når den koster omlag 2-3 Euro for en halv liter. Skål!
ArcticCircle is offline  
Old 4th Apr 2002, 11:07
  #14 (permalink)  
 
Join Date: Aug 1998
Location: Europe
Posts: 156
Smile

God, interessant tråd vi har her,

Jeg lærte at flyve i USA(civilt) og arbejdede i en Commuter. Så sagde jeg op, tog hjem og fik drømme jobbet i SAS. Jeg er glad for mit arbejde, men det er trods alt kun et job og efter en håndfuld år i fædrelandet savner jeg faktisk USA igen. Jeg synes at DK er et lille land på mange måder. Vi er desværre ikke særligt interesserede i Europa eller andre lande.

Nu har jeg min egen familie, er rimeligt tilfreds og derfor flytter jeg ikke. Det har jo også en stor værdi at man har familie rundt om sig.

Men, jeg fik faktisk prøvet at arbejde og bo i et andet land og det er jeg taknemmelig for.
Ramrise is offline  
Old 7th Apr 2002, 13:49
  #15 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2001
Location: Gulf playing Golf
Posts: 1,141
En del scandinaviske typer her i Dubai også......

Fly fast and avoid the taxman
Payscale is offline  
Old 8th Apr 2002, 01:30
  #16 (permalink)  

SkyGod
 
Join Date: Aug 2000
Location: Ft. Lauderdale, Florida, USA
Age: 65
Posts: 1,512
Pyascale:

Scandinavier i Dubai?

Det var en gjeng Norsker der i 90 årene. De jobbet for CAT og noen fikk jobb med Emirates.

Vært der mye sjølv men satte aldri opp telt.

(Jobbet for Kuwait Airways en stund og flydd mye våtleie (Wet-Lease for Saudia og Air India)

Dubai er kanskje det beste av det verste, men uansett så blir vel man vel drittlei av Midt-Østen og hyklerne som holder til der?
TowerDog is offline  
Old 11th Apr 2002, 06:03
  #17 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2001
Location: Gulf playing Golf
Posts: 1,141
Tower Dog -

Bedste of det værste!
Det må være derfor at rekruteringsafdelingen arbejder på overtid.
Nej det er faktisk helt fint hernede. Meget frit iforhold til fx det du har set i KWI.
Skatten er til at overse....den er faktisk overset Min husleje er der også en eller anden der har glemt
Der er ikke den kriminalitet og norko du kender fra Florida. Ingen gamle damer med blåt hår og pink pudelhund.

En del fra BU/SAS er startet inden for de sidste 4 mdr. (ca 6-7 stk) og flere er på vej.

Payscale is offline  
Old 11th Apr 2002, 11:52
  #18 (permalink)  

SkyGod
 
Join Date: Aug 2000
Location: Ft. Lauderdale, Florida, USA
Age: 65
Posts: 1,512
Payscale:

Gamle damer med blått hår og pink puddlehund i Florida?
Nei, har ikke sett mye til de, men kanskje går vi på forskjellige barer.

Det er nok mange som liker midt-østen, men jeg fikk den i vrangstrupen for lenge siden.
Hvis du leser en bok som heter "Princess" eller "The Princess"
så blir du nok også litt kvalm av det som foregår bak teppet i den delen av verden.

Tviler ikke på at Emirates er bra selskap å jobbe for og at det er mange søkere. Spesielt Britene liker seg der.
Der var dog mye skriving på PPRuNe ifjor at F/Os ikke fikk oppgradere til venstre setet, men det ble isteden ansatt D.E. captains. Fikk du svi for det?
TowerDog is offline  
Old 12th Apr 2002, 05:58
  #19 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2002
Location: Central Europe
Posts: 107
Payscale og TowerDog,

Når det gjelder Midt-Østen, så har jeg jobbet i det området tilstrekkelig til å forstå TowerDog. På den annen side, UAE skiller seg ut som et akseptabelt jobbested dersom du ikke har noe annet alternativ. Payscale, jeg tror du forstår hva jeg mener når jeg sier at; hadde du jobbet i KSA først, så hadde du også sett noe annerledes på det.
ArcticCircle is offline  
Old 12th Apr 2002, 08:41
  #20 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2001
Location: Gulf playing Golf
Posts: 1,141
TOWER DOG

Nu ved jeg ikke hvornår du sidst var her, men det er en by i rivende udvikling. Det kan ikke sammenlignes med KSA , Kuwait eller Bahrain.
Det blev aldrig til noget med direct entry kaptajner. Gudskelov! men så var der nok mange der ikke var kommet herned. Undertegnede iblandt. Upgrade er 3 år i firmaet og 6000 timer. Ja, englenderne er der også en del af, men OZer, Kiwi'er og kanadier er der vist flest af.
Payscale is offline  

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright © 2021 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.