Go Back  PPRuNe Forums > PPRuNe Worldwide > Nordic Forum
Reload this Page >

Vanskelig Situasjon

Wikiposts
Search
Nordic Forum It smells a bit of snow and ice and big hairy vikings chasing lusty maidens around after lots of mjød and loud partying. Forum languages are Svenska, Dansk, Norsk & English.

Vanskelig Situasjon

Thread Tools
 
Search this Thread
 
Old 31st May 2008, 16:45
  #1 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Location: Norway
Age: 34
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Vanskelig Situasjon

Jeg har / hadde tenkt å starte på Phoenix East nå til høsten, for å ta ATPL osv... Men nå som oljeprisen har steget så forferdelig i det siste, ja så mye at de fleste flyselskapene i USA ikke lengere får kjøpe fuel på kreditt, så lurer jeg på om det er så veldig smart å starte med denne utdanningen nå.
Spørsmål jeg stiller meg selv er jo selfølgelig om hvordan jobbmarkedet vil være om 2 år når jeg er ferdig. Det er jo selfølgelig ingen som kan si det med 100% sikkerhet, men jeg spør for jeg er veldig usikker selv. Kanskje er dette for en lite periode før prisen på oljen faller igjen, og når jeg kommer tilbake er det masse jobber. Eller i verste fall det motsatte?
Noen som har noen formeninger?

En annen ting jeg lurer på, kanskje litt offtopic, men det er hvorfor stiger olje prisen?
aoeriksen is offline  
Old 31st May 2008, 18:02
  #2 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2002
Location: Up north
Posts: 1,657
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Oil is raising because we are getting close to (according some experts) peak production ie we are unable to "produce" (pump out of the ground) more oil per day then we are doing at the moment. Some sources are talking about reaching peak production in 2012, some claim its 2040. Problem is, we don't really know how big the oil reserves are in the OPEC countries as the do not allow the rest of the world access to check it, plus that it's not a science written in stone....ie it's difficult to make accurate estimations.
Another problem, maybe a more of a "here and now problem" is that we have already reached the maximum output of processed oil. That means, at the moment we have raw (crude) oil but are not able to process it into the different types of fuel that we use every day.

There is a lot of "estimating", "according to certain sources" etc etc in this business. It's all depending on who authored the article you are reading....

As far as your choice of career. Take a GOOD read around these forums and then try to get in touch with people you trust, who are in the business already...THEN, and first then, you can take a solid decision on what to do.

My advice? Spend your money on a broad university degree that will give you the widest choice of career. Once you have found "your" career path. Get further qualification to push yourself further.

Good luck!

CP
CaptainProp is offline  
Old 31st May 2008, 21:22
  #3 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Veldig relevante spørsmål du stiller, men svarene finnes ikke da de ligger i framtida. Det beste du kan gjøre er å estimere ut ifra hva du vet idag og følge med på utviklinga. 6md i luftfart er en evight hvis du tenker på planlegging. Hvis du vil dette nok, og er villig til å jobbe knallhardt for det burde du ta sjansen,. For det er en sjanse å ta. Men det er kanskje verre å gå i mage år og gruble på hva du kunne ha gjort hvis du prøvde enn hbvis du ikke gjorde det. Skjønner? Man er bare ung en gang, tror jeg...
Guttn is offline  
Old 2nd Jun 2008, 01:45
  #4 (permalink)  
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Age: 56
Posts: 20
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Ikke lett aa forutsi fremtiden. Kan jeg stille deg noen sporsmaal?

1) Hvor gammel er du
2) Hva slags utdanning og erfaring har du saa langt?
3) Er du villig til aa bo og fly utenlands eller er det kun norge du er interssert i?
4)Kan du, etter endt utdanning faa jobbe som instruktor ved skolen og logge timer?

Send meg gjerne en privat melding. Jeg har jobbet som flyger og flygesjef i USA i 17 aar og har intervjuet og ansatt mange flygere og ogsaa gitt karriere raad. Kanskje jeg kan gi deg noen raad basert paa mine erfaringer.
Norsk is offline  
Old 2nd Jun 2008, 08:28
  #5 (permalink)  
 
Join Date: May 2000
Location: Norway
Posts: 158
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
My two cents...

Oljeprisen i seg selv kommer ikke til å gjøre slutt på flyselskapene; billettprisene justeres etter oljeprisen, og de sterkeste selskapene vil overleve uansett pris.

http://www.ft.com/cms/s/0/cb8af0b4-2...nclick_check=1
(du må scrolle litt ned for å lese hele artikkelen)

Men det betyr at du kan se er en tilbakegang til situasjonen for 10-15 år siden, med høyere billettpriser og færre "leisure" travellers enn det vi nå ser. Med andre ord kan den høye oljeprisen gjør slutt på de fleste low-cost selskapene. De som absolutt må reise; de reiser og (noen) betaler det det koster. De som ikke absolutt må reise; de sparer nøysommelig over lengre perioder før de endelig kan ta familien på ferie. Slik det var på 80 tallet.

Dermed vil mange low-cost jobber forsvinne, og jeg er ganske så overbevist om at du aldri igjen vil ha så mange ledige stillinger som vi har hatt de siste 2 årene. Dette var toppen uansett scenario. (miljø / renter / verdensøkonomi / fuel prices.) Problemet nå er ikke å få seg en jobb, det er hvilken jobb man skal velge og satse på å bli gammel i. Om 2 år vil situasjonen se veldig forskjellig ut, og det å kjøpe seg en rating vil ikke være nok.

Om det er dette du ønsker her i livet, så er det bare å stå på. Men det kan lønne seg med en liten konsultasjon med feks. SIAP eller lignende først. Det er ikke utenkelig at de selskapene (generelt sett...) som overlever er også de med de strengeste opptakskrav.

KLM/Air France / BA / Lufthansa / Singapore / Cathay Pacific / Quantas / Emirates er noen av dem som forutsees til å øke markedsandeler gjennom denne "krisen." Andres død, deres brød.....

Og som "Norsk" nevner ovenfor; du skal være forberedt på å måtte reise ut av norge for å jobbe. Skulle enten SAS eller Norwegian gå under, står der nok av norske piloter i køen forran deg i uendelig fremtid.

lurer jeg på om det er så veldig smart å starte med denne utdanningen nå.
Man skal være bra naiv dersom man velger dette yrket av hensyn til lønn, fritid, betingelser, levealder eller jobbsikkerhet. Ingen av de faktorene tilsier at det er "veldig smart å starte med denne utdanningen". Men er dette noe du virkelig vil, ett valg som du senere kommer til å angre på at du ikke tok mens du fortsatt var ung og hadde livet forran deg; vel da får du bare satse.
Cloud surfer is offline  
Old 2nd Jun 2008, 16:03
  #6 (permalink)  
 
Join Date: May 2008
Location: Stockholm, Sweden
Age: 46
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
I have read several articles that predicts lower oilprices in a year from now. Statoil predicts oil will go down 25% in a year and George Soros said that he thinks that the oil price right now is a bubble. Today I read this article that says according to TA the oil will go down atleast 20% maby a crash of 40% even.

http://www.dagensps.se/article.aspx?...73&categID=267

Lets all hope for the best
MrAndersson is offline  
Old 3rd Jun 2008, 14:53
  #7 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Location: Norway
Age: 34
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Norsk: PM er sendt til deg

Man skal være bra naiv dersom man velger dette yrket av hensyn til lønn, fritid, betingelser, levealder eller jobbsikkerhet. Ingen av de faktorene tilsier at det er "veldig smart å starte med denne utdanningen". Men er dette noe du virkelig vil, ett valg som du senere kommer til å angre på at du ikke tok mens du fortsatt var ung og hadde livet forran deg; vel da får du bare satse.
Du har et poeng der, for meg handler det om å følge drømmen min jeg har hadt i mange år nå. Men usikkerheten med tanke på å ha et så stort lån og ikke ha muligheten til å betale det tilbake, gjør jo det at jeg vil gjerne høre andre sine synspunkter rundt saken. Det hjelper stortsett å få andre sine synspunkter, for det er jo en del jeg garantert ikke tenker på som andre tilføyer

MrAndersson: Positivt å lese, la oss bare håpe at det stemmer
aoeriksen is offline  
Old 3rd Jun 2008, 15:15
  #8 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Bra at du tenker framover, men sannheten er at ingen klarer å spå hva som skjer når du evt er klar for jobbmarkedet om 2-3 år. Kan hende at situasjonen er helt annerledes enn idag. Low-cost har allerede kniven godt inni strupen, og tradisjonelle selskaper føler også på kroppen de stadig stigende oljeprisene.

Helt personlig tror jeg at utviklinga i folks privatøkonomi kommer til å gi en sterk indikasjon på hvordan ting er om 3 år. Ting blir stadig dyrere, og folk får gradvis mindre kjøpekraft igjen. Festen går mot slutten. Folk har hatt sine langweekender i billige østblokkland og følt på kulturen der, nettopp pga at de har kunne tatt seg råd. Samme gjelder sydenferier. 1 hvert år, minst. Og gjerne til destinasjoner som er langt borte. Men nå kommer prisene på billettene til å øke endel, spesielt for de som ikke har kjøpsavtaler med oljeselskapene. Ikke er lommeboka like feit som før, og kanskje sparebrillene på hentes fram igjen? Håper ikke det, men det er mange ting som tyder på det.

Men nå er det annet å fly enn airline. Det er både regional, cargo og biz-jet, og sistnevnte er i skuddet som aldri før, og dette er folk som har råd til det.

Bare husk at etter en oppgang så kommer en nedtur og deretter en opptur igjen så hvis du går for dette så er det bare å stå på og samle erfaring best mulig i nedgangstidene, så er du klar når sinuskurven snur oppover igjen. Ser ut som syklusen er på ca 7 år, give or take a few. Er du singel og uten større forpliktelser på hjemmebane så er det egentlig bare deg selv som stopper deg fra å søke lykken ute i den store luftfartsverden. Det er mange nordboere som ikke jobber i sine hjemland og har det aldeles utmerket
Guttn is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.