PPRuNe Forums

PPRuNe Forums (https://www.pprune.org/)
-   Nordic Forum (https://www.pprune.org/nordic-forum-72/)
-   -   utdanningstips? (https://www.pprune.org/nordic-forum/153928-utdanningstips.html)

ingridel 29th Nov 2004 18:08

utdanningstips?
 
Heisann.

Driver å undersøker mulighetene for å få en bilig og bra pilotutdannelse, og lurte på om det er noe av dere som kan ha litt peil på det? Noen som mener å ha et estimat for total kostnadene ?

Vurderer UK, US, canada, osv. Hva er best?

Ser også at wf krever minimum 800 timer, og JAA- CPL. Betyr det at dette generelt er time kravet, i skandinavia/europa, og hvordan er dette evt for sk? Noen som vet om de bare tar inn folk fra nas , på bdu?


På forhånd, tusen takk for svar.. !

Med vennlig hilsen

Ingrid

Crossunder 1st Dec 2004 16:46

Hei Ingrid!

Er du virkelig sikker på at du vil bli pilot da? Du kunne ikke tenkt deg å jobbe for lønna istedet? ;-)

Anbefalte skoler - tja - spør en fra Phoenix East Aviation, så er PEA i USA best. Spør noen fra NAIA, NAC, Comair, Hortman, Oxford, Cabair, Jerez etc. så er disse skolene henholdsvis "best".
Det er mye opp til deg selv i denne bransjen.

Det du bør gjøre, er å se om det er noen flyselskap som sponser, evt. gir jobbtilbud før du begynner utdannelsen. Mener å ha sett at Thomsonfly i England har startet opp sponsorering av piloter i disse dager. Alle selskap har forskjellige krav til timer, erfaring, kunnskap, ferdighet og holdninger/personalitet. SAS har èn pilotprofil, Widerøe har en annen. De færreste passer inn i alle selskap. SAS kommer nok ikke til å ansette noen på en god stund, men nei, de ansetter ikke bare fra NAC på Bardufoss. De har sponset folk fra 3-5 (tror jeg) skoler i Europa, i tillegg til å ta inn alle som tilfredsstiller vanlige opptakskrav. Kommer du fra en av de "godkjente" skolene vil timekravet falle bort, og brorparten opptaksprøvene er unnagjort før utdannelsen begynner...
Hvis du er heldig, kommer du kanskje inn på TFHS i Sverige - der er det nesten gratis (tror jeg?!), pga. at den Svenske Stat betaler gildet ;-)

Hva gjelder timekrav er det en generell trend at kravene faller. Jo mindre tilgang på piloter, jo lavere blir kravene. Supply and demand as usual. Sjekk ut CTC McAlpine i England - de tar inn low-timers, gir dem litt kursing og en typerettighet, og sender dem ut til forskjellige selskap, som Jet2, Excel, Astreus, Monarch, EasyJet, Ryanair etc. Ingen timekrav i det hele tatt!!!

Gjør dine henvendelser til selskapene direkte, så får du den korrekte versjon av hva de foretrekker. Nå kommer sikkert krangelen på dette forumet om hvilke skoler som er de "beste". Sukk... Ikke hør på oss! :-)

ingridel 1st Dec 2004 18:14

jaa cpl
 
Crossunder


Heisann!

Yep, er helt sikker på at jeg vil bli pilot ja .. :) Så det gjelder bare å finne en bra måte å komme dit på..!

Hmm.. jeg hører så mye forskjellig, er det ikke en fordel å ha et europeisk sertifikat, så du slipper å drive å konvertere? Noen ide om hvor mye jobb det er?

Men du som har litt peil.. ER det virkelig en tiltakende etterspørsel etter piloter nå? får intrykk av at det egentlig er ganske mange som ikke får jobb.. (?) Snakka med noen piloter i sk, de mente at det kunne bli en oppgang grunnet avganger rundt 2007.. kan det stemme ?

Så hvis jeg forstår deg rett, så er det sånn at dersom du kommer uteksaminert fra en skole med et godt rykte, er det ikke så nøye om du har 250 eller 1000 timer?

Noen ide om hva kan man regne med å betale uten sponsing? Skjønner jo at det varierer veldig men.. ca .?
Sponsing hadde vært utrolig alright.. definitivt verdt å sjekke...

iallefall, Tusen hjertelig takk for hjelpen ! ; )

Mvh
Ingrid

rubberboot 1st Dec 2004 19:40

ingridel

check your pm

Vmu 3rd Dec 2004 14:53


Yep, er helt sikker på at jeg vil bli pilot ja .. Så det gjelder bare å finne en bra måte å komme dit på..!
Jeg ser jo hva du skriver her, men vil likevel si at dersom du er flink i noe så bør du vurdere å ikke satse på flyging. Svært mange, om ikke de fleste, som begynner med flyging som yrke har ikke den fjerneste anelse om hva det dreier seg om(se f.eks artikkelen om flygerutdannelse i Dagbladet for noen uker siden). Problemet er at kostnadene og finansieringsmetodene til flygerutdannelse gjør at de fleste ikke har noen vei tilbake hvis de ikke liker jobben. Og det er ikke bra.

Men alle er jo forskjellig og stiller forskjellige krav til en bra jobb. Generelt vil jeg si at dersom man synes en bra jobb innebærer følgende, så må man for all del ikke bli flyger: sikker jobb, utfordringer, faglig utvikling, bra mulighet til å påvirke egen hverdag, mulighet til å bruke kreative evner, mye hjemme, lønn avhengig av ferdigheter og innsats.

Hvis man derimot har sansen for: rutinemessig arbeid, kanskje potensiale for god lønn en gang i framtida(og kun hvis man får jobb i et stort selskap som sas, wf, ryanair ol), fri når andre ikke har det, lite hjemme, trenger ikke å tenke jobb når du ikke er på flyplassen, så kan flyging være tingen.

Hvis flygeryrket likevel er det eneste som gjelder, så vil jeg anbefale på det varmeste å ha en annen utdannelse før man starter. På den måten har man noe fornuftig å falle tilbake på i den kritiske fasen til man får sin første jobb, og det blir heller ikke så vanskelig når man får sparken for første gang eller går lei.

Når det gjelder lønninger og arbeidsforhold så vil mange bli overrasket over det hårreisende lave nivået som finnes i mange mindre selskaper. F.eks startet en bekjent av meg i Blue1 for en tid tilbake, med 16000,- i lønn, i tillegg til såkalt bonding som gjør at han ikke kan slutte i selskapet når han vil uten å måtte betale penger. Da skal ikke studielånet være særlig høyt før det blir problemer. Selv begynnerlønna i sas er ikke spesielt høy, selv om den er bedre enn i Blue1.

Jeg tror mange insidere har en tendens til å si at yrket er bedre enn det er fordi det er flaut å innrømme noe annet.

Hvis flyging fortsatt er det eneste som gjelder er mitt råd:
1. Sats på gratis utdannelse, f.eks tfhs eller forsvaret. Går ikke dette så
2. Få en backuputdannelse, og
3. Vurder forferdelig nøye om du er villig til å ta risikoen med flygerutdannelse til flere hundre tusen.

Jeg mener din innstilling er mye viktigere for jobbmulighetene enn hvilken skole du velger. Ikke vær fornøyd før noe er perfekt.

ingridel 3rd Dec 2004 16:11

utdanningstips
 
Heisann!

Tusen takk, det var et veldig konstruktivt tips, og et veldig bra apropos. Det er ikke gull alt som glitrer osv, og det ER risikofylt å ta en pilot utdannelse slik markedet er.
Har jobbet tidligere i både sk og wf, så jeg har kansje en liten ide om hva det vil si å være ansatt i flyselskap, og hvordan markedskreftene styrer. Spesielt kansje i flymarkedet, som har endret seg mye i norge iallefall.Betalingsvilligheten til de reisende går ned, kostnadskutt i selskapene, dyrere råvarpriser, mer konkuranse etc. Det er jo også et markedet som er veldig avhengige av andre sektorer i samfunnsøkonomien. Går det dårlig for bedrftene, vil de ikke betale like mye som før, og feks kunne velge andre løsninger som audiovisuelle duppeditter for å arrangere møtevirksomhet etc.

Det er vel netopp derfor jeg ikke direkte kastet meg på pilot drømmen, men valgte å ta en utdannelse fra før, slik at det ikke blir som å satse alt på et kort.

Så det er klart en stor forskjell mellom dagdrøm og livets realiteter- likevel tror jeg at man skal forsøke så langt det går å leve drømmene sine., man har jo bare en kjangs.

Også utrolig bra at man kan få slike tilbakemeldinger, fra de som er på innsida.,det var veldig flott, tusen takk skal du ha, det er notert!


Mvh
Ingrid

Crossunder 3rd Dec 2004 20:07

He-he; Fader Vmu (tail)strikes again ;-)

Mye sant i det du sier ja, men hos oss jobber vi 7-7 enn så lenge, og la oss ikke drepe alle som har en liten Biff i magen da!!! (den var MEEEGET intern, Ingrid...)
Godt råd dette med ekstra (ordentlig) utdannelse på forhånd - skulle man miste legepapirene el.lignende er det godt å ha noe å falle tilbake på. Ikke helt enkelt å ta ny utdannelse i etterkant når man har fylt 35 år (f.eks). Ta en sekretærutdannelse, så kan det kombineres med å fly Airbus - 100 ord i minuttet på FMS/PC er eneste krav, he-he ;-)
Nå er det jo en mulighet for at NAC blir lagt under Universitetet i Tromsø, og da får man en god del vekttall for utdannelsen, som man så kan bygge videre på.
Som M..., eh, Vmu sier, er innstillingene dine det viktigste!!! Sørg dog for å ha en utvei hvis ekle ting skulle treffe den berømte vifta ;-) Behovet for piloter (les: systemoperatører) blir sinnssykt i løpet av 3-4 år, så det er jo en god sjanse for at man får bedret lønns- og arbeidsforholdene betraktelig. Kanskje.


Vmu; your controls.

P.S: kanskje PAFB og Cloud Surfer har noen gode kommentarer?

Vmu 3rd Dec 2004 21:16

:DFør jeg ender opp i samme tilstand som forfatteren av innlegget ovenfor vil jeg si at nevnte innlegg bør sees i lys av hvilken dag det er og når på døgnet det er skrevet.

And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who attempt to poison and destroy my anonymity;)

Crossunder 3rd Dec 2004 22:58

DAMN - I'm busted!!

PropsAreForBoats 4th Dec 2004 19:03

Tjena Crossunder - har du begynt å feire vestlandsavtalen til WFF allerede? Vel den som ler sist ler ikke først....

Til ingridel: Synes du har fått gode og nyanserte råd, og det virker på meg som om du går inn i dette med øyne og ører åpne. Jeg har samme bakgrunn som Vmu, men er ikke riktig like bittert angrende ;) For selv om vi har levd med trussel om oppsigelse hengende over hodet i 3 år (and counting), flyr tørkestativ med mikke mus-fms og klatreevne i klasse med NAS-aksjen på sjette året, og studielånet fortsatt er større enn årsinntekten, så må jeg innrømme at jeg ikke vil bytte med så veldig mange. Det måtte i så fall være Ron Jeremy ;)

Det finnes en del blant oss som trives med jobben selv om den ikke er utfordrende hele tiden (Vmu: Gjesper du under final approach 25 til KSU med 30kts fra nordvest?). Det finnes endel som synes det er helt greit, og det finnes endel som synes det er drepende kjedelig og blir bare fordi de ikke kan (tør) gjøre noe annet. Sånn er det vel i alle yrker? Tror ikke det er flere av de hos oss enn andre steder. Eneste haken er bare at vår "utdannelse" koster flesk med bacon på, så det er lurt å tenke seg om en ekstra gang før man pantsetter alt alle man kjenner eier. Som det virker som at du har skjønt.

Når det gjelder skoleanbefalinger, så vil jeg lytte til Crossunder, og Cloud Surfer, hvis han har noen innspill. Selv om disse gutta har bakgrunn fra "en av de større flyskolene i Norge", så klarer de å være noenlunde objektive.

Good luck!


PS: Crossunder: Hørte at Clemet sa "stick it up your bottom" om søknaden til NAC og UiN? Fare for kroken på døra, iflg Troms Folkeblad? Hørt noe?

lazy80 5th Dec 2004 05:11

Vmu

Kan jeg spørre deg om hva slags forutsetninger du har for å si at de som var i artikkelen i Dagbladet ikke visste noe om hvordan det er å jobbe som pilot? Jeg mener nemlig at de aller fleste i artikkelen vet hva de går til.

Crossunder 5th Dec 2004 09:12

Tjenis PAFB; neida - her feires ingenting prematurt! Den eneste som feirer hos oss er sjefen sjøl - og da aller helst i selskap med Jørgen... Jeg tenker mer på prognosene for flygerbehov i Europa framover - det ligger i størrelsesorden 7000, mens kapasiteten til flyskolene [i Europa] er under 900 per år...

Hva gjelder Clemet, så er dette litt av et mysterium - "alle" går jo inn for UiN+NAC, unntatt Clemet. Kan ikke fatte og begripe hvorfor dette skulle være så vanskelig??? Mulig det har vært en skipper i et norsk selskap har unnlatt å ringe dagen etter, og at hun derfor er pi**** off på hele bransjen. ;) De prøvde seg med å ville gi noe støtte til en høgskole i Sør-Norge, men de hadde hverken fly, flygere eller treningsopplegg, så det spørs om ikke UiN ligger som numero uno fremdeles. Skjønner jo at de brant seg kraftig på STFS, men den skolen var drevet av nettopp Staten, så da var vel egentlig utfallet gitt på forhånd... Jeg tror heller ikke Troms Folkeblad er your number one inside informer i denne saken ;) Det er en god stund siden Clemet satte trutmunn og viste fingern, så presset legges vel på andre fronter; dvs. de som har makt til å overkjøre henne.

Kanskje vi skulle blitt porrskådisar hele gjengen istedet :cool:::

Vmu 5th Dec 2004 10:42


Kan jeg spørre deg om hva slags forutsetninger du har for å si at de som var i artikkelen i Dagbladet ikke visste noe om hvordan det er å jobbe som pilot? Jeg mener nemlig at de aller fleste i artikkelen vet hva de går til.
Ok. Nå er det en stund siden jeg leste den artikkelen, men det var snakk om hvorfor man burde bli pilot. Det kom fram noe slikt som at en flykaptein tjener godt over en million, flygere har masse fri og cruiser rundt på eksotiske destinasjoner. Dette er rimelig langt fra virkeligheten til de fleste flygere i min del av verden.

"Stakkars folk. De kommer til å miste noen illusjoner langs veien" var kommentaren fra flere av mine kolleger.

Jeg er selvfølgelig klar over at dette var skrevet i Dagbladet, og dermed neppe representerer den hele og fulle sannhet(altså hva gutta mener/tror). Men folk flest sluker alt som står i avisen rått, og kanskje er det noen som bestemmer seg for å bli flyger på grunnlag av dette. De vil nesten garantert bli skuffet.

Min hensikt med innlegget er ikke å ødelegge drømmene til folk, men å skape litt balanse i det nokså ubalansere inntrykket mange outsidere har av flygeryrket. Det finnes faktisk en god del flygere, særlig eldre kapteiner, som er møkkalei av hele yrket og bransjen, men som ikke har noen realistiske alterativer.

Med fare for å ødelegge mitt eget rykte som bunnløs pessimist, kan jeg jo nevne at det med jevne mellomrom kommer dager og flyturer der jeg også digger maks:)

Til ingridel: Du ser ut til å ha større innsikt enn jeg hadde fryktet. Og annen utdannelse har du også. Da faller mange av mine advarsler. Jeg er veldig enig i at man bør forsøke å leve drømmene sine. Lykke til! Kanskje vi sees i en cockpit engang:)


Mvh Vmu

ingridel 5th Dec 2004 15:23

utdanningstips
 
Crossunder:

- En liten ting jeg lurer på, hvordan kan man beregne seg frem til pilotetterspørselen? Er den basert på tall fra flyselskapene selv, eller hvordan ?Vet du helt sikkert at det kan være snakk om rundt 7000? Akkurat det hørtes jo veldig fint ut..
Tenker du primært på skandinavia da, eller er det europa? hører at det er dårlige tider i us iallefall..

Forresten når var det clemet og co skulle bestemme seg for NAC og universitetet i tromsø? Det kunne jo vært så greit å tatt en utdannelse der..
-og hva mener du med 7-7 ? :) (utenforstående..)

PAFB:

- enig, gutta her har vært skikkelig kule, og jeg har fått skikkelig god hjelp..!
Men hva i all verden er nå dette med tørkestativ og mikke mus fms ? Den tok jeg ikke... :)
Men at Ron Jeremy skal leve drømme tilværelsen synes jeg er MEGET betenkelig... jeg trodde ikke at dere gutter sleit med draget..
:).. hehe..


Vmu:

Nå har jeg ikke lest den dagbladet artikkelen, så jeg har ikke blitt illusjonert der, Jeg tror det var over BOO en gang, satt fremme i cockpiten med noen wf piloter. Så nå har jeg selv lyst til å fly, helt enkelt. Dessuten tar jeg ikke noe sekretærstudium som det blir foreslått her, men studerer samfunnsøkonomi, så man burde vel strengt tatt ha fått meg seg såpass.. :)
Advarselene er iallefall mottat, og som du sier kansje ses vi tilogmed der oppe.


TNX GUYS!

Mvh
Ingrid

ShockStall 5th Dec 2004 16:26

Sjekk også ut NEAR (www.near-as.no).

Er gjennom programmet deres og er fornøyd. Sikkert ikke mye bedre eller verre enn de andre alternativene som er nevnt her.

Crossunder 5th Dec 2004 16:27

Tje - hvordan beregner man pilotbehov? De fleste selskap jeg vet om er veldig dårlige til dette, men de tallene jeg fikk, var fra en eller annen konferanse el.l. i Europe her i sommer/høst, og baserer seg i første omgang på hvor mange som vil gå av med pensjon, og sånn ca. hvor mange man regner med vil miste legepapirene sine (statistikk). Sikkert også en liten %-vis vekst.
Oppgangen har allerede startet i Asia og Midt-Østen (kanskje ikke drømmeplassen for ei pilot-dame, men...), og der skriker de etter folk. Efraringsmessig går dette i bølgedaler, og det ble ekstra tungt etter at Osama sponset flyutdannlelse på noen av gutta sine (men de røyk på noen seriøst dårlige vilkår etter endt utdannelse.) Noen mener at selskapene benyttet dette helt bevisst til å kutte kostnader og krisemaksimere etc. Jeg vet ikke.

7-7 = 7 dager jobb - 7 dager fri. Turnus! Markedets beste ;)

Tørkestativ/-apparat, les: Dash-8, Fokker 50 eller annen "light twin". I prinsippet masse merkelige, overprisede deler i løs formasjon, med to vifter og installert kalkulator u/graf. Ta to - betal for fire.

FMS er den egentlige piloten. Flight Management System. Uten denne computeren måtte vi ha brukt noen av basiskunnskapene våre på jobb, og da hadde tilværelsen vært uutholdelig! Det finnes mange utgaver av slike systemer, og jeg mistenker at PAFB ikke er 100% fornøyd med sin FMS ;)

lazy80 5th Dec 2004 16:56

Til informasjon har samarbeidsskolen til NEAR, NAIA mistet rettigheter til å gi ut J-1-visum, så det spørs om de sender noen over til USA på en god stund.

MD900 Explorer 5th Dec 2004 18:03

Utdannelse
 
Ingridel

Det ser ut som du har fått utrolg bra informasjon her. Da har du en del timer å finne linker og forske litt på disse tingene.:ok:

Men er det bare FW pilot du har lyst å bli, eller har du kansje tenkt at RW kunne være noe for deg også? :E

Det er en del kvinner innen RW bransjen. Pluss, kunne du ha tenkt deg å fly noe som ser og hører kuult ut. Alle stopper jo å ser i lufta nå man har en heli i lokale, men ser du en tørkestativ i lufta, da er det ikke så mangen som legger merke til.... eller.....?

(Jeg venter nå på smellet.....) :E

Bra å se du har fått en så bra respons her på PPRuNe.

MD :uhoh:

ingridel 5th Dec 2004 18:58

near / no kopter
 
ShockStall:

Heisann. Du sier du synes near har et bra tilbud, men vet du noe om hvordan reptutation de har, er det lett å få jobb etter endt utdannelse der, tror du?



MD900 Explorer :

Nei, jeg er ikke så hypp på å fly kopter igrunn.Sikkert kult å fly kopter og sånn, bevares, men som du selv sier, det er jo masse bråk.. flapflapflapflap :)
- jaja, dash'ene er jo ikke akkurat lydløse de heller men..

Nei, jeg vil fly fly, ikke kopter. Men all respekt til dere som flyr kopter altså, dere er en viktig del av puslespillet dere også.

Crossunder:

tja.. Asia er vel kansje ikke så dumt..(?) Ser ut som at det er mye aktivitet der borte nå, .. ;)
Og det er jo ikke kjedelig, da kan det vel gjerne dryppe litt på flyselskapene også.. Nei, jeg har igrunn tro på asia..

Men midt- østen er noe heelt annet, der tror jeg ikke jeg skal surre meg bort.. Det virker ikke som at de er helt gode noen i det distriktet der..

Hm hm, jeg skulle skikkelig gjerne ha visst hvordan man kom frem til det lille estimatet for fremtidlig pilot-etterspørsel. Konferansen baserte seg på tall fra forskjellige flyselskaper da eller? Det er helt klart en viktig del av bilde, når man skal investere bortimot en million i en utdannselse..

Men hva er en mikke-mus fms.. ? At det er mye mikk makk med den eller.. ? :) hehe,beklager jeg bare skjønte ikke det der..


Mvh
Ingrid

ShockStall 5th Dec 2004 20:03

lazy80:
Jeg er klar over at NAIA midlertidig har mistet J1 rettigheten sin (dette pga en misforståelse av en omlegging av søknadsprosessen der borte). Denne kommer skolen å få tilbake om noen måneder. Jeg er helt enig i at uten J1 er ikke NEAR et bra alternativ. Det ser ut som om Ingrid er noen måneder unna å pakke sekken, så det går nok bra.

Ingrid:
Jeg kan/vil egentlig ikke ha lange innlegg om hva slags reputation NEAR har. Fordi jeg har gått på skolen er jeg farget av dette og jeg vil ikke tilbake til slike "min skole er best" diskusjoner. Men dersom den har et dårlig rykte, så har ikke jeg merket noe til det. Når jeg har søkt jobber nå de siste månedene virker det som om flyselskapene er interessert i HVA slags utdannelse/erfaring du har og ikke HVOR du har fått den.

Slik jeg ser det er fordelene med NEAR at man får jobbe i USA i 1 - 1,5 år (samle timer), ok pris og et opplegg som venter på deg etter at du kommer hjem (tenker på ATPL-eksamenene, oppflyving og MCC).

Og dersom du velger NEAR må du vente til NAIA har fått tilbake J1 rettigheten sin. Skjer mest sannsynlig iløpet av våren.

Når det gjelder om det er lett å få jobb, så vet jeg bare hvordan det har vært de siste månedene. Og det er ikke lett å få jobb. Men det virker som om det løsner litt på arbeidsmarkedet nå, spesielt dersom man er villig/har muligheten til å kjøpe en TR. Hvordan det er om 2,5 - 3 år fra nå, er umulig for meg å si. Tror ikke engang flyselskapene selv vet hvordan det kommer til å være om 2,5 – 3 måneder...

Send meg en PM hvis du vil ha mer info om min erfaring med NEAR.

Lykke til uansett hvilken vei du går. Jeg er av den oppfatning at det er DEG det kommer an på, ikke hvilken skole du har gått på.

PropsAreForBoats 6th Dec 2004 15:35

Hei ingridel!

Siden du spør, skal jeg utdype dette med mikke mus- fms. Som crossunder nevner, er FMS hjernen (den eneste?) i cockpit. FMS står for Flight Management System, og i ordentlige fly så er det en avansert navigasjonscomputer med mange tilleggsfunksjoner (snart mangler vel bare kaffeservering), som gjør den grå hverdag svært mye enklere for oss (evt. mindre utfordrende, for de som tenker slik ;) )

Årsaken til at jeg så harmdirrende betegner FMS'en i vår F50 (SK) for mikke mus-FMS, er at den er rimelig utdatert, og har et ganske unøyaktig områdenavigasjonsystem (R-NAV), basert på VOR/DME, hvis det sier deg noe. Så mens selv Båtsfjord Flyklubb flyr rundt med i alle fall en håndholdt GPS, så flakser vi rundt i bekmørtna med navigasjonsteknologi fra krigens dager. Og da snakker jeg ikke om Irak-krigen. (Det er ikke unsafe, ikke misforstå meg, bare helsikes irriterende...) Og for ordens skyld: Nei, den er ikke i NÆRHETEN av å kunne servere kaffe...

Asia er vel (dessverre) ikke helt på vestlig nivå ennå når det gjelder aksept av kvinner i cockp.... unnskyld, flight deck, men hvem vet. Hadde styrt unna rotor hadde jeg vært deg, mener å huske det er snuspåbud for kvinnelige flygere der, var det ikke så, Crossunder?

Forøvrig er det ikke draget jeg misunner Ron Jeremy (blir litt bekymret hvis den fyren har draget :p ), det er mer at han slipper alt arbeidet rundt. Litt på samme måte som jeg kunne tenkt meg en skikkelig FMS, faktisk...

ingridel 6th Dec 2004 18:02

flyskoler og sånn
 
RTO :

Mener du virkelig at det ikke har NOE å si, hvordan flyskole man tar? hvis du tar pilotutdannelse litt som et brevkurs, må det vel være noe annet en dersom du tar den hos et velrennomert sted.. ? Jeg oppfatter det som at du nå sier at det ikke er forskjell i kvaliteten mellom ulike læresteder, og at det dermed ikke spiller noe særlig rolle for evt arbeidsgivere sålenge du har TR ? er det det du mener? ;)
Men det er vel ikke bare terror, og syke kinesere som bestemmer markedskreftene heller ?Konjunktursvingninger i økonomien bestemmer vel gjerne litt de også vel? Og markedskreftene er det vel mulig å estimere litt av iallefall, tror du ikke?
nuvel, det er vel bare detaljer dette,
-jeg tar poenget ditt, det kan være skikkelig surt å investere masse kapital i en pilotkarriere, fordi det ikke er kjempelett å få jobb, og heller ikke like dritkult å jobbe heller.. Pluss at flyselskapene som de fleste andre selskaper tenker profitt, og sliter med kostnader, slik at du ikke akkurat får en hjertevarm velkomst..

men kan jes spørre om en liten ting, er det da det europeiske markedet du har erfaring med, eller er det us? Det betyr jo litt for en liten wannabee..

Iallefall,tnx, point taken!, jeg skal huske det :ok:



PropsAreForBoats :

Hva er nå dette med aksept av kvinnelige piloter i asia? Mener du at de bare ansetter damer som flyvertinner?

Greit, Ron Jeremy har kansje ikke draget, men han trenger det jo liksom ikke,han er jo ansatt for visse aktiviteter..
Det jeg mente var jo at jeg ikke kunne skjønne at det skulle være forlokkende, siden piloter kansje har litt rykte på seg for å tja.. å fly fra blomst til blomst,.. så hvilket arbeid rundt tenker du på da, hvis det ikke er aktiviteten i seg selv som virket som en grei jobbhverdag. ..? ;)

Så jeg hadde rett da, mikke mus fms, fordi det var mye mikkmakk med den, ?
og tusen takk for at du nevnte at fms'n ikke serverte kaffe, jeg holdt et øyeblikk på å gå rett i baret..... ;)

Nei, enig, det blir verken rotor eller snus, det er iallefall sikkert.


Mvh

Ingrid

PropsAreForBoats 6th Dec 2004 19:01

Yo!

Nå er ikke jeg noen Asia-ekspert, men det er vel ikke en hemmelighet at endel asiatiske selskaper rett og slett ikke ansetter kvinnelige piloter. Mener det omfatter bl.a. Singapore Airlines, som jo tok imot endel oppsagte SK-piloter. (På søknadskjemaet står det f.eks. "Capt./Mr.", de har "glemt" Ms/Mrs...) Det gjelder i alle fall ANA (All Nippon Airways). Skal ikke si åssen det ligger an med de andre store der borte, men mistenker at det samme gjelder der. Om ikke offisielt, så i alle fall i praksis.

Uansett ville jeg ikke ha bekymret meg for det hadde jeg vært deg, selv om de bare ansetter menn så avhjelper det jo det globale pilotoverskuddet :) Dessuten er det MYE morsommere å fly her hjemme uansett :cool:

Med "arbeid rundt" mente jeg liksom kino, blomster, komplimenter, osv. Men jeg tror vi lar Ron Jeremy-diskusjonen ligge, eller hva? ;) Og dette med fra "blomst til blomst" kjenner jeg meg selvfølgelig OVERHODET ikke igjen i!

Du hadde delvis rett, men det er egentlig ikke så mye mikk-makk med FMS'en, det er mer at den er overmoden for modernisering, på en måte. Det burde være mer mikk-makk i den, på en måte... for å gjøre livet vårt enklere og frigjøre mer tid til avislesing.

Crossunder 6th Dec 2004 19:17

...min bekymring er nå det faktum at alle, til og med damene, vet hvem Ron Jeremy er. Syke mennesker... ;)

Angående snus ja, PAFB; stemmer nok det ja. Skal du riste rundt i parafingås er det snus som gjelder, he-he. Men mens vi snakker hællikopeter; MD900 Explorer - det er vel bare velstand i chopper-beez-knees'n for tida eller? Tjener vel godt og har sikker jobb i de største selskapene etter det jeg hører? Mulig jeg har nedsatt hørsel men...

Og sånn for the record - stativet jeg kusker rundt i har faktisk en relativt okei FMS. Burde hatt en snooze-button for "kan-egentlig-vente-noen-nautiske-mil-til"-alarmer, og DVI-inngang, men ellers helt grei. Har liksom alle de kuleste forkortelsene i manualen og sånn! Dermed er man nærmere sitt ultimate mål om å gjøre mindre for mer :)

ingridel 6th Dec 2004 19:38

asia og blomster
 
PAFB:

heysann..
Jøss, det er jo ganske utrolig at asiastiske selskaper ikke vil ha dame-piloter, får håpe det ikke gjelder for alle, det kunne jo vært greit å cruisa litt omkring i asia..iallefall en liten stund.. ;)
Så da ER det et globalt pilotoverskudd, eller var det bare " a way of speaking.. "? Jeg har liksom også en feeling av at det virker som at det er nok piloter..

greit, greit -ikkeno blomst til blomst.. ;),

-haha,så i blomster og bier anliggende har du mest sansen for sånn "lets cut the crap, and go straight to it.. ? :)
-kansje det blir kulere hvis du skifter approach til neste gang, og finner på noe som du selv synes er kult. som fallskjermhopping eller gocart eller hvadetnåer dere piloter driver med..

greit, jeg skal holde kjeft nå, sorry.. ;)


Mvh
Ingrid

Crossunder :

<kremt>Ja, nå er det ikke sånn at jeg visste hvem Ron Jeremy var, før det ble noe snakk om han her sånn,da måtte jeg nesten sjekke opp hvem det var, og googlet meg frem til en artikkel..
Så det var ikke egentlig min feil, at jeg kom i skade for å vite hvem det var..


MVh :)

Ingrid

PropsAreForBoats 6th Dec 2004 21:25

Pilotoverskudd: Tja, det er vel relativt. Mitt inntrykk er at vi fortsatt er på et stadium der du må type rating eller være villig til å betale for rating for å få et høyresete. Noen selskap i Asia og Midt-Østen har startet rekruttering av non-rated piloter (bl.a. Gulf Air), og de blir nedrent av søknader fra sånne som meg som har vært stuck på tørkestativ i 5-6 år, og har ca 3000 timer turboprop. I USA ser det vel heller dårlig ut i de større selskapene, de er vel mer opptatt med chapter 11 enn å ansette piloter. Vet ikke hvordan det er med instruktørjobber og slikt, det kan sikkert NEAR/NAIA-gutta svare på. Jeg er litt usikker på Europa, tror mye avhenger av hvordan det går med low cost-selskapene, som har enorme mengder fly som skal leveres i tiden fremover, og trafikksettes i et marked som allerede er overmettet og med et enormt prispress. De store sliter, selv om BA nettopp hadde en rekrutteringsrunde. Her hjemme trenger jo WF folk, og hvordan ble det egentlig med Lufttransport og de nye arbeidtidsreglene? SK gidder jeg ikke nevne engang.

Men det som liksom er greia er jo at det spiller liten rolle hvordan situasjonen er i dag, det er mer interessant hvordan det ser ut når du sitter og tørker blekket på ditt nye CPL. Pilotmangel blir det før eller senere, det er vel de fleste enige om. Spørsmålet er når, og det er ganske mange faktorer som spiller inn, de fleste ukjente. (bin Laden-faktoren, bl.a.) Så jeg tror du må spørre deg selv om du synes det er verdt å slite i kanskje 4-5 år før du får den jobben du vil ha. Og du bør svare ja før du hiver deg ut i det, uansett om du synes et slikt scenario er realistisk eller ikke.

Forøvrig tusen takk for interessante vectors på blomster/bier-området. :)

Crossunder: JA til DVI-inngang! Utrolig urettferdig at passasjerene får bredbåndstilgang og personlig entertainment center mens vi ikke engang har Pacman 1.0 på skjermen! Jeg er klar for korstog!

PS: Hvorfor klager du over FMS-alarmer? Du hører vel ingenting i bråket fra Dash-en allikevel? ;)

TPE331 7th Dec 2004 02:58

Hei.
Slik jeg ser det saa velg utdannelse etter hvor du vil bo i verden. Selv har jeg kun FAA sertifikater. Kunne gjerne tenkt meg aa bo i Norge og fly der men med dagens marked er vel ikke det aktuelt. Jeg er heller ikke interessert i aa fly som styrmann paa en King Air eller DO228 og bo i Kirkenes. Kan jeg ikke bo i Norge og ha en bra jobb der saa blir jeg heller her i USA.
Jeg har vurdert aa kanskje soke en jobb i Asia/Europa et sted men har vel egentlig blitt rimelig komfortabel her borte. Jeg tenker paa det aa kombinere et familieliv og planlegging for en pensjonisttilvaerelse 25 aar frem i tiden.
Det er mange gode skoler her borte. Er ikke like informert om spesifikke skoler i USA for tiden siden det er en stund siden jeg jobbet i akkurat den bransjen. Jeg tror jeg allikevel har noen gode raad aa gi naar det gjelder utdanning i USA, saann generelt. Mange selskaper ansetter, inkludert det jeg er Chief Pilot for.
Vi har ansatt 15 de siste 4 mnd. og det vil blir flere.
Er du interesert i noen raad og tips ang. USA saa hjelper jeg gjerne deg og andre.

Crossunder 7th Dec 2004 08:55

PAFB; jeg hører allikevel bare det jeg VIL høre, og med nye Bose ANR kan man lese Pondus i ro og mak ;) , men det mest irriterende er all blinkingen og alle de unødvendige beskjedene. Akkurat som DeHavillands "dark cockpit consept". Eller vent - de har jo ikke det, nei. Ble for vanskelig for dem. De har "Flashing Lights From Hell"-consept, og det er sannsynligvis pga. Dash-8 at JAA krever at folk må testes for epilepsi...
Nei - drømmen er en plass på flight deck i en diger Airbus, med ordentlig stikke, masse fritid, ei feit lønn, og en warbird i privat-hangaren :) Legg dog merke til ordvalg her - "drøm" ;)

ingridel 7th Dec 2004 18:22

PropsAreForBoats:
Ja det er bare å si fra, dersom du vil ha flere kreative vectors, hvis du skal ut å plukke blomster.just pm me..

Ja, synes også det er vanskelig å vurdere flymarkedet nå, siden det er så mye endringer. Hadde liksom tenkt å være strategisk, men det kreves jo endel informasjon for å få til det.

RTO :mener du da at det er antall timer/erfaring som teller? og å være på rett tid, til rett sted?

TPE331
Har latt meg fortelle at det ikke går sånn kjempebra med flymarkedet i usa, har du noen formening om hvordan det ligger ann på pilotetterspørselsiden? det er kansje vanskelig å anslå, men jeg tenkte kansje du visste, siden du sier at det er selskaper som ansetter. - får de da tusenvis av søknader?


Mvh
Ingrid

Crossunder 7th Dec 2004 19:08

Ingridel: vanskelig å vurdere markedet ja - heh, de "profesjonelle" som styrer og steller i flyselskapene greier det heller ikke, så det er ingen ting å bry seg om. ;)
Du har forresten allerede mer i backup enn de fleste i bransjen - nemlig litt ordentlig utdannelse! Sørg også for å ha en plan for nedbetaling av lån (uansett størrelse) hvis du må fortsette med noe annet etter flyskolen!!! (nei - finnlandshette og hagle er ingen plan...)
PAFB; jeg har også tips til deg angående bier og blomster: gi opp! Snart har hele bransjen fått AIDS likevel (Aviation-Induced Divorce Syndrome) :)

Cloud surfer 7th Dec 2004 23:15

my 2 cents...
 
Jaja, jeg får vel hoppe uti dette jeg også da. Som en

styrmann paa en King Air eller DO228 (som nesten bor) i Kirkenes
.

PAFB og Vmu; hyggelig å høre fra dere.... må si vi savner å ha MK50'en forran oss på VOR219'approachen her oppe. Ga oss alltid tid til å refklektere over livet, lese litt sjekklister, lage handle-lister, skrive romaner, spille TP etc etc.... :) Nå er det kun Wienerbrød som driver å sperrer "perfectly good cat. D approaches."

Ingrid; du får noen meget gode råd her. Det 5. inlegget (skrevet av Vmu) treffer spikeren på hodet; ihvertfall slik jeg ser det. Der finnes en stor hemmelighet i denne bransjen som få snakker høyt om: det å fly er ikke vanskelig, det er ikke faglig utfordrende (etter de første 6 månedene på line), det blir ikke stilt krav av vesentlig betydning, og den dagen "the **** hits the fan", så er tilgitt om du driter deg ut nettopp fordi "the **** hit the fan." Så i mangel på kunnskap har vi utviklet enn betegnelse som heter "å være operativ," noe som i praksis betyr å kunne legge ned en vinge i sidevind og uttale noe om nedslagsfeltet av vinden fra de 7.søstre ved Sandesjøen. Men siden vår lille "klubb" er så privat og lukket, og enkle begreper skjult bak store akronymer, forblir dette intern.

Når det er sagt, har jeg ikke angret ett sekund på mitt valg av yrke. Jeg, som flere andre av mine kollegaer, lider av det såkalte "Biff" syndromet; en betegnelse best illustrert ved å se for deg Mr. Cloud Surfer som siste forsvarer i en avgjørende fotballkamp, og i det motlaget kommer i angrep står vedkommende med hodet bakover og øyene i himmelen for å finne kilden til den brølende lyden av to eller flere Rolls-Royce motorer.... og motlaget scorer.

Som du selv nevner, har man kun en sjans her i livet, og jeg vet at jeg ville angret bittert den dagen jeg var 76 år gammel om jeg ikke grep sjansen når jeg hadde muligheten. Livet skal leves. Altfor mange mennesker i den vestlige verden (dvs. mennseker som er heldig nok til å være født med valgmuligheter) lever store deler av sitt liv i enn jobb som representerer "død tid." Selv om flyger-yrket har sine definitive bakdeler, er det givende nok til å forbli en viktig del av det aktive livet man lever, og gi både glede og tilfredshet når man en gang mot slutten av livet reflekterer tilbake på det

Så hvordan går man frem? For ditt vedkommende er mulighetene nesten uendelige, det vanskelige er kanskje ikke å velge ett alternativ, det vanskelige er å velge vekk de andre. Hva du velger av utdannelse bør sees i lys av hva som behøvs for å få tak i en jobb. I gode tider er "turnover" av piloter høy, som igjen betyr at selskapene går gjennom mange kapteiner i løpet av relativt kort tid. Siden det minste timetallet som kreves for å kunne sjekkes skipper er konstant, vil ett selskap med høyt gjennomtrekk kreve relativt høye timetall av sine nynsatte piloter; nettop fordi de vil mest sannsynligvis måtte sjekke skipper raskt; for raskt for at en 200-timer ab-initio pilot vil klare å oppnå de nødvendige timene før "hans/hennes tur" på listen kommer opp. Dette gjelder alle selskapene BORTSETT fra de på toppen av næringkjeden, som historisk sett har vært SAS, BA, Lufthansa, KLM etc. Men denne pyramiden er inne i en svært turbulent periode, akkurat (som Vmu nevner) pga. de nye lowcost operatørene som har dramtisk endret (og fortsetter å forandre) hele industrien. Hvem som sitter på toppen av næringskjeden om 5 år er det ingen som kan spå, og få som prøver.

Men for de selskapene som anser seg selv som lukrative nok til beholde pilotkorpset sitt over lengre tid, er 200-timer ab-inito piloter gull-verd. Dette er en av grunnene til at selskap som SAS, BA, Lufthansa, KLM, Finnair, (eks)Sabena, Ryanair, Easyjet, etc. tar inn (og i noen tilfeller trener sine egne) 200-timers piloter når de har behov. Men for mindre operatører (som hele tiden mister piloter oppover i systemet) er det vanskelig å ansette slike piloter, både av overnevnte grunn og ikke minst de ekstra ressurser som kreves av treningsavdelingen for å "backe-opp" ab-initio piloter i begynnelsen.

Velger du en Europeisk modell endre du mest sannsynligvis opp med få timer (dvs <200), og ett CPL sertifikat. Dersom du ikke får direkte jobb i ett "ab-initio friendly" selskap vil du måtte skaffe deg flere timer. Dette kan koste deg ytterligere; enten i form av instruktørutdannelsen, type-ratings eller simpelthen vedlikehold av sertifikatene. Du vil måtte ringe en god del flygesjefer, sender uendelige mange søknader, og trappe opp på en del kontor. Og du vil måtte skaffe deg kontakter. I denne bransjen er det en ting som teller mer enn noe annet: kontakter. Det er den avgjørende faktoren de første 1000 timene.

Velger du Amerikansk modell får du mest sannsynlig flere timer (>1000), plus ett CPL sertifikat. Ønsker du å komme hjem må du konvertere, men med riktig innstilling bør det går smertefritt. Jeg er i tvil om du fortsatt vil være aktuell for en del "ab.initio" direct entry stillinger, men det må noen andre svare på.

Dersom man tror at bransjen er i oppsving ville jeg ha valgt en europeisk modell. Tror man at "tørke-tiden" varer i 3-4 år til, ville jeg dratt til USA.

Personlig tror jeg at markedet er på kanten av en sterkt oppsving (selv med den situasjone som flere av mine SK kollegaer står ovenfor.) Om 3 år er det underskudd av piloter i Europa. Men hvem vet?

PropsAreForBoats 8th Dec 2004 07:17

Hey Cloud Surfer!

Sånn er livet i lett luftfart, vet du, da må man vente på de "store" ;)

Åssen er status med de nye arbeidstidsreglene, blir det noe rekruttering i LT, eller?

Hilsen PAFP, evig styrmann (evt. midlertidig burger-flipper)

Cloud surfer 8th Dec 2004 12:32

Tja, vi har ansatt 10 nye piloter over de siste 6 månedene. Kanskje ikke så mye, men en prosentvis stor økning for oss. Vi er vel rundt 75 piloter nå, (over 100 om rotor-huene telles....)

Konsekvensene av de nye sosiale/fritidsbestemmelsene er enda ikke avklart i form av ny arbeidsturnus, men vi venter spent. Dagens 12 dager på / 9 dager av må nok forandres litt på, men vi vet ikke helt hvordan det blir; foreningen og selskapet blir nok enig. Til syvende og sist blir det jo Staten som bestemmer...

Du har forsåvidt ett poeng med "de store"...en 737 laster mer i fuel enn vår egen MTOM.








:* :D

ingridel 9th Dec 2004 01:07

RTO : Skjønner hva du mener

Crossunder :

;) Det hadde defintivt vært en fordel å vite litt mer hvordan flymarkedet vil utvikle seg, og hvordan pilotetterspørselen vil endres blant annet som et resultat av dette.Udiskutable fakta er vel at samfunnet som det er nå, trenger fly i lufta.
-da kommer det vel til et punkt hvor man bare må kaste seg ut i den totale usikkerheten, og jobbe for å kunne være blant de som suser rundt der oppe. Man har vel gjerne ingen garantier uansett hva man fiffler med her i livet. Det nytter liksom ikke at flymarkedet svinger, og at det kansje ser litt svart ut nå,-og det blinker litt sånn red alert fra flere hold..
-for jeg har lyst til å fly.

Haha, det hadde vært fint ja, om man kunne skylde på bransjen for antall skilsmisser for pilotene.. :)
-skjønt det er kansje er noe i det ..(?) :)

POFB :
Ikke hør på han, blomster og bier må gjerne gjennom litt turbulens de også.. du får bare stå på ! ;)


Cloud Surfer :
Først, usannsynlig bra valg av nick, ti poeng av null mulige til deg..!

Jeg valgte å begynne å studere økonomi fordi det var det mest fornuftige jeg kunne finne på.. , og det er liksom her dødtid tanken banker litt på døren.. Det beste er helt klart å gjøre noe man brenner for, og tja.. føler vel igrunn at biff- syndromet ditt illusterer min tilstand veldig greit.. !

Du nevner her sånn, at minimums timekravet for å bli shipper er konstant; men hvor mye er det på?
Kult at du forklarte det, for det hadde jeg igrunn ikke tenkt på hvordan fungerte.

Ja, jeg må vel ydmykt innrømme at jeg ikke føler meg i nærheten av å kunne vurdere flymarkedet, spsielt siden det er et sensitivt marked, og etterspørselen av flyreiser avhenger av så mye annet.
Men basic økonomisk teori sier blant annet at dersom det er høy etterspørsel etter noe,og lavt tilbud, så stiger prisen på det. Ergo, dersom man venter til det blir et underskudd av piloter, og sitter på gjerdet et par år til, vil det da kunne lønne seg, mener du?
Da kansje selskapene begynner å bli litt mer ivrige på lønn, sponsing, tr osv ? Og det hadde gjort risikoen mindre, ved å satse..
Hva tror du? Er jeg på bærtur nå? Og her kommer det jo også inn i bildet, at det allerede er endel piloter.. Da holder vel ikke teorien min.. ;)





Mvh

Ingrid

MD900 Explorer 9th Dec 2004 03:51

Utdanningstips
 
Ingridel

Jeg ser du staar paa her. Du har en del ting a tygge paa naar det gjelder valg av skole og utdannings system, dvs. JAA, FAA eller ICAO. Bra aa se saa godt en respons til deg, jeg er helt overasket. ;)

Cross Under

Jeg kan nok skrive dette med godt samvittighet. Jeg er naa faktisk i New Zealand, og etter 26 timer i en av de der 747-400 saa har jeg nok hatt mer av film, mat og bier for en maaned :D Le maa jeg ogsaa, fordi det var egentlig ganske behagelig aa fly i en slik svaer fly, bedre ihvertfall til en Dash8!! :E

Haelikopeter bransjen er ikke saa daarlig for tiden, som du ser. jeg har nok en hel maaned her nede i solen, men det blir ikke saa mye bevegelse med de stor gutta, siden alle de store kontraktene har vaert signert og satt opp for noen aar fremover. dvs. S-92 og Statoil. ;)

Innen de smaa selakapene blir det litt uro, naar det ikke er saa mye bevegelse paa toppen, saa tar pilotene seg en tur vest, enten aa bygge billige timer eller konverterer og jobber i bushen. Det finnes bra med jobb over atlanterhavet nett naa. :ok:

Jeg bruker ogsaa Bose ANR, naar jeg ikke bruker hjelmen min, men samtidig har jeg en bedre og mer fleksibel stikke en dere gutta. Jeg slipper aa staa i koe opp i "circuiten", og kan lande hvor det passer meg, og naar det passer meg. Selv "dashen min" er ikke helt saa "flash" som din, faar nok ikke jeg epilepsi fra "the flashing lights from hell" heller. det er en stor fordel. :) Selv om det er en ganske stor vegg mellom oss RW og FW pilotene, saa er dere altid takknemmlig, naar det gjelder SAR og Luftambulanse, saa da rykker vi ut med glede. :E

Cloud Surfer

Gull korn, ekte Gull korn :ok:

MD :cool:

Hotel Charlie 9th Dec 2004 14:11

Cloud surfer skriver

Der finnes en stor hemmelighet i denne bransjen som få snakker høyt om: det å fly er ikke vanskelig, det er ikke faglig utfordrende (etter de første 6 månedene på line)//, og den dagen "the **** hits the fan", så er tilgitt om du...
Det finnes to muligheter her. Enten er Cloud surfer j.vlig HOT, som sikkert er mulig eller så har han så lite erfaring at han ikke har møtt de store utfordringer enda! Selv synes jeg det rimlig utfordrene å lande ei slede på 45 ton med BA medium to poor og crosswind på limit. Det får iallafall adrenalin nivået og pulsen min opp :ooh: Men så har jeg kun vært i bransjen i 18 år og passert 11000 timer so what do i know ? :confused:
Jobben er uten tvil behagelig når det er tørr bane, sommer forhold og dagen ikke er blitt for lang som f.eks. 13 timer :yuk:
Når det gjelder å bli tilgitt synes jeg nok at han tar den litt lett. Mine kollegaer viser ihvertfall ikke en sånn nonchalance. Det letteste du slipper unna med er kanskje å ødelegge utstyr til 300-500 millioner kroner i værstefall dreper du folk, men da er man antagelig død selv og det er kanskje det han har lagt inn i beregningen sin.
Arbeidsforholdene i bransjen er blitt elendige men om man tar oppgaven seriøst er jobben utfordrene nok. Det er en utfordring i seg selv å holde seg våken på cruise time etter time :sad:
For å holde ulykkesstatestikken på det gode nivået vi har idag behøver vi fortsatt dyktige oppgående mennesker til å bli piloter og er du en av de Ingridel er du hjertelig velkommen!
Good luck :ok:

Crossunder 9th Dec 2004 16:33

Hotel Charlie:

Det jeg tror Cloudsurfer vil fram til, er at det ennå finnes [alt for] mange selskap som ansetter "cowboyer" og folk som tror at det å være "operativ" betyr å skite i regler og gjøre ting "my own way" med buksa på knærne og håret i brann (fordi SOP og ledelsen er noe dritt...). Dette gjelder først og fremst de mindre selskapene (som jeg og CS jobber for), og jeg regner med at ditt selskap ikke er så lite, i.o.m. at du tydeligvis flyr long haul!? Jeg har inntrykk av at denne typen flyging (jet/store selskap) bedre forstrer en god sikkerhetskultur. Dette mye på grunn av at det er mere attraktivt mtp lønn/status/karrieremuligheter etc., og således tiltrekker seg de med best kompetanse (Forsvaret etc. som er vante med en no-BS-operation og ikke har manglet midler til forskning og utvikling av FLT OPS) Jeg kan selvfølgelig ta grundig feil av dette da! ;)
Bare se på noen av de ulykkene/hendelsene vi har hatt i Norsk luftfart de siste årene; det har ikke skjedd noen nevneverdig forbedring i statistikken, ei heller har det fått spesielt store konsekvenser for de involverte personer/selskap. Mye handler om [sikkerhets]kultur, og dette er svært vanskelig å gjøre noe med hvis man ikke har ressurser (både menneskelige og økonomiske) tilgjengelig. En kortbaneoperasjon er noe helt annet enn jet - spesielt long haul, og man har tradisjonelt sett selekterert en helt annen type personer (med vilje), som kanskje er litt mer "happy-go-lucky" og "operative". Enn så lenge er det ikke nok med all verdens CRM/ALAR-kursing og stabilised approach consept, hvis dette ikke blir fulgt opp over tid gjennom LOFT/OPC/Line Check etc., og man ikke greier å forandre folks HOLDNINGER. Det foregår også en stor grad av underrapportering, så mørketallene er nok i høy grad tilstede. Dete vil igjen gi et dårlig analysegrunnlag og videre vanskeliggjøre oppgaven til en Flight Safety Officer.

Dette kan bli en interessant diskusjon, men nå må jeg ta ut vær/NOTAM og ut å fly :)

Cloud surfer 9th Dec 2004 18:02

HC:

Mest sannsynlig ev kombinasjon av de to.... :sad:

Nåja, la oss ligge ned våpnene og ikke vært fullt så "trigger happy" her. La meg nyansere og kanskje prøve å forklare min provokasjon.

Joda, pulsen min øker når vi skal lande i Honningsvåg klokken 0350 med 45 knop i gustene og braking action midt på .20 tallet. Banen er tross alt kun 799 meter lang. Og PLASI er noe dritt. Pasienten som holder på å blø i hjel er også med på å gjøre situasjonen noe spesiell.

Men vi har da klare limits for hva vi kan ha i kombinasjon av X-wind og braking action. Vi har da landet en del ganger i slike forhold før. Og med 11,000 timer og 18 år i bransjen tipper jeg du har landet mer enn en gang med poor B/A og korrigert X-wind limit. Poenget mitt er IKKE at det ikke øker pulsen din. Poenget mitt er IKKE at jeg har ett avslappet forhold til verken forholdene eller mitt ansvar. Men du kan lande i slike forhold. Og du vil kunne det neste gang også. Og det blir ikke mer vanskelig enn hva bokverket's begrensninger dikterer vi har lov til å lande i. De aller fleste med normale psykomotorisk funksjoner klarer å lande trygt i slike forhold - selv om nedslagets finesser muligens varierer.

Poenget er at vår bransje, i forhold til en del andre profesjoner, ikke stiller særlige krav til egen faglig utvikling. Joda, vi må gjennom to OPC'er og en PC hvert år. Plus en Line Check. Og ikke minst litt evakueringstrening, litt CRM, noe timer med ett brannslukkingsapparat og litt farlig gods repetisjon gjennom en CBT. Men i de aller fleste selskap (kanskje du jobber i unntaket) følger denne JAR-OPS treningen slavisk, som på en OPC forgår som følger: Engine failure before V1, after V1, Engine fire, single engine approach med go-around, precision and non-precision approach. holding. Deretter LOFT.

Når det gjelder "when the **** hits the fan", er mine uttalelser ment som kritikk, ikke aksept, av situasjonen. En god del piloter pugger nødprosedyrer og sjekklister i dagene før OPC, og deretter flyr perfekte pass i simulatoren. Så går det 6 måneder før en bok åpnes igejn. Konsekvens: den dagen de virkelig må evakuere, eller stenge ned en motor pga. indikasjonsfeil, eller FMS'en går offline, fungerer ting IKKE slik de gjorde i simulatoren. (ref. HSLB's rapporter de siste årene.)

Konsekvensene av å ikke kunne "alt til fingerspissene til enhver tid" blir sannsynligvis ikke like dramatisk som du beskriver, men man gjør kanskje en del småfeil som ytterligere reduserer sikkerhetsnettet (ref. James Reason's "Swiss Cheese "Modell) man har rundt seg. Banner jeg i kirken når jeg sier at faggruppen vår burde ta større ansvar for faglig dyktighet til ENHVER TID isteden for kun ved OPC og PC: hvor den verste konsekvensen faktisk ikke er døden slik du beskriver, men stryk og en kopp kaffe.

Så ikke misforstå mine uttalelser som nonchalante.


Ingrid:

I utgangspunktet må man ha 1500 timer for å fly som kaptein (ref sertifikatbestemmelsene (JAR-FCL)), men en del selskap har økt dette ytterligere gjennom deres myndighetsgodkjente operasjonmanualer (JAR-OPS). I tillegg krever de fleste selskap at man har fløyet en viss periode i deres selskap før man sjekker skipper. Alt fra 6 måneder til 3 år.

Personlig tror jeg at det er en god til å begynne nå, og dermed være klar om circa 2 år. Men igjen; ingen vet! Om man tenker riktig langsiktig, så vil det jo være slik at de siste som komme seg inn i neste oppsving vil være de første som går ut igjen når det går nedover igjen. (og det gjør det.) Perfekt timing er å komme seg på kurs akkurat i det neste opptur begynner. Da får man forhåpentligvis en god "buffer" bak seg før neste runde.




Cheers.

SlowAndSilly 10th Dec 2004 11:11

Hei!

HC og CS:
Begynner å bli enige med dere om det meste. Denne jobben kan man velge å gjøre det beste ut av selv. Legger man seg på minimum er det stor sjanse for at man cruiser i gjennom en karriere uten de store utfordringene.

Legger man derimot terskelen høyere, holder seg oppdatert faglig gjennom hele karrieren, vil jeg påsta at man får en rikere arbeidssituasjon. For vi jobber utvilsomt i en bransje som hele tiden er i forandring, og vi jobber i et 3D yrke. Jeg sier ikke at man behøver å være rakettforsker for å trives i denne jobben, men det hjelper med litt genuin interesse for yrket og teknologien. Legger man seg på "apejobb" linja tror jeg fort man vil kjede seg.

Ingridel:

Jeg mener bestemt at du har fått mange gode råd her. Jeg brukte selv pprune for 7-8 år siden når jeg begynte å planlegge. Gode råd og ståpå vilje har forhåpentligvis gitt meg en jobb for resten av karrieren. Samtlige råd har vært repetert, men vil likevel trekke frem to andre:

-Du er sjelden garantert jobb etter en utdannelse. Min beste venn er nylig ferdig med hovedfag i sos.øk., og han jobber ikke som statsminister for å si det slik! (Og ikke med øk, heller). Jeg sier ikke at det er feil med flere ben å stå på, men vil du fly så fly! Jeg har pr i dag ikke annen utdannelse, men vurderer det sterkt. Ikke for at jeg ser for meg en annen karriere, men for å gjøre noe annet
-Kom deg inn i bransjen så raskt som mulig. Pensjon er viktigere enn vi unge i bransjen tror. Jeg har dessverre flere eksempler på kollegaer med fripoliser her og der, som når de runder 60 år, får det tøft økonomisk. 30 års opptjeningstid er det vanligste, og bytter man selskap i løpet av karrieren er det vanlig å begynne med ny opptjening (gjelder ikke ved flytting innen samme konsern, eks. SAS-gruppen).




Lykke til

rgds

:ok: :ok:

PropsAreForBoats 10th Dec 2004 12:19


30 års opptjeningstid er det vanligste, og bytter man selskap i løpet av karrieren er det vanlig å begynne med ny opptjening (gjelder ikke ved flytting innen samme konsern, eks. SAS-gruppen).
SlowAndSilly: Hvor har du dette fra? Såvidt meg bekjent, er pensjonene ikke samordnet mellom selskapene i SAS-konsernet.


All times are GMT. The time now is 03:19.


Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.