Go Back  PPRuNe Forums > PPRuNe Worldwide > Nordic Forum
Reload this Page >

Type rating i utlandet med Norsk sertifikat

Wikiposts
Search
Nordic Forum It smells a bit of snow and ice and big hairy vikings chasing lusty maidens around after lots of mjød and loud partying. Forum languages are Svenska, Dansk, Norsk & English.

Type rating i utlandet med Norsk sertifikat

Thread Tools
 
Search this Thread
 
Old 25th May 2011, 01:56
  #1 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Location: London & Oslo
Age: 54
Posts: 238
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Type rating i utlandet med Norsk sertifikat

Jeg lurer paa om det er noen som vet hvordan dette fungerer. Jeg har kontaktet Luftfartstilynset i Norge, og faatt noen merkelige svar, jeg har sport etter oppfolging uten hell.

Jeg har Norsk sertifikat, men har muligens en liten sjanse paa faa jobb paa King Air eller Jetstream. Jeg kontaktet Norge, og sporte hva jeg maatte gjore dersom jeg gjorde dette i England eller et annet land.

Her var svaret jeg fikk:
Angående Type Rating så kan du gjennomføre trening i alle JAA land, men du må påse at kurset er godkjent av landets myndigheter. Du må også kontakte Luftfartstilsynet angående oppnevning av kontrollant.

Jeg ringte de opp for faa ting avklart, og fikk beskjed at jeg maatte soke til Norge, og presentere hele undervisningplanen + dokumentasjon paa at skolen/instruktorene er JAA godkjent, som ikke er noe problem.

Men jeg forstaar fortsatt ikke hvorfor jeg maa kontakte de angaaende oppnevning av kontrollant, da dette blir gjort av godkjent instruktor i f.eks England.

Et par av de godkjente TR skolene gjor ALL trening paa selve flyet, ikke noe simulator tid, og da jeg fortalte dette til de i Norge, saa sa de at det kunne de ikke godkjenne, ifolge de saa maa jeg gjennom nod prosedyrer i en simulator.
Men den skolen jeg har kontaktet i Bristol, bruker ikke simulator paa aa gjennomfore TR, og de er JAR godkjent.

Er det noen som vet mere om dette? Og hva jeg maa gjore?

Sjekket med skolen, og de forteller dersom problemer med prosedyrer, saa har de en FNPT II sim. Saa dette paa hjemmesiden. For Jetstream saa er det ingen sim saavidt jeg forstaar.
BoeingDreamer is offline  
Old 25th May 2011, 07:09
  #2 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2010
Location: Utopia
Posts: 846
Received 1 Like on 1 Post
Hej,

Jeg formoder at du taler om BFC og en C525 el B200 TR.

Jeg har dansk JAR-FCL ATPL(A) og gjorde min C525 TR paa aircraft ONLY, altsaa ZERO simulator time.

BFC er, som du selv skriver, JAR godkendt TRTO og deres instruktoer, Julian T, er ligeledes CAA UK godkendte, dett samme er Martin Barnes, som sikkert er din kontrollant ved udchecket.

Det danske CAA havde ingen problemer med at godkende uddannelsen paa denne skole.
Jeg forhaands spurgte danske CAA, og de oplyste at de blot skulle modtage dokumentation paa godkendt C525 TRTO, samt de andre dokumenter for gennemfoert uddannelse paa typen.
Jeg havde ingen problemer med at faa DK CAA til at indfoere typen i mit certifikat.

Norge.
Jeg forstaar at du vil vaere sikker paa at de godkender din TR inden du goer den.
Hvad med at fremsende al den dokumentation du kan faa fra Bristol til det norske CAA og efterfoelgende tage kontakt til dem og spoerge om alt er i orden eller om de skal bruge anden dokumentation inden du tager afsted.
Jeg har tidligere hoert at det norske CAA er nogle kommunister, saa held og lykke med det.
Klimax is offline  
Old 25th May 2011, 08:45
  #3 (permalink)  
 
Join Date: Feb 2008
Location: Europe
Posts: 154
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
JAR-godkjent type rating i annen JAA stat skal per def. ikke være noe problem. I teorien har Luftfartstilsynet bare å forholde seg til det. Realiteten er vel at det kommer helt ann på hvem du møter på i LT. Har nok noe å gjøre med at store deler av tilsynet var helt ferskt ansatt da de startet opp i Bodø, etter å ha slaktet fagmiljøet i Oslo på distriktspolitikkens alter...

Last edited by aloha1985; 25th May 2011 at 11:02.
aloha1985 is offline  
Old 25th May 2011, 09:14
  #4 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Location: London & Oslo
Age: 54
Posts: 238
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Ja han jeg snakket med sa det var umulig aa godkjenne en TR uten simulator tid! Jeg maa si dette overasket meg en del, siden det er mange som tilbyr godkjent TR kun paa flymaskin.
BoeingDreamer is offline  
Old 25th May 2011, 11:20
  #5 (permalink)  
 
Join Date: Feb 2008
Location: Europe
Posts: 154
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jau, må si at jeg ikke vet hva begrunnelsen for dette er. Du kunne jo kanskje sendt dem en skriftlig henvendelse hvor du ber dem vise til regelverket (da du har fått kontrabeskjeder)? Får du skriftlig svar av dem med henvisning til regelverket så har du i alle fall noe å vise til. Worst case scenario så går det vel ann å få gjenutstedt papirene sine av UK CAA, få på type ratingen, og så sende papirene tilbake til LT for norsk utstedelse? Men vet ikke om en slik work-around fungerer i praksis.. her er i alle fall info om hvilke EASA-land som kjører mutual recognition på JAR-papirer: EASA - Mutual recognition

Forøvrig så fungerer LT på en svært lite samfunnsnyttig måte. Primaeksemplet er vel gebyrregulativene, som er helt ute å kjører. Andre skandinaviske land tar høyde for at flygerutdannelsen er dyr og i stor grad selvfinansiert, og har små eller ingen gebyrer. For ikke å snakke om ATPL-teorien: Her ber LT deg ta 14 eksamener på 4 dager; I Danmark er det normalt å bruke et år på tilsvarende, med én eksamen etter man er ferdig med noen ukers klasseromsundervisning i tilsvarende fag. Siste morsomhet fra Bodø er at man pålegger også piston-fly å holde seg på bakken i askeforhold - i motsetning til samtlige av sine europeiske søstertilsyn. For ikke å snakke om at man er helt passiv i utdanningssammenheng. Alle skandinaviske land + Finland gir statsfinansiert studielån (jfr Lånekassen) til flygerutdannelse, bortsett fra Norge... de kunne da i alle fall fått til en prosess for at flysertifikat blir godkjent av det offentlige som utdannelse! .....the list goes on. Sorry, ble litt mye frustrasjon på en gang her men den problemstillingen din provoserer meg.. LT må skjerpe seg grundig.

Last edited by aloha1985; 25th May 2011 at 11:41.
aloha1985 is offline  
Old 25th May 2011, 12:02
  #6 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2010
Location: London & Oslo
Age: 54
Posts: 238
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jeg forstaar ikke hvorfor jeg maa:
"Du må også kontakte Luftfartstilsynet angående oppnevning av kontrollant."

Og det samme gjelder det med TR og at man maa gjore timer i simulator.
Trodde en JAA rating skulle vaere akkurat det.

Ja det er B200 hos BFC.
BoeingDreamer is offline  
Old 25th May 2011, 21:18
  #7 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2007
Location: Oslo
Posts: 9
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Joda..Sim på jetstream finnes på oxford arlanda. Det eneste du trenger er å betale
Hunter81 is offline  
Old 26th May 2011, 19:11
  #8 (permalink)  
 
Join Date: Jan 2001
Location: Svarte granskauen
Posts: 88
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Boeingdreamer,

For mange aar siden jobbet jeg for et britisk selskap mens jeg hadde irskt sertifikat (JAR). Jeg floy opp i London, men maatte sende LST skjemaet (oppflygingsskjemaet) til de irske luftfartsmyndighetene. Samtidig maatte jeg ta kopi av TRI/TRE ratingen til oppflygingskontrollanten min og legge dette ved. Mener en svenske var i samme baat som meg, men han maatte sende papirene sine til det svenske LT. Til slutt fikk jeg nytt rating bevis sendt i posten.

Men som sagt, dette var en stund siden og det kan hende ting er mer komplisert naa. Uansett er det bare tull at det ikke gar an a faa en rating uten sim tid. Enkelte flytyper har ikke sim engang!

Lykke til,

DB

PS! Ellers er det ikke vanskelig aa konvertere norskt JAR sert til UK; koster ca 300 pund
dick badcock is offline  
Old 23rd Jun 2011, 05:11
  #9 (permalink)  
 
Join Date: Jan 2008
Location: Norway
Posts: 65
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Min erfaring med LT når det kommer til disse inter-CAA søknadene er at det går til slutt, det tar bare lang tid og mye frem og tilbake mellom de to myndighetene.

OT:

For ikke å snakke om at man er helt passiv i utdanningssammenheng. Alle skandinaviske land + Finland gir statsfinansiert studielån (jfr Lånekassen) til flygerutdannelse, bortsett fra Norge... de kunne da i alle fall fått til en prosess for at flysertifikat blir godkjent av det offentlige som utdannelse!
Du får studielån for å bli pilot i Norge også. Ikke takket være LT, men muligheten er der hvis man kommer inn på de godkjente skolene.
Icenor is offline  
Old 23rd Jun 2011, 06:03
  #10 (permalink)  
 
Join Date: Feb 2008
Location: Europe
Posts: 154
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Du får studielån for å bli pilot i Norge også. Ikke takket være LT, men muligheten er der hvis man kommer inn på de godkjente skolene.
Det er sant. Klarer man å komme inn på UiT så er det bankers. Men om man tar utdannelsen privat er det en annen sak. "Pilot Flyskole" har fått det til med sitt integrerte program - men 300k av 840k.. da gjenstår det å dekke 540k. Er det godt nok?
aloha1985 is offline  
Old 23rd Jun 2011, 09:22
  #11 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2007
Location: Norway
Posts: 36
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
OT: Etter min mening er 300k et greit beløp. Problemet er at man må melde seg på et av verdens dyreste utdanningsløp for å få tilgang på det, så det vil uansett ikke lønne seg. Ideelt sett hadde støtten vært knyttet til dokumentasjon av oppnåelse av sertifikater, så kunne man valgt skole selv og fått nesten hele utdannelsen dekket om man var smart.
polazarus is offline  
Old 23rd Jun 2011, 16:57
  #12 (permalink)  
 
Join Date: Jan 2008
Location: Norway
Posts: 65
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Når jeg snakket med lånekassen om dette her for mange år siden så skyldte de på at det var umulig å kvalitetsikre alle flyskoler i verden. Derfor ville de bare vurdere skoler som var villige til å bli sertifisert, til et eller annet jeg ikke husker navnet på, for å få studielånsrett.
Icenor is offline  
Old 23rd Jun 2011, 17:04
  #13 (permalink)  
 
Join Date: Feb 2008
Location: Europe
Posts: 154
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
NOKUT. Såvidt jeg har forstått er ett av kravene at skolen må være "norsk" (om det er FTO-godkjenning eller noe annet det går i, det er for meg ukjent). Dvs at norske skoler kan få godkjenning og ta akkurat det de vil for utdannelsen, for de har tross alt 'godkjent'-stempelet på seg. Lånekasselån, for ikke å snakke om stipend, er skjeldne ord i denne bransjen, så det er klart det lokker
aloha1985 is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.