PPRuNe Forums - View Single Post - Pilot Flyskole - jobb etter endt utdannelse.
Old 26th Jan 2017, 11:29
  #6 (permalink)  
Arcticaviator_29
 
Join Date: Jan 2017
Location: Norway
Posts: 1
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Som de andre her inne har skrevet, så vil det alltid være risiko involvert med å ta en pilotutdanning; framtiden er uforutsigbar og man vet aldri når neste nedgangstid kommer. Men som Guttn såvidt er innom vil jeg sterkt anbefale å ta en titt på Universitetet i Tromsø sin flygerutdanning aka "Luftfartsfag". Ikke bare får man en komplett sivil flygerutdanning med alle sertifikatene og rettighetene man får på de store flygerskolene, men man får også en bachelorgrad. Dette er en enorm fordel, ikke bare når man skal søke jobb, men også som å ha som backup dersom flygerdrømmen ikke tar av rett etter endt utdannelse. Og siden vårt utdanningssystem er slik det er, så koster heller ikke denne utdannelsen mer enn en ordinær bachelor (500 kr i semesteravgift + bøker, uniform, skrivesaker, etc). Og det er rett som Guttn skriver at man får lån gjennom lånekassen dersom man er norsk statsborger. En kjapp tur innom lånekassen sine hjemmesider viser at man kan regne med å få ca 100.000kr i lån i året, hvorav 40% blir omgjort til stipend dersom man består alle eksamener. >Grovt sett vil det si at etter denne 3-årige bachelorgraden+pilotutdanningen kan du ende opp med så lite som 180.000 kr i gjeld. Og ikke glem at dette er et av de beste lånene man kan ha. Renter blir kun beregnet etter endt utdannelse og er svært lav (2,149%, kilde: https://www.lanekassen.no/nb-NO/Tilb...r/Rentesatser/). Og hva angår opptaksprøvene ville jeg valgt så se på det som en forberedelse til et senere intervju med et flyselskap. Man kommer ikke unna seleksjonsprosesser i denne bransjen.

Det finnes altså måter å bli pilot på i dag som ikke koster deg en arm og et bein, reasearch is key! Kan også anbefale å ta en titt på Lund University School of Aviation. De opererer litt på samme vis som UIT, men man får ingen bachelor og så får man en MPL istedet for en CPL. Men også denne utdanningen er i bunn og grunn "gratis". Jeg kunne også nevnt flere selskap som for tiden driver med såkalte "cadet-programs" der man selv betaler for utdannelsen, men at man er relativt sikret en plass i selskapet etter endt utdannelse (vet at Easy-Jet, British Airways, Finnair, FlyBe og Wizzair har slike program).
Støtter opp det som er sagt her inne allerede; vær særdeles skeptisk til kommersielle flyskolers "salgsteknikker", de skal tjene penger, og det er du som er kunden. Bruk god tid på å finne ut hva du virkelig vil og hvor mye du ønsker å legge inn dette, både fra en finansiell og personlig side.
Arcticaviator_29 is offline