PPRuNe Forums - View Single Post - Pilot Flyskole - jobb etter endt utdannelse.
Old 23rd Jan 2017, 19:35
  #3 (permalink)  
Blue06
 
Join Date: Dec 2005
Location: WTF? Which city is this?!
Posts: 39
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Du gjør ihvertfall mye riktig ved at du først undersøker så mye du kan. Det er altfor mange som bruker pappas penger på pilotutdanning fordi det høres "kult" ut å bli pilot, og som ikke har den minste anelse om hva de går til.

Som du sier koster det ganske mye. Ikke bare skolepenger men også hva du gjør etter 2 år hos PilotFlyskole, vil avgjøre hvor stor regningen blir før første jobbkontrakt signeres. Mange velger desverre å kjøpe rating for å starte i Ryanair, og da må man betale typeratingen selv, ca 200.000. Etter man først har betalt €300(?) for at de i det hele tatt skal vurdere søknaden din da. (Det er kanskje slutt på at man må betale for å sende inn jobbsøknaden, men det sier litt om hvor mye rart som foregår i bransjen. Og hvor langt unna pilotmangel man egentlig er.)

Som om ikke det er ille nok, har du Pay2Fly. Siste "tilbudet" jeg så, (for EnterAir), var vel €50.000 (450.000-ish NOK) for 500 timer på 737. Litt billigere for classic visstnok. Sånn i tilfelle man kanskje bare vil betale max€40.000 for å jobbe for en bedrift. Usikker på om dette inkluderer selve typeratingen eller ikke. I så fall er det jo et kupp!

Som pilot kan du fly. Det er, for alle praktiske formål, det eneste du kan bruke utdanningen til. Hvis man ikke kjøper rating, er det vanlig å gå en viss periode, ofte noen år, før man får den første flyjobben. Og har man ingen annen utdanning i grunn, får man jobbe som kassadame, vekter, taxi-sjåfør, eller andre ufaglærte stillinger.

Pilotmangel har det vært snakk om siden jeg startet på flyskole for 16 år siden også. Ikke sett noe til den enda, ihvertfall ikke i Europa. I Asia har det vart noen år nå, og USA har merket det særlg de siste to årene. Men det de mangler er ikke piloter, men piloter med et visst erfaringsnivå. Ofte settes dette til 500 timer på den spesifikke flytypen. Eller i USAs tilfelle, 1500 timer totaltid, pga nye krav etter en ulykke. (ColganAir flight 3047)

Men både flyskoler og flyselskaper skaper et bilde av pilotmangel, nettopp for å unngå pilotmangel. Dvs flyskolene vil selge flest mulig av produktet sitt, de tjener jo penger på deg. Mens flyselskapene vil gjerne ha mange søkere, slik at de hele tiden har nok folk å velge mellom og dermed også kan presse lønn og andre vilkår så langt ned som mulig.

De som sier det er pilotmangel i europa, snakker mot bedre vitende. Hadde det faktisk vært pilotmangel, ville ting som å betale typerating og Pay2Fly-scams ikke eksistert.

Skulle du bestemme deg for å satse, er sannsynligheten overhengende stor for at du sitter igjen som arbeidsledig med gjeld på 1,1-1,2 mill etter to år og ca 200ish flytimer. Da er det noen valg å ta; -kjøpe typerating 200.000?, -ta ut instruktørsertifikater for å samle timer (70-80.000(?))?, -Pay2Fly 200-450.000?, -finne seg en annen jobb/studere noe annet?

Ikke bare er det vanskelig å få jobb, men ofte er det relativt dårlig betalt, sett i forhold til kostnaden på utdannelsen. En annen ting er jobbsikkerhet. Det blir mer og mer vanlig å bli ansatt i et vikarbyrå uten særlig rettigheter. Norwegian har gjort dette i mange år, og SAS har også signalisert at de vurderer noe det samme. Med baser i utlandet for å slippe unna "høye" norske lønninger. Norsk lønning som nyansatt styrmann i SAS er vel knappe 400.000+diett, så kanskje 440-450.000 pr år. Men de vil heller ha en spanjol til 250-300.000 som i tillegg kanskje jobber flere dager i løpet av året, og som ikke "trenger" pensjon, helseforsikringer eller andre goder som norske arbeidstakere ser på som den største selvfølgelighet.

En ting man bør tenke over skulle man kjøpe typerating for å jobbe noen år i Ryanair; de fleste nordmenn håper vel en dag å få jobb SAS eller Norwegian, evt Widerøe eller charterselskap. Men i mellomtiden, mens man fungerer som billig arbeidskraft for Ryanair, må SK/DY etc kontinuerlig sette ned sine vilkår for å klare å konkurrere. Så i praksis ødelegger man sin egen mulighet til å komme tilbake til en jobb i Norge på gode vilkår.


Det høres nok temmelig dystert ut dette her. Vil jeg anbefale et yrkesvalg som pilot? -Nei. Så og si ingen av mine pilotkolleger gjør det. Betyr det at du bør legge drømmen på hylla? Nei, absolutt ikke! Undersøk så mye du kan (som du er i gang med), slik at du kan ta en informert avgjørelse, så er det bare å "go for it" - uansett hva du ender opp på.


Samtidig endrer ting seg ganske raskt, så det er vanskelig å si hvordan ting ser ut når du evt er ferdig om 2-3 år. Men at man plutselig har pilotkrise som gjør at lønn og andre betingelser blir bedre, er lite trolig... MEN ingenting hadde vært bedre om jeg tar feil

Det jeg tror kommer til å skje er at, hvis en mangel skulle nærme seg, vil flyselskapene knytte seg tettere til flyskolene, og et visst antall elever får tilbud om jobb rett etter utdanning. Da slipper flyselskapene å konkurrere om piloter siden man "låser" nyutdannede til selskapet tidlig og de har liten mulighet til å påvirke betingelsene noe særlig. På det stadiet er man jo bare superhappy at man får jobb. Alt maset om muligheten til et normalt liv, med litt fritid, kanskje også en frihelg i ny og ne, eller ferie i skoleferien slik at man kan ta med ungene på ferie, tenker man jo ikke på når man er "ung"
Blue06 is offline