PPRuNe Forums - View Single Post - Bachelor of Aviation - finally!
View Single Post
Old 7th Apr 2010, 23:33
  #30 (permalink)  
Icenor
 
Join Date: Jan 2008
Location: Norway
Posts: 65
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Er det kanskje noen elever fra de første kullene som kan fortelle hvordan det har vært i praksis?
Jeg er i det første kullet fra UiT og befinner meg for øyeblikket i Ljungbyhed hos TFHS. Her har du en liten oppsummering av det som har skjedd hittil:

Det ble våren 2008 utlyst at UiT søkte kandidater til det nye studiet sitt og i løpet av sommeren ble det gjennomført opptaksprøver hos Forsvaret på Rygge hvor man endte opp med to kull på tolv studenter hver. Det første kullet skulle starte i august og det andre hadde studiestart januar 2009.

Planen var at det første semesteret skulle gjennomføres i Tromsø, hvor studentene hadde brukerkurs i matematikk, fysikk og ex.phil/fac. Deretter skulle studentene fullføre resten av studiet på Bardufoss. Men i løpet av høsten 2008 ble det klart at universitetet ikke ville motta den støtten de forventet i statsbudsjettet. Heller ikke i det reviderte statsbudsjettet ble det satt av midler, så UiT inngikk en avtale med Universitetet i Lund slik at studentene kunne fortsette på TFHS, akkurat slik de ville gjort på Bardufoss.

De første UiT studentene kom til TFHS våren 2009 og ble møtt av TFHS sine første MPL studenter. Ettersom skolen har utdannet ab-initio ATPL elever i mange år var det ikke vanskelig å ta i bruk det gamle systemet for de nye norske studentene. TFHS står derfor for den praktiske utdannelsen (PPL, IR, Multi, CPL og MCC) og den teoretiske ATPL eksamen. I tillegg har skolen mindre kurs som de har lagt til utdannelsen over årene fordi de mener det er nyttig for piloter, f.eks. brannkurs, akro (Upset Recoveries, Aerobatics & Advanced Handling), trening og kosthold, etc. Samtidig som studentene har fulgt TFHS sitt program, så har UiT sendt forelesere til Lund som har undervist i fagene "Organisasjon, psykologi og ledelse" og "Bedriftsøkonomi og logistikk".

Planen fremover for studentene er å fortsette med flyprogrammet frem til høsten og fullføre ATPL eksamen. Deretter skal det første kullet opp til Bardufoss i januar 2011 med TFHS sine PA-31 Navajo'er for å trene multi og få litt erfaring fra forholdene der oppe. Når det er gjort har det første kullet igjen å skrive sin bachelor oppgave, gjennomføre MCC og så er de ferdig sommeren 2011.


Ettersom universitetet ikke mottok noen midler i statsbudsjettet for 2009, ble det heller ikke tatt opp noen studenter det året. Men for 2010 fikk universitetet de pengene de trengte og det ble som sagt satt en søknadsfrist 1. mars for det nye kullet som har studiestart august 2010.
De vil på samme måte som oss gjennomføre det første semesteret i Tromsø og deretter fortsette på Bardufoss med den praktiske flyutdannelsen.
Det skal totalt utdannes 24 flygere i året og kull nummer to har studiestart januar 2011, med søknadsfrist 1. september 2010.

Generelt vil jeg si at jeg er veldig fornøyd med det universitetet har gjort for oss hittil. Det var selvfølgelig synd at vi ikke kunne fortsette i Bardufoss slik det var planlagt, for det hadde vært spennende å bidra til å utforme studiet der også. Men TFHS er en skole med lang erfaring i det å utdanne piloter så vi var veldig heldige sånn sett. Instruktørene og lærerne har mye erfaring fra både militæret og kommersiell luftfart. Skolen har fine nye Cirrus SR20 flymaskiner og godt utstyrte PA31 Navajo'er, samt en B200 FNPT II simulator og en PA31 procedure trainer.

Jeg spurte Head of Training ved studiestart om universitetet planla en tilsvarende utdannelse for helikopterpiloter og han sa at det var noe universitetet kunne vært interessert i, men nå måtte de først og fremst få igang dette studiet. Så det ligger ingen konkrete planer for det akkurat nå, men man skal ikke se bort ifra at det kan skje.

Hvis det skulle være noen som er interessert i studiet og som har noen spørsmål så er man mer en velkommen til å ta kontakt med oss på Luftfartsfag.no


Last edited by Icenor; 8th Apr 2010 at 02:18.
Icenor is offline