PPRuNe Forums - View Single Post - Taxiway takeoff på Gardermoen.
View Single Post
Old 2nd Mar 2010, 19:56
  #10 (permalink)  
Quintilian
 
Join Date: Jun 2007
Location: Europe
Posts: 109
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Disclaimer: Jeg kjenner ikke til detaljer i situasjonen, og ønsker ikke å implisere at flygeleder som håndterte situasjonen gjorde en dårlig jobb.

Som flygeleder er det "good practice" å visuelt overvåke alle landinger/avganger, evt. følge de på bakkeradar dersom man har dette tilgjengelig og været ikke tillater visuell observasjon.

Det hender dog at man som FLL blir distrahert av andre momenter, og at man ender opp med å måtte dele oppmerksomheten mellom flere ting (telefoner, en av de 4-6 skjermene i posisjon, koordinasjoner, samtaler i rommet, registrering av flygeplaner etc.).

Det som kan ha skjedd er at FLL har gitt T/O-klarering, blitt distrahert og kikket bort en liten stund, og når han kikket ut igjen rullet allerede flyet på TWY.

Dersom det blir oppdaget tidlig nok (før T/O-roll eller la oss si under 50-kts) kan man jo kansellere T/O-klareringen og be flyet stoppe. Dette er mye verre dersom maskinen allerede har fått opp farten. Det er vanskelig fra tårnet å vurdere hastigheten til flyet, og som flygeleder vet man ikke hvor mye taksebane som gjenstår, og pilotene forholder seg jo til en V1 kalkulert ut fra banens ASDA. Dersom de får Cancel T/O før V1 er sannsynligheten for at de ikke klarer stanse i tide absolutt tilstede (siden de under avgang var overbevist om at de var på rullebannen).

Altså kan det nok i situasjonen vært riktig å la maskinen fortsette T/O roll pga. faren for å kjøre av twy mulig var større enn faren for å ikke bli airborne.

Kjip situasjonen var det nok uansett.

/quinti
Quintilian is offline