PPRuNe Forums - View Single Post - Negative og positive opplevelser med flygeryrket
Old 15th Sep 2009, 22:55
  #28 (permalink)  
Beepo
 
Join Date: Sep 2009
Location: Oslo
Posts: 11
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Ville bare nevne at det ikke er sikkert man trenger 1000 timer for å få seg jobb dersom man har gått på flygerskole i f.eks. UiT sin regi, pass på å ikke se deg helt blind på dette. De fleste studentene ved gamle NAC i Bardufoss, og studentene ved LUSA(TFHS) i Sverige, stod med litt over 200 timer da de gikk ut av skolen, og fikk likevel stort sett jobb. UiT-linjen er pr. idag en slags "fortsettelse" av NAC, men pga. finansieringsproblemer fra departementene er de 24 studentene innlosjert på LUSA og skal ta flygerutdannelsen i deres regi (Ab-Initio-programmet, ikke MPL som er det vanlige på LUSA idag).
Hvordan bransje-konjukturene er når man søker har jo selvsagt også mye å si, men det har andre allerede tatt for seg.

Det har faktisk litt å si hvor du har studert, og med disse skolenes seleksjonsprosesser og rykte i bransjen, kan man fint veie opp for et lavere timeantall kun ved å ha gått der. Det er jo klart det aldri er noe minus med mange timer, men husk at de som ansetter folk til selskaper først og fremst leter etter den rette personen for jobben som styrmann i deres fly. Personlighet, motivasjon, holdninger og en god utdannelse er stikkord. Man skal ha papirene i orden, og man skal passe in i selskapets profil.

Hvis man ser på alle disse 1000vis av timene folk stiller opp med, så er det (eksempelvis) kanskje 80% instruktørtimer på enmotors småfly i Florida, noe som strengt tatt er en ganske annen type jobb og erfaring enn en jobb som styrmann på rutefly.. (men la det være sagt, dersom man skulle dra til USA og betale selv, tror jeg det er helt essensielt å bli CFI og sanke timer hvis man skal ha noen sjanse når man kommer hjem)

Timer er vel og bra, men det er ikke nødvendigvis alt. Ikke la redsel for få timer stoppe deg fra å søke LUSA eller UiT(dersom de skulle få penger, og ta inn flere søkere). UiT-utdanningen er opprettet i nært samarbeid og under "påtrykk" fra luftfartsbransjen i Norge (inkl. selskaper som SAS, Norwegian, Widerøe, LT), noe som etter min oppfatning sier noe om hvor man kan komme til å stå som ferdigutdannet flyger ved denne skolen(ingen har gått ut ennå, så man vet jo ingenting), og praktisk talt alle som går ut av LUSA går i jobb ganske snart etterpå.

Til slutt: Alt dette blir jo bare antakelser og kvalifisert(?) tipping, hva som skjer i fremtiden er jo umulig å si noe sikkert om. Men vil man bli flyger, og har råd til det, så klarer man jo det hvis man står på! Lykke til!
Beepo is offline