PPRuNe Forums - View Single Post - Norwegian
Thread: Norwegian
View Single Post
Old 2nd Feb 2008, 15:34
  #81 (permalink)  
BestGlide
 
Join Date: Sep 2003
Location: Europe
Age: 49
Posts: 227
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Ok, jeg får trekke hodet ut av snøen her i nord og komme med noen fornuftige kommentarer for å vekte diskusjonen da

(Cloud surfer): At ingen konkurrenter har enda klart å møte WF på kortbanennettet er den eneste grunnen til WF lønnen og betingelsene fortsatt er så bra som de er. Men det er ikke utenkelig at Samferdselsdepartementet vurderer å se på ordningen med stasjonsoperatører/handling/ground equipment på de diverse plassene for å gjøre det enklere for nye operatører å komme inn.
Det er vel ingen tvil om at WF har en unik posisjon på kortbanenettet.
Historien er jo slik at WF var den store pådriveren for å få bygget ut kyllingmarker i den minste avkrok av landet. Det ble nesten slik at kortbanenettet ble tilpasset WF, og ikke omvendt. Dermed har WF en unik posisjon, også i dag. I tillegg var staten med å betalte en del av kaka da WF gikk over fra Twin Otter til Dash8.

Noen konkurrenter har prøvd seg opp gjennom tidene, og i dag er det bare Katoair og DAT som konkurrerer med WF. Katoair er for små til å konkurrere ut WF på noe annet enn et par ruter. I dag flyr de bare Bodø - Røst. DAT har feil flymateriale for å kunne operere effektivt/økonomisk på noe annet de "lengre kortbanene". ATR er jo ikke en god kortbanemaskin. Når man samtidig ser på anbudskravene så er det krav om at mange av slingene skal innom både de kortere og lengre baner, noe som derfor blir vanskelig for DAT. Sånn sett blir DAT en begrenset konkurrent. De har i dag Florø, men tapte nå på fredag Oslo-Røros i konkurranse med WF.

Uansett tror jeg nok DAT vil være en konkurransedyktig aktør for WF også i fremtiden, men på selve kortbanenettet ser jeg faktisk ikke helt hvilken annen aktør som kan komme inn for å konkurrere ut WF. Så langt jeg vet finnes det ikke noe annet selskap med flymateriale som kan brukes. Og kanskje det viktigste poenget er at dette er anbudsruter som kun går over 3 år, og derfor vil det være forbundet med stor økonomisk risiko for andre selskaper å investere i nye fly, og starte opp en helt ny operasjon basert på 3-års kontrakter. Dersom det i de neste anbudene også blir krav til at operatørene skal kunne fly SCAT-1 approacher, så tror jeg WF stiller enda sterkere da det krever ytterligere investeringer for de som vil ta opp konkurransen med WF.

Når det gjelder ground handlingen, så drives den av WF selv på de fleste stasjonene. Men det finnes også "agentstasjoner" som driver på oppdrag fra WF. Uansett, ground handlingen kan gjerne settes ut på anbud for min del, men igjen vil WF ha en unik posisjon siden de allerede er etablert.

(Cloud surfer): På sikt tror jeg man vil se lønningsnivået på kortbanenettet falle til markedsnivå. Er man i 20 eller 30-årene og fortsatt har 25-35 år igjen i bransjen, er kanskje kostnaden ved å kjøpte seg en 738 ratingen en fornuftig investering både i forhold til livslønn og fremtidig jobbsikkerhet.
Jeg er litt uenig. Dersom WF beholder dagens posisjon på kortbanenettet, så vil de fortsatt være helt avhengig av pendlere. Dermed må de opprettholde dagens lønninger og betingelser. Det må skje noe ekstraordinært dersom det skal skje store endringer, som f.eks. at 7/7 fjernes. I dag er det utenkelig, både for pilotene og selskapet selv. Da vet alle at 90% av pendlerne slutter på dagen og finner seg andre jobber.

(Cloud surfer): Men Widerøe vil fortsatt ikke få tildelt konsesjon for mer enn 3 år om gangen, og på ett eller annet tidspunkt vil ett kompetent selskap med kapital og lavere personellkostnader klare å befeste seg på kortbanenettet. Og mister WF produksjon, er det desverre ikke så mange andre DHC-8 opreratører som tilbyr tilsvarene avtaler for de overtallige.
Som allerede nevnt, så vil alle andre konkurrenter stille på lik linje som WF. De får heller ikke kontrakter som er lengre enn 3 år, og da snakker vi store investeringer for et evt. nytt selskap som vil forsøke seg.

WF har allrede gjort investeringene og kan dermed levere konkurransedyktige anbud selv om crew har gode betingelser. Dersom DAT kommer seg ytterligere inn på anbudsrutene, så er det mest realistisk at de fortsetter på Florø, og at de i tillegg kan ta Røros, Fagernes, Andøya og Lakselv. Det er kun disse plassene hvor det vil være enkelt for konkurrenter å komme seg inn uten å gjøre store investeringer i "kortbanefly" og kortbaneoperasjoner.


(Cloud surfer): 7/7 (i praksis 9-på / 5-av for dem som pendler)er selve selve kronen på verket når det kommer til kollektivavtalen til Widerøe og det største argumentet for å bli i selskapet sies det. Men.... du vil du fortsatt få flere dager hjemme i måneden ved å pendle til en long-haul base for en av de større Europeiske operatørene, og man vet pr-idag ikke hva implementeringen av de nye flygetidsbestemmelsene kommer til å gjøre med ordningen, som i verste fall kan knekke hele selskapet dersom V18 blir økt til V36).
7/7 er som sagt helt avgjørende for om man orker å jobbe i WF. Lønn i så måte kommer i andre rekke. Selv hadde jeg ikke orket å pendle på noe annet enn 7/7, og det gjelder de fleste pendlerne. Også i WF har det blitt slik at selskapet vil utnytte sine crew til det fulle, og det innebærer dessverre at man av og til må starte tidlig første dag og slutte sent siste dag. Så da må man regne med å reise på jobb dagen før man starter, og hjem dagen etter. Men WF er jo ikke unike på dette området. Det er mange i både DY, SAS og LT som pendler og som har det på samme måte.

På den andre siden, så har vi gode ferieordninger med opptill 3x3 ukers ferie.

Når det gjelder Subpart-Q, så blir det spennende. Men forsvinner 7/7 så får både WF og Samf.dep et stort problem fordi folk kommer til å slutte. Derfor er det søkt om unntak slik at 7/7 kan opprettholdes med noen endringer. Men det er veldig stille rundt Subpart-Q som skal innføres om bare 5 måneder. Så jeg vedder ganske mye på at det hele utsettes. Ingen har vel opplevd at Tilsynet har innført noe uten først å utsette det i flere år?

(Cloud surfer): Etter sine 14plikt-år i nord-norge (4 FO, 10 FC) kan man selvfølgelig få seg en base sørpå, men de ligger i kortene att på ett eller annet tidpunkt kommer de sydlige basene til å måtte forlate 7/7. (Ikke noe man snakker høyt om i Widerøe av frykt for å bli lynsjet av sine egne...)
....
Tre ting skaper ansenitetsbevegelse: pensjonsavgang, ekspansjon og nyansettelser. Selv med mitt enkle kurs i statistikk klarer jeg å regne ut at ikke alle kan få base syd etter 2-4 år. Ikke med mindre vi kraftig reduserer trafikken nordpå. Eksempelet ditt er genuint, men som du godt vet er det vel heller unntaket?
14 pliktår er nok for mye uansett hvordan du regner. 4 år FO før man får base OSL er ganske korrekt. Nå er det nede i 3-3,5 år. For de som vil ha base TRF har det vært ca 2 år, men nå er det en liten stopp der grunnet Q400-problemene. 10 pliktår som FC i Nord-Norge vet jeg ikke hvordan du har regnet deg frem til, og det høres ganske lenge ut. 2-4 år er selvfølgelig unntaket og er dagens situasjon, men hvordan det er om 10 år er det vanskelig å si. Hva vil f.eks. skje når SAS ansetter igjen? Da vil det jo bli bevegelse i Widerøe - garantert. Så jeg velger å tro at verden er såpass dynamisk at det kan skje en del bevegelse både her og der, selv når det gjelder WF Man må nesten bare gjøre seg opp sin egen mening om hva man tror om egen situasjon nå og i fremtiden og vudere det derfra.

(Cloud surfer): I Norwegian får du (og ikke naboen) sove med din kone hver natt, og du slipper å tilbringe halve livet ditt i hotellrom på tettsteder hvor dagens aviser ikke ankommer før i morgen..
Hvis naboen kan holde kjerringa glad mens du er borte, så er det vel bare en fordel om han sover med'a?? Her må du tenke POSITIVT! Selvfølgelig kan det være problematisk å være borte fra familien i perioder av livet, men det jo veldig individuelt hvordan de forskjellige familiene takler det. De fleste klarer det faktisk bra. Bor du ikke i umiddelbar nærhet til en av DY sine baser, så er det vel ikke like morsomt å komme hjem seint en dag til ei sur kone som har sine krav, og vite at du samtidig skal tidlig opp dagen etter for å jobbe igjen? Jeg synes sånn sett det høres bedre ut for begge parter å være hjemme en hel uke når man først har fri. Men igjen, dette er veldig individuelt og ganske vanskelig å anta hva som er best

(Cloud surfer): Å velge mellom Norwegian og Widerøe er ikke lett. Men i motsetning til Best Glide, har jeg inntrykket av at det er nettopp det å måtte kjøpte seg en type-rating som gjør at de fleste i Widerøe som seriøst vurderer Norwegian ikke tar steget fullt ut. Dette handler mer om "pride" enn om penger, desverre.
Fortsatt uenig. De fleste kollegaer jeg snakker med sier det er ansieniteten de er redde for å gi fra seg. Hadde jeg hatt mulighet til å starte i DY for 2-3 år siden hadde jeg vært glad for det i dag. Men nå som jeg begynner å få en del folk bak meg i WF, så er det vanskelig å velge og slutte for å starte nederst på lista i et annet selskap. Uansett om det er i DY eller andre selskaper. Jeg tror at en dagen markedet snur, så vil Kjos være like flink til å effektivesere og kutte der det må kuttes, som han i dag er til å ekspandere og ansette. Da hadde det nok vært ekstremt kjedelig å stå nederst på lista og vite at man
egentlig hadde en god og trygg jobb i Widerøe. Men igjen, dette er individuelt. Noen liker å ta sjanser, andre er "kjedelige og trauste" mennesker som velger å holde seg Dash8-religionen

(Cloud surfer): Det er uansett noe unaturlig i denne bransjen å sitte 8 år som styrmann på en Dash-8, selv om det tross alt er under noe spesielle operative forhold. Det er også noe som skurrer når de best-betalte pilotene (lønn delt på arbeidsdager) flyr 39-seters maskiner med loadfactors rundt 50-tallet.
8 år er lang tid, men ser jeg tilbake på hvor lenge jeg har vært i WF, så har tiden gått utrolig fort. Så jeg tenker ikke så mye på det. Og den dagen SAS ansetter igjen (noen mener det aldri kommer til å skje, men det kan man jo bare tro), så kommer det til å bli et ras i Widerøe. Da er det ikke sikkert man snakker om 8 år lenger.

Godt å høre at det som skurrer i dine ører, er noe som klirrer godt i våre lommer

(Cloud surfer): Konklusjon; ingen vet hva fremtiden bringer. Så man prøver å se hvilken vei pilene peker.
Det er korrekt! Jeg er heller ikke bombesikker på å bli i WF ut karrieren, selv om det i dag ser slik ut. Jeg trives godt, interessante og kontrastfylte arbeidsdager, mye håndflyging i fjord og fjell, hyggelig kollegaer, mye ferie og fritid osv. Så får jeg heller leve med at WF ikke er verdens mest spennende selskap å jobbe i når det gjelder nye destinasjoner og ekspansjonsplaner. Men hva gjør vel det når man aldri er på destinasjonen lenger enn maks 30 minutter før man flyr hjem igjen?

Last edited by BestGlide; 2nd Feb 2008 at 17:52.
BestGlide is offline