PPRuNe Forums - View Single Post - Norwegian
Thread: Norwegian
View Single Post
Old 1st Feb 2008, 13:51
  #77 (permalink)  
Cloud surfer
 
Join Date: May 2000
Location: Norway
Posts: 158
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
devils advocate?

En fri markedsøkonomi tilsier at lønningene på en DHC-8 ikke bør tilsvare lønnskompensasjon på en større maskin; produksjonsgevinsten øker med antall seter.

At lønnen i Widerøe har ligget (og fortsatt er) på par med SAS og DY er en kunstig situasjon, og en situasjon som egentlig mistet livets rett den dagen kortbaneproduksjonen gikk ut på anbud. At ingen konkurrenter har enda klart å møte WF på kortbanennettet er den eneste grunnen til WF lønnen og betingelsene fortsatt er så bra som de er. Men det er ikke utenkelig at Samferdselsdepartementet vurderer å se på ordningen med stasjonsoperatører/handling/ground equipment på de diverse plassene for å gjøre det enklere for nye operatører å komme inn.

På sikt tror jeg man vil se lønningsnivået på kortbanenettet falle til markedsnivå. Er man i 20 eller 30-årene og fortsatt har 25-35 år igjen i bransjen, er kanskje kostnaden ved å kjøpte seg en 738 ratingen en fornuftig investering både i forhold til livslønn og fremtidig jobbsikkerhet.

Nå er Coast Air konkurs, og Widerøe kommer styrket ut av nok en situasjon hvor konkurrenter ikke makter å overholde konsesjonene sine. Men Widerøe vil fortsatt ikke få tildelt konsesjon for mer enn 3 år om gangen, og på ett eller annet tidspunkt vil ett kompetent selskap med kapital og lavere personellkostnader klare å befeste seg på kortbanenettet. Og mister WF produksjon, er det desverre ikke så mange andre DHC-8 opreratører som tilbyr tilsvarene avtaler for de overtallige. (Flybe er ikke en kortbaneoperatør, men en low-cost Q4 regional opertør. Noe Widerøe aldri blir så lenge de eies av SAS. Det er jo derfor SAS kjøpte WF.... ikke for de fantastiske resultatene.)

7/7 (i praksis 9-på / 5-av for dem som pendler)er selve selve kronen på verket når det kommer til kollektivavtalen til Widerøe og det største argumentet for å bli i selskapet sies det. Men.... du vil du fortsatt få flere dager hjemme i måneden ved å pendle til en long-haul base for en av de større Europeiske operatørene, og man vet pr-idag ikke hva implementeringen av de nye flygetidsbestemmelsene kommer til å gjøre med ordningen, som i verste fall kan knekke hele selskapet dersom V18 blir økt til V36). Etter sine 14plikt-år i nord-norge (4 FO, 10 FC) kan man selvfølgelig få seg en base sørpå, men de ligger i kortene att på ett eller annet tidpunkt kommer de sydlige basene til å måtte forlate 7/7. (Ikke noe man snakker høyt om i Widerøe av frykt for å bli lynsjet av sine egne...)

I Norwegian får du (og ikke naboen) sove med din kone hver natt, og du slipper å tilbringe halve livet ditt i hotellrom på tettsteder hvor dagens aviser ikke ankommer før i morgen..

Å velge mellom Norwegian og Widerøe er ikke lett. Men i motsetning til Best Glide, har jeg inntrykket av at det er nettopp det å måtte kjøpte seg en type-rating som gjør at de fleste i Widerøe som seriøst vurderer Norwegian ikke tar steget fullt ut. Dette handler mer om "pride" enn om penger, desverre. Og det vet Bjørn utmerket godt.

Det er uansett noe unaturlig i denne bransjen å sitte 8 år som styrmann på en Dash-8, selv om det tross alt er under noe spesielle operative forhold. Det er også noe som skurrer når de best-betalte pilotene (lønn delt på arbeidsdager) flyr 39-seters maskiner med loadfactors rundt 50-tallet.

Konklusjon; ingen vet hva fremtiden bringer. Så man prøver å se hvilken vei pilene peker.

Last edited by Cloud surfer; 1st Feb 2008 at 15:26.
Cloud surfer is offline