PPRuNe Forums - View Single Post - Sterling downsizing.....
View Single Post
Old 16th Mar 2006, 08:06
  #15 (permalink)  
boeing737-700
 
Join Date: Feb 2006
Location: A suite with a view
Posts: 28
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Red face

Sorry to bring this already dead thread back up guys, but I just found this newsletter from TRAVEL PEOPLE March 2006, and thought I'd share it.
I also apoligize to those who do not read Danish, but as far as I know it has not been published in English. (I could be wrong though)





Sterling på vulkaner

Forventninger om et regnskabsresultat i Sterling for indeværende år på DKK 300 millioner – men uenighed om, hvorvidt det bliver på plussiden eller det modsatte.

Nye massefyringer forudses hos Sterling, efter at selskabets største kunde, Star Tour, har valgt kun at bruge SAS fra efteråret i år.

DEN ISLANDSKE LEDELSE i Sterling Airlines A/S gør gældende, at Sterling kommer ud af 2006 med et driftsoverskud i størrelsesordenen DKK 300 millioner.
Eksterne iagttagere med god indsigt i selskabet og i selskabets trafik tror på tallet DKK 300 millioner – men med et minus foran!
De meget forskelligartede gisninger kommer samtidigt med, at Sterling i sidste uge fik meddelelse fra Star Tour om, at man var blevet vraget til fordel for SAS, når det gælder Star Tour’s chartertrafik ud af danske lufthavne fra efteråret i år. En omsætning på DKK 370 millioner flyttes dermed fra Sterling til SAS.
At Sterling mister Star Tour, vil formentlig være ensbetydende med nye fyringer af personalet i det islandsk-ejede luftfartsselskab. Muligvis mister så mange som omkring 100 medarbejdere deres job.
Den del af Star Tour’s produktion, der i dag ligger hos Sterling, beskæftiger tre fly på årsbasis og yderligere to fly i sommertiden. Det svarer til omkring 20 piloter og knapt 50 kabine-medarbejdere, der således kan regne med en fyreseddel, med mindre selskabet finder anden trafik til flyene.
Sterling arbejder med en idé om at etablere flere ruter i nærtrafikken, d. v. s. ruter med højst to timers flyvetid, hvor uventet nedgang i antallet af passagerer får begrænset økonomisk effekt.
Hvis ikke Sterling finder sådanne løsninger som erstatning for Star Tour-flyvningerne, kan også andre medarbejdere end piloter og kabinefolk forvente at miste deres arbejde. Det skyldes, at Sterling’s rutetrafik, totalt set, giver drønende underskud, mens charterflyvningerne hænger økonomisk sammen og endda giver et vist dækningsbidrag til den øvrige del af virksomheden.
Når man mister en del af de indtægter, der bidrager til andre sektioner i selskabet, vil det naturligt nok også indebære fyringer dér.
Alt i alt må man således forudse, at tabet af Star Tour i værste fald kan ende med en reducering af personalestaben med i alt omkring 100 medarbejdere.

Optimismen siler
Indtil nu har ledelsen i Sterling gjort sig store anstrengelser for at holde gejsten oppe hos medarbejderne. Det har man gjort ved ustandselig at meddele, hvor godt det går. Men efter dagens bulletin om, at Star Tour vælger SAS ikke blot som hovedtransportør, men til al sin trafik, er det svært for både ledelse og medarbejdere at opretholde optimismen.
Stig Elling, salgsdirektør i Sterling, tilbageviser dog forlydender om, at Star Tour vælger SAS, fordi man finder Sterling’s fremtid for usikker:
’Vi har, lige til det sidste, forhandlet med både SAS og Sterling, og vi valgte SAS udelukkende ud fra, at deres tilbud var det bedste, både hvad angår pris og diverse andre faktorer,’ siger han.
Sterling udelukker ikke, at tabet af Star Tour efterfølges af en lignende besked fra rejsearrangøren Bravo Tours i Herning.
Islændingen Andri Már Ingólfsson (41), der for mindre end et halvt år siden overtog Bravo Tours, har intet med Sterling’s ejer, FL Group, at gøre og er således ikke indsyltet i Sterling. Han kører helt sit eget løb, og i hans planer indgår etablering af et eget charterflyselskab, der skal betjene Bravo Tours samt søsterselskaberne STS Solresor i Sverige og norske Solia foruden hans virksomhed i Island, Heimsferðir.
Andri bruger i dag Sterling ud af Danmark og SAS ud af Sverige og Norge. Mellem Island og Syd-Europa flyver han med spanske Futura.
I Island er han kendt som en særdeles seriøs forretningsmand, hvis udgangspunkt er at tjene sine penge, før han bruger dem. APM-mottoet Med Rettidig Omhu har han taget til sig som sit eget.
Almar Örn Hilmarsson (32), administrerende direktør i Sterling Airlines A/S, rystes ikke over at have mistet Star Tour som kunde og vil heller ikke falde i besvimelse, hvis Bravo Tours falder fra.
Tilsyneladende tager Almar situationen med ophøjet ro, og det gør han, fordi han inderst inde slet ikke er begejstret for chartertrafik. Han ser Ryanair som sit store ideal, og når Ryanair ikke interesserer sig for chartertrafik, bør Sterling heller ikke gøre det, mener han. Almar har opbakning i det synspunkt fra sin bestyrelsesformand, islændingen Pálmi Haraldsson.
Ryanair får Sterling antagelig mere ind på livet, end man i virkeligheden bryder sig om, når det irske lavprisselskab om få måneder begynder at flyve mellem København og London.

Handelsmænd
De islændinge, der har overtaget Maersk Air og Sterling samt foretaget opkøb i svenske FlyMe og britiske easyJet, er ingenlunde luftfartsfolk. Når de siger, at de vil gøre Sterling til Europas største lavprisselskab, og at de i øvrigt har en langsigtet strategiplan for selskabet, så har de svært ved at overbevise omgivelserne om deres muligheder for at realisere det ambitions-niveau.
Havde der været tale om professionelle luftfartsfolk, ville situationen have været en helt anden. Men de personer, der har fået Sterling og Maersk Air overdraget – og endda modtaget penge for at overtage dem! – er handelsmænd og ingenting andet. Alle iagttagere i rejsebranchen er enige om, at islændingene ikke driver luftfart – men derimod handler med luftfart!
Erfarne luftfartsfolk såvel som analytikere i de store investeringsbanker føler sig således overbeviste om, at Sterling bliver genstand for endnu et salg indenfor et års tid eller så. Først og fremmest forventes, at Sterling og FlyMe i Göteborg lægges sammen samtidigt med, at man i begge selskaber sanerer kraftigt på omkostningssiden. Der spares overalt med henblik på, at man i et salgsprospekt skal kunne notere så minimale omkostninger som overhovedet muligt.
Almar udtrykte sig med følgende ord i et brev til medarbejderne i begyndelsen af marts:
Sterling will in March initiate a salary review process for administrative staff. As general guideline, salary regulations will only take place for a limited number of employees, as the company this year has a tight budget. The line management will, in cooperation with HR, review salaries, and individual letters will be sent out before end of March.
I ask for your understanding of the fact that we as a company in a turn-around phase cannot regulate all salaries. It is simply necessary for the company to focus on all costs in order to be true to our goals on profitability.

Værdien skrues op
Helst af alt vil ejerne – FL Group henholdsvis Fons – sælge til et eksternt foretagende, så man får fremmede penge ind i holdingselskaberne. Men finder man ikke en sådan køber, er det nærliggende at tro, at man vil se en ny handel á la ’fætter-og-kusine’-mønstret, som det skete i oktober fjor, da ejerskabet af Sterling overgik fra Fons til FL Group. I forbindelse med den handel blev værdien af det underskudsgivende foretagende fastsat til DKK 1,5 milliard, hvilken beslutning blev forsvaret med, at Sterling nu var blevet trimmet, ligesom konkurrenten Maersk Air var blevet fjernet fra markedet.
En tredjedel af den halvanden milliard danske kroner kom fra småaktionærerne i FL Group, der til gengæld blev ejer af nogle Sterling-aktier, hvis værdi man kan sætte et stort spørgsmålstegn bag.
En sammenlægning med FlyMe vil sandsynligvis blive et argument for endnu en gang at skrue værdiansættelsen op, hvorfor ingen forbavses, hvis det pludselig meddeles, at islændingene har solgt Sterling for eksempelvis DKK 2,5 milliarder – til sig selv.

DKK 43 pr. passager
Den generelt pessimistiske holdning overfor Sterling’s fremtid sker på baggrund af foreliggende kendsgerninger i markedet i kombination med ejernes manglende indsigt i luftfart.
Inden den islandske overtagelse af Maersk Air og Sterling havde de to selskaber sammenlagt fem millioner passagerer pr. år – fordelt med tre millioner til Maersk Air og to millioner til Sterling.
Udviklingen gennem de seneste måneder plus dagens meddelelse om Star Tour’s overgang til SAS viser tydelige tegn på, at den nye ledelse i Sterling langt fra magter at fastholde passagertallene, og der er endda dem, som tror, at Sterling meget hastigt kommer ned på samme antal passagerer, som selskabet transporterede før overtagelsen af Maersk Air – således kun to millioner inkl. charter. Allerede nu har man afleveret tre af de leasede fly tilbage til ejerne, og 25 piloter har modtaget deres opsigelse. Med tabet af Star Tour forventes det, at flåden reduceres med yderligere tre, måske endda fire fly.
Dertil kommer den ubehagelige faktor, at Sterling – trods Maersk Air’s ophør – ikke får særlig gode priser for sine billetter. Eksempelvis gik man i dagene umiddelbart før messen Ferie for Alle i Herning i februar ud med et såkaldt slagtilbud på ruten Billund-London, hvor 10.000 enkeltbilletter til DKK 199 inkl. skat og afgifter blev udbudt.
Når skat til staten og afgifter til Billund Lufthavn var fratrukket, blev der DKK 43 tilbage til Sterling!
Der var det vilkår forbundet med de billige billetter, at de skulle bruges mellem 26. marts og 15. juni, i hvilken periode Sterling med sine nu kun to frekvenser om dagen udbyder godt og vel 20.000 flysæder fordelt på 150 flyafgange fra Billund til London.
Såfremt de 10.000 passagerer, der hver bidrager med kun DKK 43 til Sterling’s kasse, rejser i samlet flok, vil der med andre ord gå 75 fly i luften fyldt med disse passagerer. Sagt med andre ord letter gennemsnitligt hvert andet fly udelukkende med sådanne ’43 kroners-passagerer’.
I november i fjor blev 100.000 (!) billetter til DKK 20 pr. stk. udbudt, hvilket svarer til, at mere end 600 fly sendes i luften stopfyldt med passagerer, der alle sammen har betalt kun DKK 20 hver.
Kort tid efter meddelte Sterling, at selskabet ’i anledning af den store succes med de 100.000 billig-billetter’ ville udbyde så mange som yderligere 200.000 billig-billetter, denne gang dog til op mod DKK 500 pr. billet.
Ingen andre end Sterling selv véd, hvor mange af de udbudte billetter der er blevet solgt. Men konstateres kan det, at i den udstrækning, billig-billetterne ikke er blevet solgt, er flyene i stedet gået i luften med tomme sæder. Derved har Sterling ikke en gang fået de DKK 20 henholdsvis DKK 43 i kassen pr. flysæde.
Hvor længe sæbeboblen kan holde, vil kun fremtiden vise.

Fejlprocent på 20
Almar Örn Hilmarsson havde snuset til luftfart i kun få måneder, da han i maj i fjor blev placeret i chefstolen hos Sterling. I perioden fra november 2004 til maj 2005 fungerede han således som direktør for Iceland Express, som på det tidspunkt var overtaget af Pálmi Haraldsson – samme islænding, som i fjor overtog Sterling henholdsvis Maersk Air, og som lige nu bruger det meste af sin energi på lavprisselskabet FlyMe i Göteborg – også det et underskudsforetagende.
Gennem en halv snes år arbejdede Almar for Pálmi, der er grossist i frugt og grønt i Island, og som desuden er vulkan-øens største bananimportør.
Trods sin manglende erfaring omkring luftfart har Almar gentagne gange udtalt, at der kun er én person i Sterling, som bestemmer, og at det er ham. Men han gør ikke krav på at blive betragtet som den perfekte chef, idet han gerne afslører, at han bruger 20 pct. af sin tid på at rette fejl, han selv har begået i arbejdet!

’Billigst på markedet’
Selvom det er Almar, der bestemmer i Sterling, findes en direktion med i alt syv personer – Almar plus seks andre.
Det mest synlige direktionsmedlem er ikke mere Almar selv, men i stedet firmaets unge og dynamiske informationschef, Niels Brix, der har ansvar for HR, kommunikation og juridiske anliggender med rang af Vice President. Han kom ind i billedet, da islændingene, i forbindelse med overtagelsen af Sterling i foråret i fjor, søgte rådgivning om danske forhold hos revisionsselskabet Deloitte. Man købte en samlet pakke, i hvilken Niels blev inkluderet.
Før ansættelsen hos Deloitte arbejdede han på den danske ambassade i Washington, hvor han havde ekstern kommunikation som et af sine arbejdsområder.
Gennem de seneste måneder har Niels været den, der på vegne af Sterling har udtalt sig i pressen. Men udover at fastslå, at Sterling’s ambition er at være billigst på markedet, siger han ikke meget.
De øvrige fem medlemmer af direktionen er: NAVNE FJERNET......


Ved siden af en efter danske forhold fornuftig løn siges direktionen at have en bonusaftale, der udløses, såfremt Sterling bliver solgt til ekstern side. Et rygte gør således gældende, at hvert af direktionens medlemmer i et sådant tilfælde modtager DKK 10 millioner.
Hermed forventer FL Group, ejeren af Sterling, at direktionen ikke blot bliver, hvor den er, men også at alle kræfter bliver lagt i for at nå de fastsatte mål. Bonusaftaler plejer at fungere efter hensigten i sådanne situationer.
Niels Brix vil ikke bekræfte, at de syv medlemmer af direktionen har sådanne bonusordninger.

Flyvecheferne
Udover de 250 medarbejdere, som blev afskediget i forbindelse med overtagelsen af Maersk Air, er personalestaben i Billund blevet reduceret med 50 medarbejdere, ligesom 25 piloter er blevet opsagt. Desuden forventes, som nævnt, omkring 100 medarbejdere at blive arbejdsløse, når Star Tour til efteråret begynder at flyve med SAS.
Hertil kommer, at mere end 100 medarbejdere selv har valgt at sige farvel til virksomheden.
En af dem, der har taget en sådan beslutning, er luftkaptajn Klaus Ren, der var flyvechef i Maersk Air. Han forlod Sterling i december, efter at han i samarbejde med Sterling’s hidtidige flyvechef, Claus Gammelgaard, havde indledt arbejdet med at integrere Maersk Air’s flyflåde i Sterling’s.
Hverken Claus eller Klaus lagde skjul på, at de begge sigtede mod posten som flyvechef i det ny Sterling. Men ledelsen bestemte sig i stedet for en helt tredje person til den post, idet man ansatte Per Volstrup Petersen, der tidligere havde arbejdet i Sterling Airways, og som i 1993/94 medvirkede til at retablere Sterling efter selskabets konkurs i september 1993. I de senere år har Per fløjet som kaptajn i Ryanair, og det engagement blev af islændingene vurderet som en absolut merit.
Herefter valgte Klaus Ren at sige farvel til Sterling, mens Claus Gammelgaard gik tilbage til cockpit’et for igen at flyve som kaptajn.

Nyt luftfartsselskab
På vegne af nogle ’iværksættere’ med rødder i branchen er Klaus Ren i øjeblikket i gang med at analysere mulighederne for etablering af et nyt charterflyselskab, hvis målgruppe vil være de mindre rejsearrangører, og som dermed bliver en konkurrent til Sterling.
Klaus pointerer, at han ikke selv er primus motor i projektet, men blot optræder på sidelinien som sagkyndig. Hvem de egentlige ’bagmænd’ er, vil han ikke afsløre på nuværende tidspunkt. Således vil han heller ikke svare hverken ja eller nej på spørgsmålet om, hvorvidt Torben Anker Sørensen, der var administrerende direktør i Sterling i et års tid i perioden 2003-04, og som siden har været chef for Lindø-værftet, er en af de personer, der agter at give et nyt charterflyselskab luft under vingerne.
’Efter at Maersk Air ikke findes mere, er der adskillige personer i branchen, som mener, der må være grundlag for et nyt charterflyselskab,’ konstaterer Klaus. ’Hvem der har kontaktet mig, kan jeg dog ikke udtale mig om.’


TRAVEL PEOPLE NEWSLETTER – 13MAR2006

Last edited by boeing737-700; 16th Mar 2006 at 09:38.
boeing737-700 is offline