PPRuNe Forums - View Single Post - SAS , down the drain?
View Single Post
Old 26th Feb 2006, 21:19
  #46 (permalink)  
dusk2dawn
Transparency International
 
Join Date: Jul 2000
Location: Denmark
Posts: 747
Received 0 Likes on 0 Posts
....frontalangrep på 2400 piloter......fullstendig uansvarlig

Åpent brev fra norske SAS-piloter:
- Flygere er noen fæle folk"
De norske SAS-pilotene tar til motmæle mot det de kaller uthengningen i media. I et brev til kolleger i flybransjen redegjør fagforeningen NSF- for sitt syn på overføring til SAS-selskapene i Danmark, Norge og Sverige, samt for utflagging. Brevet fra SAS-pilotene kan du lese her på boarding.no
Her er brevet fra de norske SAS-pilotene og deres fagforening:
"Kjære kollega i flybransjen.
Som du sikkert har opplevd er det store utfordringer i flybransjen. Den siste tiden har fokus første og fremst vært rettet mot SAS og SAS pilotene. Vi er klar over at alle andre medarbeidergrupper i bransjen også berøres av dette, og at det kommer på toppen av en allerede tøff arbeidssituasjon. Mange er engstelige for at dette får konsekvenser for deres egen arbeidsplass. Dette er meget beklagelig. Vår virksomhet er basert på at alle grupper utfører sitt arbeid sikkert og profesjonelt, i tillit til hverandre. Alle grupper og individer er således like viktige for at produktet skal være sikkert og godt. Vi har tillit til dere.
Piloter er en gruppe det er forholdsvis lett å henge ut i det tabloide media. Det skal vi nok tåle. Vi synes imidlertid saken er prinsipielt viktig for alle parter i vår bransje, og derfor fortjener en mer seriøs framstilling.
Det handler om et anstendig arbeidsliv, basert på gjensidige avtaler og tillit.
Det hele startet med at SAS ledelsen bestemte seg for å bryte et meget sentralt punkt i SAS pilotenes kollektivavtale som omhandler vårt ansettelsesforhold. Dette avtalepunktet er forankret i kollektivavtalen og lokale avtaler. Uansett hva juristene til slutt kommer fram til, er alle de involverte parter fullstendig klar over intensjonene i disse avtalene. Dette var også avgjørende i uravstemmingen for pilotene, som dannet grunnlaget for trepartsavtalen mellom pilotforeningene og SAS, og som igjen var grunnlaget for integreringsprosessen i SAS/Braathens. En pilot bør absolutt være ansatt der hvor driftsmidlene (flyene) eies. Det er vårt eneste forsvar mot utflagging av arbeidsplasser. Et slik ensidig avtalebrudd under fredsplikt, ble derfor oppfattet som et frontalangrep på våre arbeidsplasser. Reaksjonene uteble ikke.
Reaksjon
SAS pilotene har de siste årene hatt et utfordrende forhold til sin arbeidsgiver SAS, og oppdragsgiver SAS/Braathens. Dette har bygget seg opp over tid. Vernetjenesten og HMS har dokumentert et så høyt frustrasjonsnivå og stressnivå blant pilotene, at luftfartstilsynet er orientert om saken. Piloter er som folk flest, og er utsatt for akkurat de samme utfordringene i livet som alle andre. Når det totalt sett oppstår en overbelastning, har vi et spesielt ansvar. Da er det ikke bare en rett, men også en plikt å ikke føre flymaskiner. Dette er hjemlet i luftfartsloven.
Skandinaviske arbeidsplasser skal ha skandinaviske arbeidsbetingelser
Dette handler ikke om særbehandling eller forbedring av arbeidsavtaler. Piloter skal selvfølgelig være like markedstilpasset og kostnadseffektive som andre grupper i samfunnet. Konkurranse mot eksterne aktører er bra. Felles internasjonale arbeidstidsbestemmelser skal sikre en rettferdig konkurranse med akseptable arbeidsvilkår. De ulike aktørene vil ha et fortrinn i operasjoner ut fra sitt eget hjemmemarked, og produksjonen vil således fordeles naturlig mellom lav- og høykost land. Kundene vil få et sikkert og korrekt priset produkt. Produktkvalitet og kostnadseffektivitet vil avgjøre det enkelte selskaps markedsandel, som igjen vil innvirke på avkastning og arbeidsbetingelser. Alle i selskapet vil dra i samme retning for å øke inntjeningen og sikre arbeidsplassene.
Etikk og moral
Enkelte eiere vil nok alltid vurdere muligheten for å øke inntjeningen på operasjoner i et høykostland, ved å innføre lavkostlandenes arbeidsbetingelser. Mange bransjer sliter med aktører som utnytter billig arbeidskraft for å øke fortjenesten, og dermed raserer det norske arbeidsmarkedet. Dette fører kun til berikelse av eierne, og bidrar ikke til økonomisk utjevning mellom landene, som er et av globaliseringens mer edle motiver. Vi har de siste årene opplevd at piloter presses ut av selskapet på grunn av påstått overtallighet. Norske piloter blir ”eksportert” til SAS eide selskaper i Baltikum/Finland, og jobber på Baltiske betingelser i direkte konkurranse med vår hjemlige virksomhet. Dette er en brutalisering av arbeidsmarkedet som få har sett maken til. Det er ingen grunn til å tro noe annet enn at SAS vil forsøke og fortsette denne sosiale dumpingen. En forretningsstruktur hvor driftsmidlene eies sentralt og de ansatte er tilsatt lokalt, åpner for en slik agenda.
Vi vil slåss for våre arbeidsplasser, men håper å forhandle om arbeidsvilkårene
Arbeidslivet, slik vi kjenner det, består av to parter. Arbeidsgiverne ønsker å skape verdier, tjene penger, og gi avkastning til aksjonærene. Arbeidstagerne ønsker å bidra til verdiskapningen, en trygg og god arbeidsplass, og tjene penger til seg og sin familie. Innenfor reglene i arbeidslivet og de rammene markedet tillater, forplikter man seg til en avtale som begge kan leve med. NSF har opp gjennom historien vært en ansvarlig avtalepartner. I 2004 imøtekom vi ledelsens krav, og bidro med kraftige lønnskutt samt betydelig effektivisering av arbeidstidsbestemmelsene. Lønningene er konkurransedyktige og vi er helt opp i mot myndighetenes maksimale grense for arbeidsbelastning. SAS/Braathens kan tjene penger og aksjonærene kan få god avkastning. Å flagge ut arbeidsplasser for å tjene enda mer penger er ikke samfunnsnyttig. Lykkes SAS med sin ”union-busting”, kan den sentrale SAS ledelsen manøvrere uten forpliktende avtaler. SAS kan fritt sjonglere med driftsmidler og kapital mellom sine syv underbruk i konsernet. Dette er en agenda som skaper uholdbare og uforutsigbare betingelser for skandinaviske arbeidstagere.
Vårt krav om konsernansettelse er også et krav om skandinaviske arbeidsplasser.
Kundene må ta støyten
SAS ledelsens forretningsmetoder har lenge vært i søkelyset. Ledelsens splitt og hersk metoder, mangel på konfliktløsning, og lite menneskelige lederstil er også kjent. Mange grupper og individer har måttet lide som følge av dette.
Mange fagforeninger, grupper og enkeltpersoner har vist forståelse, innsikt og uttrykt støtte. Dette varmer, og vi er inderlig og dypt takknemlig. Mange av dere har egne, bitre erfaringer å bygge på. Noen er saklig uenig i vår framstilling. Det er realt, og helt uproblematisk. Noen kan dessverre falle for fristelsen til å utnytte saken til egen fordel. Det kan være korttenkt.
NSF har stor forståelse for den frustrasjon og engstelse denne situasjonen har medført for mange, og vi håper inderlig at ledelsen besinner seg. Hvis SAS velger å gå til frontalangrep på 2400 piloter med passasjerene som gisler, er det fullstendig uansvarlig..
Med håp om en verdig løsning, trygge og gode arbeidsforhold, og skandinaviske arbeidsplasser i skandinavisk luftfart.
Med vennlig hilsen
For Norske SAS-flygeres Forening
Rune Sundland"
::: ... :::

Last edited by dusk2dawn; 27th Feb 2006 at 08:20. Reason: Spelling etc
dusk2dawn is offline