Go Back  PPRuNe Forums > Flight Deck Forums > Tech Log
Reload this Page >

A/T Disconnect after Engine Start B777

Tech Log The very best in practical technical discussion on the web

A/T Disconnect after Engine Start B777

Old 14th Jun 2019, 08:53
  #1 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2018
Location: Frankfurt
Posts: 2
A/T Disconnect after Engine Start B777

Hi,


I (Aircraft Maintenance Tech) recently had a crew complaining that they had an "Autothrottle Disc" Amber Eicas Message after Engine Start. (Autothrottle Arm switches where armed before. The aircraft had 1h ground time without shutting off power.)

Question to the B777 Pilots: During final approach could it be that you sometimes land with A/T disconnected and only hit the disconnect button once. Leaving the Status Message active? Then park it and shutdown normally. ( Could it be that on Engine shutdown the Eicas Message disappears and then comes back after Engine Start because the disconnect button was only hit once?)

To all its just my theory. It might be wrong. (Not a pilot) Just want to understand what is going on since out of my perspective there was no "White" Status Message in the lower Eicas nor any fault code so I think the A/T System is 100% okay.

Could some last minute change in the Runway direction / V-Speeds) while LNAV and VNAV already been armed during preflight cause the A/T to disconnect after engine start?


Thanks for your support!


best regards,


F.
CPDLC NeedsReset is offline  
Old 15th Jun 2019, 00:00
  #2 (permalink)  
 
Join Date: Dec 2004
Location: 4 seasons hotel
Posts: 215
B777 always land with A/T ON.

The reality is B777 electric system no break power transfer is not as good as it claims especially on older aircrafts. I have seen displays flicker, CDU momentarary blanks, fuel pump gets knock off etc during electrical power transfer during engine start.

So a A/T EICAS message after engine start is not inconceivable.
flightleader is offline  
Old 15th Jun 2019, 13:39
  #3 (permalink)  
 
Join Date: Jun 1999
Location: Oztrailia
Posts: 2,653
Disconnect the A/T on approach and you wonít get a Status message..........
ACMS is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

Copyright © 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.