Go Back  PPRuNe Forums > PPRuNe Worldwide > Nordic Forum
Reload this Page >

Framtidstro i SAS?

Wikiposts
Search
Nordic Forum It smells a bit of snow and ice and big hairy vikings chasing lusty maidens around after lots of mjød and loud partying. Forum languages are Svenska, Dansk, Norsk & English.

Framtidstro i SAS?

Thread Tools
 
Search this Thread
 
Old 17th Jun 2002, 14:21
  #1 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2001
Location: Sweden
Posts: 47
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Red face Framtidstro i SAS?

Sitter här och funderar lite över SAS framtid. Allt som hörs från bolaget är defensiva åtgärder som massavskedningar, flygplan som ställs på backen, 737 styrmän som tas ur produktion samtidigt som kaptener köps in på fridagar för dyra pengar. Linjer som läggs ner och tas över av dotterbolag etc. Jag förstår att bolaget måste sluta blöda och en minskning av administrativ personal är förmodligen nödvändig.

Vad jag inte förstår är dock bristen på offensiva satsningar för att se till att SAS i framtiden kan ta marknadsandelar och fortsätta vara en hyfsat stor aktör i europa. Varför satsas det exempelvis inte hårt på att ta hem charterkontrakt för att hålla piloter och kabinpersonal i luften. Detta skulle SAS kunna göra till självkostnadspris eller kanske med en liten förlust med tanke på att de håller den flygande personalen i trim och inom bolaget tills dess att marknaden vänder och fler piloter behövs. Det käns som om SAS för närvarande lever efter principen "undvik varje kostnad nu oavsett om detta kostar företaget mångdubbelt om ett par år". Jag saknar en långsiktig riktning för företaget.

Jag tror att SAS nu behöver en ledare av Janne Carlsson-modell som kan ena företaget och måla upp en vision för framtidens SAS. Utan en vision som alla kan känna sig delaktiga i, flygande personal såväl som mark och administrativ personal har jag svårt att se någon framtid för SAS.

Någon annan med några tankar i ämnet?

(Jag är en av de 45 piloter som fick sitt kontrakt med SAS uppsagt runt en vecka innan kursstart höstan 2001. Jag har säkert lagt för mycket känslor i mitt resonemang, men utan arbete och med en PC att betala är detta svårt att undvika.)

Jag uppskattar att ni har stått ut med mitt svammel. Må väl alla!

// Preflight
preflight is offline  
Old 20th Jun 2002, 20:10
  #2 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2001
Location: Scandinavia
Posts: 174
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Hei Preflight!

Personlig har jeg gått fra å være heltidspessimist til å faktisk håpe på en positiv framtid for SAS. (No, I'm not on drugs) Tiden vi er inne i krever en kraftig omstilling for at SAS overhodet skal overleve (det er mange som ennå ikke har innsett dette). Basisen for min forsiktige optimisme ligger i at det nå begynner å skje ting på områder som er helt avgjørende for selskapets fortsatte drift:

1. Prosjekt ROSA
Dette er et prosjekt som skal redusere overhead-kostnader (administrasjonskostnader) i SAS med 30-40%. Uten tvil det viktigste punktet, da SAS sliter med at for store overhead-kostnader gjør ruter ulønnsomme å drive, både for SAS Airline og SAS Commuter.

2. Effektivisering av produksjonen
Piloter og kabin skal rett og slett produsere flere timer. Dette er faktisk til stor grad mulig innenfor dagens kollektivavtaler, men det har ikke latt seg gjøre å schedulere effektivt nok. Det skyldes hovedsaklig at trafikksystemet i SAS har vært tilpasset passasjerenes behov (connections), med store trafikktopper til enkelte tider av døgnet, som har gitt endel forsinkelser i rush-tidene, og dødtid på fly og besetning utenom toppene. Nå legges trafikksystemet om, der effektivitet og utnyttelse av fly og besetning prioriteres mye høyere. Scheduleringen skal også effektiviseres. I tillegg har man åpnet kollektivforandringer, for å forhandle om elementer i avtalene som er til hinder for en mer effektiv produksjon.

3. Ekspansjon
Man skaper ikke en lønnsom bedrift ved å bare kutte. Forutsatt at ROSA og effektiviseringen av produksjonen kommer i havn, vil SAS Airline (Airline og Commuter) øke fra et minimum av 140 fly til 215 fly i 2006. Man vil inn å ta markedsandeler på ruter som før var ulønnsomme, og gjenoppta nedlagte ruter. Man vil operere RJ i SAS, beslutning om denne faller i august. Denne ekspansjonen vil sysselsette de som blir overtallige av at produksjonen effektiviseres. Forhåpentligvis vil det også bli bruk for de medarbeiderne som er oppsagt, og kanskje det også blir et rekrutteringsbehov.

Med andre ord skal det skje mye med SAS de nærmeste årene. Om det blir slik vil tiden vise, jeg kjenner meg på ingen måte trygg på at framtidsbildet blir slik det nå planlegges i SAS. Planene er iallefall offensive, så får vi se om de etterleves, eller om vi alle om et par år må komme med lua i hånden og lommeboka åpen til Mr. O'Leary...

Hvis du har orket å lese helt hit, lykke til!
PropsAreForBoats is offline  
Old 23rd Jun 2002, 05:08
  #3 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2001
Location: Sweden
Posts: 47
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Tack för svaren!

Det är skönt att höra att offensiva satsningar finns i SAS. Jag håller med om att det är en nödvändig, om än smärtsam omställning som krävs för att SAS ska kunna hålla sig konkurrenskraftiga framöver. Hoppas den ger resultat.

Jag hoppas att RJ satsningarna faller väl ut om de nu blir av. Förhoppningsvis så väl att en annan kan vara aktuell igen inom en snar framtid. Var ska i så fall RJ ligga? I Airlines eller i SC, eller ett nytt dotterbolag kanske bildas...?

Mvh/ Preflight
preflight is offline  
Old 23rd Jun 2002, 13:08
  #4 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2001
Location: Scandinavia
Posts: 174
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
RJ-saken er under utredning nå, beslutning faller i august. Alle de tre mulighetene du nevner, er aktuelle. I august kommer det også en beslutning om SC's fremtid; om SC skal se ut som i dag, integreres i Airline, bli produksjonsselskap for alle selskapene i SAS-gruppen, eller bli et eget selskap med ansvar for egne ruter.
PropsAreForBoats is offline  
Old 23rd Jun 2002, 20:55
  #5 (permalink)  
 
Join Date: Aug 1998
Location: Europe
Posts: 156
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Ok,

Det der sker i SAS lige nu er vel det store opgør med fagforeningerne. Det måtte jo komme før eller siden, og det er vel også nødvendigt i en eller anden grad. Vi skal udvide for at overleve på sigt, og for at vi kan udvide skal vores omkostninger ned.

Jeg er helt sikker på at det nok skal lykkes, men det kommer til at koste. Det er kedeligt at læse at nogen har fået deres kontrakt opsagt før de nåede at starte i firmaet og jeg håber at vi hurtigt for vendt skuden så vi kan bevæge os fremad igen.
Ramrise is offline  
Old 24th Jun 2002, 07:59
  #6 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2001
Location: Sweden
Posts: 47
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jag tror nog att det bästa skuille vara att slå ihop SC och airlines. Att ha två så stora separata administrationer måste kosta otroligt mycket. Kollektivavtalen må vara dyrare i airlines men det borde ändå bli billigare med EN administration.

// Preflight
preflight is offline  
Old 24th Jun 2002, 09:50
  #7 (permalink)  
SpaceRanger
 
Join Date: May 1999
Location: Samsonite
Posts: 213
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
http://www.pilotcareercentre.com/JobListDetail.asp?JobID=243

http://www.pilotcareercentre.com/Job....asp?JobID=243

Dash 8 piloter, Europa og Karibien.
TheDrop is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.