Go Back  PPRuNe Forums > PPRuNe Worldwide > Nordic Forum
Reload this Page >

Pilotsøvn blir EU-sak.

Wikiposts
Search
Nordic Forum It smells a bit of snow and ice and big hairy vikings chasing lusty maidens around after lots of mjød and loud partying. Forum languages are Svenska, Dansk, Norsk & English.

Pilotsøvn blir EU-sak.

Thread Tools
 
Search this Thread
 
Old 19th Apr 2011, 12:42
  #1 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Location: norway
Posts: 62
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Pilotsøvn blir EU-sak.

Norske piloter har lenge advart mot uansvarlige arbeidstidsbestemmelser og får følge av danske piloter, som hevder at ni av ti piloter fatter feilbeslutninger som følge av søvnmangel. Nå blir det en sak i EU-parlamentet.

Danske piloter hevder at lange arbeidsdager og uregelmessig søvn kan gå ut over flysikkerheten og øke risikoen for alvorlige ulykker, skriver den avisen Politiken.
Også norske piloter har ropt et varsko om farene ved pilotenes arbeidstidsbestemmelser.

I februar spurte NRKs Forbrukerinspektørene (FBI) 389 norske piloter 14 spørsmål om arbeidsforholdene i luften. Svarene i undersøkelsen tyder på en arbeidshverdag hvor den absolutte majoritet, 70 prosent av de spurte “opplever gjeldende arbeidstidsbestemmelser som uforsvarlige/en sikkerhetsrisiko”.

Åtte av ti piloter sier de har gjort feil i cockpit som direkte konsekvens av fatigue.

Også Norsk Flygerforbund (NF) bidro i programmet. NF er også svært kritisk til de foreslåtte reglene om nye arbeidstidsbestemmelser som foreslås av European aviation safety agency (EASA). Til tross for meldinger om lange arbeidsdager, som går på flysikkerheten løs, foreslås det å videreføre dagens regelverk, men med færre muligheter til å trekke fra arbeidstid for landing.

Krav om endring
– Det er skremmende at så mange som 206 av 389 norske piloter innrømmer å ha sovnet på jobb. Nå må noe gjøres med arbeidstidsbestemmelsene, krever Parats nestleder Vegard Einan.
Parat er den største arbeidstakerorganisasjonen for ansatte i norsk luftfart og organiserer om lag 3400 ansatte, både flygende personell og bakkepersonell. – Den store konkurransen i luften, som har gitt oss som forbrukere billige billetter, har også en annen side. For å være med på priskarusellen tøyes arbeidstidsbestemmelsene til det ytterste, sier Einan.

Blir EU-sak
Den danske avisen Politiken skriver at transportsministeren nå kan tvinges til å ta saken opp med EU og kreve at det er uholdbart at piloter kan jobbe inntil 60 timer i uken.

Avisen har intervjuet 21 anonymiserte 21 piloter, som forteller at de jevnlig kjemper for å holde seg våkne på turer til og fra Danmark.
– Jeg har opplevd å få lov av min makker til å sove i en halvtime og så våkne opp og oppdage at han ved siden av også sitter og sover, sier en av pilotene.

Ifølge avisen mener 82 prosent av de spurte pilotene at arbeidstidsbestemmelsene er direkte uforsvarlige.
Nå krever den en rekke danske opposisjonspolitkere at saken blir brakt inn for EUs ministerråd.
– Det er ikke noen ny sak, men det er aktualisert igjen av en veldig klar melding fra pilotene. Det er en sak vi skal ta svært alvorlig, for flysikkerhtden skal være i høysetet - man skal være trygg når man flyr, sier Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen til avisen.
Også Dansk Folkeparti (DF) støtter en avklaring. Partiets samferdselstalsmann Kim Christiansen vil nå ta saken opp i EU-parlamentet, hvor han er folkevalgt og krever et svar på hva den danske transportministeren vil foreta seg.

Hentet fra Takeof.dk ( 18/4-11 )
Luftfart1 is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.