Go Back  PPRuNe Forums > PPRuNe Worldwide > Nordic Forum
Reload this Page >

Reiser nordmenn fortsatt til USA for flytrening?

Wikiposts
Search
Nordic Forum It smells a bit of snow and ice and big hairy vikings chasing lusty maidens around after lots of mjød and loud partying. Forum languages are Svenska, Dansk, Norsk & English.

Reiser nordmenn fortsatt til USA for flytrening?

Thread Tools
 
Search this Thread
 
Old 21st Aug 2009, 03:33
  #1 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Age: 56
Posts: 20
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Reiser nordmenn fortsatt til USA for flytrening?

Reiser nordmenn fremdeles til USA for aa utdanne seg? I saa tilfelle, hvilke skoler utdanner de seg ved?
Norsk is offline  
Old 21st Aug 2009, 06:36
  #2 (permalink)  

SkyGod
 
Join Date: Aug 2000
Location: Palm Coast, Florida, USA
Age: 67
Posts: 1,542
Likes: 0
Received 10 Likes on 1 Post
hvilke skoler utdanner de seg ved?
Gjerne flyskoler skulle man tro, skjønt disse dager kan det være litt av hvert..

TowerDog is offline  
Old 21st Aug 2009, 09:01
  #3 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2002
Location: A Marriott somewhere
Posts: 213
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Bruk pengene pa noe annet i stedet

Flytrening i USA er fortsatt mye billigere enn i Europa. I USA far du ogsa laert deg a fly, ikke bare hvordan du fyller ut papirer og bor si at SOP"s er det viktigste i en flygers karriere.

Jeg dro til USA i slutten av 80 tallet og har jobbet som flyger siden 94. Jeg flyr en Gulfstream 550 rundt hele verden og er sa lei jobben at jeg har bestemt meg for a bli advokat i stedet.

Jeg tjener en haug med penger, jobber en maned og har fri en maned. Det skulle jo egentlig vaere helt topp. Likevel sa er det bare negative ting a se i bransjen. Sa jeg skal bli advokat og saksoke enhver regnskapsforer og management company for a ikke vite hva de driver med.

Jeg er ogsa lei av a se at staten i Norge har en flyger skole. Hvorfor skattebetalere skal hjelpe til med dette skjonner jeg ikke, det er masse unger med rike foreldre som betaler for at ungene skal bli flyger, helt opp til en typerating pa trafikkfly. La dem fortsette med det mens lonninger og vilkar gar rett i dass for ruteflygere verden over.

For de som tror jeg er en bitter wannabe/hasbeen: Jeg er Kaptein pa en 6 maneder gammel Gulfstream, vi flyr over hele verden, jeg tjener mer penger enn SAS flygere. (USD 240k/year).

Bli bilmekaniker i stedet.

Hilsen fra Hong Kong (i dag, Indonesia i morgen).
DA50driver is offline  
Old 21st Aug 2009, 10:00
  #4 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2008
Location: Norway
Posts: 6
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Akkurat, ja. Er det slik det henger sammen. Altså:

I USA lærer man å fly. Det gjør man ikke i Europa. Men i Europa, derimot lærer man å si at det er viktig å følge operasjonelle prosedyrer. Det lærer man altså ikke å si i USA.

Det er litt uklart for meg om man i USA alikevel følger dem, eller om man bare ikke sier at det er viktig å følge dem. Men det spiller kanskje ikke så stor rolle, for går man på en flyskole i USA, har man jo tross alt lært å fly, så da spiller jo SOP en mindre rolle enn i Europa hvor man ikke lærer dette.

Flygerjobben høres fryktelig kjedelig ut. Penger er neimen ikke alt, du. Fritid er viktigere. Og da er det beste valget man kan gjøre å bli advokat! Snakk om fleksibel jobb! Ingen krav til arbeidsinnsats overhodet. Man bare jobber når det passer og tar fri og ferie når det passer. Ingen sene kvelder og lange arbeidsøkter, heldigvis. Denslags kan man overlate til piloter.

Og så enkelt og greit det er å bli det. Det er i grunnen bare å bestemme seg for å bli advokat, så er bevillingen praktisk talt i lommen allerede.

Nei, la pilotyrket bli en hobby for fisefin ungdom med rike foreldre fra Oslo Vest. Så kan de skikkelige arbeidskara som er vant til å ta i et tak og som ikke har fått sydd puter under armene bli advokater.

Kanskje rikmannsungene kan ende opp som bitre kapteiner på et hotellrom i Hong Kong i stedet? Det hadde sannelig vært til pass for dem. Så kan vi andre kose oss med et liv i sus og dus.
KillerSuricate is offline  
Old 21st Aug 2009, 11:18
  #5 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2002
Location: A Marriott somewhere
Posts: 213
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Laere a fly

Jeg har flydd med for mange Europeisk utdannete flygere som ikke kan fly en "Visual Approach" fordi de aldri har hatt anledning til a trene pa det i lopet av sine 220 timer. (Jeg floy med en som heller ville lande med 20 knop medvind i Genoa fra en ILS enn a fly en visual for a lande inn i vinden). Jeg har flydd med andre som krever minimum 15 miles final til hjemmeflyplassen pa en VFR dag. Lista er lang og jeg er lei av de som kommer inn i yrket uten a skjonne hva de driver med. Jeg har JAA og FAA licenser, har flydd for bade US operatorer og Europeiske operatorer.

Vi har en SOP, og den folges hver dag pa hver flygning, jeg mener ikke at SOP's ikke er viktige. Men hvis du leser rapporten angaende IcelandAir som nesten gikk i bakken pa Gardermoen i 2002 sa ser du helt klart at SOP's ikke dekker alle omstendigheter, noen ganger ma du vaere flink til det du driver med ogsa.

De fleste som kommer inn i bransjen na er ikke trent for jobben de skal gjore. De er mest trent til a si alt det "riktige", MCC, SOP, blah, blah, blah. Jeg er lei av a jobbe som instruktor, du burde kunne fly for du far nevene rundt spakene pa en Gelfstream 550.

Jeg pleide a elske fly og alt som hadde med luftfart a gjore, men i lopet av de siste arene ser jeg en bransje som gar nedover pa grunn av de som vil ansette den absolutt billigste arbeidskraften som er tilgjengelig.

Sa na er det pa tide med ett karriereskifte sa jeg far betalt for a krangle i stedet for a argumentere med deg her.
DA50driver is offline  
Old 21st Aug 2009, 11:42
  #6 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
DA50, jeg skjønner at frustrasjonen kan ta overhånd og at man ofte kunne tenkt seg å slutte å fly kommersielt. Du har tydeligvis mange gode grunner, som jeg ikke vil argumentere imot. Dessverre har det, og er nok fortsatt, 2 leirer når det gjelder hvor og hvordan man skal lære seg å fly. Jeg er personlig mest tilhenger av hvordan det gjøres over dammen, men ser samtidig at her på kontinentet blir man trent kanskje litt mer disiplinert (?). Hadde man kunnet at det beste av begge verdener så hadde (nesten) alle verdensproblemene vært løst. Ett felles sertifikat, regelverk, minima, og ikke minst verdimålinger (sikt i meter vs miles osv). Som du sier er SOPene ryggraden i en moderne operasjon, men av og til får ryggen seg en strekk og man må ty til basic handling. Det er en annen tråd på pprune der en skriver; at man lærer mye mer av å skremme seg selv i lufta enn i en sim - og den første gangen man virkelig skremmer seg selv burde ikke være i cockpit på en airliner (eller noe i den duren). Det synes jeg var godt sagt. Vi har alle vært ute i hardt vær ei vinternatt før hvor man har gått på en smell. SOPen dekker ikke mange av disse tilfellene, og da må man virkelig jobbe smart. Og det viktigste; lære av hendelsen og vokse på den.

Det er synd at du ønsker å skifte yrke, for jeg tror luftfarten trenger flere som deg. Kanskje å bli advokat med retning luftfart er noe du tenker på? Uansett lykke til med studiene!
Guttn is offline  
Old 21st Aug 2009, 14:24
  #7 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2008
Location: Norway
Age: 38
Posts: 35
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jeg kan ikke fatte og begripe at en kaptein ikke skal ha noe å lære en styrmann. Har du ikke mer erfaring enn de aller fleste som setter seg i setet ved siden av deg da?

Jeg har lite erfaring, og jobbutsikt i nær fremtid er fraværende. Det er mange som er i samme situasjon som meg, og som leter etter motivasjon til å fortsette på karrieren. Du er kanskje en ufattelig erfaren og dyktig kaptein, men du er meget dårlig til å motivere rookies som meg. Men det er kanskje ikke ditt mål, det å hjelpe andre.

Lykke til med det nye yrket. Jeg tviler ikke ett sekund på at selskapet finner en kompetent stedfortreder som virkelig kan trives med jobben.
BoeingOnFinal is offline  
Old 21st Aug 2009, 19:33
  #8 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Age: 56
Posts: 20
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jeg er i USA og har flydd her selv i 20 aar. Trenger ikke karriereraad akkurat naa men jeg lurer fremdeles paa hvilke spesifikke skoler de utdanner seg ved i disse dager.
Norsk is offline  
Old 21st Aug 2009, 20:32
  #9 (permalink)  
 
Join Date: Feb 2008
Location: Europe
Posts: 154
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Phoenix East Aviation (FL), Pelican Flight Training Center (FL) og Hillsboro Aviation (OR) er vel de største blandt nordmenn akkurat nå. Mange svensker og finner på Pelican også. Svenske Scandinavian Aviation Academy har sin egen skole i San Diego, SAA Flight Training, men de har for tiden veldig mange kinesere. PEA og Hillsboro samarbeider med Luftfartsskolen, mens Pelican samarbeider med NEIA (tidl. NEAR).
aloha1985 is offline  
Old 21st Aug 2009, 21:22
  #10 (permalink)  
 
Join Date: Dec 2005
Location: WTF? Which city is this?!
Posts: 39
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Er også tilhenger av den "amerikanske måten".

Men det ser jo ut som europeerne etterhvert kommer etter FAA;
se på JAR'ene... FAR23=JAR23, FAR25=JAR25 etc etc

Det er/var også snakk om å endre Transition level til slik det er i USA, altså en fast høyde. Om det blir 10.000 eller 18.000 fot eller noe helt annet har man vel ikke bestemt seg helt for, men vil tro dette vil bli innført tilslutt. Tar sikkert et tiår eller to før de europeiske byråkratene har fått bestemt seg da men

Hvorfor må man finne opp hjulet på nytt sier jeg... Regelverket i USA er ikke vanntett, men se på GA feks som florerer der borte. Så kommer man hjem på berget og må betale 800-1600kr for en time i en cessna. Tilsynet når nok snart sitt mål om å kvele all GA aktivitet...
Blue06 is offline  
Old 21st Aug 2009, 21:57
  #11 (permalink)  
 
Join Date: Jan 2008
Location: Tellus
Posts: 93
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Gode poeng Blue06 !

I Norge og europa er vi helt avhengig av å gjøre enkle ting vanskelig. Dette, fordi vi da kan sysselsette maaange mennesker i det offentlige. Noen velger å kalle det skjult arbeidsledighet, andre god gammeldags sosialisme. Lik det eller ikke, slik er det på denne siden av atlanteren.
Er det noe vi i europa egentlig ikke skal lære "de på andre siden av dammen", så er det luftfart og bil. Fløy selv i usa i en tiårs periode og følte(føler) at alt var bedre der borte(fly/bil).
Den økonomiske siden er en ting, den andre er byråkratiet. Det er for jævelig å måtte betale over 6000 NOK for å få en class1 medical!!!!!! Og gebyrene forbundet med PC...? Idiotisk, men de skal jo gå i balanse der hos LT.
Som du er inne på Blue06, GA er ikke mer om kort tid, eller ihvertfall redusert til "kun for de ivrigste".
Men, dette er hode i veggen greier, så jeg gir meg her før neste innlegg kommer å sier noe som "det er frivillig...."
Vi har det bra, men jeg missliker alt som likner på et snev sosialisme, der Stoltenberg skal fortelle meg når jeg skal få gå på dass....
falconetti is offline  
Old 21st Aug 2009, 22:30
  #12 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2001
Location: Europe
Posts: 174
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Wow, her er det mye testosteron ute og lufter seg...

Etter bare 30 år som flyger og instruktør så vet jeg ikke om jeg er kvalifisert til å mene noe i denne tråden, men jeg tar sjansen.. ..etter å ha prøvd å hjelpe jeg vet ikke hvor mange FAA-piloter gjennom konvertering...

Det var interressant å sitte og høre FAA's representant til Europa for noen år siden si at en FAA ATPL-teori muligens tilsvarer en JAA CPL-teori. Essensen er at man kan ikke sammenlikne epler og pærer - systemene i USA og EU er fundamentalt forskjellige. Det er åpenbart at crewet på en US airliner og en EU ditto har de samme kvalifikasjoner, evner og ferdigheter. Det som er svært forskjellig er hvordan de kom frem til flight deck.

Å beskylde LT for det generelle kostnadsnivået i Norge er tøv. Offentlige avgifter og kostnader kan dere gjøre noe med når A/S Norge har generalforsamling om etpar uker...

GA i Norge har faktisk bedre økonomiske forhold enn mange andre Europeiske land. Det er lenge siden du kunne få en time i en C172 for 1600 kroner i f.eks Amsterdam.

Og med hensyn til fremtiden for GA: Har noen av dere i det hele tatt lest EASA's NPA som introduserer Leisure Pilots License??

Mvh
Redbar1
redbar1 is offline  
Old 22nd Aug 2009, 02:01
  #13 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Age: 56
Posts: 20
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Redbar1: Bra svar. Er det mye ekstra jobb for deg som instruktor ang. FAA-flyvere? Uten at jeg vet noe om det saa kan jeg tenke meg at det er teorien som er den stoerste utfordringen for de fleste?
Norsk is offline  
Old 22nd Aug 2009, 02:06
  #14 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: USA
Age: 56
Posts: 20
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Aloha1985: Takk for svaret.
Norsk is offline  
Old 22nd Aug 2009, 13:38
  #15 (permalink)  
 
Join Date: Dec 2005
Location: WTF? Which city is this?!
Posts: 39
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Å beskylde LT for det generelle kostnadsnivået i Norge er tøv
Så du tror Tilsynets faktiske kostnader er 7.820NOK for en ATPL skriftlig eksamen? Nå kan jo flyskolene holde testene også.
Eller 2.520NOK for Skilltest til PPL(A)? Dette er jo kun gebyr, altså tilkommer gebyr til kontrollant. Sjekk PrislistenFOR 2008-12-18 nr 1507: Forskrift om gebyr til Luftfartstilsynet mv. Også skal de jo selvfølgelig ha 500NOK for å signere sertifikatet ditt.

Eller 1st class medical til 6.020NOK? Sist jeg hadde en slik spesialist undersøkelse var jeg der i 3 timer og 90% var ren venting på tur... Men det er vel en selvfølge at piloter, også de uten jobb, har det jo så utrolig godt og tjener rått, så de kan vel hjelpe til med et enda større overskudd i statskassa?

Det morsomme er; har du jobb får du fradrag for slike utgifter, men har du ikke jobb får du det ikke Det er vel når man ikke har jobb at slike utgifter svir verst?

Hvorfor ble ikke gebyrregulativet også endret da man endret "alle" andre gebyrer til staten slik at det skulle gjenspeile "kostpris", pass etc?

Hørte rykter om at Tilsynet endelig kommer etter med skriftlig eksamen på PC? Eller er det fortsatt steintavle og meisel som gjelder?

I USA er det mer fokus på praktisk flyging, mens i norge/europa er fokuset på teori. Jeg mener helt klart at man har best utbytte av praksisen. Det hjelper ikke å kunne all teori, når man kvier seg for å fly inn til Gardermoen pga "mye" trafikk eller å bare ha lest om å lande i x-wind

Har jo gått gjennom dette sirkuset selv og lærte lite av å pugge 14 ATPL bøker,(alle bestått første gang med snitt på 93%), for deretter å fly 6 timer på Røros før jeg ble så heldig å kunne fly i Norge.

Har ikke til hensikt å gjøre dette til den typiske diskusjonen om utdanning i USA vs Norge, men det er påfallende at de som kun har prøvd en av delene(?) blir hårsår av at andre, som har sett andre måter å gjøre ting på, sier hvilken de likte best.

Godt valg den 14.!

Incoming...
Blue06 is offline  
Old 22nd Aug 2009, 14:05
  #16 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Det er fristende å spørre overlegen på FMI om det er mulig å få en undersøkelse som er verdt 6000 kroner, men da mister vel alle medical på livstid. Oversatt til $ blir det ganske nøyaktig $1000 for en medical class 1. Vet ikke hvor mye det koster dr borte nå, men tipper det ligger på $80-100..?

GA i Norge er mer eller mindre rasert. Alt skal gjøres tungvint, og man skal ikke bare komme her og komme her for å leie fly i en klubb heller. Det er mange som har motforestillinger mot å fly ut av landets grenser med småfly, fordi de har hørt at dette er vanskelig fra de gamle gubbene i klubben. Man kan nådigst holde seg innen synsrekkevidde av hjemmeflyplassen, og aller helst bare trene landinger. Samtidig blir de som kommer fra USA-utdanningen uglesett, på tross av at de holde JAA CPL sertifikater. Dette er mye av grunnen til at jeg lot mine SEP-rettigheter gå ut. Har heller ingen planer om å fornye de i overskuelig framtid, selv om jeg liker godt å fly en VFR tur med venner. Kunne også tenkt meg å ta ut FI sertifikater, men det er en tungvint prosess og man er dugnadsinstruktør. Får vente til det kommer stillingsutlysninger på jobb for instruktører.

Luftfarten har dessverre i større og større grad blitt til at det er undergraving som gjelder. Alle ønsker å ha the edge over konkurrenten, men til hvilken pris? De aller fleste med CPL/ATPL sertifikat ønsker seg jobb i et airline, nok engang til hvilken pris? All denne undergravingen er med på å senke betingelsene for flygende personell. Gebyrregulativet er med på å demotivere flygere til å holde papirene current, og folk som øsnker å ta sertifikat til å tenke seg om flere ganger. Sikkerhetsregimet, som tydeligvis liker å holde oss for narr, er med på å ta fra oss myndighet som besetning før vi går ombord. Vi blir undergravet i alle ledd, og graver vår egen grav.
Guttn is offline  
Old 22nd Aug 2009, 18:28
  #17 (permalink)  
 
Join Date: Jan 2008
Location: Tellus
Posts: 93
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
B06 og Guttn

Bra innlegg ! Speiler det samme som F mener sammen med de fleste med fortid over there.

F er AOPA medlem (sikkert dere også), så det er lett å følge med på hva som skjer i USA ang fly relaterte problemstillinger. En ting er sikkert; selv med store økonomiske utfordringer generelt, gjør de alt de kan for å holde GA up'n flying.
Hva gjøres i kanskje verdens rikeste?... puh.. noe annet....

falconetti is offline  
Old 22nd Aug 2009, 18:31
  #18 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2001
Location: Europe
Posts: 174
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Norsk:
Teorien er en ting, for de fleste er det rett og slett bare å lære seg pensum. Der de fleste kommer til kort er på prosedyrer, både ATC og traffic. Luftfartssytemene i USA og Europa har endel vesentlige forskjeller, og det har (for meg) sett ut til at endel FAA-piloter sliter litt med å innordne seg det Europeiske systemet. Men de fleste klarer seg jo bra, med litt instruksjon og trening.

Blue06: (Med fare for å gli off topic, men bare for å rette opp etpar feil)
Nå kan jo flyskolene holde testene også
Neimen om de kan!! Ingen i Europa kan det. Det er LT som avholder eksamen, men nå ute på endel utvalgte skoler.

Hørte rykter om at Tilsynet endelig kommer etter med skriftlig eksamen på PC
Meg bekjent har eksamen vært på PC en stund nå. Portoutgifter for steintavler ville nok ført til enda høyere gebyrer..

..eller å bare ha lest om å lande i x-wind
Flyprogrammene i USA og EU til PPL, CPL osv er nær sagt identiske. Ikke 100%, men svært nær. Var selv med på en komparativ EU-analyse av dette. Så la oss holde dette saklig, ok?

Kan jo være greit å være ajour med virkeligheten hvis noen ønsker å komme med konstruktive innspill om hvordan GA i Norge og Europa kan få bedre vilkår. Og jeg antar at det fortsatt ikke er noen som har lest forslagene til helt nye regler for GA-sert fra EASA??

Å beskylde LT for det generelle kostnadsnivået i Norge er tøv
Ja, jeg hevder fortsatt at det er ikke LT som avgjør generelle kostnader i Norge. Jeg forutsetter at Riksrevisjonen holder øye med gebyrene deres, at de ikke er hverken for høye eller for lave. Ikke bare i LT, men i all offentlig forvaltning.

Avslutningsvis: Jeg kjenner både USA og EU godt, men jeg har ikke sagt noe om hvilket som er "best", bare fastslått at det er forskjeller.

Og jeg slutter meg helt til ønsket om et godt valg

Cheers,
Redbar1

Last edited by redbar1; 22nd Aug 2009 at 18:46.
redbar1 is offline  
Old 22nd Aug 2009, 19:20
  #19 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
redbar1, jeg skal innrømme at jeg ikke har lest det nye forslaget om GA EASA sert. Kunne du kanskje gitt oss en kjapp innføring? Jeg hadde faktisk ikke engang hørt om et nytt forslag om GA sert, og det er kanskje ett av problemene med det europeiske systemet; mye info som ikke kommer ut! Iallefall ikke her på berget. AOPA i USA er en flott organisasjon som gjør veldig mye lobbyvirksomhet på vegne av GA miljøet der borte, og nyter stor respekt av den grunn. Tror ikke man kan si det samme om NAK her, men så er forholdene mikroskopiske i forhold så man skl kanskje ikke sammenlikne for mye.

Det er kanskje ikke LT som avgjør gbyrregulativet i Norge, men det er de som krever de inn. Så da blir det "ikke skyt budbringeren". Men de gjør heller ikke stort til å bedre gebyrene for de som ikke har flyging som yrke. Vi som har det yrke får dise gebyrene dekket av arbeidsgiver når vi gjør våre PCer, da det er påkrevd at vi er current for å tjenestegjøre ombord. Vi er ansatt, og de har oss under sine vinger. Men vi har alle vært på utsiden av døra og banket på. Det er dyrt å holde seg current. Jeg vet ikke hvor mye det koster i andre JAA land, men kanskje det hadde vært en ide å undersøke om å ta en PC ifm en sydenferie e.l.?

Og ja, ha et godt valg
Guttn is offline  
Old 22nd Aug 2009, 20:46
  #20 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2001
Location: Europe
Posts: 174
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Hei Guttn

No Prob. EASA vil innføre to nye sert: Leisure pilots licence (LPL) og Basic LPL. LPL er et redusert PPL-program, 35 hrs, max 2000kgs MTOW, max 4 pax, etc etc. Basic LPL er enda mer radikalt: 20 hrs program, max 1 pax, du kan fly max 50 km fra base, ikke lov å lande andre steder enn base. Både LPL og BLPL kan utvides til MEP og Sea. (2000kgs MTOW vil inkludere f.eks. Seneca'er downgraded til 1999kgs MTOW). Dette var "veldigkortversjonen" Hvis det er interresse så kan jeg godt finne de fulle tekstene og prøve å legge dem ut. Begge sert er under (dvs lavere enn) ICAO-standarder, og det er ganske mye kontrovers rundt dem, så det blir spennende å se hvordan det går!

Du har helt rett i at AOPA i USA er en tung lobbyist, og at de er gode i kommunikasjon. Her hjemme pleier LT å sende ut AIC'er ifm nye forslag fra EASA, jeg tror de gjorde det for EASA's forslag til ny Part FCL også (men er ikke 100% sikker, nå om dagen er jeg mye av tiden andre steder i Europa). Mht NAK/NLF så er det nok som du sier, norsk GA er liten, også er NAK/NLF ikke bare motorfly (som AOPA) men må dekke hele spekteret: Modell, Para, HG, Ballong, Motor, Seil, osv.

Det du sier om at vi alle en gang var "utenfor" støtter jeg 100%! Vi skal alle huske tiden da vi var uten jobb og inntekt, men måtte bare finne penger for å være current! Det er lett å være "feit flott flyger" og jeg blir lite imponert over de kuene som glemmer at vi alle var kalver en gang!

Og slik systemet i JAA/EASA er lagt opp så er det helt i tråd med det du sier om å ta sin PC for f.eks SEP mens man er på ferie i et land som er billigere enn Norge. Det er helt i tråd med filosofien bak JAR-FCL, MEN husk at de fleste CAA's i Europa krever litt ekstra dokumentasjon ifm PC i andre land (Kopi av FE autorisasjon, etc etc..)

Cheers,
Redbar1
redbar1 is offline  


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.