PPRuNe Forums - View Single Post - Pilot Strike at KLM?
View Single Post
Old 15th Jun 2006, 10:27
  #105 (permalink)  
bluepilot
 
Join Date: Aug 2004
Location: europe
Posts: 359
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
from BALPA :-)

Dear Collegues,

BALPA has produced a document to inform you of why your KLCuk collegues are balloting for industrial action against discrimination, we have now had this document translated into Dutch for your convenience in the hope that it will give you an better understanding of our concerns.

On behalf of your KLCuk collegues i thank you in advance for your support, please do talk to any of your KLCuk collegues in the crew centre who will be happy to answer any questions you may have.

Together we can make a secure future for all.

Geachte Collega’s

Het huidige KLCuk is ontstaan uit het voormalige AIRuk; deze maatschappij is op haar beurt weer ontstaan door een fusie van verschillende kleine luchtvaartmaatschappijen. Op het hoogtepunt van haar bestaan was AIRuk een zeer winstgevende luchtvaartmaatschappij, die werk bood aan bijna 500 vliegers, die vlogen 49 vliegtuigen, langs een zeer uitgebreid europees, nationaal, feeder en charter netwerk. Het was de op drie na grootste maatschappij in de UK, en vanuit het standpunt van de vlieger gezien een zeer prestigieuze maatschappij om voor te werken.

Toen de KLM in 1987 de winstgevendheid en de vooruitzichten inzag van een feeder luchtvaartmaatschappij vanuit de UK naar Amsterdam, kocht zij 14% van de aandelen van AIRuk. Geleidelijk werd het belang in AIRuk uitgebreid totdat in 1996 KLM volledig eigenaar was. Tijdens deze periode ontmantelde de KLM, nu met mensen in de directie van AIRuk, de maatschappij langzaam van haar bezittingen zoals het verkopen van waardevolle routes en slots binnen de UK.

Tijdens deze periode had een AIRuk vlieger de keuze om 4 verschillende turboprop vliegtuigen en 4 verschillende jets te vliegen, gecombineerd met een variatie van verschillende levensstijlen.

Vanaf Maart 1998 opereerde AIRuk onder de merknaam KLMuk en in 1999 werd de naam veranderd in KLMuk, kort waarna, tijdens een zeer korte periode, de gehele nadruk kwam te liggen op het voeden van het KLM netwerk in Amsterdam. Tegelijkertijd werd er een nieuwe luchtvaartmaatschappij opgericht onder de naam Buzz, om te kunnen voorzien in de toen aanwezige point to point routes, om te kunnen profiteren van de zich nog steeds uitbreidende low cost sector, en om de overgebleven vliegers en vliegtuigen die niet langer nodig waren in het feeder netwerk te benutten.

In November 2002 werd het bedrijf verder ontmanteld, door het te splitsen in twee maatschappijen. KLCuk en Buzz. KLCuk werd geïntegreerd in de KLM organisatie; de overgebleven bezittingen ( vliegtuig lease contracten en feeder routes naar Amsterdam) werden overgebracht naar de KLM organisatie, terwijl de vliegers in dienst bleven van KLCuk. Gezien de verwachte snelle groei van Buzz lag het in de planning van bedrijf om steeds meer vliegers over te plaatsen naar deze operatie. Gedurende deze periode was er voor de KLCuk vliegers een mogelijkheid om in dienst te treden bij de KLM( na een file check en met een restrictie op leeftijd). Door de voorwaarden van dit aanbod was de overgang eigenlijk alleen geschikt voor die vliegers die nog niet al te lang in dienst waren van de maatschappij; het aanbod hield in ontslag nemen bij KLCuk en opnieuw starten als een nieuwe werknemer bij de KLM. In overweging nemend de mogelijkheid om naar Buzz over te stappen naar een standplaats in de UK, was voor de meerderheid het aanbod geen aanvaardbare optie.

Nadat het termijn van de “eenmalige aanbieding” om over te stappen naar de KLM was verstreken, behielden de KLCuk vliegers de mogelijkheid om te gaan vliegen voor Buzz, met een gecontroleerde uitstroom van vliegers vanuit KLCuk tijdens de volgende vijf jaar. Gebaseerd op levensstijl, was dit de manier waarop de meerderheid van de KLCuk vliegers hun toekomstige carrière hadden gepland, en tevens de manier om de reductie van KLCuk vliegers te bewerkstelligen in de komende jaren zoals de KLM dat met het VNV was overeengekomen.

Uiteindelijk komt dan de ultieme ontmanteling van het laatste bezit; de uitverkoop van Buzz, de KLM, ondanks alle beloftes aan de UK vliegers, besloot om dit bezit zo snel mogelijk van de hand te doen. Vervolgens werd de maatschappij tegen een dump prijs verkocht aan Ryanair. Derhalve zagen de KLCuk vliegers hun carrière mogelijkheden en aspiraties verdwijnen als sneeuw voor de zon, garanties voor de toekomst waren weg, en de deur naar de KLM zat stevig dicht.

Wij komen nu bij een wat recentere geschiedenis van KLCuk Ltd. De overgebleven vliegers binnen deze groep hebben zeer hard gewerkt om zich aan te passen aan een met ongekende snelheid (zelfs voor luchtvaartbegrippen) veranderende werkomgeving. Wij hebben ons een totaal andere werk en rusttijden regeling, nieuwe AOM’s , nieuwe SOP’s , een nieuwe stijl van management, en een totaal andere cockpit filosofie eigen gemaakt.

Recentelijk zijn wij geconfronteerd met een “rebasing” waarbij vliegers en hun familie gedwongen werden te verhuizen, een slecht voorstel om onze pensioen voorziening te veranderen, een aanname stop voor vliegers uit de UK, de weigering om een geschikte kandidaat aan te stellen in een management functie, een continue en routinematige schending van onze arbeidsovereenkomst, en een dreiging om onze vliegers te ontslaan naar aanleiding harmonisatie kwesties. Nu heeft u een klein beetje inzicht in hoe uw collega’s zijn behandeld in de laatste 3 en een half jaar.

Kortom wij voelen ons gediscrimineerd

In november 2002, toen KLMuk vliegers KLCuk vliegers werden waren er 249 vliegers in dienst. Vanaf Maart 2006 zijn daarvan nog 143 overgebleven. In de afgelopen 3 en een half jaar hebben 106 vliegers KLCuk verlaten, en zijn er dus 106 nieuwe plaatsen gecreëerd voor KLM, geplaatst op de KLM senioriteitlijst. Er kan slechts maar een achterliggende gedachte zijn waarom 42,5 % van het vliegerscorps het bedrijf heeft verlaten in zo’n korte tijd.

Dit alles ondanks het feit dat wij als groep KLCuk vliegers 1700 dienstjaren hebben binnen de KLM groep. Er zijn bij ons gezagvoerders in dienst met meer dan 20 dienstjaren, en met meer dan 10.000 vlieguren.

Dit moet u toch allemaal vreemd in de oren klinken gezien uw eigen ervaringen. Wij vliegen dezelfde vliegtuigen, en werken volgens dezelfde KLM SOP’s, met collega’s die anders worden betaald, het voordeel hebben van andere salaris structuren, pensioenen werkgelegenheidsbescherming, werknemersrechten dan het UK vliegerscorps.

De actie van Balpa is bedoeld om een einde te maken aan deze discriminatie. Er zijn een aantal mogelijke oplossingen die de KLM zou kunnen aandragen om de situatie op te lossen. Een onderdeel van het voorstel van Balpa is om haar leden nogmaals een mogelijkheid te geven in dienst te treden bij de KLM, maar wel onder eerlijke en redelijke voorwaarden.

Balpa geeft de voorkeur aan een oplossing die aanvaardbaar is voor alle UK vliegers. Dit is een enorme opgave, maar de fundering hiervoor dient nu gelegd te worden. De KLM is altijd bij haar eerste aanbod gebleven, door Balpa en haar leden aangemerkt als belachelijk.




Wij hopen dat u nu een inzicht heeft gekregen in de situatie waarin de KLCuk collega’s zich bevinden. Volledig in het nauw, en met ontoereikende voorstellen geconfronteerd, hebben de KLCuk vliegers besloten om voor zichzelf op te komen.Hiermee hopen Balpa en haar leden voor eens en voor altijd een toekomst veilig te stellen, bestaande uit gelijkheid, wederzijds respect en een volwaardige plaats in de dynamische en groeiende KLM-Airfrance groep.

Wij willen er met nadruk op wijzen dat de voorstellen van Balpa geen directe invloed hebben op uw carrière. De KLCuk vliegers hebben geïnvesteerd in het verleden en verdienen een belang in de toekomst!

Wij vragen uw steun in deze moeilijke tijd.












.
bluepilot is offline