Go Back  PPRuNe Forums > Flight Deck Forums > Tech Log
Reload this Page >

A-320 rollout mode engaged during manual landing?

Tech Log The very best in practical technical discussion on the web

A-320 rollout mode engaged during manual landing?

Old 16th Nov 2019, 04:26
  #1 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2002
Location: AKL
Age: 47
Posts: 29
A-320 rollout mode engaged during manual landing?

Ok guys, this is a weird one and just seeing if anyone has had it or seen it?

A-320 CEO.

Landed today after disengaging the AP at 600’. 8kt crosswind on a 1900m runway.

After touchdown, while keeping straight noticed the rudder peddles hard, looked over at the F/O’s feet to see if he was riding the rudder with me but he wasn’t. A/C tracked well and I noticed ‘Rollout’ engaged in green on FMA’s. Through 70, as I stowed reversers, Rollout disappeared and rudders became soft (normal).

It has me stumped!

how could this be possible?
Homebrew1 is offline  
Old 17th Nov 2019, 09:15
  #2 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2002
Location: AKL
Age: 47
Posts: 29
Originally Posted by Homebrew1 View Post
Ok guys, this is a weird one and just seeing if anyone has had it or seen it?

A-320 CEO.

Landed today after disengaging the AP at 600’. 8kt crosswind on a 1900m runway.

After touchdown, while keeping straight noticed the rudder peddles hard, looked over at the F/O’s feet to see if he was riding the rudder with me but he wasn’t. A/C tracked well and I noticed ‘Rollout’ engaged in green on FMA’s. Through 70, as I stowed reversers, Rollout disappeared and rudders became soft (normal).

It has me stumped!

how could this be possible?
To clarify, it felt as though the auto-pilot was doing the work maintaining the runway centreline. Rudder was hard. Even though the AP was disconnected, rollout mode was engaged and holding the centreline. I think there has been some sort of weird malfunction though no ECAM or failure maintenance message.
Homebrew1 is offline  
Old 17th Nov 2019, 10:28
  #3 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2008
Location: HK
Posts: 512
Hopefully you wrote it up in the tech log.
iceman50 is offline  
Old 18th Nov 2019, 00:42
  #4 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2002
Location: AKL
Age: 47
Posts: 29
Originally Posted by iceman50 View Post
Hopefully you wrote it up in the tech log.
Absolutely, being investigated now. Just heard it has happened to another A320. Could be a software fault. Be careful out there!
Homebrew1 is offline  
Old 23rd Nov 2019, 09:29
  #5 (permalink)  
 
Join Date: Nov 1999
Location: UK
Posts: 1,217
Don’t know the answer to this one, but just out of interest, presumably there was an ILS tuned and did you deselect the F/Ds after disconnecting the A/P?
Uplinker is offline  
Old 23rd Nov 2019, 17:27
  #6 (permalink)  
 
Join Date: Jun 2009
Location: in the barrel
Posts: 114
Originally Posted by Homebrew1 View Post
Absolutely, being investigated now. Just heard it has happened to another A320. Could be a software fault. Be careful out there!
What FMGS software version? MSN of the bird? (just the range is enough)
AviatorDave is offline  
Old 25th Nov 2019, 09:57
  #7 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2002
Location: AKL
Age: 47
Posts: 29
Originally Posted by Uplinker View Post
Don’t know the answer to this one, but just out of interest, presumably there was an ILS tuned and did you deselect the F/Ds after disconnecting the A/P?
Yes ILS and approach loaded which auto tunes. Just disconnect the AP but left the FD's on which is just the way we do it. It's just so weird.
Homebrew1 is offline  
Old 25th Nov 2019, 10:05
  #8 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2002
Location: AKL
Age: 47
Posts: 29
Originally Posted by AviatorDave View Post
What FMGS software version? MSN of the bird? (just the range is enough)
Unfortunately I'm on annual leave for a few weeks but I'll look next time. I'm guessing it'll be the latest.
Homebrew1 is offline  
Old 25th Nov 2019, 18:02
  #9 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2019
Location: Cardiff
Posts: 11
Odd one, wondered has it happened before in that particular aircraft?
Gonewiththewallet is offline  
Old 30th Nov 2019, 12:30
  #10 (permalink)  
 
Join Date: May 2013
Location: Austria
Posts: 16
Originally Posted by Homebrew1 View Post
Ok guys, this is a weird one and just seeing if anyone has had it or seen it?

A-320 CEO.

Landed today after disengaging the AP at 600’. 8kt crosswind on a 1900m runway.

After touchdown, while keeping straight noticed the rudder peddles hard, looked over at the F/O’s feet to see if he was riding the rudder with me but he wasn’t. A/C tracked well and I noticed ‘Rollout’ engaged in green on FMA’s. Through 70, as I stowed reversers, Rollout disappeared and rudders became soft (normal).

It has me stumped!

how could this be possible?

CHECK YOU FMAs !

Impossible
noptawat is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

Copyright © 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.