Go Back  PPRuNe Forums > PPRuNe Worldwide > Nordic Forum
Reload this Page >

Norwegian nå og fremover?

Nordic Forum It smells a bit of snow and ice and big hairy vikings chasing lusty maidens around after lots of mjød and loud partying. Forum languages are Svenska, Dansk, Norsk & English.

Norwegian nå og fremover?

Old 7th Oct 2009, 21:20
  #1 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2006
Location: Europe
Posts: 102
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Norwegian nå og fremover?

Tredje mnd med over 1mil. Pax og planer om long-haul, hva er situasjonen idag? Er det nok piloter eller ansetter de? Skal de nye flyene erstatte de gamle eller legges de bare til i flåten? Noen som vet?
Blackcoffeenosugar is offline  
Old 8th Oct 2009, 06:20
  #2 (permalink)  
 
Join Date: Feb 2005
Location: Shitosphere
Age: 57
Posts: 64
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Long haul - bare rykter so far, men hadde det ikke vært moro?
Ansettelser - Selskapet ekspanderer i høyt tempo, men nå er det vel stort sett de som var på kontrakt i sommer som ansettes fast?
-300 De skal så smått erstattes med -800, men det går nok ikke så fort som planlagt pga slow deliveries og stor ekspansjon i bla CPH.

My guess only.
BBJ King is offline  
Old 17th Oct 2009, 14:36
  #3 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2009
Location: Norway
Age: 44
Posts: 17
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Er det noen som vet når det sist var kurs i Norwegian? Lenge siden de ansatte sist?
ATP-Pilot is offline  
Old 18th Oct 2009, 10:51
  #4 (permalink)  
 
Join Date: Dec 2008
Location: over there
Posts: 68
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
There are roughly 100 contract pilots waiting their turn, as well as 30 or so from .SE that are redundant at ARN right now. They will go off to staff CPH most likely. So, don't hold your breath for outside recruitment until these guys have been permanetly employed. The good thing is that the expansion should be very big in the coming years so all in all the future looks bright.
somethingclever is offline  
Old 22nd Oct 2009, 07:57
  #5 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2007
Location: Norway
Posts: 69
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Norwegian legger i dag et 3. kvartalsresultat på ca 500 mill i pluss, og de annonserer at de har bestilt et par fly til.

Imponerende tatt i betraktning den overkapasitet av seter som nå fins i markedet.
toffy is offline  
Old 22nd Oct 2009, 09:26
  #6 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
De leverer bra tall i en bransje på kanten, eller litt over, stupet. Må ta av seg hatten for den prestasjonen. Samtidig vet man at de fortsatt ekspanderer, og det rapporteres at sjefen "kliner til" med å bestille 6 nye fly. Dette er vel 737-800 series? Og at de har planer om longhaul med "gigantfly", nok engang rapportert av media. Blir spennende å se hvor langt han kan/tør ekspandere før han er fornøyd.. Uansett, grattis med fine tall i Q3
Guttn is offline  
Old 22nd Oct 2009, 16:28
  #7 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2008
Location: Scandi
Posts: 28
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Er vel 3 737-300 som skal tilbakeleveres til eier også...
Explore is offline  
Old 19th Nov 2009, 23:40
  #8 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2006
Location: Europe
Posts: 102
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Planner for 2010

Samme spørsmål igjen

Økning på bl.a Ålesund og 10 nye ruter i Danmark, har NAS nok folk til dette? Hvordan er preferansene? Blir det først og fremst basert dansker i Danmark osv?

Boarding.no : Åpner 10 nye ruter i Danmark
Blackcoffeenosugar is offline  
Old 20th Nov 2009, 11:31
  #9 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Samme artikkel på e24.no men der sier de i tillegg at Kjos ønsker å satse på langdistanse, men trenger å bygge opp feeder routes først. Det er ikke til å stikke under en stol at det er veldig mange 737 piloter som går leidg for tida. Man har blitt lovet jobber hvis de tar en 737 typerating osv, og det er godt mulig at de har også fått jobb mens bobla vokste seg god og stor. Mange selskaper har sagt opp mange piloter og satt mange fly på bakken i etterkant. Kjos vet å benytte seg av anledninger som plutselig dukker opp, og nå kan han benytte seg av et dårlig pilotmarked og leie inn piloter på 6md kontrakter. Og en pilot som går ledig er villig til å ofre både sin egen og sin egen bestemors skjorter til å komme tilbake i lufta. Dessverre. Men sånn er vi nå skrudd sammen, og det er synd at det har blitt slik, for betingelsene blir gradvis forverret.
Guttn is offline  
Old 20th Nov 2009, 12:49
  #10 (permalink)  
 
Join Date: Jan 2008
Location: Norway
Posts: 65
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Uten at jeg helt vet om dette gjelder Kjos sine operasjoner, men er det ikke noe i loven om å bare utlyse 6-måneders kontrakter i noe som i utgangspunktet er vanlige faste stillinger? Med andre ord, hvor lenge kan Kjos bare tilby disse pilotene forlengelser av kontraktene hvis Norwegian fortsetter å vokse som de gjør?
Icenor is offline  
Old 20th Nov 2009, 18:06
  #11 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2001
Location: Scandinavia
Posts: 174
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Right you are, janpmunk. Dette yrket er i ferd med å ødelegges av lavprisselskapene, som har skapt en oppfatning i samfunnet at det skal være tilnærmet gratis å reise med fly.

Materiellet koster det samme, fuelen koster mer, og en økonom tjener like mye i flybransjen som ellers. Så hvordan kan det gjøres billigere?

No frills og lavere personellkostnader. Paxen behandles som kveg, og godtar det siden billetten bare koster et par hundrelapper. Kabinpersonale på kontrakt og gjennom vikarbyråer for lusevilkår - rekrutteringstilgangen er uansett ikke noe problem. Desperate piloter med store studielån tvinges til å kjøpe seg jobb, for lavprisselskapene har tvunget alle tradisjonelle selskaper i kne - så der rekrutteres det ikke lenger.

Det er ingen tvil om at vi er vitne til et paradigmeskifte i luftfarten, som vanskelig lar seg stoppe. Et skifte som gir lavere billettpriser og større paxvolum - men med en enorm bakside av medaljen. Sosial dumping er bare en del av denne; jeg er ikke i tvil om at vi på sikt vil se utslag på flysikkerhetsområder også. Ryanair-incidenten i Roma og Colgan Air i Buffalo er noen av de første små hint om at hva som er på vei. Det er naivt å tro at man kan drive luftfart for en brøkdel av hva det kostet for 10 år siden uten at det skal ha en betydning for sikkerheten. Fatigue og corporate pressure er et par faktorer jeg tror vi vil få høre mer om i årene som kommer.

Og den kredittkort-rekrutteringen vi er vitne til nå, er ris til egen bak. Individuelt sett kanskje fornuftig i et kort perspektivt, men kollektivt selvmord på lang sikt.
PropsAreForBoats is offline  
Old 20th Nov 2009, 21:10
  #12 (permalink)  
 
Join Date: Jan 2006
Location: Somewhere in a galaxy far far away..
Posts: 20
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Bara att hålla med dig Props. Tråkigt men sant.
Bleedair is offline  
Old 20th Nov 2009, 22:20
  #13 (permalink)  
 
Join Date: Jan 2008
Location: Tellus
Posts: 93
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Godt innlegg PropsAFB !

En virkelig irriterende sammenlikning vil være ;

Bussjåfør: Tjener mye bedre som ny i faget. Har ikke studie tid/gjeld. Jobber i de fleste tilfeller bedre tider. Tjener slett ikke dårlig som erfaren heller, selv om mindre enn piloter i major league. Arbeids-tid/mengde regulert mye strengere enn for piloter.

Pilot: Alt fra ingen lønn til smuler som nybegynner. 1-2 år studietid med 500-1mill igjeld. For de fleste, forferdelig skift. Med erfaring god lønn, men fortsatt ugunstig skift(varierende). Elendig (min mening) regulert arbeidstid.

Problemet er sammensatt, og slik jeg ser det, vanskelig å komme ut av. Det har vært sagt og bør sies maaaaange ganger fler; En bilett til NY eller London bør koste mer enn i dag!!!! Det er bare myndighetene som kan ha mulighet til å påvirke prosessen, ved å implementere mer regler og kontroll !! Mange av de reglene som brukes i dag virker ikke, --Hadde aldri trodd at jeg som stemmer blått, ønsker mer regler ! Men en ting har vel krisa lært oss, at markedsøkonomi som vi kjenner den, er, eller vil måtte fratre, til fordel for noe bedre.
Angående NAS og Kjoser'n; Han er bare en brikke i det samme spillet hvor den som har de laveste kostnadene vinner. (ikke noe forsvar for K)

Året som kommer,2010, vil nok gjøre tilstanden for de som har jobb og de som ønsker jobb, værre !
Ingenting tyder på rask bedring, men jeg håper jeg tar feil, for alle parter.

Tenk å ha vært tannlege, kiropraktor eller psykolog i disse tider... Det hadde vært gullgruve, eller?

Jeg har ikke svarene på hva som må gjøres for å få bedre forhold for aspirerende piloter, og for alle i småselskaper, men noe bør gjøres. Viss ikke kommer det til å ramle ned unødig mange, pga lav erfaring på de i front. Disse vil jo sitte i front uten betaling viss de må, bare for å få utøvd sin drøm om å fly stort fly. Ikke lett som etablert familie mann(kvinne) å ta opp den konkuransen !
"Kredittkortpilot"--> det ordet likte jeg. Alle etter 1985 er vel i den kategorien. Gode tider, stort sett. Snille foreldre med pansatt hus.... Vi har alle vært med på å mette markedet med piloter...

Tilbud-Etterspørsel-- her har det blitt ett missforhold. Det er vel dette som er roten til dagens problem...rett å slett for mange med CPL (og TR på 737 eller 320).

Til alle dere som har jobb, lykke til videre.
Til oss andre...Skal vi kanskje se oss om etter noe annet ??? Bare en tanke...... Å,jeg glemte meg et øyeblikk. Jeg bare måå fly ass..! Personlig må jeg heldigvis ikke det. Men jeg kunne tenkt meg det. Det er en forskjell.

God natt!

F
falconetti is offline  
Old 21st Nov 2009, 08:26
  #14 (permalink)  
 
Join Date: Apr 2008
Location: Scandi
Posts: 28
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Nå har Norwegian satt inn støtet mot Cimber i Danmark (som i utgangspunktet burde holdt seg langt unna 737-operasjoner), så nå kan vi vel muligens se frem til en ny konkurs?

Videre så ser vi at de skal satse på long-haul. Sikkert marked for i Skandinavia, hvis de gjør det riktig.

Å så til pilotmarkeet: Det er vel ikke uten grunn at den gruppen som eier fleste småfly i Nord-Amerika er tannleger
Explore is offline  
Old 21st Nov 2009, 11:18
  #15 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2006
Location: Europe
Posts: 102
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Og nå kommer A330'en!

Aftenposten melder idag at NAS søker om Slots for ruter til NY og BKK fra mars 2010. Ruten skal opereres med A330. Skal de på egen AOC tro? Dette blir spennende :-)
Blackcoffeenosugar is offline  
Old 21st Nov 2009, 21:47
  #16 (permalink)  
 
Join Date: Jan 2009
Location: Niceville
Age: 48
Posts: 11
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Norwegian

Helt enig med Prop and Falcon.

Siden tråden omhandler NAS må jeg si meg helt enig, det må være LCC NAS som står bak det hele.

At det går så på trynet dårlig med SAS og de 18 000 ansatte i forhold til NAS og deres 1 500 ansatte har jo kun med materilellets kostnader og fuel kostnadene. Produktet er jo nesten identisk i forhold til siste tur jeg tok mellom osl-bgo-osl. Et leg med hvert av bolagene og forskjellen var vel alderen på kabinpersonalet. Jeg må innrømme at jeg likte de søte unge til Nas...kall meg gjerne pervo.
Kontraktsjobbing og sosial dumping er noe pes. Jeg er helt enig i at det er feil av SAS å ansette Kinesere i kabinen til luselønninger på langrutene. Foreningene prøvde å gjøre noe med det men kom ingen vei. Det er vel kanskje litt drøyt å kalle det for sosial dumping siden personalet fortsatt bor i Kina. Meg bekjent er det vel heller dårlig med luselønninger både i SAS og NAS, bortsett fra for Kineserne da selvsagt.

Det er ikke mer enn 20 år siden man så på alle sivilt utdannede piloter som prostitutes, times change.

En venn av meg fortalte meg at de som begynner i NAS med typerating har en begynnerlønn på ca 500 000. Er det en dårlig begynnerlønn? Jeg spør fordi jeg ikke vet. Hva er begynnerlønnen i SAS for en uten type? Ble det ikke 7 nye lønnstrinn innført på bunn av listen for noen år tilbake?
Jeg er nesten sikker på at det er nesten helt gratis for selskapene å ha egen treningsavdeling som gir ut typeratings fordi du er uerstattelig og en superjock ingen andre kan måle seg med. Det er jo derfor det er så mange ulykker med LCC, de betaler jo selv for en type og er dermed fullstendig ukvalifisert som pilot? ikke vet jeg, men jeg er sikker på at det er statistikker som vil gi oss det svaret. Her må man da gå på myndighetene og deres sertifiseringskrav og kontroller. Det kan virke som om det er helt Texas der ute og ingen kontroll fra noen. Tut og kjør.

Kontroll og regulering er bra. Alt var så mye bedre da samferdselsetaten i regjeringen ga ut ruter. Begge to tjente penger og ingen sure miner..nesten. Jeg er selv blå men mener at ingen bør få lov til å fly i Norge som ikke har noe med moderbolaget å gjøre, tross alt er det staten som eier hele 14% av bolaget og bare det tilsier at staten ikke bør slippe til cowboyene. En jeg trff på her om dagen hadde 112 000 pr måned i pensjon fra da han gikk av på 56, sånn må det fortsatt være for å unngå sosial dumping, sett bort ifra Kineserne da selvsagt.
Fatigue og corporate pressure eksisterer også vel kun hos LCC's vil jeg tro.
It's a ****ty world.
Sett in de millitære.
idiotsrus is offline  
Old 24th Nov 2009, 16:01
  #17 (permalink)  
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2006
Location: Europe
Posts: 102
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Enden er nære!

Da ser det ut til at vår regjering har endret taket på bevegelser på Rygge for en grunn. Her er spøkelset fra skyggen!

Boarding.no : Ryanair åpner base og 16 nye ruter på Rygge

NAS har ikke så mye sjangs mot verdens største flyselskap (målt i antall pax), iallefall dersom de beholder T&C slik som de er nå?!
Fy og Æsj!
Håper media i Norge ikke fortsetter å dulle og utelate all negativ informasjon om FR. 68'erne i redaktør stolene pleier ikke å være så stilletiende om sosialdumping og elendig kundebehandlig og total ignorering av EU regler om passasjerers rettigheter!?
Med en sosialistisk regjering skulle man tro at de brydde seg om arbeidsplasser og arbeideres forhold IKKE tilrettelegge for slavekontrakter!?

UT MED FR!
HEIA NAS!

----Rant over...
Blackcoffeenosugar is offline  
Old 24th Nov 2009, 19:01
  #18 (permalink)  
K21
 
Join Date: Sep 2004
Location: Norway
Posts: 17
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Hva skal man synse og tro? En ting er nå i hvertfall sikkert, det blir særdeles vanskelig for NAS og ekspandere, eller?

Ryanair drifter nå på sitt vis, men de har så langt hatt enorm suksess og tjener penger!

Personlig tror jeg ikke NAS tjener ei eneste krone sett over et på sin RSL ops!

NAS valgt å tå for seg i CPH og står sterkt på OSL. Det som blir interessant er å se hvor mye Ryanair klarer å ta fra OSL!

Bare tiden vil vise, men nå blir det så absolutt vanskeligere for NAS å ekspandere ut fra Norge, så CPH var forhåpentligvis et godt trekk?

I tillegg ryktes det om ekspansjon ut i fra ARN, men der er det vistnok uenighet mellom .se og .no. sine foreninger. Historien gjentar seg nok en gang? SAS/LF, SAS/BU, Sterling/Maersk and so on!
K21 is offline  
Old 25th Nov 2009, 05:11
  #19 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Håper folk ser at det er en vesentlig forskjell mellom de som flyr til Oslo Lufthavna Rygge og de som flyr til Moss Lufthavn Rygge. Ett av selskapene flyr deg så langt utenfor allfarvei at det må opprettes lokale kollektivtransportselskaper for å frakte folk dit de skal, og det til en ikke så hyggelig pris som hva selskapet mener er "billettpris".

Heldigvis for forbrukerene er det et Eu-direktiv på vei som, i grove trekk, sier at hva man reklamerer for er hva kunden også skal betale. Dvs ingen ekstragebyrer og avgifter. Det skal også sies noe om hvordan billettens totalpris er oppdelt (myndighetsavgifter + billettpris + evt særtjenester). SAS har allerede skjønt dette peonget og det viser seg i deres annonser

Men FR vs DY tror jeg ikke blir noen konkurranse i det hele tatt så lenge til flyr til ulike destinasjoner. Tror heller ikke at forbrukerne får så mye "glede", eller "billige biletter" ut av dette som de forespeiler seg.
Guttn is offline  
Old 25th Nov 2009, 08:19
  #20 (permalink)  
 
Join Date: Jun 2006
Location: Eutopia
Posts: 34
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Question Gardermoen....perhaps?

Guttn....was wondering if you meant difference between 'Gardermoen' and 'Rygge' which is not what you have written....Its hard to spot much of a difference distance wise, or indeed pricewise. It takes me an hour to drive to both Gardermoen and Rygge from Oslo, and it costs me the same if I take the train or the bus

Torp is another story, but as Ryan air fly into both, guess they are covering all areas including Sweden

Don't get me wrong, there is very little difference between Low Cost and Low Cost, both offer lousy service, sullen cabin crew and tired flight deck. But Norwegians are used to paying more for less, so Ryan should do well. Competition always good for shaking trees, think a Big Bear just fell out of one! Curious to know why Ola got into bed with Michael....thats gotta kick the Big Bear outta hibination....Feel Air on one side (do they really exist or was that a mole planted to scare the Bear...cos he took the bait...hook,line and sinker) and Ryan Air on the other. Might be a cold winter in Oslo, but it must be feeling mighty hot for Bjorns boys right about now eh...can't wait to see how they spin this...oh wait...hes on holiday no? ....Baaad Timing!
witchiepoo is offline  

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.