Go Back  PPRuNe Forums > PPRuNe Worldwide > Nordic Forum
Reload this Page >

Jobbmarked i Norge de kommende årene?

Wikiposts
Search
Nordic Forum It smells a bit of snow and ice and big hairy vikings chasing lusty maidens around after lots of mjød and loud partying. Forum languages are Svenska, Dansk, Norsk & English.

Jobbmarked i Norge de kommende årene?

Thread Tools
 
Search this Thread
 
Old 20th Apr 2009, 00:50
  #21 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2002
Location: A Marriott somewhere
Posts: 213
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
900000 i studigjeld??

Jeg gikk igjennom Universitetet i USA og laerte a fly her borte. Jeg hadde en total gjeld pa 24000 USD nar jeg var ferdig med begge. (Jeg hadde spart opp til forste aret pa Universitet for jeg dro, og etter ett ar sa sluttet lanekassen a gi meg penger fordi studielinjen ikke var stottet lenger. Mye jobbing pa pa helger og ferier og du kan fa det til).

Den storste "sacrifice" var at jeg matte drikke Schaefer i stedet for Miller. 6.99 USD i gode gamle dager(1991) for en kasse. Smakte ikke godt og jeg fikk utslett i trynet av det

Hvis jeg kunne gjore alt igjen hadde jeg heller blitt advokat. (Jeg er Chief Pilot pa en Gulfstream 450 na. Jobber med advokatene i firmaet mer enn jeg flyr. Freaking ICAO og EASA).
DA50driver is offline  
Old 21st Apr 2009, 22:47
  #22 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2004
Location: Dubai
Age: 47
Posts: 35
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Morro å lese de forskjellige innleggene!!

Jeg var i samme sitvasjon for ca 10 år siden. Jeg vil anbefale å startet med privat lappen for å se om flyvning er noe for deg. Under denne ppl tiden vil du treffe mange mennesker som har gode tips, råd og kontakter.

Jeg reiste over dammen da jeg var på din alder for å ta privaten med et turist visum i lomma. Hadde det kjempe morro og fikk mange gode råd og kontakter uten å betale for en full pilot utdanning. Denne tiden gav meg svar på mange spørsmål og gjorde valget lettere med tanke på en eventuell karriere som flyger.
Jobber i dag som flyger på Boeing 777 og trives meget bra med det

Lykke til

Last edited by pltskiracer; 22nd Apr 2009 at 14:47.
pltskiracer is offline  
Old 28th Apr 2009, 21:08
  #23 (permalink)  
 
Join Date: Nov 2003
Location: Scandinavia
Posts: 90
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Utdanning först, yrkespilot senare

Sedan jag var fem år ville jag bli pilot, först inom flygvapnet och när jag blev för lång för dem civilt. Men marknaden var dålig och jag läste IT på Universitetet istället i några år, jobbade sedan i några år till och tog helikopterutbildningen sen. Tog PPL-A som 20-åring och hade det i 11 år innan jag påbörjade en yrkesutbildning inom flyg. Under dessa år har jag varit delägare i tre olika flygplan, flugit akro på tävlingar och airshows och haft mycket skoj.
När jag konverterade mitt australiska CPL-H i Norge var vi 13 st som skulle ta komersiella papper. Idag arbetar såvitt jag vet endast fyra med helikopter, inklusive mig. De övriga nio sitter med en utbildning som inte är värd något och skulder från 0 till miljonen beroende på ålder och annan utbildning. Men de yngsta sitter med den största skulden eftersom de lånat alla pengar medan de äldre har kunnat spara innan och jobba delvis under utbildningen.
Att låna pengar till en ny utbildning efter att man redan sitter med en miljon i skulder med räntor som ska betalas är inte något at rekomendera. Om man däremot har jobbat ett tag, skaffat en stabil ekonomi så är en komersiell pilotutbildning inte lika stor utfordring. Att ha en dröm och följa den är helt rätt, men gör det med öppna ögon och en realistisk plan, de sämsta att fråga om råd är flygskolor eller deras elever. Skolorna vill ha kunder och eleverna vill inte tro att det inte kommer att finnas jobb.
Mitt råd är alltså att skaffa en universitetsutbildning först och ett PPL-A, jobba ett tag och om du vill fortsätt med CPL, teorin kan göras på distans medan du arbetar, flygningen på helger och semestrar.
Med en universitetsutbildning har du dessutom något som många andra i branschen inte har och det är inte dumt när det ska ansättas folk som ska ansvara för företagets mångmiljon-maskiner och dess passagerare.

Lycka till och gör ett klokt val, börja flyga snart men bli yrkespilot om flera år.

/2Beers
2beers is offline  
Old 1st May 2009, 10:39
  #24 (permalink)  

Aviator
 
Join Date: May 2001
Location: Norveg
Posts: 483
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Men FFS da! Hvis man har lyst til å bli pilot - da satser man på det. Om ikke annet for å ha prøvd det og erfart gjennom egne økonomiske tap, skilsmisser og hard times at det egentlig ikke var noe å satse på. Send et PM til Vmu, så får du en brutal overhøvling med råd om å heller satse på landstryking eller å selge vaffler på Domus i stedet

For min egen del skulle jeg ønske jeg hadde valgt noe annet på lang sikt, men ville samtidig ikke vært uten erfaringen fra de selskapene jeg har jobbet i. Jeg endte opp med 615k i banklån da jeg var ferdig i -98, men fikk jobb rett etter utdanningen og har vel egentlig aldri hatt store problemer. Meeen..du stiller dårlig hvis du vil ha deg hus og bil i tillegg. Dagens startlønner rundt omkring er til å grine av (muligens unntatt i WF faktisk ). Det som ødelegger litt for de yngste i dag, er at Sterling pumpet hundrevis av ratede, erfarne piloter ut til trengende operatører. Det er vel snart over 100 kontraktspiloter i DY (i tillegg til de drøyt 300 fast ansatte) - mange fra St. Erling...

Jeg kan bare støtte 2beers innspill: ikke blakk deg uten backup! Ta en "ordentlig" utdanelse først. Spar opp litt penger, eller jobb ved siden av, slik at du slipper å måtte leve på lut og kaldt vatn i utlendighet halve livet. Alternativt, sats på UiT, der du får hele skiten sponset, får deg en bachelor i tillegg, og kan satse bredere innen luftfart.
Crossunder is offline  
Old 1st May 2009, 15:59
  #25 (permalink)  
 
Join Date: Dec 2007
Location: U.S.A
Posts: 29
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jeg kan ikke si dette sterkt nok. HA EN ANNEN UTDANNELSE FORST.

De fleste som begynner flyger utdannelse blir ikke flyger, men har mange hundre tusen i gjeld. Det er et faktum.

So for og kunne ha et kvalitets liv som kan inkludere flyging HVIS det ikke blir en kariere so mo du tenke po en job som gjir ett bra liv forst.

Hvis jeg skulle begynne igjenn, ville jeg bli tannlege forst. Kortere og billiger utdannelse enn med lege, men vanlige kontor timer, og rett po jobb nor du er ferdig. Du tjener nesten like mye, men betaler mye mindre i forsikring, omtrent 30% av hva en med lege betaler, so du for beholde mere selv.
Og hvis du vil ta en uke fri, so bare sier du til sekreteren at hun mo forandre schedulen. Ingen kommer til og omkomme po grunn av det.

Nu kan du go og bli flyver hvis du fremdeles vil.

Jeg begynte over 20 or siden, har en fin jobb hvor jeg flyr en fin Airbus til fine plasser. Men jeg liker jobben fordi at i dag blir jeg mye hjemme med familien. Og dette begynte bare for 2 or siden. For det var denne jobben utrolig brutal po familien, so idag er jeg skjilt.
Den personlige kostnaden har vert veldig stor, so ta mitt rod, og legg en god plan som passer deg for du begynner og fly.
Da kan det bli vaert det i det lange lop, uten di store personling kostnader eller hvist det ikke gor po grunn av andre ting.

Lykke til.
Joe.
Smoknjoe is offline  
Old 1st May 2009, 18:22
  #26 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2008
Location: Norway
Age: 38
Posts: 35
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
"De fleste som begynner flyger utdannelse blir ikke flyger, men har mange hundre tusen i gjeld. Det er et faktum."

De fleste? Det er vel ikke helt sant. De aller fleste blir jo faktisk flygere, noen senere enn andre.
BoeingOnFinal is offline  
Old 1st May 2009, 18:43
  #27 (permalink)  
8ah
 
Join Date: May 2007
Location: Where the streets have no name
Posts: 47
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Vel

Jeg var groundinstruktør i Norge 1998-2000 på ATPL nivå. Jeg kan huske det var 25-35 i hver klasse disse årene. Jeg vet i dag, er det kansje 10 av disse som flyr.... Frafallet er stort...

Men, den som gir seg er en dritt sies det.
8ah is offline  
Old 1st May 2009, 19:15
  #28 (permalink)  

SkyGod
 
Join Date: Aug 2000
Location: Palm Coast, Florida, USA
Age: 67
Posts: 1,542
Likes: 0
Received 10 Likes on 1 Post
Flygeryrket passer vel best for folk uten familie og uten fritidsinteresser, som synes det er kult å tasse rundt på flyplasser i klovnekostyme.
Det stemmer nok at det best aa ikke ha familie eller kostbare hobbier samtidig som man jobber med aa slaa seg gjennom som flyger. Man maa vaere fleksibel og reise rundt hvor jobbene er..Eller var..(Lett aa bli et hakk etter i denne bransjen)

Slapp dog aa tasse rundt i klovneytstyr, hadde 3000 timer foer noen forlangte at jag maate kle paa uniform og striper.

Jeg kan ikke si dette sterkt nok. HA EN ANNEN UTDANNELSE FORST.
Er ikke enig med de som maser at man maa ha utdannelse foerst.

Kan jo bare snakke fra egen erfaring og jeg hadde hverken ungdomskole eller gymnas. Tok isteden er aar paa "Jern og Fil"...Metallinje paa yrkeskolen. Dro til sjoes og kjoerte drosje for aa betale flyskolen. Nok penger som drosjekusk for a holde seg i livet mens man flyr fallskjermhoppere og instruere i helgene

Hvis noen absolut skal ta opp store laan for aa ta en universitetsutdannelse, deretter ta opp enda mere laan for aa ta flygerutdannelse er det jo fritt frem, men da blir flyginen mere som en sidelinje eller en slags hobby. Hverken fugl eller fisk..

Stort frafall ja:

Vi hadde folk paa flyskole som hadde lempet baggasje i SAS, jobbet som gruvearbeidere, sildefiskere og mye annet. Mange av de guttene er tilbake i gruvene og fiskebaatene og noen lemper enda baggasje.
Slett ikke lett aa faa den 1. jobben og faa skranglet sammen nok flytimer til aa faa airline jobb...Vet det paa kroppen og har kjempet for hvert steg, men ga aldrig opp...Sta som en bukk. Det skal endel av det til for aa klare seg i denne bransjen ogsaa, kan ikke bare gi forde droemmejobben ikke havnet i fanget paa foerste forsoek.

(Should have written this in English, the darn Norwegian letters are missing from the keyboard on my lap-top and too lazy to dig into the system and change it..)

So to sum it up, not sure what a higher education has to do with driving airpalnes from A to B..It sure won't make ya a better pilot, only talent and experience will do that.

[QUOTE][Send et PM til Vmu, så får du en brutal overhøvling med råd om å heller satse på landstryking eller å selge vaffler på Domus i stedet
/QUOTE]

Plenty of folks are bitter and have experienced bad luck, but there is equally many who got an early break, whether due to luck, money, or hard work and who are sitting pretty damn good today...If those guys, me included, had listened to the nay-sayers and pesimissts, we would indeed be serving waffles at Domus instead...

If you have it in you young man, if you have a burning desire to fly aeroplanes for a living, then by all means, go and do it and don't look back:
It is still a great job...
TowerDog is offline  
Old 2nd May 2009, 08:57
  #29 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Mange gode råd til deg her. Klarer du å jobbe hardt og sette av endel penger av hver månedslønn øremerket "flyutdannelse" før du setter igang så slipper du å låne så mye, eller knaskje slipper å låne i det hele tatt hvis du er veldig flittig eller vinner i Lotto. DET er ikke lett, men det er heller ikke umulig. Dra til sjøs! Eller få deg jobb i ei gruve på Svalbard. Kjøp teoribøkene og les dem hver kveld etter jobb. Høres dette kjipt ut? Hvis du vil ha et sosialt liv her og nå så er det dødskjipt, men hvis du har et brennende ønske om å fly og klarer å tenke litt langsiktig så klarer du fint å komme deg igjennom det. Ikke får du deg familie, hus eller bil heller, og har dermed en fordel ved å ha færre utgifter og dependants. Så da har du jobberfaring (og kanskje noen kontakter hvis det skjærer seg med flyginga eller mens du prøver å lande den første flyjobben). Dra til USA. Dette er en het debatt fortsatt, FAA vs JAA/EASA, men ved slutten av dagen så er det du som må betale for utdannelsen. Konvertering er noe du kommer til å gjøre "uansett". Fint å ha et par år i USA med hands on flyging før ATPL teorien kommer. Kanskje det gir litt mere innsikt i operativ flyging, ATC, lovverk etc, og er kjekt å ha i bakhodet når all mulig informasjon skal tas inn (ATPL JAA style). Alle monner drar.
Hvor veien, eller luftveien, går etter at alle prøvene er bestått og du har et rykende ferskt trafikkflygersertifikat i hånd går er egentlig et åpent tema. Timing er helt klart viktig. Å begynne utdanningen i nedgangstider for å være tidlig ute i oppgangstider og sikre deg ansiennitet før nedgangstidene kommer tilbake (ca 7 års sykluser virker det som). Du kommer til å erfare at mange er negative, og alle du kjenner er plutselig "eksperter" på emnet selv om de mener begrepet "luftlomme" er et ordentlig begrep. Ikke hør på disse folkene. Spør dem hva som er vitsen med en vortex generator så blir det plutselig stille.
Du kommer til å se at mange gir opp underveis. Noen ryker på en smell, sånn er det alltid, og andre mister motet etterhvert, og andre har startet utdannelsen halvhjertet etter å ha sett Top Gun på Blu-Ray. Over halvparten av de jeg gikk sammen med flyr ikke idag. De ga opp. Tror vi var 10 nordmenn i min klasse. 4 av oss flyr idag. 1 giftet seg i USA og flyr der borte, resterende flyr i gamlelandet, hvorav 1 kjøpte seg jobb. Hvorfor er startlønna så lav...? En annen debatt.
Som sagt er det mange gode råd i denne tråd. Ikke alle veier leder til Rom, men det er mye god rom - spør TD
Guttn is offline  
Old 2nd May 2009, 10:17
  #30 (permalink)  
 
Join Date: Sep 2008
Location: stavanger
Age: 57
Posts: 58
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
tja

Høna eller egget først?
De som ikke lykkes som flygere er vel ikke akkurat de som med sannsynlighet vil gjøre det best verken som tannlege, lege eller advokat. Finnes sikkert unntak men er man motivert og flink til å jobbe hardt så lykkes man enten her eller der.
Noen blir kanskje flygere fordi opptaksprøver hos en flyskole viser at man er kvalifisert til tross for at man ikke er så vandt med å lykkes i slike sammenhenger. Kanskje man til og med får vite at man er spesielt egnet om skolen virkelig ønsker pengene kandidaten kan hoste opp i lån.
ønsker man en
slik sett må man selv vurdere evner ift. å lykkes og trives i den ene eller andre bransjen ..
jager34 is offline  
Old 2nd May 2009, 12:41
  #31 (permalink)  
Vmu
 
Join Date: Oct 2000
Location: Scandinavia
Posts: 43
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
[Send et PM til Vmu, så får du en brutal overhøvling med råd om å heller satse på landstryking eller å selge vaffler på Domus i stedet
Plenty of folks are bitter and have experienced bad luck, but there is equally many who got an early break, whether due to luck, money, or hard work and who are sitting pretty damn good today...If those guys, me included, had listened to the nay-sayers and pesimissts, we would indeed be serving waffles at Domus instead...
Mitt innlegg i debatten vil kanskje få mer tyngde med litt bakgrunnsinformasjon: Jeg er en som tidligere hadde en ekstrem(!) flyinteresse. Jeg leste alt av flylitteratur, leste A-teori da jeg var 16 år, tok mine förste flytimer da jeg var 17 år og var skeptisk til at folk med bare moderat flyinteresse kunne gå statlige flygerutdannelser og surfe rett inn i jobb. Jeg gikk flyskole og startet i godt betalt airlinejobb bare et par måneder etter at jeg var ferdig på skolen. Jeg flyr i dag jetkjerrer på betingelser som, ihvertfall lönnsmessig, er blandt Europas beste. Jeg har definitivt hatt en enkel vei, rent innsatsmessig, til der jeg er i dag.

Jeg digget maks på flyskolen og var nok blandt de mer entusiastiske der, men etter det ble jeg mer og mer skuffet. Etter noen år måtte jeg innrömme for meg selv at yrkesvalget var en tabbe. Det er ikke enkelt å konkludere med at du har tabbet deg ut på et av de viktigste valgene i livet. Jeg synes i dag at flyging er kjedelig, rutinepreget og lite utviklende. Hvordan kunne dette skje?

Det som er sikkert er at jeg hadde helt urealistiske forventninger til yrket. Jeg reiste som passasjer og tenkte at gutta i cockpiten måtte väre sinnsykt flinke for å kunne lande i all slags dårlig vär. Jeg leste i flymagasiner om simulatortrening og tenkte at man måtte väre Maverick(ja, jeg så Top Gun) får å få til det der. Jeg tenkte ikke over hva den gode ulykkesstatistikken egentlig sa om yrkets utfordringer. Hvor fikk jeg disse urealistiske forventningene fra? Stort sett fra folk flest som oppmuntret meg, fra "romantiske" artikler i flymagasiner, og fra privatflygere i flyklubben. Jeg fikk aldri snakket med noen som faktisk hadde jobbet i flyselskap et halvt liv. I dag ser jeg at nesten ingen av mine(mange) kolleger som er gått lei forlengst, tör å fortelle omverden om det. Det er vanskelig nok å innrömme det for seg selv, og enda verre å fortelle andre om det. Man vil nok aldri se noen Flynyttartikkel om emnet.

Min hensikt med å skrive det som kan(bör?) oppfattes som bittre og pessimistiske innlegg her, er å pröve å balansere informasjonen som en potensiell flygerelev får når han/hun vurderer utdanningsalternativer. For det er et faktum at en selvfinansiert flygerutdanning er å regne som en enveisbillett til enten flybransjen eller dyp ökonomisk krise. Andre utdanninger kvalifiserer deg ofte for mange forskjellige jobber, mens med flygerutdanning kan man i praksis kun fly. Hvis jeg kan redde bare en person fra å ende opp i min situasjon, så er det verdt den tiden jeg har brukt på å skrive disse innleggene.

Jeg er egentlig snill


Vmu

EDIT: Og så vil jeg beklage mine noe flåsete formuleringer i mitt förste innlegg.

Last edited by Vmu; 2nd May 2009 at 12:57.
Vmu is offline  
Old 2nd May 2009, 13:50
  #32 (permalink)  
 
Join Date: Feb 2003
Location: Norway
Posts: 18
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Her var det mange interessante synspunkt!

Uansett hva slags yrkes- og karrierevalg en gjør, kommer det nok en tid da de store utfordringene blir mindre. Og det skyldes antakelig at en får erfaring, rutine og innsikt i jobb og seg selv slik at "problemer" ikke blir til store utfordringer.

Hva gjelder flygeryrket må det vel sies at rutiner og repetisjon er en stor del av hverdagen. Det kan godt fremstå som kjedelig, men for meg betyr det trygghet og ikke minst flysikkerhet.

Hvis en nå er så heldig at SOP og "company rules" ikke fremstår som en tvangstrøye, men gir muligheter for en smule individualisme og personlighet, ja, da tror jeg at det går godt an å stå flygerkarrieren ut til pensjonsalderen uten at en blir møkka lei.

Der jeg jobber har vi det slik. Det var nok friere før, men det var nødvendig å stramme inn for å ivareta stadig strengere krav fra kunder, profesjon og styringsverk.
Jeg slipper å sitte i timesvis å vente på TOD. Stort sett går det 20 minutter fra avgang til landing. Og da har en foretatt full IFR utflyging og innflyging i ofte krevende forhold hva gjelder vær og føre.

Nei, kjedelig og uten utfordringer blir det aldri her. Ingen to dager er like, for det som ene dagen opplevdes som skikkelig røft, kan godt neste dag være en ren nytelse med naturopplevelser og hyggelige mennesker som er gledesstrålende over å få oppleve Norge i all sin prakt.

Lønna er heller ikke så verst, selv om andre yrker nok kan betale tilsvarende eller bedre. Og utdannelsen må ofte privatfinansieres uten støtte fra Lånekassen. Hvis en da ikke er så heldig å komme inn ved UiT eller Forsvaret.

Skulle jeg ha noen ankepunkt til det å velge dette yrket er det kostnadene ved utdannelsen der en sponser seg selv. Men uansett er det fullt mulig å komme i godt betalt jobb hvis en er sta, tålmodig og er villig til å "gå gradene".

Jeg har ikke fly og flyging som hobby. Min nærmeste omgangskrets er heller ikke i bransjen, med få unntak.
I dette yrket som i de fleste andre, er det viktig å få impulser fra andre elementer enn det en holder på med til daglig, i hvert fall når en har holdt på ei stund.

Har ingen betenkeligheter med å anbefale en flygerkarriere. Men det er nok lurt å finne ut på forhånd om en liker å fly(ta noen flytimer), og en må være klar over at det er kostbart å ta utdannelsen og ta høyde for det.

Ikke tror jeg at flygere har høyere skilsmissefrekvens enn andre yrker heller. Og sjøfolk, fiskere og anleggsarbeidere er lenger og mer borte hjemmefra enn det vi er.
Men kanskje er fristelsene vi utsettes for større.....
esteindal is offline  
Old 2nd May 2009, 18:15
  #33 (permalink)  

SkyGod
 
Join Date: Aug 2000
Location: Palm Coast, Florida, USA
Age: 67
Posts: 1,542
Likes: 0
Received 10 Likes on 1 Post
Javelja, da begynner innleggene og kommentarene og bli lengre, dypere og mer verdifulle for ungdommer som søker råd om akkurat dette: Skal man, eller skal man/tør man ikke...?

Siste taler, Mr. Esteindal kjenner jeg godt og han har vært heldig med jobbsituasjon..(Kunne godt tenkt meg å jobbet der ja,)

Jeg digget maks på flyskolen og var nok blandt de mer entusiastiske der, men etter det ble jeg mer og mer skuffet. Etter noen år måtte jeg innrömme for meg selv at yrkesvalget var en tabbe.
Ser ut som forventningene var for store og det var vel mere et personlig problem enn noe gærnt med jobben eller bransjen...?

At det blir rutine med årene er vel naturlig og det er ikke bare gull og roser hver dag. Har selv hatt noen ned-turer i denne bransjen, men kan aldrig si at det har vært kjedelig: Etter 19 flygerjobber, inkludert jobb i verdens minste flyselskap og jobb i verdens største selskap har jeg sett en god del av bransjen fra innsiden.

Hadde jeg hatt valget som 18 åring om igjen, så hadde jeg nok hoppet på det igjen, men ville gjort engoddel annderledes eller forskjellig må vite..

Hvis man kjeder livet av seg i en godt betalt flygerjobb, da kan det kanskje være noe mere underliggende enn jobben...?

Min jobb for tiden som styrmann på B-757 og B-767 er kanskje også meget rutinemessig og det er lite som skjer av "spennende" ting, men det passer meg helt utmerket..Hadde mere enn nok spenning med å fly bush i Alaska hvor man tok av med 20 knops tailwind og landet i 30 knops sidevind med Cessna 207 på grusstriper og mye annen spennende flyging med DC-3 på sandstrender, osv, osv.

Spenningen nu for tiden ligger mere på fritiden, seiler båten min på Bahamas på fridagene og har en liten "business" på si hvor jeg pusler med båter og slikt for en liten bi-inntekt.
Ingenting å klage på her i gården og livet blir bare bedre..

[QUOTE][Jeg gikk flyskole og startet i godt betalt airlinejobb bare et par måneder etter at jeg var ferdig på skolen. Jeg flyr i dag jetkjerrer på betingelser som, ihvertfall lönnsmessig, er blandt Europas beste. Jeg har definitivt hatt en enkel vei, rent innsatsmessig, til der jeg er i dag.
/QUOTE]

Det høres helt utrolig ut at man starter i godt betalt airlinerjobb et par måneder etter flyskolen...Fikk du hjelp av Gud, eller hadde du bilder av sjefen i et fjøs.?

Noen blir kanskje flygere fordi opptaksprøver hos en flyskole viser at man er kvalifisert til tross for at man ikke er så vandt med å lykkes i slike sammenhenger. Kanskje man til og med får vite at man er spesielt egnet om skolen virkelig ønsker pengene kandidaten kan hoste opp i lån.
Bingo, det kan nok være noe av det ja..
Så noe av det gjennom årene, at mange som kanskje skulle ha valgt et annet yrke men havnet på flyskole forde bankkontoen kvalifiserte..Har også hatt noe krangel med minst en eier av en flyskole om det.

Responsen var: Well, we have to make a living somehow..

Det var kanskje et meget ekstremt tilfelle, en skole i Florida hadde tatt inn en elev som var nærmest åndsvak, han gikk på spesialskole for trege barn og ble nektet bilsertifikat, noe som skal mye til i USA.
Uansett, foreldrene var styrtrike og ville at junior skulle fly privathelikopteret.
Jeg ble satt som instruktør for denne 19 åringen som hadde tankegang som en snill 9 åring. Fikk endel press på meg for å sende pjokken solo, men nektet hver gang.
Nåja, dette er kanskje ikke relevant, men tok det med likevel som et eksempel på at det kan gå over stokk og stein på sivile flyskoler, spesielt i USA.

Du kommer til å se at mange gir opp underveis. Noen ryker på en smell, sånn er det alltid, og andre mister motet etterhvert, og andre har startet utdannelsen halvhjertet etter å ha sett Top Gun på Blu-Ray. Over halvparten av de jeg gikk sammen med flyr ikke idag. De ga opp.
Det er nok slik på de fleste sivile flyskolene, mange dropper ut av forskjellige grunner og før man melder seg på er det best å ta en god titt i speilet og spørre om man virkelig vil gå gjennom "hell and high water" for å få til dette.

I dag ser jeg at nesten ingen av mine(mange) kolleger som er gått lei forlengst, tör å fortelle omverden om det. Det er vanskelig nok å innrömme det for seg selv, og enda verre å fortelle andre om det. Man vil nok aldri se noen Flynyttartikkel om emnet.
Tør å fortelle omverden? Sitter man på en stor mørk hemmlighet som må skjules fra omverden for alle pengene...?

De fleste som er møkkalei av denne bransjen er de som jobber i selskap som har store finansielle problemer og som har tatt lønnskutt og nedgraderinger og gått gjennom konkurser med følgende skilsmisser osv, osv.
(Tenk her Eastern/Braniff/Pan-Am for endel år siden og United og USAir med flere disse dager)

Har selv vært i den situasjonen og ble møkka lei og ville selge hus og bil og bare seile inn i solnedgangen. Kona ville ha skilsmisse og jeg begynte å drikke kraftig før jeg tok meg selv i nakken og ryddet opp i livet og dro tilbake til flybransjen og tok nåværende jobb..Som virket bra en stund til jeg ble permitert etter 9/11 og så begynte det på nytt med arbeidsledighet et år før det ble ny jobb og begynne fra begynnelsen og jobb seg oppover igjen..

De som derimot hadde flaks og begynte jobb i et stødig selkap som har holdt seg på bena gjennom tykt og tynt, bør ikke klage.

Nåja, dette ble kanskje noe rambling, men som sagt, man har mye personlig erfaring i denne bransjen. Tviler på at de fleste som sitter godt i det ruger på en dyster hemmlighet som de ikke tør å fortelle omverden.
Derfor havner mange drømmere i elendigheten forde ingen yrkesflygere turde fortelle sannheten om hvordan denne jobben EGENTLIG er..

Neida, så gærnt er det da ikke...Lighten up..
TowerDog is offline  
Old 3rd May 2009, 08:47
  #34 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: @ some hotel far away from everything
Posts: 734
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Til trådstarter;
Nå har du fått en god del råd og erfaringer som kan spille inn på valget ditt, men fra første post virker det på meg som at du allerede har bestemt deg for å bli flyger, men vil kanskje bekrefte overfor deg selv at du har overveid avgjørlsen godt nok.
Du kommer uansett til å ha både veldig fine stunder og veldig dårlige stunder der du sier til deg selv at du har gjort et feil valg. Klarer du deg gjennom de dårlige uten å miste hele forstanden så ligger du godt an for å lykkes.
Som sagt er det mange gode råd her. Du får råd fra piloter i alle aldersgrupper og jobbsituasjoner. TD er blant de som har mye erfaring som er verdt å lytte til når du skal tenke langsiktig. Det er andre her som nylig er ferdigutdannet som har andre erfaringer vedr flyskolen enn de/vi som var der for flere år siden (mye har forandret seg). Hør litt på deres erfaringer når det gjelder flyutdannelse. Best of both worlds.
Så da er spørsmålet... Når skal du avgårde?
Guttn is offline  
Old 3rd May 2009, 13:42
  #35 (permalink)  
 
Join Date: Jul 2008
Location: Norway
Age: 38
Posts: 35
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jeg har liten erfaring i bransjen, og jobber kun som instruktør. Men en erfaring er jeg ganske sikker på, da jeg har jobbet som miljøarbeider, snekker (har fagbrev) samt gått mange år på skole:

Uansett hva du gjør, vil du ALDRI finne noe hvor du ikke vil ha en eneste dårlig dag. Dette vil skje i livet som pilot, kontorarbeider, ingeniør, i familielivet og i vennekretsen. Hvordan du har det i livet kommer an på hvordan du velger å takle de situasjonene.

Så å forvente at en flygerkarriere er rosenrødt blir feil. Men å si at det er en møkkabransje indikerer kanskje at personen har hatt for høye forventninger selv?

Jeg trives ihvertfall veldig godt enten jeg er på flyinstruktørjobben, miljøarbeiderjobben, dugnad eller hva annet det skulle være jeg gjør i livet.
BoeingOnFinal is offline  
Old 3rd May 2009, 19:05
  #36 (permalink)  
 
Join Date: Mar 2009
Location: yiha land
Posts: 15
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Jeg var også heldig å fikk meg jobb ikke så veldig lenge etter at jeg var ferdig med utdannelsen, noe man vel kan se langt etter i dagens marked.
Fikk verken "sas-lønn" eller "LT-turnus" men helt ok betingelser og ikke minst morsom og variert flyging.
Men har en bekjent av meg som akkurat er ferdig og har hørt skrekkeksempler om hvor kyniske dagens selskaper kan være, og hadde vel vært litt skeptisk til å bruke 700k+ hvis det er denne veien bransjen går.

for å gi noen eksempler; 400k nok i airbusrating som gir deg jobb i 6-12mnd, for når lavsesongen kommer er det mye billigere å ha nye folk i piten som gladelig betaler 400k de også, forkastelig!
Fra samme engelsktalende øygruppe har vi jo også de som gjester sandefjord område innimellom, der ender man opp med etter å ha betalt for alt fra jobbsøknad til simcheck til type med en lønn på 15k pund i året, noe man kan ha i opptil 23mnd, og tipper vel at de fleste ryker på huet og stumpen ut så fort de blir overbetalte f/o`s, forkastelig!

I vårt kjære norden er det nok litt bedre men det finnes da mye rart her også med freelance meg både her og der og kjøper du typen skal du selvfølgelig få jobb her, men bare for 6mnd da selvfølgelig, for lenger enn det da kan jo lønna di ha kommet opp på et nivå man faktisk kan leve av.

Dette er skrekkeksemplene og ikke standarden (ennå) heldigvis, men viser jo hvor ille ting kan bli og faktisk er. Og beklageligvis er det lite man får gjort med det, min lille måte å "protestere" på er å kun fly med de seriøse aktørene der ute, de jeg vet jeg faktisk kunne tenkt meg å jobbe hos hvis jeg en gang frivillig eller ufrivillig skulle bytte beite, noe å tenke på.
Vwhy is offline  
Old 4th May 2009, 10:14
  #37 (permalink)  
 
Join Date: Aug 2007
Location: Norway
Posts: 94
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Mitt tips er at du må ha økonomi til å tåle å gå lenge uten jobb når du er ferdig utdannet, samt ha penger i bakhånd til typerating og mulighet for lav lønn de første årene.
Ellers er dette høy risk, de som faller fra etter mitt syn er de som stifter familie eller ikke har økonomi til å fortsette.
Det er ikke lett for en småbarns far å takke ja til en Caravan jobb i utlandet når mor er hjemme med små barn, og ofte er det slike jobber man må ta for å komme videre. De kjente selskapene kan ikke ansette alle de som er nyutdannet.

Finnes mange skoler og programmer, men her et et eksempel.

Regnestykket blir fort slik:

ATPL Integrert 728000
Ekstra timer Røros flyskole 10 timer 47000
Gebyrer for ATPL Teori og oppflyving 15000
Opphold og reiser i Norge til eksamen og Røros 5000
Reise til USA 7000
Bil og Forsikring utstyr o.l USA 20000
Renter under utdannelse ca 3 år 60000 (kun rente, kan ikke trekke av fradrag når man er instruktør i USA)
Levekostnader første år USA 60000


Dette blir 942000.

Få en ordning med banken om kun å betale renter før du får jobb.

Fra du kommer hjem fra USA til du er ferdig med teori går folk enten uten jobb, eller med redusert inntekt for å lese ATPL teori. Regner med at man jobber litt slik man ikke går i minus under denne perioden.

I USA bør man kunne gå i null under tiden som instruktør forutsatt man finner jobb som instruktør, og greier å få timer. Kan være vanskelig i nedgangstider.


Den første jobben blir fort slik man må betale 70000 for utsjekk på enmotors turbin, samt lønn på 150-180000 i året. Går fort mange år før dette tilbudet engang kommer, du kan selvsagt ha flaks å få noe bedre på dette tidspunktet, men mitt poeng er at man må ha råd til å greie seg uten.

Etter noen år i et lite selskap kan det også bli tungt å finansiere rating på neste jobb siden det ikke lar seg gjøre å spare når man flyr Caravan.



Finner man ikke jobb går det fort 15000 i året for å holde sertifikater gyldige. Inklusiv renter ca 50000. Har man kjøpt egen 737 rating koster det omtrent 60000-80000 per år å holde den gyldig.

Kommer også legesjekker og andre utgifter, dette var det jeg kom på i farten.

Er ikke alt gylding når du evt får jobbtilbud er sertifikikatet verdiløst, prøv å hold alt gyldig.

Havner du i Widerøe når du er ferdig er nok alt topp, men flyr du Caravan i Afrika eller aviser om natten for småpenger er nok ikke dette verdens beste jobb. Er spesielt kjedelig hvis du jobber i helt annen bransje etter du har gjort alt dette, da kan det være fristende å få en godt betalt jobb utenom flybransjen hvis man f.eks etablerer famile. Er desverre mange skilte piloter i lufta så dette er noen etablerte folk bør tenkte på.

Mitt tips er spar alt du kan, og bruk minst mulig penger under utdannelsen, og vær realistisk. Veien til en skikkelig flyjobb kan bli veldig lang. Og du må sannsynlig ofre en del underveis. De som har fått gode jobber angrer ikke, men de som ikke har komt like langt er nok ikke like positive.

Uansett lykke til!

Last edited by Jobhunter; 4th May 2009 at 13:46.
Jobhunter is offline  
Old 4th May 2009, 17:26
  #38 (permalink)  

SkyGod
 
Join Date: Aug 2000
Location: Palm Coast, Florida, USA
Age: 67
Posts: 1,542
Likes: 0
Received 10 Likes on 1 Post
Du verden for noen regnestykker....

Så nå for tiden er en flygerutdannelse helt fra A til ATP med Airbus utsjekk og bortimot en million Kroner...?

Ikke rart at folk faller fra og går konkurs.

Når jeg gikk gjennom programmet for 30 år siden kostet flyskole i USA med kost og losji $9,500.00 daler..Med en kurs på cirka 5 kom det seg på rundt 45,000 Norske kroner. Det ble jo noe exstra for å kjøpe bruktbil og litt ølpenger og slikt, men noen av oss vasket gulv og skrubbet dass da vi var i USA for ha litt i lommen.

Så begynte man å jobbe som instruktør eller drosjekusk eller hva som helst for ikke å sulte mens man skranglet sammen flytimer og sugde på tommelen.
De som ville ha jobb fikk det tilslutt og uten for mye gjeld på boka.

Skjønner jo at nå er det andre tider nå og mye rart med JAR og frozen ATPL og alt det der, men kan man ikke ta det etterhvert som i gamle dager...?

Det går vel an å være flyger uten å havne på Airbus eller Boeing fra første stund?

Ellers kansje har bankene vært for raus med lån og opptimistiske nybegynnere har havnet i elendigheten med for mye gjeld og kurser uten jobberfaring eller realistisk håp om å få en godt betalende jobb, noe som er dessverr nødvendig for å betale ned store lån.

Er noen i disse dager som bare tar et skritt i gangen, B+I for eksempel, deretter jobber noen år før man tar neste steget?
TowerDog is offline  
Old 4th May 2009, 18:10
  #39 (permalink)  
 
Join Date: Jun 2006
Location: Europe
Posts: 716
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
@TowerDog:

Regnestykket over var UTEN å kjøpe rating. Legg på 200-300 høvdinger til for det...
bfisk is offline  
Old 4th May 2009, 19:49
  #40 (permalink)  

SkyGod
 
Join Date: Aug 2000
Location: Palm Coast, Florida, USA
Age: 67
Posts: 1,542
Likes: 0
Received 10 Likes on 1 Post
Regnestykket over var UTEN å kjøpe rating. Legg på 200-300 høvdinger til for det...
Du verden, da ruller det fort på seg hvis man havner godt over en million klink for å få noen sertifikater i lommen..

Bare rentene på et slikt beist (Ca $ 183,000.00 daler med en kurs på 6.5)
blir rundt 1000 daler i måneden..Kjøpte meg stor enebolig i Texas med 4 soverom og 2 stuer for under halvparten av den summen..

Dette høres ut som galemattis her gutter, er det virkelig så gært nå om dagen.?

Da kan jeg godt forstå at folk er skeptisk og teller på knappene før man hiver seg uti..

Det må da dog gå å gjøre det enklere og billigere sånn som før.(?)
TowerDog is offline  


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.