PDA

View Full Version : Wideroe Pilot Info


wannabeascandi
25th Nov 2012, 20:41
Hei venner,

I've spent a bit of time trawling the forums and am hoping someone may be able to provide some information on working for Wideroe eg:

Do all newly employed pilots have to work from Tromso/Trondheim initially?

If so, is it possible to commute and does the company provide travel & accommodation during duty periods?

Is the only roster 7on/7off or are other options negotiable?

How long is the conversion and where does that take place?

What are the general employment conditions like and are they the best option in Norway?

Anything else that may help me in my thought processes :ok:

Tusen takk!



3000TT, 2500 4-Jet

Kystflygar
25th Nov 2012, 21:51
You must be fluent in a Scandinavian language, I guess you're not since your search gave nothing.

Try Norwegian.

nyhellesund
26th Nov 2012, 06:46
Better to try and learn norwegian, before flying for norwegian.

low n' slow
21st Dec 2012, 16:50
Hallå alla glada!

Tänkte att jag lånar tråden lite för frågor kring WF. Är det någon som är insatt i hur det går med överlämnandet av Wideroe till annan ägare? När kommer det ske och vilka är spekulanterna?

Jag hörde illasinnade rykten från en kompis på ett Braathens-ägt bolag som förklarade att Braathens just nu granskar Wideroe inför köp och att de skulle ha stora planer på justeringar i k-avtalet. Någon som vet något mer och skulle kunna förklara vad som sker och eventuellt skulle kunna komma att ske i framtiden?

Vad tror man om framtida kursstarter i situationen som råder nu?

mvh/ LnS

linmar
21st Dec 2012, 17:07
Per G Braathen uttalade väl sig i media under den turbulenta veckan i november att de var en spekulant på WF. Hur det sedan gått är nog ingen som vet utanför den innersta kretsen på SAS/WF eller hos Braathens.

Men skulle så blir fallet är det bara att säga lycka till till våra kollegor i WF. Mantrat det senaste året i koncernen har varit "Vi må tjene mer penger". Vi som jobbar i koncernen idag fick en trevlig julhälsning från vår koncernchef som tydligt klargjorde att billigare anställda är ett krav för att få behålla just anställningarna...

low n' slow
21st Dec 2012, 20:38
Vad gäller SAS kan jag förstå att det finns en vilja att putsa lite här och där för att få kostymen att sitta en aning mer moderiktigt. Naturligtvis tråkigt att behöva anpassa sig till en tajtare budget, men kanske värt det om man som sagt får ökade chanser att behålla jobbet? Men vad gäller Wideroe så kan jag tycka att om det inte är trasigt så varför försöka laga det?

Wideroe har gjort och fortsätter göra bra siffror och har därtill en helt egen liten marknad som skulle bli en ansenlig övning i pappersskyfflande och operativ anpassning för vilken annan operatör som helst att ge sig in på med framgång. Men det verkar ju vara på modet att klämma ur varenda droppe vinst ur alla företag. K-avtalet på Wideroe verkar ju (utan att ha sett det iofs) ha en del fallhöjd jämfört med t.ex. Golden som då skulle kunna hamna i samma ägarsfär i händelse av att Braathens genomför köpet. Jag försöker inte trigga någon här, utan ventilerar bara lite oro för framtiden. Jag hoppas ju på en framtida anställning i Wideroe, ett bolag som jag alltid sett som en trygg arbetsgivare och på senare år, en sista bastion för hyggliga vilkor värda att vara kvar i branschen för.

/LnS

SK-pilot
21st Dec 2012, 23:24
Vel - de er nå ca 20% dyrere enn SAS piloter. Du kan kanskje selv tenke deg om en ny eier vil akseptere det av piloter som flyr rundt med 37-76 pax, når konkurrentene fra resten av europa kommer inn på markedet...?

low n' slow
22nd Dec 2012, 07:37
Precis SK-pilot. Det tror jag ingen modern investerare skulle acceptera. Men frågan är vilka andra operatörer skulle ha möjligheten att slå sig in på Wideroes linjenät? Inte ens DAT lyckades... Å andra sidan glömmer jag hela tiden bort att WF inte bara flyger på kortbanenätet utan även har ett marknadsexponerat linjenät.

Den som lever får se som det heter.

Duntz
3rd Aug 2013, 21:43
Ohhh WF, the hidden diamond of prop aviation in the world I would think. Their pay is outstanding (basic pay top of the scale cap € 175000 yearly) terms just excellent more should look that way. 7-7 schedule looks to be most sought for but others are available correct me if I'm wrong. Real hands on flying between the rocks of Norway and the scenic is amazing. Unfortunately I would just get my self depressed doing the flying doing winter in almost complete darkness up north of Norway.

Just a heads up for interested candidates

apco
9th Aug 2013, 08:42
Ahem, WF is a great company to work for with good roster and pay but I'm afraid you have to lower people's expectations on top of the payscale by quite a few thousand pounds!

VFR-Norway
24th Aug 2013, 09:38
Hei

Widerøe har base i Bodø, Bergen og Sandefjord as far as I know!
Må snakke skandinavisk, 7/7, dekket typerating, og gode ordninger.
Får du jobb der, er du heldig :)

Lykke til!

GearDownThreeGreen
25th Aug 2013, 20:54
Widerøe har base i Bodø, Bergen og Sandefjord as far as I know!

Sleng på Oslo og Tromsø i tillegg, så er du i mål :ok: