PPRuNe Forums - View Single Post - Norwegian nå og fremover?
View Single Post
Old 20th Nov 2009, 18:06
  #11 (permalink)  
PropsAreForBoats
 
Join Date: Apr 2001
Location: Scandinavia
Posts: 174
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Right you are, janpmunk. Dette yrket er i ferd med å ødelegges av lavprisselskapene, som har skapt en oppfatning i samfunnet at det skal være tilnærmet gratis å reise med fly.

Materiellet koster det samme, fuelen koster mer, og en økonom tjener like mye i flybransjen som ellers. Så hvordan kan det gjøres billigere?

No frills og lavere personellkostnader. Paxen behandles som kveg, og godtar det siden billetten bare koster et par hundrelapper. Kabinpersonale på kontrakt og gjennom vikarbyråer for lusevilkår - rekrutteringstilgangen er uansett ikke noe problem. Desperate piloter med store studielån tvinges til å kjøpe seg jobb, for lavprisselskapene har tvunget alle tradisjonelle selskaper i kne - så der rekrutteres det ikke lenger.

Det er ingen tvil om at vi er vitne til et paradigmeskifte i luftfarten, som vanskelig lar seg stoppe. Et skifte som gir lavere billettpriser og større paxvolum - men med en enorm bakside av medaljen. Sosial dumping er bare en del av denne; jeg er ikke i tvil om at vi på sikt vil se utslag på flysikkerhetsområder også. Ryanair-incidenten i Roma og Colgan Air i Buffalo er noen av de første små hint om at hva som er på vei. Det er naivt å tro at man kan drive luftfart for en brøkdel av hva det kostet for 10 år siden uten at det skal ha en betydning for sikkerheten. Fatigue og corporate pressure er et par faktorer jeg tror vi vil få høre mer om i årene som kommer.

Og den kredittkort-rekrutteringen vi er vitne til nå, er ris til egen bak. Individuelt sett kanskje fornuftig i et kort perspektivt, men kollektivt selvmord på lang sikt.
PropsAreForBoats is offline